WK veldrijden: Mathieu van der Poel verslaat Wout van Aert na geweldige tweestrijd

WK veldrijden: Mathieu van der Poel verslaat Wout van Aert na geweldige tweestrijd

foto: Cor Vos

zondag 5 februari 2023 om 16:13

Mathieu van der Poel is in Hoogerheide wereldkampioen veldrijden geworden door Wout van Aert te verslaan in een sprint met twee. Het WK draaide uit op een waanzinnig spannende tweestrijd tussen de topfavorieten, die elkaar tot het uiterste dwongen. In de sprint speelde Van der Poel het op de verrassing, waarmee hij Van Aert te snel af was. Eli Iserbyt greep het brons.

De nieuwe voorjaarseditie van RIDE is nu verkrijgbaar! Dit 180 pagina's dikke wielermagazine staat vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Bestel hem nu online. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Voor de start waren alle ogen al gericht op Mathieu van der Poel en Wout van Aert, maar ook de startpositie was interessant. Van Aert moest op de tweede rij starten en koos het wiel van zijn Nederlandse rivaal. De kopstart was voor de thuisrijders: Lars van der Haar reed op kop, voor Van der Poel en een snelle Joris Nieuwenhuis. Van Aert wurmde zich in de openingsfase met moeite in het wiel van Van der Poel.

Al in de eerste ronde koos MVDP de aanval. Hij koos een hellende strook uit om vol te demarreren. De enige die hem kon volgen was Van Aert. Het massaal toegestroomde publiek kreeg na drie minuten al waarvoor het naar Hoogerheide gekomen was: het duel der duels. De tegenstand werd in de eerste ronde al op meer dan tien seconden gereden.

foto: Cor Vos

‘De Grote Twee’ zijn een klasse apart
Van der Poel bepaalde het tempo en zette druk, maar Van Aert volgde en nam na twee rondes de kop over. In de derde omloop (van de tien) probeerde de Nederlander opnieuw een gaatje te slaan, maar zijn eeuwige rivaal gaf geen krimp. Dat het heel hard ging, bewees de gemiddelde snelheid van de twee koplopers: richting de 30 km/h.

Geen van de twee kemphanen kon een echt verschil maken. Van der Poel sprong telkens beter over de balkjes, maar kon daar niet echt wegrijden van Van Aert. Daarom probeerde de Nederlandse kopman er, in de zevende ronde, op een van de bruggen vandoor te gaan. Even had hij vier fietslengtes voorsprong, maar weer wist Van Aert het gat snel te dichten.

Slotronde op het scherpst van de snede
In de achtste en de negende ronde lieten Van der Poel en Van Aert het tempo wat zakken. Dat was te zien in de rondetijden, en zo konden achtervolgers Lars van der Haar en Eli Iserbyt – die in de tweede helft van de cross op en over Michael Vanthourenhout gingen – naderen tot op 15 seconden. Dichterbij kwamen ze echter niet, want in de slotronde ging het op het scherpst van de snede bij de titelfavorieten.

foto: Cor Vos

Van Aert nam de kop over in het bos en probeerde Van der Poel zo onder druk te zetten, maar de Nederlander nam het commando weer over. Een aanval bleef uit, met de passage over de balken en de daaropvolgende trappen in het vooruitzicht. Ze kwamen allebei goed over de balken, waardoor het ging aankomen op een sprint-à-deux op de hellende Scheldeweg.

In die sprint was Mathieu van der Poel de betere. Hij speelde het op de verrassing en sloeg meteen een gat met Wout van Aert, die de grootste moeite had om de vinnige spurt van Van der Poel te remonteren. De Nederlander wist zo in ‘zijn’ Hoogerheide zijn vijfde wereldtitel te veroveren bij de elites, waardoor hij de onderlinge strijd met Van Aert op 5-3 wist te zetten.

Twaalf seconden achter de sprint voor de overwinning wist Iserbyt het brons te veroveren door Van der Haar te verslaan.

flag-wc WK veldrijden 2023 in Hoogerheide
Uitslag elite mannen
flag-nr1 flag-nl Mathieu van der Poel in 1u07m20s
flag-nr2 flag-be Wout van Aert in z.t.
flag-nr3 flag-be Eli Iserbyt op 12s
4. flag-nl Lars van der Haar op 13s
5. flag-be Michael Vanthourenhout op 46s
6. flag-be Gerben Kuypers op 54s
7. flag-be Laurens Sweeck op 59s
8. flag-gb Cameron Mason op 1m08s
9. flag-fr Clément Venturini op 1m30s
10. flag-be Jens Adams op 1m33s

Dit artikel delen:

75 Reacties

Apemantus 5 februari 2023 om 16:15

Het allermooiste duel der Lage Landen, daar kan geen halve eeuw aan voetbalwedstrijden tegenop. De hele aanloop hier naar toe, en dan dit WK als apotheose. Mooier gaat het niet worden.

22
Mechanieker 5 februari 2023 om 16:49

Mooi verwoord en meer dan waar!

