WK 2021: Gustav Wang verovert tijdrittitel bij de junioren

dinsdag 21 september 2021 om 17:03
WK 2021: Gustav Wang verovert tijdrittitel bij de junioren

foto: Cor Vos

Gustav Wang is de nieuwe wereldkampioen tijdrijden bij de junioren. Tijdens het WK in Vlaanderen zette de 18-jarige Deense renner na 22,3 kilometer de klok stil op 25:37 minuten en was daarmee de snelste van zijn leeftijdsgenoten.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

Zoals alle tijdritten in de eerste vier dagen van het WK in Vlaanderen begon ook de strijd tegen de klok voor junior-mannen in Knokke-Heist en eindigde deze in Brugge. De renners tot 19 jaar (met geboortejaar 2003 en 2004) reden grotendeels over dezelfde wegen die de junior-vrouwen eerder op de dag hadden afgelegd, maar anders dan hun leeftijdsgenoten doorkruisten de mannen wèl het WK-dorp Damme. Daarmee was de afstand iets langer: 22,3 om 19,4 kilometer. Gezocht werd naar een opvolger voor Antonio Tiberi, die twee jaar geleden de laatste winnaar was.

Jonathan Vervenne mocht het spits afbijten in de tijdrit voor junioren en de 18-jarige Belg liet de eerste eindtijd noteren. Lang stond hij niet boven aan de lijst, want in de volgende rit was de een jaar jongere Brit Joshua Tarling al sneller. Het was echter Gustav Wang die de lat hoog legde voor de concurrentie. De 18-jarige Deen haalde onderweg de Nederlander Joost Brinkman in en zette de klok stil op 25:37 minuten. Hij zag vervolgens de ene renner na de andere de tanden stukbijten op zijn snelle tijd, die goed was voor een gemiddelde van 52,5 per uur.

Alec Segaert knokte zich naar brons – foto: Cor Vos

Eddy Le Huitouze en Cian Uijtdebroeks, die al een profcontract bij BORA-hansgrohe op zak heeft, de nummers drie en twee van het Europees kampioenschap in Trentino, moesten respectievelijk 33 en 41 seconden toegeven op de Deense toptijd. Finlay Pickering, de Nederlander Tibor del Grosso, Wangs landgenoot Carl-Frederik Bévort en Trym Brennsæter kwamen niet aan de tijd van de Deense vice-kampioen tijdrijden. Het was wachten op het laatste kransje renners met Samuele Bonetto, Darren Rafferty, Romain Grégoire en Europees kampioen Alec Segaert.

Wang kon de namen van Bonetto, Rafferty en Grégoire, die komend seizoen voor AG2R Citroën uitkomt, stuk voor stuk afstrepen. En ook Segaert zou de Deen niet bedreigen. De Belg vocht wel voor eigen publiek een mooie strijd uit voor de podiumplaatsen, die hem een bronzen medaille opleverde. Tussen Wang en Segaert mocht Tarling het zilver ophalen op het podium. Daarmee stonden Denemarken en Groot-Brittannië op de hoogste tredes van het eindpodium; de EK-tijdrit lieten beide landen aan zich voorbijgaan.

Dit artikel delen:

22 Reacties

S'mon 21 september 2021 om 17:07

Leuke strijd om die derde plaats, het goud was al snel minder spannend. Sterk gereden van Wang!

Franco Ballerini 21 september 2021 om 17:08

Wat een verbluffende tijdrit van deze Deense Chinees! Hopelijk handelt TJV snel!

Yeez 21 september 2021 om 17:12

Jv, Typisch dit. Is die trouwens echt chinees ja of leid je dat af uit zijn achternaam ;)

PTT 21 september 2021 om 17:10

Ik ben erg benieuwd naar de achtergrond van dit Deense succes van de laatste jaren bij de jongerencategorieën. Iets voor een mooi artikel bij wielerflits?

S'mon 21 september 2021 om 17:12

Zou inderdaad zeer leuk zijn!

Franco Ballerini 21 september 2021 om 17:21

Het Deense succes sijpelt inmiddels ook aardig door bij de elite. Dat is wel eens anders geweest. Vroeg volwassen etc. was het toen, maar het lukt ze nu de stijgende lijn te houden. Inderdaad iets voor een nadere analyse.

djerkson 21 september 2021 om 18:54

Bwa Bjerg en Würz-Schmidt breken toch niet bepaald door, Cort kent een supervuelta en Valgren wint nog eens na heel lang niks te hebben gepresteerd.

