WK 2018: Voorbeschouwing individuele tijdrit vrouwen

WK 2018: Voorbeschouwing individuele tijdrit vrouwen

foto: Sirotti

Door Julian Dubbeld en Nick Doup
dinsdag 25 september 2018 om 09:00

Dinsdag is het zover. Dan mag Annemiek van Vleuten – die in blakende vorm verkeert – haar wereldkampioenentrui op de tijdrit verdedigen. Vorig jaar veroverde ze die trui in Bergen door haar landgenoot Anna van der Breggen nipt voor te blijven. Zien we dit jaar opnieuw een Nederlands één-tweetje? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Een regenboogtrui voor de beste tijdrijdster ter wereld? Die kwam er pas in 1994. In dat jaar organiseerde de UCI de individuele tijdrit voor zowel mannen als vrouwen voor het eerst. Waar bij de mannen de Brit Chris Boardman als winnaar uit de bus kwam rollen, was het bij de vrouwen een Amerikaanse; zij luisterde naar de naam Karen Kurreck. In de eerste editie bleef zij Anne Samplonius en Jeannie Longo voor. Die laatste naam zou zich in de jaren daarna ontpoppen tot een dominante factor in het tijdrijden bij de vrouwen.

Longo won het WK tijdrijden in de daaropvolgende jaren namelijk drie keer op rij. Na een kort intermezzo met Leontien van Moorsel (2x winnares) en Mari Holden als winnaressen won Longo in 2001 nog eenmaal de wereldtitel om zo met vier zeges alleen recordhoudster te zijn. Andere rensters die het WK tijdrijden meer dan eens wisten te winnen zijn Judith Arndt, Kristin Armstrong, Amber Neben en Karin Thürig.

Lisa Brennauer, Ellen van Dijk en Annemiek van Vleuten kunnen zich dinsdag in dat rijtje scharen; zij wonnen allemaal al eens het wereldkampioenschap. Van Vleuten deed dat vorig jaar in Bergen. In de race tegen de klok over 21,1 kilometer was zij twaalf seconden sneller dan haar landgenote Anna van der Breggen en de Australische Katrin Garfoot.

foto: Sirotti

Laatste tien winnaars WK tijdrijden voor vrouwen
2008: flag-us Amber Neben
2009: flag-us Kristin Armstrong
2010: flag-gb Emma Pooley
2011: flag-de Judith Arndt
2012: flag-de Judith Arndt
2013: flag-nl Ellen van Dijk
2014: flag-de Lisa Brennauer
2015: flag-nz Linda Villumsen
2016: flag-us Amber Neben
2017: flag-nl Annemiek van Vleuten

Parcours
Hoewel het parcours omringd is door de Alpen, zullen de mindere klimgodinnen opgelucht ademhalen: de hellingen beperken zich tot overbrugbare klimmetjes. De renners rollen van het startpodium af bij de Swarovski Kristallwelten in Hall-Wattens. De renners trekken eerst richting het oosten, waar de eerste negentig-graden-bocht wacht in het plaatsje Weer. Vervolgens steken de mannen de rivier de Inn over. Ze slaan meteen linksaf en rijden parallel aan het water naar Fritsenz, Baumkirchen en Mils, om dan aan te komen te Hall in Tirol.

Op een klein pukkeltje buiten Baumkirchen na, is het parcours tot op dat moment nagenoeg vlak geweest. Na Mills is de weg een stuk glooiender. Hall in Tirol betekent de ‘voet’ van het 1,7 kilometer lange klimmetje (gemiddeld dik 4% stijging) naar Absam. Na de top volgen nog zo’n tien kilometer over een glooiend parcours – via de dorpjes Thaur, Rum en Arzl – met weinig bochten, dat voor geen meter bolt. De laatste rechte lijn naar de finish voor het Hofburg-paleis, loopt weer lichtjes omhoog. Goed indelen is het sleutelwoord voor goud!

Start eerste renster: 14.40 uur
Finish laatste renster: 16.50 uur

Favorieten
Mag het WK tijdrijden het Open Nederlands kampioenschap tijdrijden genoemd worden? Dat is iets te stellig, maar het is gekscherend wel een strijd die het afgelopen jaar steeds naar voren kwam. Afgelopen jaar stonden twee Nederlandse rensters op de hoogste trede, met een derde Nederlandse net naast het podium. Dit jaar lijkt het niveau nog dichter bij elkaar te liggen, maar het is oppassen voor de concurrentie uit Amerikaanse of Duitse hoek.

Annemiek van Vleuten in de Giro Rosa – foto: Orange Pictures / Sportfoto.nl

Annemiek van Vleuten is als titelverdedigster en uittredend kampioene de topfavoriet. Van de vijf individuele tijdritten die de 35-jarige renster dit seizoen afwerkte, won ze er vier. Het Nederlands kampioenschap tijdrijden sloot ze af als vierde, nadat ze naar eigen zeggen te langzaam startte. Hoe groot de concurrentie is, werd meteen duidelijk. Een achterstand van 19 seconden op het goud was niet eens genoeg voor een medaille. Ook de enige proloog die Van Vleuten reed (Boels Ladies Tour) won ze overtuigend.

Gezien de planning van het WK wielrennen in het algemeen heeft Van Vleuten er voor gekozen om geen WK ploegentijdrit te rijden met Mitchelton-Scott. Tussen beide evenementen zit één dag rust. Aangezien de kans op goud dinsdag groter is dan zondag, is gekozen de ploegentijdrit links te laten liggen. Het golvende parcours in Innsbruck is eveneens in het voordeel van Van Vleuten, die in de klimtijdrit van de Giro Rosa de concurrentie op maar liefst 2,5 minuut reed.

Ellen van Dijk op het EK in Glasgow – foto: Bryn Lennon/Getty Images

Ellen van Dijk wist dit jaar al twee titels te veroveren. De Woerdense is Nederlands kampioene en Europees kampioene tegen de klok. Daarnaast wist ze de chrono van de Thüringen Rundfahrt op haar naam te schrijven. In de afsluitende tijdrit van de Boels Ladies Tour moest ze Van Vleuten voor zich dulden, terwijl het parcours van de Giro Rosa-tijdrit niet op het lijf geschreven was van de stevige Van Dijk. Dat in Innsbruck de grote klim van de mannen niet opgenomen is bij de vrouwen, is voordelig voor Van Dijk.

De wereldkampioene tijdrijden van 2013 jaagt op een nieuwe titel. “Het is uitdagend, maar ik denk dat het te doen moet zijn en daar ga ik weer een mooi doel van maken. Dat is het gevolg van één keer wereldkampioen worden. Dan telt nog maar één ding. De lat ligt hoog, maar dat maakt topsport ook mooi”, vertelde ze in februari.

Anna van der Breggen op het WK in Bergen – foto: Sirotti

En dan is er ook nog Anna van der Breggen namens Nederland. Zij reed vijf individuele tijdritten in 2018, waarvan ze er een won. In de openingstijdrit van de Healthy Ageing Tour klopte ze ploeggenote Chantal Blaak met twee seconden. In de Emakumeen Bira (tweede) bleek Van Vleuten nipt sneller, op het NK en het EK was Van Dijk respectievelijk zes en twee seconden sneller en in de afsluitende rit tegen de klok in de Boels Ladies Tour waren Van Vleuten én Van Dijk rapper dan Van der Breggen. Telkens is het net-niet voor de kopvrouw van Boels-Dolmans. Vorig jaar ging de tijdrittitel ook al aan haar neus voorbij. Neemt ze revanche op al haar nipte verliespartijen met goud in Innsbruck?

Omdat Nederland de wereldkampioen en Europees kampioen in huis heeft, mag de KNWU maar liefst vier rensters sturen naar de WK-tijdrit. Lucinda Brand, de winnares van het brons op het NK tijdrijden, heeft die laatste plek opgevuld. De Sunweb-renster werd knap vierde in de Giro Rosa en wist in de klimtijdrit aldaar derde te worden. Het glooiende parcours in Innsbruck moet haar dus goed passen. Weet zij zich tussen de grote kanonnen te rijden?

Amber Neben tijdens haar gouden WK-race in 2016 – foto: Sirotti

Vorig jaar ging het brons op het WK in Bergen naar Katrin Garfoot, maar de Australische zette in juli een punt achter haar carrière. De nummer vier van afgelopen seizoen, Chloe Dygert-Owen, staat eveneens niet op de lijst die de Amerikaanse bond heeft ingeleverd bij de UCI. In plaats daarvan rekent de USA op de 43-jarige (!) Amber Neben, die in 2016 nog verrassend WK-goud won op de tijdrit. Zij reed dit seizoen vijf UCI-wedstrijden, waarvan vier tijdritten. En die won ze allemaal. Twee maanden geleden was ze de sterkste in de Chrono Kristin Armstrong, acht seconden voor Dygert.

Een andere Amerikaanse die begin deze maand vorm toonde, is Leah Thomas. Zij won de Chrono Champenois (33 km) in Frankrijk met een voorsprong van 38 seconden op de erkende hardrijdster Olga Zabelinskaya en is een gevaarlijke outsider.

Lisa Brennauer – foto: Sirotti

Vanuit Duitse hoek worden Lisa Brennauer en Trixi Worrack naar voren geschoven. Zij kregen de voorkeur boven onder meer Lisa Klein en Mieke Kröger. Brennauer is de nationaal kampioene. Zij werd in de Emakumeen Bira derde achter Van Vleuten en Van der Breggen. Daarnaast vocht ze een felle strijd uit met Van Dijk in Thüringen. De tijdrit verloor ze weliswaar met twee seconden; het eindklassement won ze wel. Op het EK was Worrack juist de beste Duitse, op ruim een minuut van de winnende tijd van Van Dijk. Is zij in Innsbruck in staat om dat gat te dichten?

Voor de ereplaatsen komen meerdere rensters in aanmerking. Canadees tijdritkampioene Leah Kirchmann behoort daartoe, evenals Giorgia Williams (Nieuw-Zeeland), Elisa Longo Borghini (Italië) en Pernille Mathiesen, Cecile Uttrup Ludwig (beiden Denemarken) en Audrey Cordon-Ragot (Frankrijk). Namens België doet Ann-sophie Duyck mee. Zij zal een goede dag moeten hebben om zich in de subtop te mengen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Annemiek van Vleuten
*** Ellen van Dijk, Anna van der Breggen
** Leah Thomas, Lisa Brennauer, Amber Neben
* Lucinda Brand, Trixi Worrack, Leah Kirchmann, Elisa Longo Borghini

Volledige deelnemerslijst en starttijden

Weer en TV
Een temperatuur van elf graden tijdens de tijdrit is fris, maar niet onoverkomelijk. Windkracht één, geen neerslag en een zonnetje zullen verder voor een eerlijke strijd zorgen.

Liefst drie zenders zenden de wedstrijd live uit. Sporza is er om 14.30 uur het vroegst bij, terwijl Nederland 2 (14.40 uur) en Eurosport 1 (14.45 uur) binnen een kwartier volgen.

Dit artikel delen:

9 Reacties

josi 23 september 2018 om 09:18

Edit: Uiteraard, is inmiddels aangepast
Op papier zal dit een strijd tussen de Nederlandse dames worden. Van Vleuten licht favoriet, maar het parkoers is wellicht meer op het lijf van Van der Breggen geschreven.

dumoman 23 september 2018 om 09:29

Het lijkt mij dat de zenders er te laat bij zijn, dan zijn de mannen ondertussen al gestart….

Gdeleu 23 september 2018 om 09:39

De mannen rijden pas woensdag, de vrouwen dinsdagnamiddag, klopt dus.

xistnc 24 september 2018 om 22:48

Alles minder dan goud-zilver-brons voor NL is eigenlijk teleurstellend. Al kan iedereen wat tegenkomen, natuurlijk.

Mwielerfan 25 september 2018 om 00:57

Vdb wint nauwelijks dit jaar. Dus verwacht haar max 3de en misschien wel worrack od leah kirchman op podium

rahimns 25 september 2018 om 01:06

@mwielerfan ik denk dat hele volksstammen het palmares zouden willen dat VdB dit jaar bij elkaar heeft gefietst….

Pizzi 25 september 2018 om 13:39

“Vdb wint nauwelijks dit jaar.”

Hahaha, hoe kun je dat nou beweren?! Wint in 2018 o.a. Strade Bianche, Ronde van Vlaanderen, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

oscarito1908 25 september 2018 om 01:08

Dan hoop ik toch op Van Vleuten. Van der Breggen vind ik iemand zonder uitstraling en behoorlijk saai.

Jean Dumas 25 september 2018 om 13:48

Van der Breggen is een topper die al jaren hetzelfde hoge niveau haalt. Nu is Annemiek doorgegroeid in het tijdrijden, maar met dit parcours kan VdB Van Dijk best achter zich houden.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair