Wielerploegen 2018: Sunweb (vrouwenploeg)

Door , maandag 19 februari 2018 om 08:00
Wielerploegen 2018: Sunweb (vrouwenploeg)

foto: Sirotti

De vrouwen hebben hun eerste wedstrijdkilometers al afgehaspeld, maar de Women’s World Tour moet nog in gang geschoten worden. In aanloop naar het openingsweekend voor dames blikt WielerFlits vooruit. Vandaag is het de beurt aan een van de meest succesvolle teams van 2017: Sunweb.

Sunweb

Land: flag-nl Nederland
Sponsor: Sunweb, vakantieaanbieder
Sinds: 2010 als Skil-Argos (later Skil-Koga, Argos-Shimano, Giant-Shimano, Liv-Plantur)
UCI-afkorting: SUN
Fietsen: Liv
Tenue 2018: 

Floortje Mackaij showt het tenue en de Liv-fiets – foto: © Team Sunweb

Aantal overwinningen 2017: 14
WorldTour Ranking 2017: 2e met 2153 punten
CQ-ranking 2017: 2e met 4154 punten
Website: www.teamsunweb.com
Facebook: /TeamSunweb
Twitter: @TeamSunweb
Instagram: @teamsunweb

2017
Lucinda Brand trok de vorm uit haar veldritcampagne door en dat resulteerde eind februari al in de eerste grote zege van het seizoen. Ze soleerde naar de winst in de Omloop Het Nieuwsblad. In de achtervolgende groep werd Ellen van Dijk vierde. Het bleek een voorbode op een ijzersterk voorjaar van de Sunweb-dames. In maart werd Brand namelijk derde in de Ronde van Drenthe, waarna aanwinst Coryn Rivera aan haar zegetocht begon.

De kleine Amerikaanse reed in twee weken naar drie podiumplaatsen in de Women’s World Tour. Eerst sprintte ze in de Trofeo Alfredo Binda naar de zege, waarna ze het volgende week derde werd in Gent-Wevelgem. Het hoogtepunt kwam op 2 april in de Ronde van Vlaanderen, toen Rivera na sterk ploegwerk de eindsprint in Oudenaarde naar haar hand wist te zetten.

“Zij is een typische sprintster”, zegt Ellen van Dijk over haar ploeggenote. “Een meisje met karakter. Ze weet wat ze wil en hoe ze het wil en dat is heel belangrijk. Ze heeft dat vuur in zich om wedstrijden te willen winnen. Het is wel heel fijn om zo iemand in je ploeg te hebben. Ik zou niet meteen gezegd hebben dat zij de Ronde van Vlaanderen kon winnen, maar ik had er ook niet raar van opgekeken. Ik zag meteen dat ze goed omhoog kon, ze reed heel makkelijk en is super snel. En je weet nooit hoe een Ronde van Vlaanderen loopt.”

Van Dijk kijkt met goede gevoelens terug op het gehele voorjaar, vooral als ploeg. “Zelf heb ik ook een goed voorjaar gereden, ik heb het alleen niet in persoonlijke resultaten om kunnen zetten. Maar ik heb een belangrijke rol kunnen spelen in de successen van de ploeg en dat heeft me ook veel voldoening gegeven”, zegt ze.

foto: Anton Vos/Cor Vos © 2017

De weken daarop wist Ellen van Dijk in eigen land de ereplaatsen aaneen te rijgen. In de Healthy Ageing Tour won ze de openingstijdrit en werd ze twee keer derde in een etappe. Dat resulteerde voor de Woerdense hardrijdster in winst in het eindklassement, waar zij in de klassiekers vaak haar beste beentje voor zette voor de haar ploeggenotes. Mei was een succesvolle maand voor Sunweb, met overwinningen voor Rivera – een ritzege in haar eigen Tour of California – en Leah Kirchmann. Zij was namens de nationale selectie in de GP de Gatineau in eigen land de beste van een ruime kopgroep.