ChefSpijker 22 september 2021 om 00:13

En Asgreen wint de Ronde. Vingegaard haalt het podium in de Tour. Morkov is momenteel veruit de beste leadout. Fuglsang won twee monumenten de laatste twee seizoenen. Twee jaar geleden nog de wereldkampioen afgeleverd na geweldig teamwerk. Je kunt moeilijk stellen dat de Denen de laatste jaren bij de profs niet top presteren voor zo'n klein land.

Romāns Vainšteins 22 september 2021 om 06:46

De Denen hebben wel degelijk ergens een grote stap gemaakt en voor de volger is het vast leuk om daar idd eens een onderzoek en artikel aan te wijden. Als blije Youri zijnde staan ze je daar graag te woord en ver weg is het niet, maak er een fysieke trip van waarbij je ook kijkt naar de infrastructuur en let op het aantal strakbepakte veeltehardoppedaalstampers. De Denen leggen wat mij betreft al een tijdje meer in de mand dan Nederland onszelfe en zelfs ik begin me onderhand af te vragen wat daar precies zo stimuleert.

Murcia 21 september 2021 om 17:16

Wang was dus die inbreker bij Cian.
Een geweldige tijd van de Deen die de rest heeft lamgelegd met die 52,5 gemiddeld.
Ook de constatering dat de nummers één en twee het EK links lieten liggen en dat betaald zich uit. De vechtlust bij Segaert levert hem een knappe derde plek op maar de Belgen hadden denk ik juist in deze categorie op meer gerekend.

Franco Ballerini 21 september 2021 om 17:25

Hmm, niet juist in deze categorie maar ook in deze categorie. En niet geheel ten onrechte. Maar alles draait natuurlijk om zondag.

Maillot à Pois 21 september 2021 om 17:26

De verwachtingen waren inderdaad hooggespannen in de media.
Segaert ging ook resoluut voor goud denk ik, maar had ook aangegeven veel tegenstand van de Denen en de Britten te verwachten.
Uijtdebroeks had zelf gezegd dat een medaille voor hem op dit parcours moeilijk ging worden. Terecht ook denk ik.

Drossard Kudus 21 september 2021 om 17:25

Niet kunnen kijken dus houden we het bij de onzinbijdrages: wat een toffe naam! Ik dacht eerst aan een Oost-Europeaan, dan kom je bij de achternaam ga je het in Oost-Azië zoeken, de combinatie laat je uitkomen op een Amerikaan en dan eindig je ‘gewoon’ in Denemarken. Ik moest even gniffelen

the student 21 september 2021 om 17:25

Zo hard rijden op juniorenverzet. Die mannen doen het toch maar. Zonder verzetsrestricties gaat die mannen nog wel harder dan dit.

Franco Ballerini 21 september 2021 om 17:33

Uiteraard is het speculatie, maar zonder die restricties hadden we wellicht een totaal ander podium gehad. De toekomst zal het (zoals we terecht van haar mogen verwachten) uitwijzen.

the student 21 september 2021 om 17:35

Oh een ander podium daar geloof ik wel in. 110 omwentelingen gemiddeld ( en bij vlagen dus 120+) rijden daar heeft niet iedereen talent voor.

Angelo Pauwels 21 september 2021 om 17:54

Het parcours was te makkelijk voor dat kleine verzet en heeft sommige mannen bevoordeeld.

Cochise 21 september 2021 om 17:56

Top 3 van het EK ongeveer gerespecteerd maar het blik Denen en Britten dat werd opengetrokken bleek nog een stukje sterker.
Die Pickering hing bijna 15″ in de nadar, extra seconden die nodig zijn om terug op snelheid gekomen niet meegeteld, en eindigt op 23″ van het podium.

oborobo 21 september 2021 om 18:17

Zijn vader heeft een Chinees restaurant.

Ed De B 21 september 2021 om 19:40

Een Chin. Ind. Rest. ?
Die gaan in Nederland (helaas?)allemaal verloren..

chiller87 21 september 2021 om 19:14

De wind zou ook wel hebben meegespeeld. Vroegere starters zouden iets meer meewind gehad hebben. Maar denk niet dat we een andere winnaar zouden gehad hebben.

Melkzuur 22 september 2021 om 08:32

Klopt. Hooguit reden Segaert en Bévort bij gelijke rugwind 10 à 15 seconden sneller, maar zeker geen halve minuut.

Headlines

Materiaalzone

Populair