WK 2018: Voorbeschouwing ploegentijdrit vrouwen

WK 2018: Voorbeschouwing ploegentijdrit vrouwen

foto: Sirotti (archief)

zaterdag 22 september 2018 om 08:00

Zondag is het aan de vrouwen om het WK wielrennen op de weg in het Oostenrijkse Innsbruck officieel te openen. In 2012 kregen de merkenteams de kans om zich onderling te meten in de strijd om eremetaal. De ploegentijdrit werd een onderdeel op het WK. Een lang leven is dit onderdeel niet beschoren, want na zondag wordt een punt achter het evenement gezet. Welke ploeg wint de (voorlopig) laatste editie? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Tot 1994 was het WK ploegentijdrit bijzonder populair. Die ploegen bestonden uit vier amateurrenners per land en zij kregen regelmatig parcoursen van honderd kilometer voorgeschoteld. Samen met de categorie amateurs verdween ook het WK ploegentijdrit voor amateurs. In 2012 keerde het onderdeel terug, maar nu als ploegentijdrit voor merkenteams. Valkenburg was de locatie waar de tijdrit een nieuw leven ingeblazen werd, voor mannen én vrouwen.

Specialized-Lululemon tijdens het WK 2014 in Ponferrada – foto: Sirotti

De eerste vier jaar heerste één ploeg. Het Amerikaanse Specialized-Lululemon (tegenwoordig Canyon SRAM) pakte gouden medaille na gouden medaille. Was het verschil met de nummer twee in 2012 nog 24 seconden, de twee jaar daarop won de ploeg met meer dan een minuut verschil. In het vierde jaar was al duidelijk dat aan de poten van de troon gezaagd werd. Het toenmalige Velocio-SRAM wist Boels-Dolmans met slechts zes seconden te verslaan. Het bleek de laatste overwinning van de Amerikaanse hardrijders.

Boels-Dolmans groeide uit tot een sterrenensemble in het vrouwenpeloton en dat werd in 2016 omgezet in een gouden medaille op het WK ploegentijdrit. Canyon SRAM werd op 48 seconden gereden en het brons was voor Cervélo-Bigla, dat bijna twee minuten verloor. Vorig seizoen was er in Bergen een verrassende winnaar: Sunweb wist zich als sterk collectief op te werpen en de gedoodverfde favorieten van Boels-Dolmans met twaalf seconden te kloppen. Het bleek de voorbode voor een dubbelslag van de Duits-Nederlandse formatie, want de Sunweb-mannen wonnen later die middag bij de mannen.

Sunweb met het goud in Bergen 2017 – foto: Sirotti

Ellen van Dijk in je ploeg? Dan ben je bijna zeker van eremetaal op het WK ploegentijdrit. De Woerdense tijdrijdster maakte vier van de zes edities deel uit van de winnende ploeg: 2012, 2013, 2016 en 2017. Eén keer won ze zilver (2015) en één keer (2014) behoorde zij tot de ploeg die als vijfde eindigde. Dit jaar doet zij mee namens titelverdediger Sunweb.

Laatste winnaars WK ploegentijdrit vrouwen
2017: flag-nl Sunweb
2016: flag-nl Boels-Dolmans
2015: flag-de Velocio-SRAM
2014: flag-us Specialized-Lululemon
2013: flag-de Specialized-Lululemon
2012: flag-de Specialized-Lululemon

Parcours
De vrouwen werken een ploegentijdrit van 54,5 kilometer af. Gestart wordt in Ötztal op ruim 700 meter boven zeeniveau. Ötztal is een dal ten westen van de stad Innsbruck en ’s winters een van de meest bezochte regio’s van Tirol. De namen van Sölden, Rettenbachferner en de Tiefenbachferner (in de buurt) zullen bij menig wielerliefhebber een belletje doen rinkelen.

Veel bochten kent het parcours niet. Door het dal gaat het richting Innsbruck. In grote lijnen kan je zeggen dat het parcours in dalende lijn gaat, maar toch zitten enkele lastige heuvels in het parcours. De eerste korte klim zit meteen aan het begin en daarna zijn er halfweg koers de nodige hoogtemeters in het parcours opgenomen. Bij Zirl en Kermaten in Tirol wordt van de regionale weg (paralel aan de snelweg A12) om die klimmen op te zoeken. In tegenstelling tot bij de mannen laten de dames de klim naar Axams links liggen.

Na de passage door Völs rijden de ploegen de hoofdstad van de deelstaat Tirol aan de westkant binnen. Allereerst hebben de rensters de rivier Inn, die midden door Innsbruck stroomt, aan de rechterzijde. In de laatste kilometers is het keerpunt over het water heen. De rensters arriveren daar op de Rennweg, waar na 54,5 kilometer de finishlijn getrokken ligt. De verwachting is dat de snelste ploeg het parcours aflegt in 1 uur en 5 minuten.

