WK 2020: Tom Dumoulin neemt twijfels over tijdrit weg

WK 2020: Tom Dumoulin neemt twijfels over tijdrit weg
dinsdag 22 september 2020 om 23:13

Tom Dumoulin start komende vrijdag op het WK tijdrijden in Imola. De 29-jarige Limburger twijfelde zondag na het einde van de Tour de France over een deelname, maar volgens de NOS heeft hij besloten toch te starten.

Op het nagenoeg vlakke parcours (31,7 kilometer) komen met name de powerhouses tot hun recht. Titelverdediger Rohan Dennis en thuisrijder Filippo Ganna gelden als topfavorieten. Het 24-jarige Italiaanse toptalent van Ineos Grenadiers vermorzelde in Tirreno-Adriatico het deelnemersveld in de traditionele, afsluitende tijdrit in San Benedetto del Tronto. Ganna haspelde de 10,1 kilometer af in tien minuten en 42 seconden. Goed voor een duizelingwekkend gemiddelde van 56,6 kilometer per uur. Dennis eindigde daar als derde op 26 seconden.

Dumoulin werd afgelopen zaterdag nog tweede in de individuele tijdrit van de Tour de France, bijna anderhalve minuut na de ongenaakbare winnaar Tadej Pogačar. Volgens Jumbo-Visma-ploegleider Arthur van Dongen reed zijn renner betere waardes dan tijdens het WK tijdrijden in Bergen, waar Dumoulin de wereldtitel al eens voor zich opeiste. Na het einde van de Tour afgelopen zondag, zei Dumoulin nog het volgende: “De tijdrit van vrijdag is nog altijd onder voorbehoud. Ik heb met bondscoach Koos Moerenhout afgesproken dat ik kijk hoe ik uit de Tour kom.”

Dumoulin op weg naar de top van La Planche des Belles Filles – foto: Cor Vos

Trackrecord
De Nederlander voelt zich dus goed genoeg om te winnen. Gezien zijn huidige vorm en zijn prestaties op deze discipline de laatste jaren, mag hij die ambitie ook hebben. In 2014 werd hij bij zijn debuut meteen derde in Ponferrada. Ook in Richmond (vijfde), Doha (elfde) en Innsbruck (zilver) was hij van de partij, naast dus zijn eerdere veroverde regenboogtrui in Noorwegen. Naast Dumoulin, Dennis en Ganna, doen ook nog kleppers als Wout van Aert, Victor Campenaerts, Rémi Cavagna, Jos van Emden, Stefan Küng en Geraint Thomas mee.

Dit artikel delen:

27 Reacties

Turtlehead 22 september 2020 om 23:35

Mooi deelnemersveld zo.
Thomas verwacht ik ook wel wat van.
TD2 op t podium, zou toch mooi zijn!

Oddjob 23 september 2020 om 06:51

Bij afwezigheid van Pogacar – die rijdt zondag op zijn fiets mee in de MotoGP van Catalunya – één van de grootste kanshebbers op de titel.

Chris Van Uden 23 september 2020 om 07:13

Sterk deelnemersveld! Benieuwd wat Tom hier kan laten zien! Ook heel benieuwd naar de tijdrit van Wout van Aert.

Speedyvreter 23 september 2020 om 12:42

Tom zei na z’n tijdrit dat ie nog maar marginaal beter kan, maar ik geloof dat ie best nog een stuk beter kan. Hij heeft zich deze tour in vorm gefietst en kan na anderhalf jaar afwezigheid en 3 weken loodzware tour een betere tijdrit op de mat leggen dan toen ie wereldkampioen werd. Daar zit nog ruimte voor verbetering zou ik zeggen.

Romāns Vainšteins 23 september 2020 om 07:36

Tourgangers v Aert , Dumoulin en Cavagna tegen ras specialisten Dennis en Ganna.

Wie kan zich hier nog tussen gooien?

Dr op en dr over 23 september 2020 om 07:49

Ik heb de deelnemerslijst nog niet echt bestudeerd moet ik toegeven, maar iemand als Küng verwacht ik toch ook wel vrij hoog in de uitslag.

Ik dacht gelezen te hebben dat de ITT biljartvlak is, dus dan hebben mannen zoals “Turbo Durbo” ook wel kans misschien, al zou ik z’n resultaten eens moeten bekijken over langere tijdritten van de afgelopen anderhalf jaar.

Campenaerts verwacht ik ook wel vrij hoog in de uitslag, en zelfs een Van Emden sluit ik niet uit voor brons als het idd biljartvlak is. Maar ik zou eerst de gegevens eens moeten bestuderen.

Dan heb je altijd nog wel een verdwaalde Duitser en/of Amerikaan die hoog eindigt.

Maar topfavorieten zijn Ganna en Dennis idd. Benieuwd naar Dumoulin en Van Aert, ik gun het ze allebei.

