WK veldrijden: Mathieu van der Poel verslaat Wout van Aert na geweldige tweestrijd
foto: Cor Vos
zondag 5 februari 2023 om 16:13

WK veldrijden: Mathieu van der Poel verslaat Wout van Aert na geweldige tweestrijd

Mathieu van der Poel is in Hoogerheide wereldkampioen veldrijden geworden door Wout van Aert te verslaan in een sprint met twee. Het WK draaide uit op een waanzinnig spannende tweestrijd tussen de topfavorieten, die elkaar tot het uiterste dwongen. In de sprint speelde Van der Poel het op de verrassing, waarmee hij Van Aert te snel af was. Eli Iserbyt greep het brons.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Voor de start waren alle ogen al gericht op Mathieu van der Poel en Wout van Aert, maar ook de startpositie was interessant. Van Aert moest op de tweede rij starten en koos het wiel van zijn Nederlandse rivaal. De kopstart was voor de thuisrijders: Lars van der Haar reed op kop, voor Van der Poel en een snelle Joris Nieuwenhuis. Van Aert wurmde zich in de openingsfase met moeite in het wiel van Van der Poel.

Al in de eerste ronde koos MVDP de aanval. Hij koos een hellende strook uit om vol te demarreren. De enige die hem kon volgen was Van Aert. Het massaal toegestroomde publiek kreeg na drie minuten al waarvoor het naar Hoogerheide gekomen was: het duel der duels. De tegenstand werd in de eerste ronde al op meer dan tien seconden gereden.

foto: Cor Vos

‘De Grote Twee’ zijn een klasse apart
Van der Poel bepaalde het tempo en zette druk, maar Van Aert volgde en nam na twee rondes de kop over. In de derde omloop (van de tien) probeerde de Nederlander opnieuw een gaatje te slaan, maar zijn eeuwige rivaal gaf geen krimp. Dat het heel hard ging, bewees de gemiddelde snelheid van de twee koplopers: richting de 30 km/h.

Geen van de twee kemphanen kon een echt verschil maken. Van der Poel sprong telkens beter over de balkjes, maar kon daar niet echt wegrijden van Van Aert. Daarom probeerde de Nederlandse kopman er, in de zevende ronde, op een van de bruggen vandoor te gaan. Even had hij vier fietslengtes voorsprong, maar weer wist Van Aert het gat snel te dichten.

Slotronde op het scherpst van de snede
In de achtste en de negende ronde lieten Van der Poel en Van Aert het tempo wat zakken. Dat was te zien in de rondetijden, en zo konden achtervolgers Lars van der Haar en Eli Iserbyt – die in de tweede helft van de cross op en over Michael Vanthourenhout gingen – naderen tot op 15 seconden. Dichterbij kwamen ze echter niet, want in de slotronde ging het op het scherpst van de snede bij de titelfavorieten.

foto: Cor Vos

Van Aert nam de kop over in het bos en probeerde Van der Poel zo onder druk te zetten, maar de Nederlander nam het commando weer over. Een aanval bleef uit, met de passage over de balken en de daaropvolgende trappen in het vooruitzicht. Ze kwamen allebei goed over de balken, waardoor het ging aankomen op een sprint-à-deux op de hellende Scheldeweg.

In die sprint was Mathieu van der Poel de betere. Hij speelde het op de verrassing en sloeg meteen een gat met Wout van Aert, die de grootste moeite had om de vinnige spurt van Van der Poel te remonteren. De Nederlander wist zo in ‘zijn’ Hoogerheide zijn vijfde wereldtitel te veroveren bij de elites, waardoor hij de onderlinge strijd met Van Aert op 5-3 wist te zetten.

Twaalf seconden achter de sprint voor de overwinning wist Iserbyt het brons te veroveren door Van der Haar te verslaan.

flag-wc WK veldrijden 2023 in Hoogerheide
Uitslag elite mannen
flag-nr1 flag-nl Mathieu van der Poel in 1u07m20s
flag-nr2 flag-be Wout van Aert in z.t.
flag-nr3 flag-be Eli Iserbyt op 12s
4. flag-nl Lars van der Haar op 13s
5. flag-be Michael Vanthourenhout op 46s
6. flag-be Gerben Kuypers op 54s
7. flag-be Laurens Sweeck op 59s
8. flag-gb Cameron Mason op 1m08s
9. flag-fr Clément Venturini op 1m30s
10. flag-be Jens Adams op 1m33s