Juni kan voor de Nederlandse ploeg bestempeld worden als net-niet. Van Dijk en Kirchmann eindigden meermaals als derde in een Women’s Tour-rit in Groot-Brittannië en ook op de nationale kampioenschappen werd er steeds naast de winst gegrepen. Alweer, Van Dijk en Kirchmann reden naar het zilver op hun nationale kampioenschappen tijdrijden, terwijl Rivera in Amerika tweede werd in de wegrit. Floortje Mackaij mocht na de NK op de weg het podium op om brons in ontvangst te nemen.

Video: De solozege van Lucinda Brand in de Giro Rosa 2017

In de grootste wielerronde van de vrouwenkalender, de Giro Rosa, werd wel weer gewonnen. Lucinda Brand soleerde in de achtste etappe naar Palinuro naar de zege en deed daarmee twee tweede plaatsen (ploegentijdrit, Rivera) en een derde plaats (eveneens Rivera) vergeten. Ondertussen won Juliette Labous, in dienst van de Franse selectie, een rit in de Tour de Féminin. In de Thüringen Rundfahrt verzamelde Van Dijk tweede plaatsen. In etappes vier, vijf en het eindklassement strandde ze op miniem verschil van de winst.

De maand juli werd met champagne afgesloten, toen Coryn Rivera haar status als sprinttopper waar maakte in de RideLondon Classique. “Ze kan super goed afmaken en ik denk dat ze goed met druk weet om te gaan. De combinatie van de kwaliteiten die ze heeft, zorgt ook dat ze vaak voor in de uitslag te vinden is”, legt Van Dijk uit. “We zijn twee totaal verschillende type rensters en verschillende persoonlijkheden. Ons kun je niet vergelijken, maar we praten wel over de aspecten die overal bij komen kijken.”

Augustus was een maand met mixed feelings voor Sunweb. Ellen van Dijk kroonde zich Europees kampioene tegen de klok namens Nederland én won de individuele tijdrit in de Ladies Tour of Norway, waar Julia Soek in België haar eerste overwinning ooit boekte. Dat deed zij in de Erondegemse Pijl. De Boels Rental Ladies Tour is als Nederlandse koers belangrijk voor Sunweb, maar tot een zege kwam de formatie niet. Wel werd drie keer een tweede plaats behaald. In het eindklassement werd Van Dijk derde, een plek die ze ook in de eindrangschikking van de Tour of Norway behaalde.

“Het was een heel constant seizoen”, blikt Van Dijk terug. “Waarbij ik altijd een hoog niveau had, alleen ontbrak het een beetje aan de topvorm en de echte uitschieter. Dat is iets waar ik mij dit seizoen wel meer op richt.” Volgens CQRanking was alleen 2013 een beter jaar van 2017 voor de Woerdense. “Toen kreeg ik heel veel kansen, liep het fantastisch en werd ik ook wereldkampioen tijdrijden. Afgelopen jaar heb ik wat minder overwinningen geboekt. Ik was er wel altijd, alleen heb ik er niet van kunnen profiteren. Het gaat alleen maar overwinning en daar heb ik in mijn ogen nog niet genoeg van gehaald. Het is voor mij zaak om het nu wat vaker af te maken.”

Video: Sunweb wint het WK ploegentijdrit in Bergen

Het slotstuk moest toen nog komen. In Bergen wisten Lucinda Brand, Leah Kirchmann, Floortje Mackaij, Coryn Rivera, Sabrina Stultiens en de grote motor Ellen van Dijk wereldkampioen ploegentijdrijden te worden, tegen de verwachting van velen in. Sunweb behoorde tot de outsiders, maar wist na een spannende strijd Boels-Dolmans (op 13 seconden), Cervélo-Bigla (op 28s) en Canyon//SRAM (op 1m04s) te verslaan. Het bleek een voorbode voor nog meer succes binnen de ploeg, want niet veel later flikten de mannen van Sunweb hetzelfde kunstje.

“Die wereldtitel was een mooie afsluiting van het seizoen. Het staat op ons shirtje en we hebben op trainingskamp de ploegentijdrit getraind, dan wordt je er weer aan herinnerd”, lacht ze. “Af en toe hebben we het er nog wel over, maar het niet dat we het er continue over hebben. Het is geweest en we zijn weer bezig met nieuwe doelen. In topsport kun je niet te lang stil blijven staan bij succes. We hebben het zeker wel gevierd, maar nu zijn we bezig met wat komen gaat.”