2
NCK17 5 februari 2023 om 16:19

Deze zege zal een enorme opsteker zijn voor Van der Poel na vorig jaar, hij had echt goede benen, nam de koers in zijn handen en maakte het geweldig af.
Van Aert is een geweldige massasprinter maar toch is hij in een kleine groep of in een duel echt te kloppen in een sprint. Die verliest hij opvallend vaak voor zo een goede sprinter.
Nu al zin in de duels in het voorjaar!

13
Wheely 5 februari 2023 om 16:19

Vette sprint, VdP supersterk.

11
Panache 5 februari 2023 om 16:34

Wat een gentleman die Mathieu. Na al het gedoe over de verplaatste balkjes daar bewust inhouden en gewoon een man tegen man sprint durven aangaan. De wedstrijd deed mij denken aan Strade 2021 waarbij van der Poel nog een venijnigheid in de sprint had die ik niet langer vermoedde. Van Aert heeft een sterke campagne achter de rug, die kan ook gewoon met trots terug kijken op zijn start van ‘23.

10
Anton van Valouwe 5 februari 2023 om 17:55

Ook chique dat Mathieu geen boks beweging maakte over de finish..!

-1
Raul Alcala 5 februari 2023 om 16:23

Van der Poel leek de hele koers al wt vinniger, dat zag je in de sprint terug. Een paar meter en klaar.

8
Bielefeld, Nordrhein-Westfalen 5 februari 2023 om 16:34

Wat een kracht en energie liet Mvdp hier zien zeg. De wattages vlogen om de oren. Elk ander renner behalve Van Aert had hem niet kunnen volgen. Wat dat betreft grote complimenten aan Wout ook. De sterkste heeft vandaag gewonnen.

8
biggy 5 februari 2023 om 17:06

In het begin dacht ik dat MvdP toch te vaak op kop zat maar Wout heeft ook niks geprobeerd. Dat gaf al een beetje aan dat het voor Wout vooral volgen was gezien Wout normaal ook niet schroomt om iets te proberen (wat Wout ook aangaf post interview). Je kunt vooral bij MvdP aan zijn gelaat wel zien hoe het er voor staat en het zag er tot het einde heel ontspannend uit. Ook op het stuk omhoog in het midden van het parcours was MvdP sterker in de aanzet. Gezien de sprint ook bergop was zou Wout het moeilijk krijgen.

Ook al zou Wout direct sprinten dan denk ik niet dat hij wel had gewonnen. Verschil was nu toch behoorlijk. Lastig in te schatten of Wout een iets mindere dag had of dat MvdP superbenen had. Wel prachtig dat Mvdp het op deze manier afmaakt zodat we niet dat kinderachtige gedoe over balkjes en pa van der Poel krijgen. Prima parcours waar beiden evenveel kans hadden op winst.

8
Taliesin 8 februari 2023 om 17:26

Precies. Had geen verschil gemaakt als hij was begonnen met sprinten, MvP hier duidelijk de rapste.

0
Gebruikersnaam 5 februari 2023 om 16:42

Van der Poel zelf ook heel erg verbaasd dat Van Aert niet meteen aanging. Laat zo van der Poel zijn explosiviteit volledig uitspelen.

-edit-
Van Aert zegt het nu zelf ook. Leuk dat ze het eens zijn :).

7
RefleX 5 februari 2023 om 17:08

WvA weet altijd na de koers precies wat hij fout heeft gedaan maar trapt er iedere keer opnieuw in. Bij het startinterview kon je al zien dat hij met zijn hoofd ergens anders zat. Totaal niet ontspannen en niet zichzelf. Zit nooit in de wedstrijd en dus ook niet bezig met de tactiek.

-2
11 na 11 5 februari 2023 om 16:47

De laatste ronden mogen Iserbyt en Van der Haar meer dan een halve minuut dichtrijden. Dan weet je dat de twee vooraan met de handrem oprijden. Als je dan met Van der Poel naar de streep rijdt, ben je geklopt. Blijkbaar heeft Van Aert na 15 jaar nog steeds niet begrepen dat om Van der Poel te kloppen, je zijn explosiviteit moet afbotten door lange inspanningen. Niet door 15 minuten op zijn adem te laten komen en dan een inspanning van 10 seconden aan te gaan.

7
dazzler2120 6 februari 2023 om 10:00

Maarja, je moet wel beter kunnen hè.
Van Aert leek toch redelijk stuk te zitten op het einde, na iedere ronde het gat te moeten dichtrijden na de balken.
Het was in ieder geval een mooie wedstrijd om te kijken!

0
In de waaier 5 februari 2023 om 16:21

Dik verdiend

6
Bzuidema 5 februari 2023 om 16:26

Hele sterke van der Poel gezien. Hij was duidelijk hier klaar om te winnen. De Belgen dachten dat van aert sws wel de sprint zou winnen maar werd compleet verrast. Mooi afgemaakt door van der Poel en denk ook dat dit veel met hem doet en hier veel vertrouwen uitput voor wat nog komen gaat. Nu al zin in de klassiekers.

6
Gelei 5 februari 2023 om 16:34

De analyse v Groenendaal is 100% correct. RVV2020 revisited. Deze wereldtitel is meer dan verdiend.