RIDE Magazine
75 Reacties
Sorteer op:
5 februari 2023 16:57
Had vooraf verwacht dat VDP er alles op zou zetten om met de balkjes een gat te pakken, om vervolgens in de sprint niet genoeg over te hebben om een teruggekomen Van Aert nog te pakken. Lijkt erop dat VDP het voor de verandering eens slim aangepakt heeft.
    5 februari 2023 17:10
    Ik zat daar ook aan te denken. WvA was een stuk sneller op het trapstuk dus dat zou het grootste risico zijn. VdP die op de balken probeert, WvA die het gat dicht en uit zijn wiel sprint. Super slim om dat niet te doen hier!
5 februari 2023 17:02
Bij Sporza zei Wout al dat hij vandaag de mindere was, dus kon hij die sprint niet winnen want Mathieu was daardoor al psychologisch in het voordeel. Ook niet als hij eerder was begonnen, wat hij niet deed omdat hij niet wist hoe hij Mathieu moest verslaan.
    5 februari 2023 17:08
    Dan is Van Aert de enige die niet wist hoe hij van der Poel moest verslaan. Na die afdaling gwn alle remmen los en kijken of van der Poel er nog
    5 februari 2023 17:12
    2/2 overkomt. Gewoonweg vreemd dat Wout na De Ronde van een aantal jaar geleden gewoon net dezelfde fout maakt.
    5 februari 2023 21:49
    Jaja gewoon alle remmen los…. Je moet het ook wel kunnen hè.
5 februari 2023 18:59
Een sprint versnelling ala Strade 21 ,niemand doet mvdp dit na. Het mvdp festival is begonnen volgende afspraak Sienna.
    5 februari 2023 21:51
    Ja die poef van vorige week in Besancon was achteraf gezien al veelzeggend
5 februari 2023 19:31
Mooi mooi mooi. Wedstrijd niet gekeken, dus ik heb nog wat terugkijkwerk te doen. Kan wel leven met deze uitslag.
5 februari 2023 16:46
Leuke wedstrijd, niet meer dan dat. Het blijft (voor mij in ieder geval) een niche sport. Aan de hoeveelheid publiek te zien, is dat echter niet zo. Wat een volk!
De dronebeelden in het bos, vond ik overigens geweldig.

Goed gedaan van Van der Poel. Ik had niet verwacht dat hij de sprint kon winnen. België zal in diepe rouw zijn. De parcoursbouwer en de balkjes hebben geen schuld.
    5 februari 2023 16:48
    Ach, dat duurt ook maar tot De Lie of Evenepoel ergens nog eens iets wint.
    Het is een populaire sport maar in feite alleen in België en Nederland. Ik vind het een hele mooie en spectaculaire discipline, maar zonder internationale allure. En misschien is dat ook niet zo erg.
    5 februari 2023 17:29
    Het leed van het verloren cross-WK zal wel verzacht worden als de Belgen straks een heel seizoen lang de regenboogtrui op de weg kunnen bewonderen. :D
5 februari 2023 17:48
Van de Haar op de afspraak, beter dan ik had verwacht. Hij laat zich alleen in een moeilijke positie manoeuvreren door niet met Vanthourenhout en Kuypers mee te zijn. Iserbyt profiteert daar slim van. Van der Haar zat ook zonder steun want de rest van de Nederlandse ploeg laat het afweten.
5 februari 2023 16:17
Van Aert tactisch echt álles fout gedaan in die slotronde. Wat bezielt je om te vertrouwen op je sprint tegen van der Poel, en dan ook nog eens op kop te beginnen aan de laatste rechte lijn waardoor hij compleet verrast was door de aanzet van van der Poel.

Rondeslang op reserve rijden en dan niet één aanval plaatsen in de laatste ronde. Je weet toch dat je óf solo moet aankomen, of er een hele lange sprint van moet maken als je wil winnen? Bizar..
    5 februari 2023 16:18
    Lijkt me niet uit luxe, beiden raakten de ander niet kwijt.
    5 februari 2023 16:19
    Dat is niet onlogisch. Van Aert is snel genoeg om massasprints in de tour te winnen, vd Poel heeft dat nog nooit gedaan. Plus met harde wind in de rug hoeft op kop beginnen geen nadeel te zijn.
    5 februari 2023 16:19
    Misschien kwestie van niet beter kunnen? MvdP terechte winnaar.
    5 februari 2023 16:21
    @ozzie, ik heb het idee dat op snelheid wva sneller kan sprinten, maar op een lager tempo dat vdp een betere poef heeft.
    5 februari 2023 16:37
    Mathieu ging wel heel erg hard aan hoor, Wout begreep gelijk dat het gedaan was leek het wel.
    Volgens mij heeft de sterkste/snelste van vandaag gewonnen.
    5 februari 2023 16:52
    Tja, Wout reed gewoon de hele tijd op zijn limiet. Dus niks reserve, hij kon niet beter.
    5 februari 2023 17:16
    Ik heb het idee dat van der Poel als hij wil er ook vrij dichtbij komt in een massasprint.
    5 februari 2023 17:28
    @Handige Harry

    Alleen als 't hellend is. Een vlakke massasprint begint meestal niet uit stilstand en duurt doorgaans langer dan 200 meter. Op 't vlakke kan van der Poel het waarschijnlijk nog wel halen van een uitgedund peloton van een man of 50, maar tegen Ewan, Groenewegen, Jakobsen en co acht ik hem volstrekt kansloos.

    Als een baas als van der Poel zoiets zou kunnen, dan zou hij dat ook wel willen en dan had hij dat ondertussen ook wel al eens gedaan.
    5 februari 2023 17:47
    Ik heb het idee dat hij het gewoon te risicovol vindt.
    En als je twee topsprinters bij hebt dan is het ook raar om voor jezelf te gaan.
5 februari 2023 17:01
WvA had hier echt niks te vertellen. Op geen enkel moment initiatief getoond en enkel op kop om het tempo te drukken. Die keren dat VdP een prik uitdeelde nam hij niet meer over. Tactisch heeft hij gedaan wat hij kon want wegrijden is gewoon niet mogelijk hier en VdP was net een paar procenten beter.

Spanning was er maar enkel omdat het een WK was. Daarnaast was dit niet om aan te zien. Slechts een paar ronden op de limiet maar vooral kijken en sparen voor de sprint.

Beiden een goede winter gereden wat belooft voor het voorjaar. Hoewel sommigen vonden dat WvA beter is geworden tov VdP bewijst dit weer anders. Er telde voor beiden maar 1 koers deze winter dus voor WvA zal dit een bittere pil zijn. Toch kan hij met opgeheven hoofd het voorjaar in. Hij is flink dichter gekomen en op de weg is het te doen.
    5 februari 2023 17:04
    we mogen natuurlijk niet vergeten dat dit gewoon wel een typisch mathieu-parcours is, zelfs de allerbeste wout kan hier nooit mvdp lossen, of hij nu veel of weinig prikken uitdeelt.
    5 februari 2023 17:14
    Daar ben ik het niet mee eens. Genoeg plekken om je vermogen kwijt te kunnen. Een goede WvA zet VdP onder druk op de klim en ramt op het vlakke door. In Diegem kun je zien wat er gebeurt als VdP onder druk wordt gezet. Het was absoluut niet technisch dus zo een VdP parcours is het niet. Vind het een slap excuus om dat aan te dragen.
    5 februari 2023 18:56
    Wout heeft toch één of twee keer een versnelling geplaatst dus geen enkel moment initiatief getoond is niet waar.
    5 februari 2023 19:23
    Onzin Chippen. VdP won een zwaar Gavere, Van Aert won “vliegmeeting” Zolder. De tijd van typische Van der Poel-parcoursen of Van Aert-parcoursen kunnen we anno 2023 echt wel achter ons laten. Ze kunnen het altijd en overal (de enige uitzondering was de verrassend slechte VdP in de sneeuw van Val di Sole). De vorm van de dag is bij deze mannen echt doorslaggevend. De één een procentje minder dan de ander is fataal.
5 februari 2023 20:47
Fraai afgemaakt door MvdP die onderweg idd iets sterker leek al.

Parcours ontzettend suf en het verloop vanaf de start eigenlijk identiek aan de ronde 20 vanaf het moment dat Flip viel. Sommigen zullen nagelbijtend achter de bank hebben gezeten, ik ben uit verveling andijviestamppot gaan maken.
    5 februari 2023 21:54
    Beter had je dan naar Hoogerheide gekomen, het was qua sfeer fantastisch; mooi om te ervaren al die liefhebbers!
5 februari 2023 16:31
Was een vrij steriele wedstrijd vond ik, beetje zoals die RVV 2020. Toen was het parcours er wel om elkaar te bestoken, hier eigenlijk niet. Zal vast een heel goed opgezette omloop zijn, maar geef mij voor een WK toch maar een wat zwaarder rondje waar je het verschil kan maken en strijd krijgt. Spannend natuurlijk maar een episch duel vond ik het nu ook niet echt.

Maar VDP sowieso de meest flitsende vandaag, bij Van Aert was het vooral volgen. Zijn parcours niet echt, maar misschien ook niet de echte topdag?

Wout pakte het ook wat vreemd aan op het eind, leek te wachten op de aanzet van Mathieu en die is gewoon explosiever. Misschien gewoon de benen ook niet om wat langer door te trekken.

Straf natuurlijk dat Mathieu er weer staat op het moment van de waarheid. Toch wat meer killer dan Van Aert. Benieuwd naar het voorjaar, MVDP moet in zijn koersen en met name de Ronde van Vlaanderen er toch weer staan als je de vorm ziet vandaag. Maar goed, met het blok van Jumbo-Visma, Pogacar, etc. wordt dat allemaal weer iets anders dan de cross-tweestrijd.

En 5-3 is eigenlijk ook een betere weergave van de cross-verhoudingen dan 4-4. Op naar de Omloop. Oh nee, eerst nog Pogi-REV in de zandbak. :)
5 februari 2023 16:51
Netjes van vdp. Blijft wel zielig voor wva dat hij zn doelen eigenlijk nooit haalt.
    5 februari 2023 16:56
    Hij heeft wel groen gehaald. Dat was wel degelijk een groot doel, ook al vonden veel wielerflitsers dat het dat niet had mogen zijn.
    5 februari 2023 18:06
    En als je het WK cross een doel noemt, dat heeft hij toch ook al 3 keer gehaald? :D
    5 februari 2023 19:26
    Ja, maar dat waren Adri van der Poel-parcoursen en dat was nog onder leiding van Nick Nuyens. Dingen waren toen anders.
5 februari 2023 16:36
Knappe sprint van Van der Poel - Van Aert had nog tijd genoeg om er terug over te gaan als hij de benen (of een tandje groter?) had gehad. Maar het leek me vooral dat Wout volledig van slag was omdat Mathieu níét aanging op de balken. Wellicht het enige scenario dat hij vooraf niet had gevisualiseerd...

Voor de rest natuurlijk geen "geweldige tweestrijd" gezien. Het parcours stelde daarvoor veel te weinig voor, deels door het weer, deels omdat er niet veel meer van te maken is op vlak van techniciteit. Daarmee wil ik dus geen afbreuk doen aan de organisatie, die was tip-top, maar deze fantastische crosswinter had een uitdagender WK-parcours verdiend.
    5 februari 2023 16:38
    adrie heeft er qua parcours het beste van gemaakt met wat er beschikbaar is in hoogerheide, maar het is nu eenmaal niet de meest veelzijdige omgeving
    6 februari 2023 16:56
    Het is een heel mooi parcours, vooral qua veiligheid, ruimte en afwisseling. Ik heb er zondag met plezier rond gelopen tussen de menigte. Dank aan Adrie en ploeg!
    Maar toch; een parcours waarop de crossers nauwelijks verschil kunnen maken t.o.v. de concurrentie is voor een WK net niet goed genoeg. Zie Bogense 2019 en Dübendorf 2020.
    In Hoogerheide moet het mogelijk zijn een lange rulle zandstrook toe te voegen (zandbak aanleggen op het grote vlakke veld) en altijd-natte-zones liggen beschikbaar direct ten westen van het huidige parcours (Natuurmonumenten geeft heus toestemming als je aangeeft dat een lokale-tot-blubber-gereden-zone gunstig is voor de Rugstreeppad ;-)
    De lange helling is net niet selectief genoeg, maar kan verlengd worden door één van de 4 bruggen (nu 5 passages zonder meerwaarde, behalve voor publieke doorstroming) te verplaatsen naar de bovenzijde van de helling nabij de pits. Dan wordt de helling zwaar genoeg om iemand te lossen. Succes!

Reacties zijn gesloten.