“Ik kijk op 2017 terug met een heel goed gevoel. We hebben heel veel plezier gehad, ik heb veel bij kunnen dragen aan het teamsucces en ik heb zelf uitslagen te kunnen rijden. Natuurlijk vond ik het heel mooi om mijn Europese titel te verdedigen. De WK individuele tijdrit (vijfde) is niet geworden wat ik ervan gehoopt had, dat was wel een teleurstelling. Dat blijft dan ook meteen het doel voor volgend jaar.”

Transfers
Weinig transfers waren er binnen de contreien van de Nederlandse formatie. Drie rensters vertrokken en twee zijn daarvoor in de plaats gekomen. Sabrina Stultiens zoekt haar heil bij een andere binnen de landsgrenzen. Het WaowDeals van Marianne Vos heeft haar opgepikt, de ploeg waar ze in het verleden ook al drie jaar voor koerste. Na een compleet weggevallen jaar in 2016 (knieblessure) keerde Stultiens in 2017 terug met een veertiende plek in La Course en een belangrijke rol bij de wereldtitel ploegentijdrit.

Na twee jaar Sunweb kiest Rozanne Slik voor een avontuur in Frankrijk. Ze voegt zich bij het FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope, waar ze Moniek Tenniglo tegenkomt. Bij de Fransen hoopt Slik meer voor eigen kansen te rijden in koersen als Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen. Molly Weaver heeft na 2,5 jaar de deur achter zich dichtgetrokken bij Sunweb. Trek-Drops heeft haar verleid naar eigen land terug te keren. De 23-jarige Britse kende vorig jaar maar acht koersdagen, mede door een zware val in het voorseizoen en vele terugslagen in het herstel. Bij Trek-Drops wordt ze koerskapitein.

Ruth Winder – © Team Sunweb

Ruth Winder en Pernille Mathiesen worden verwelkomd. “Net als vorig jaar bij Coryn weten veel mensen misschien nog niet hoe ze die rensters op waarde moeten inschatten, maar ze rijden heel sterk op trainingskamp en jullie zullen hun nog wel gaan zien dit jaar”, voorspelt Van Dijk. Winder (24) maakt de overstap van UnitedHealthcare. Ze is een oude bekende van Rivera, met wie ze bij die ploeg reed en ook voor de Amerikaanse selectie uitkwam. “Winder is een heel sterke renster. Ze is niet een pure sprinter, maar kan wel aardig aankomen, maar moet het echt van zware koersen hebben. Redelijk allround.”

De Deense Mathiesen is nog maar 20 jaar. Zij maakt de overstap van Bjarne Riis’ ploeg Virtu. “Zij is Europees kampioene op de weg en op de tijdrit bij de beloften. Een heel sterke en heel grote meid, een beetje mijn figuur. Eindelijk iemand die groter is dan ik, dat heb ik ook nog nooit meegemaakt”, lacht Van Dijk. “Een beresterke renster, zeker ook op het vlakke is zij super sterk en gaat ze veel laten zien.” Is Mathiesen dan de ‘nieuwe’ Ellen van Dijk? “Ik denk niet zo in opvolgers, maar dat zou kunnen. Ik zie zeker gelijkenissen, ze is meer dan tien jaar jonger dan ik, dus het kan nog alle kanten op. Ze kan nog heel veel verbeteren, en dan zit ze bij deze ploeg wel op haar plek.”

Pernille Mathiesen – © Team Sunweb

In
flag-us Ruth Winder (UnitedHealthcare)
flag-dk Pernille Mathiesen (Virtu)

Uit
flag-nl Sabrina Stultiens (WaowDeals)
flag-nl Rozanne Slik (FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope)
flag-gb Molly Weaver (Trek-Drops)

2018
Afgelopen jaar sloot Sunweb de Women’s World Tour-ranking af als tweede, op ruime achterstand van Boels-Dolmans. Kan het nog beter? “Ik denk dat wij een heel sterke ploeg hebben, dat we bewezen hebben dat we altijd om de overwinning meedoen en dat we bij de topploegen horen. Er zijn natuurlijk ploegen als een Boels-Dolmans, die hebben gewoon heel veel kwaliteit in een team”, zegt Van Dijk over haar oude ploeg. “Dat hebben wij ook, maar wellicht net een tandje minder. Door goed teamwork kunnen wij daar zeker tegen op boksen.”