Start eerste ploeg: 10:10
Aankomst laatste ploeg: 12:02

Favorieten
De top wordt steeds beter in het vrouwenwielrennen, het niveau van de ploegen ligt steeds dichter bij elkaar. In deze discipline zijn er toch maar enkele kanshebbers op het goud. En met ‘slechts’ twaalf deelnemende ploegen wordt daar ook direct een probleem zichtbaar. Dat is dan ook direct een van de redenen dat dit onderdeel verdwijnt.

De titelverdediger moet je nooit uitsluiten. Sunweb reist met Ellen van Dijk af naar Innsbruck. Reserveer dus maar op een plekje op het podium voor dit zestal. Van het team dat vorig jaar goud veroverde zijn, naast Van Dijk, ook Lucinda Brand, Coryn Rivera en Leah Kirchmann van de partij. Pernille Mathiesen is een jonge Deense hardrijdster, die qua postuur en kwaliteiten veel op Van Dijk lijkt. “Ik zie zeker gelijkenissen, ze is meer dan tien jaar jonger dan ik, dus het kan nog alle kanten op. Ze kan nog heel veel verbeteren, en dan zit ze bij deze ploeg wel op haar plek”, zei de winnares van de Madrid Challenge aan het begin van dit seizoen.

Tegenvaller voor Sunweb was het afhaken van Floortje Mackaij. De Nederlandse brak anderhalve week geleden bij een valpartij op training haar kaak en moest een streep zetten door haar WK-ambities. Voor haar is Liane Lippert aan de selectie toegevoegd.

Boels-Dolmans op het WK 2017 in Bergen – foto: Sirotti

Boels-Dolmans was vorig jaar de grote favoriet, maar in Bergen liep het mis. De formatie met kopvrouw Anna van der Breggen wil de titel in het ploegentijdrijden heroveren. De winnares van Strade Bianche, de Ronde van Vlaanderen, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik krijgt daarbij hulp van Chantal Blaak, Amalie Dideriksen, Christine Majerus, Amy Pieters en Karol-Ann Canuel. Een selectie vol hardrijders, maar buiten Van der Breggen geen erkende tijdritspecialisten. Toch zijn deze rensters al jarenlang ploeggenoten en goed op elkaar ingespeeld.

Annemiek van Vleuten is de grote motor van Mitchelton-Scott, maar maakt geen deel uit van de selectie voor de ploegentijdrit. De wereldkampioene tijdrijden en winnares van onder meer de Giro Rosa en La Course focust zich op de individuele tijdrit, die dinsdag al op het programma staat.. Zonder haar inbreng zal het voor de Australische formatie lastig worden om te strijden om het eremetaal. Cervélo-Bigla zou daar normaal gesproken voor in aanmerking komen, ware het niet dat die formatie dit jaar niet meedoet.

De Wiggle-ploeg op het WK 2015 in Richmond – foto: Sirotti

Welke ploegen doen nog wel mee? Wiggle High5 wil afscheid nemen met een knaller. De ploeg van Kirsten Wild heeft met Elisa Longo Borghini, Katie Archibald, Annette Edmondson en Lisa Brennauer erkende hardrijders in dienst. Zijn zij de best of the rest achter de twee Nederlandse topfavorieten? Canyon SRAM rekent op onder meer Kasia Niewiadoma, Trixi Worrack en Lisa Klein. In de eerdere ploegentijdritten zien we ze niet in de top, maar het WK zou het WK niet zijn als er geen verrassing zou komen.

Parkhotel Valkenburg zorgt voor meer Nederlandse inbreng in dit wereldkampioenschap. Of de ploeg met louter Nederlandse rensters zich kan mengen in de debatten, is nog maar de vraag. De kans is groter dat Alé Cipollini zich in de strijd gooit. Roxane Knetemann en Karlijn Swinkels krijgen steun van onder meer Chloe Hosking en Soraya Paladin. Het Deense Virtu mag met Barbara Guarischi en Mieke Kröger hopen op een goede eindklassering.

De andere deelnemende ploegen zijn BePink, BTC City Ljubljana, Cogeas-Mettler en Valcar PBM.

Zijn er referentiekaders? Ja en nee. De vrouwen rijden namelijk weinig ploegentijdritten in een seizoen. Traditioneel is de Crescent-wedstrijd in Vårgårda een van de meetmomenten, een maand voor het WK. Op 11 augustus was Boels-Dolmans (met de WK-selectie) zestien seconden sneller dan Sunweb, waar Van Dijk ontbrak en Mackaij nog meedeed. De derde plek was voor de hardrijders van Cervélo-Bigla.