Romāns Vainšteins 23 september 2020 om 09:24

Doe mij maar Remi Cavanga, een naam als een klok en een drive harder dan de -in van MC.

Frank V 23 september 2020 om 11:24

Van Emden niet hoor.

Japsie 23 september 2020 om 08:13

Op voorhand verwacht ik top vijf als maximaal haalbare. Des te meer credits dat hij toch gewoon van start gaat gezien het hip is om geen nationale kleur aan te trekken als je persoonlijk geen kans maakt op goud.

Scibby 23 september 2020 om 08:36

Wie verwacht je boven hem dan? Rohan Dennis en Victor campenaerts maar op de anderen maakt hij toch goeie kans.

Chris Van Uden 23 september 2020 om 09:59

Campenaerts twijfel ik over op dit moment, zou dan eerder op Van Aert rekenen.

Natte spons 23 september 2020 om 11:44

Ik verwacht dat hij mee kan doen, met goede rust deze week en het feit dat hij door middel van de supercompensatie uit de Tour in een betere conditie kan zitten dan de mannen die de Tour niet hebben gereden. Dat is echter ook met van Aert, Küng en Cavagna het geval. Als hij niet in de top5 eindigt, zullen van Aert, Dennis en Ganna zeker voor hem eindigen. Andere kanshebbers voor de top5: Campenaerts, Küng, Cavagna, Thomas.

Johnny7 23 september 2020 om 08:51

Dumoulin lijkt erg goed uit de Tour te zijn gekomen. Maar wat kunnen we verwachten van Ganna en Dennis? Zij hebben een compleet andere voorbereiding gehad. De enorme voorsprong die Dumoulin op de rest pakte op het vlakke gedeelte afgelopen zaterdag geeft wel hoop.

Peetvader 23 september 2020 om 08:57

Heeft ook met indelen te maken he.
Hij verloor dan weer op pak tijd op bvb Van Aert in de klim (al had dat ook met niet wisselen te maken).

SpeedyLegs 23 september 2020 om 09:12

Goed om te lezen dat Tom zijn tanden eens stevig gaat zetten in die twee wedstrijden. Op de foto zie je de vechter die hij kan zijn. Momenteel lijkt Tom dan ook weer goed in zijn vel te zitten. We mogen verwachten, zijn maximale prestatievermogen te zien.

Burdincurutcheta 23 september 2020 om 10:13

Sterk deelnemersveld wel. Dennis, Ganna, Dumoulin, van Aert, Campenaerts, Kung, Cavagna, Thomas… Geeft enkel maar meer waarde aan de titel.

nickdt 23 september 2020 om 11:02

Campenaerts hoort niet in het rijtje, want die geeft nooit thuis als het een direct duel tegen de toppers is.

Frank V 23 september 2020 om 11:23

In Tirreno gewonnen, Giro ging ie winnen zonder trage wissel.
WK 3e en WK Yorkshire was ie ook op weg naar 3de. Dus hij kan dat wel.

Groetjesaandevoetjes 23 september 2020 om 11:31

Wat was eigenlijk de reden dat Kung afstapte in de Tour?

Natte spons 23 september 2020 om 11:45

Küng stapte af om zich voor te bereiden op het WK tijdrijden.

Robbiebier 23 september 2020 om 16:04

Vindt campenaerts wel een twijfel geval,lijkt of hij altijd wel iets tegen komt.

RodyTur10 23 september 2020 om 10:44

Dit wordt een echte titanenstrijd. Dumoulin reed een fantastische tijdrit, maar natuurlijk twijfelachtig of hij dat minder dan een week later opnieuw kan.

SprintMaster 23 september 2020 om 10:49

Nog even terugkomen op zaterdag: mijn theorie is dat Dumoulin daar op het vlakke volle bak gereden heeft en op de klim gekeken heeft waar het schip zou stranden. Vandaar dat hij geen wissel deed omdat de benen al zeer verzuurd waren. Van Aert daarentegen heeft op het vlakke rustig aan gedaan, kon dus prima wisselen en heeft de klim volle bak gereden. Op die manier kan JV hun beide prestaties naast die van superman leggen en daaruit hun conclusies trekken.

Groetjesaandevoetjes 23 september 2020 om 11:32

En Superman is deze keer Pogacar? Pogacar verloor 1 seconden op Dumoulin op het vlakke en verpletterde Van Aert op die klim.

Wheely 23 september 2020 om 10:53

Het niet wisselen zal hem in deze rit in ieder geval geen parten spelen. Ik vind het vooral super voor hemzelf dat hij start, is toch zijn favoriete onderdeel.

assen 23 september 2020 om 11:48

In de Tour was Tom de beste op het vlakke deel, heel misschien op Cavagna na. Die Ganna lijkt onklopbaar, en Dennis is in goede doen ook super. Maar dan nog zou podium mogelijk moeten zijn.

Robert Rodenburg 23 september 2020 om 12:23

Tom wereldkampioen yeahh

Headlines

Materiaalzone

Populair