Waar het bij Boels-Dolmans wemelt van de kopvrouwen, lijkt bij Sunweb de rolverdeling duidelijker. Is dat een kracht van Sunweb? “Wellicht wel. Het is heel belangrijk om evenwicht te hebben in je team en om elkaars krachten daarin te blijven gebruiken. Ik denk we dat tot nu toe goed gedaan hebben. Voor komend seizoen hebben we duidelijke plannen klaar liggen om ieder op verschillende momenten goed te laten zijn”, legt de tweevoudig Europees kampioene tegen de klok uit.

Ellen van Dijk – foto: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2017

Voor Van Dijk zijn er twee periodes waarin ze in topvorm wil zijn: het voorjaar en tijdens het wereldkampioenschap in Innsbruck, om voor tijdritgoud te gaan. “Dat zijn wel echt mijn hoofddoelen”, zegt ze. “Het parcours is niet vlak, maar de klim van de mannen zit er niet in. Het is uitdagend, maar ik denk dat het te doen moet zijn en daar ga ik weer een mooi doel van maken. Dat is het gevolg van één keer wereldkampioen worden. Dan telt nog maar één ding. De lat ligt hoog, maar dat maakt topsport ook mooi.”

In de tussenperiode zal Van Dijk niet op haar lauweren rusten. “Dan zijn er ook mooie etappekoersen, zoals Thüringen en de Women’s Tour waar ik ook goed wil rijden.” Afgelopen jaar werd ze tweede in de Duitse ronde en vijfde in de Britse ronde, dus er is ruimte voor verbetering. Dromen mag, ook voor de 31-jarige hardrijdster. “Amstel Gold Race of Luik-Bastenaken-Luik zou ik ooit nog wel eens willen winnen, de Ronde van Vlaanderen heb ik al gewonnen. Die hoeft er niet per se bij, maar zou ook heel mooi zijn. Dat soort koersen spreekt mij enorm aan. Die wereldtitel tijdrijden zou ik heel graag nog een keer winnen. Uiteindelijk hoop ik ook dat Parijs-Roubaix op de kalender verschijnt en dat ik dat nog mee mag maken, maar dat is nog niet aan de orde.”

Van de andere rensters binnen de selectie wordt, zeker na haar prestaties van vorig seizoen, veel verwacht van Coryn Rivera. “Zij zal niet meer verrassen, daar houdt iedereen nu wel rekening mee, denk ik”, voorspelt Van Dijk, die wel oog heeft voor twee jonge honden binnen de groep. “Juliette Labous en Liane Lippert hebben echt een stap gemaakt sinds afgelopen jaar. De vraag is of dat er helemaal uit komt in de wedstrijden, maar ze rijden heel goed en ik denk ook dat je van Winder wat gaat horen.”

Lucinda Brand won Omloop Het Nieuwsblad 2017 – foto: Orange Pictures / Sportfoto

Ook van Lucinda Brand mag veel verwacht worden. In het voorjaar is zij een van de rensters die altijd bij de pinken is en altijd tot de (schaduw)favorieten hoort. Het is de vraag hoe ze haar winter in het veld verteerd heeft. Vorig jaar had ze er vroeg in het voorjaar profijt van. Kan ze dat dit jaar herhalen? Floortje Mackaij wist vorig seizoen maar weinig op het podium te rijden. Bij het NK op de weg zat ze op het juiste moment mee, maar strandde ze op de bronzen plek. De jonge Woerdense, die in 2015 de helse editie van Gent-Wevelgem won, zal zich dit jaar vaker van voren willen laten zien. De uitslagen zoals in 2016, toen ze negen keer in de top-3 van een uitslag reed, moeten daarvoor als mikpunt dienen.

Dat is ook de volgende stap die Sunweb zal moeten maken. Aanwezig zijn in de finales, met de daarbij behorende ereplaatsen, moet omgezet worden in het winnen. “Vorig jaar hebben we dat met Coryn al kunnen doen, dus dat is heel fijn”, zegt Van Dijk. “Persoonlijk sukkel ik daar iets meer mee en het zou mooi zijn als dat dit jaar wat vaker kan lukken. De sprint is mijn zwakke punt, maar het is niet iets waar ik ineens heel veel koersen mee ga winnen. Ik denk dat tactiek en mentale gesteldheid daarin ook belangrijk zijn, net als pieken, op het juiste moment net wat extra kunnen dan op andere momenten.”

Wanneer is 2018 geslaagd voor Van Dijk? “Als ik een WorldTour-koers win en als ik wereldkampioen tijdrijden word. Of een van die twee, ik denk dat dat wel heel mooi zou zijn. Het kan van nog veel meer afhangen, maar één overwinning waar ik heel trots op kan zijn, dat zou voor mij al heel bijzonder zijn.”

Selectie Sunweb 2018
flag-nl Lucinda Brand
flag-nl Ellen van Dijk
flag-ca Leah Kirchmann
flag-fr Juliette Labous
flag-de Liane Lippert
flag-nl Floortje Mackaij
flag-dk Pernille Mathiesen
flag-us Coryn Rivera
flag-nl Julia Soek
flag-us Ruth Winder
Totaal: 10 rensters

Dit artikel delen:

8 Reacties

ikbenprocycling 19 februari 2018 om 11:50

Na een dag 0 reacties. Zou leuk zijn als er meer vrouwelijke wielerflitsers zouden zijn, en (ook) reageren op vrouwenteam-topics. Mijn indruk is dat ze op 1 hand te tellen zijn. Ik zeg zelf (als man) eerlijk dat ik vrouwenwielrennen relatief marginaal volg. Als vrouwen hun wielrennen flink op de kaart willen krijgen, hebben ze m.i. hard vrouwelijke volgers nodig.

Tinkerbell 19 februari 2018 om 13:34

Het aantal reacties valt mij inderdaad tegen, hoe anders was bij dat bij Puck Moonen..
Ik vind dit zelf een hele leuke ploeg terwijl ik met de mannenploeg een stuk minder heb. Rivera volgde ik al sinds 2015 en ze heeft bij Sunweb weer een enorme stap gezet. Aangezien van Dijk haar vergelijkt qua onderschat worden met Winder en Mathiesen belooft dat veel goeds lijkt me.

LucasR 19 februari 2018 om 14:15

Ik volg het vrouwenwielrennen voor zover het te volgen is – en daarin mogen de televisiestations mijns inziens nog flinke stappen zetten. Ik denk eerlijk gezegd dat dat het grootste punt is. Gelukkig is het vrouwenveldrijden wel goed te volgen (en veel spannender dan de cross bij de mannen).

On topic: leuke ploeg – verwacht wel wat van die Winder!

schipperaar 19 februari 2018 om 14:23

@ibpc
Doping heeft iets meer aantrekkingskracht lijkt maar deze ploeg laat zien dat lachen en serieus zijn heel goed samen gaan. Serieus genomen worden als vrouw lijkt nog ver weg.

john 19 februari 2018 om 15:34

Ik kwam er vier tegen vanmiddag in de afzink naar Maastricht ,zulle wel de enigste 4 Ned meisjes zijn geweest van de ploeg

Tinkerbell 19 februari 2018 om 15:42

@john
Hoeft niet persé, de damesploeg heeft een basis in de buurt van Sittard. Iedereen kan daar terecht als ze willen trainen en ik geloof dat de buitenlandse (overzeese) rensters er ook wonen tijdens het seizoen.

Mwielerfan 19 februari 2018 om 22:24

Ik volg de artikelen altijd maar dat zegt niet dat ik er op reageer. Ik reageer vaak vooral op reacties van anderen en als die er niet zijn valt er weinig te discussiëren

Frits des Jeux 19 februari 2018 om 23:05

@mwielerfan +1 het aantal pageviews en dan door unieke bezoekers die zijn interessant. Het aantal reacties is in feite compleet onbelangrijk.