6
DonQuijote 5 februari 2023 om 16:39

Op de startlijn zag Mathieu er al zó ontspannen uit.
Die heeft zijn frisheid en plezier weer terug, knap hoor.

6
tony2222 5 februari 2023 om 16:40

Geweldige wedstrijd, maar net zoals in De Ronde laat Van Aert het tempo volledig verdwijnen en laat hij van der Poel kiezen wanneer de sprint ingezet wordt. Op deze manier zal Van Aert elke keer opnieuw geklopt worden, van der Poel is zo explosief dat je meteen een lengte aan je broek hebt en vervolgens er de eerste 10 seconde onmogelijk overgemaakt. Naar het einde komt Wout net zoals in De Ronde dichter, maar veel te laat uiteraard.

6
xistnc 5 februari 2023 om 16:17

Ja, het was spannend tot de meet. Maar 'geweldige tweestrijd'? Mwah.

Nederland opende fel in dienst van Mathieu, België liet zich doen. Wout zat snel goed vooraan en begreep dat hij Nieuwenhuis moest passeren, maar bizar hoe de andere Belgen het toestonden dat Wout een kamikazerisico in zijn wiel had.

Vervolgens heeft alleen Mathieu de koers gemaakt, Wout onderging alles. Ook in de laatste ronde geen enkel initiatief, dan zit je ook niet genoeg in de wedstrijd om een sprint te winnen.

Verdiend goud voor Mathieu, de vierde voor Nederland. Jawadde.

4
Jacco van Stierop 5 februari 2023 om 23:24

Geheel mee eens. Van der Poel dicteerde het tempo en drukte Van Aert in een passieve rol. Een “geweldige tweestrijd” heb ik niet gezien, het meest voorspelbare scenario werd afgewikkeld. Vooraf schatte ik Van Aert iets hoger in, maar Van der Poel was vandaag de betere en dus de terechte winnaar.

0
Cochise 5 februari 2023 om 16:37

Een aanval in ronde 1 en dan samen naar de sprint rijden zou ik niet meteen een geweldige tweestrijd noemen.
Neem aan dat Van Aert onderweg wel voelde dat hij de mindere was, anders zou hij toch wel iéts geprobeerd hebben of vertrouwd hebben op zijn sprint door als eerste aan te gaan.

4
Anketieletje 5 februari 2023 om 16:58

Zelfs als Wout de sprint gewonnen zou hebben, dan was er geen sprake van een echte tweestrijd. Matje was de sterkste en Wout kon alleen maar volgen! Kortom: vandaag de terechte winnaar!

4
Thijs E 5 februari 2023 om 16:20

Rustige laatste rondjes en dan eindigen met een enorme knal. WvA heeft gewacht en verloren.

Tactisch pienter, iedere keer de nadruk op de balkjes en dan van de verwarring gebruik maken om vanuit de rug sprinten.

3
MarcoPantani 5 februari 2023 om 16:34

Mentaal ijzersterk. WvA was verbaasd over de balken en koppositie bij de sprint, VdP verrast met lange sprint en houdt dat ook vol tot de finish. Echt heel knap gedaan

3
Chippen 5 februari 2023 om 16:20

vermakelijke tweestrijd zou ik zeggen, niet meteen geweldig, daarvoor hebben ze elkaar te weinig bestookt

wout die zich in een sprint tactisch buitenspel laat zetten door mathieu, het wordt ondertussen een bekend verhaal. wout moet áltijd zo vroeg mogelijk beginnen om te versmachten, maar besluit toch weer om af te wachten om zo mathieu te laten beginnen uit zijn rug. dom, dom én… oh ja, dom.

2
De Capybara van de Conradkade 5 februari 2023 om 16:31

Lekker uurtje weer hoor. Genoten.

2
Pietspeed 5 februari 2023 om 16:56

Gelukkig ongelijk gehad. Konden elkaar niet lossen. En Mathieu de slimste en de sterkste in de koers. Geweldig spectakel en apotheose!

2
Handige Harry 5 februari 2023 om 17:22

Ik vraag me af of als van Aert gelijk was aangegaan hij dan wel gewonnen had.
Van der Poel was echt super explosief in de sprint.

2
Pol 5 februari 2023 om 17:29

Moet jij niet naar het schaatsen kijken ?????, dat is bij de NOS toch veel belangrijker dan een W.K. in eigenland.

-15
Handige Harry 5 februari 2023 om 17:48

Wat loop jij nu te zeveren?
Ik kijk niet eens schaatsen.

4
Klootje Kriekeljon 5 februari 2023 om 16:19

Ongelofelijk knap gedaan van Mathieu. Had toch mijn kaarten op van Aert gezet vooraf, maar hij is helemaal terug op topniveau.

1
Tuubke 5 februari 2023 om 16:37

Spannend was het wel, maar die ‘geweldige tweestrijd’ zag ik niet echt. Daar leende het parcours zich ook niet voor. Geen modder, geen zand, geen fikse klim. Dan wordt het hard fietsen, stuivertje wisselen en sprinten.

0
Bonifatius 5 februari 2023 om 16:49

Mathieu is de baas

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone