WK baanwielrennen 2021 toch niet in Turkmenistan, Glasgow nieuwe locatie

donderdag 3 juni 2021 om 18:16
WK baanwielrennen 2021 toch niet in Turkmenistan, Glasgow nieuwe locatie

foto: Cor Vos

Het WK baanwielrennen zal dit jaar toch niet plaatsvinden in Turkmenistan. Dat heeft de internationale wielerunie UCI vandaag wereldkundig gemaakt. Het sportevenement zal nu worden gehouden in het Schotse Glasgow. De UCI komt later met meer details.

Het WK baanwielrennen van 2021 werd eerder nog toegewezen aan het omstreden Turkmenistan. In hoofdstad Achgabat, in de Sports Complex Velodrome, moest de titelstrijd plaatsvinden. Na Maebashi (1990) en Hong Kong (2017) moest er een derde WK baanwielrennen komen in Azië, maar dit feestje gaat nu niet door.

Er was eerder al veel kritiek op een WK in Turkmenistan en de afgelopen weken werd de discussie alsmaar heviger na de recente politieke ontwikkelingen in Wit-Rusland. In Minsk zou dit jaar het EK baanwielrennen plaatsvinden, maar de UEC besloot naar een alternatieve locatie te zoeken na de arrestatie van journalist en blogger Roman Protasevitsj.

De UCI komt nu tot het besef dat een WK in Turkmenistan geen optie is en heeft Glasgow aangewezen als alternatieve locatie. De wereldkampioenschappen baanwielrennen stonden op de planning van 13 tot en met 17 oktober, enkele maanden na de Olympische Spelen. Het EK is al verschoven naar de eerste week van oktober.

Dit artikel delen:

3 Reacties

peervaneynthoven 3 juni 2021 om 18:41

Leuren met een WK baanwielrennen omdat politieke motieven kennelijk leidend zijn. Niet om de “coronadrogredenen” zoals bij Wit-Rusland want ook in Schotland is code oranje van toepassing.Triest.
Ik noem hieronder de landen waar om uiteenlopende politieke reden geen wk (baan) wielrennen kan worden gehouden………….oh nee laat maar de rij wordt te lang.
Selectieve hypocrisie te top. Nou succes mannen!

vervelenderitus 3 juni 2021 om 21:56

Ik denk dat het een goed besluit is mr van Eindhoven om het baanwielrennen aan Glasgow toe te wijzen.

Derierre de la course 4 juni 2021 om 11:17

Naja deze reden hadden ze tijdens de toewijzing natuurlijk ook wel aan kunnen zien komen. Beetje symboolpolitiek om er nu pas van af te zien. Mede omdat zo’n Turkmenistan er ook al geld in gestoken heeft wat prima ergens anders aan besteed had kunnen worden.

Headlines

Materiaalzone

Populair