Crescent Vårgårda 2018 (42,5 km)
1. flag-nl Boels-Dolmans in 53m08s
2. flag-nl Sunweb op 16s
3. flag-dk Cervélo-Bigla op 47s
4. flag-de Canyon SRAM op 1m25s
5. flag-gb Wiggle High5 op 1m42s
Volledig verslag

In de Healthy Ageing Tour was Boels-Dolmans superieur, al waren de grote concurrenten niet aanwezig. De Giro Rosa kende een ploegentijdrit van 15 kilometer, die gewonnen werd door Sunweb. Mitchelton-Scott en Boels-Dolmans volgden binnen twaalf seconden. De TTT in de Ronde van Noorwegen ging naar Sunweb, voor Mitchelton-Scott en Cervélo-Bigla. Sinds dit jaar heeft de Madrid Challenge ook een ploegentijdrit. Daarin ging (eveneens) Sunweb aan de haal met de zege, achttien tellen voor Wiggle High 5 en 46 seconden voor een Van Vleuten-loos Mitchelton-Scott.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Boels-Dolmans
** Sunweb, Wiggle High5
* Canyon SRAM, Alé Cipollini, Mitchelton-Scott

Website organisatie WK 2018
Deelnemerslijst WK ploegentijdrit voor vrouwen

Weer en TV
De temperatuur ligt zondag in de omgeving van Innsbruck tussen 10.00 en 12.00 uur een stuk lager dan later op de middag. Het kwik schommelt onder een licht wolkendek tussen de 15 en 19 graden Celsius. Richting 12.00 uur breekt de zon meer door. De wind komt met kracht 2 uit het zuidwesten.

De wedstrijd wordt uitgezonden op Sporza (Canvas) vanaf 11.00 uur. De NOS zendt de titelstrijd uit via een stream op NOS.nl en ook voor Eurosport moet je online zijn om de vrouwenploegentijdrit te zien. De Eurosport Player is er vanaf het begin bij.

Dit artikel delen:

9 Reacties

GekkeHenkie 21 september 2018 om 09:43

Edit redactie: Klopt, is aangepast!

FDJ 21 september 2018 om 10:18

@Nick Doup start Pawlowska niet bij Virtu? Dat is toch absoluut een belangrijke schakel binnen die ploeg. Erkend hardrijdster die ook op de baan goed meedraait.

Verder verwacht ik inderdaad de tweestrijd Sunweb/Boels. Normaal gesproken is Boels de sterkste, maar Sunweb kan opnieuw verrassen.

Nick Doup 21 september 2018 om 10:33

@FDJ Pawlowska staat niet op de inschrijvingslijst van de UCI bij Virtu. Ze kiezen er zes uit de volgende namen: Guarischi, Hansen, Kröger, Malling Siggaard, Penton, Schmidt en Schweizer.

petoi 21 september 2018 om 18:54

Pawlowska is geblesseerd, bijna half seizoen al.
Guarischi, Hansen, Kröger, Penton, Schmidt en Schweizer starten, zie ook deze startlijst van cyclingfever

FDJ 22 september 2018 om 17:56

Oke dank. Is mij even ontgaan.

Hoebele 21 september 2018 om 11:52

Weinig ploegentijdritten? De afgelopen maand kregen ze er maarliefst drie: Vargarda, Noorwegen en Madrid. In Noorwegen won Sunweb (zonder Van Dijk), werd Mitchelton tweede (mét Van Vleuten) en werd Boels pas zesde op 1,5 minuut (zonder VDB/Blaak). In Madrid werd BTC vierde en Cogeas vijfde, met o.a. Zabelinskaya. Maar ik zou Wiggle de winst heel erg gunnen!

Mwielerfan 21 september 2018 om 19:23

Jammer dat zelfs kanshebber op podium cervelo niet meedoet. Iemand enig idee waarom?

chasse patat 22 september 2018 om 13:32

Een ploegentijdrit met een lengte van meer dan 50km wordt niet zo vaak gereden. De dynamiek is dan ook niet te vergelijken met de kortere ploegentijdritten. Volgens mij is dit de langste afstand die ooit op een WK is gereden bij de vrouwen.

marehoek 23 september 2018 om 10:27

De organisatie blijft weer in gebreke ze hebben maar een tussentijd.
UCI waar zijn jullie mee bezig met feesten maar niet met organiseren.
Een tijdrit maak je spannend om regelmatig tussentijden te geven.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair