WK 2017: Voorbeschouwing tijdrit beloften mannen
foto: Sirotti
maandag 18 september 2017 om 10:30

WK 2017: Voorbeschouwing tijdrit beloften mannen

Maandag strijden ’s werelds beste beloften om de regenboogtrui op het onderdeel individuele tijdrit. In het Noorse Bergen zoekt de UCI naar een opvolger van Marco Mathis, die vorig jaar voor een niet te voorspellen verrassing zorgde. Opvallend feit: KNWU-talentscoach Peter Zijerveld koos ervoor om geen Nederlandse beloften naar het WK te sturen. Wie je wel kunt verwachten in 37,2 kilometer lange titelstrijd, lees je in deze voorbeschouwing van WielerFlits.

Historie
Het WK tijdrijden U23 kent een relatief korte geschiedenis. De eerste editie van dit evenement werd pas in 1996 georganiseerd. In dat jaar werd namelijk de beloftencategorie in het leven geroepen. Gianluca Sironi werd de allereerste wereldkampioen op dit onderdeel ooit. De Italiaan kon bij de profs zijn belofte echter nooit inlossen. Zonder een zege op het hoogste niveau, zwaaide hij in 2005 af. De eerste kampioen van naam was Thor Hushovd in 1998. In de jaren erna stonden Fabian Cancellara en Michael Rogers op het podium. Zij zouden later bij de profs meerdere wereldtitels in deze discipline bij elkaar fietsen.

België behaalde op dit onderdeel slechts één medaille. In 2006 was dat dan wel direct een gouden plak. Dominique Cornu bleef dat jaar Michail Ignatiev en Jérôme Coppel voor. Een jaar later was het podium exact hetzelfde, behalve de man op het hoogste schavotje. Daar stond toen supertalent Lars Boom. In tegenstelling tot onze Zuiderburen, wisten ‘we’ wél meerdere medailles te winnen. In 2003 moest Niels Scheunemann alleen Markus Fothen voorlaten; een jaar later was Janez Brajkovič een kleine twintig tellen rapper dan Thomas Dekker. Op dit onderdeel scoren vooral de Australiërs, gevolgd door Duitsland.

Vorig jaar viel de wereldtitel dus te beurt aan Mathis. De nu 23-jarige Duitser had tot voor het wereldkampioenschap geen enkele lange tijdrit gereden, die blijk gaf van een favorietenrol. Mathis ging bovendien als tweede van start van in totaal 73 renners. Of dat in het warme Qatar verschil heeft gemaakt, zullen we nooit weten. Feit is dat Mathis heel vroeg startte en dat de overige renners – inclusief de topfavorieten – niet meer aan zijn tijd kwamen. Maximillian Schachmann en Miles Scotson mochten mee het podium op. Pascal Eenkhoorn (28ste) en Jan-Willem van Schip (41ste) konden geen potten breken.

Marco Mathis – foto: Sirotti

Laatste tien winnaars flag-wc WK tijdrijden U23
2007: flag-nl Lars Boom
2008: flag-it Adriano Malori
2009: flag-au Jack Bobridge
2010: flag-us Taylor Phinney
2011: flag-au Luke Durbridge
2012: flag-ru Anton Vorobyev
2013: flag-au Damien Howson
2014: flag-au Campbell Flakemore
2015: flag-dk Mads Würtz Schmidt
2016: flag-de Marco Mathis

Parcours
De beloften rijden komende maandag twee verschillende omlopen. De renners beginnen vanuit het oude stadscentrum in Bergen en gaan dan al snel rechtsaf richting de wijk Årstad. Na een wat langere rechte weg, gaan de renners hier twee keer naar links en zetten zij koers richting de Kronstad-wijk. Daar passeren zij onder meer het voetbalstadion van SK Brann, de Noorse Eredivisie-club van Vito Wormgoor (ex-Ajax, ex-De Graafschap en ex-ADO Den Haag) en Torgeir Børven (ex-FC Twente). Eenmaal aangekomen in de wijk Sandviken, wachten er een aantal kasseienstroken. Vervolgens keren de renners terug bij start/finish.

Daarna gaat de tweede ronde voor de beloften in. In tegenstelling tot de junioren-vrouwen omloop (16,1 kilometer lang) die de beloften mannen eerst hebben afgelegd, leggen zij nu een groter circuit (21,1 kilometer) af. Waar ze eerst linksaf gingen naar Kronstad, gaan de coureurs nu rechtdoor richting de wijk Paradis. Daar wacht de zwaarste beproeving van het tweede circuit: de Birkelundsbakken. Dit klimmetje is 1,4 kilometer lang en kent een gemiddelde stijging van 7,2%. Vooral het laatste stuk met 9,1% gemiddeld is bijzonder pittig. Het is hier zaak om je ritme vast te houden, want na de top is het nog een dikke tien kilometer naar de meet in grotendeels dalende lijn.

Favorieten
Beide rondjes in deze tijdrit voor de beloften bollen niet echt. De echte tempobeulen komen hier dus waarschijnlijk bedrogen uit. De coureurs met souplesse en een evenwichtige cadans voeren waarschijnlijk de boventoon. Het verschil moeten de beloften maken op de Birkelundsbakken. Wie daar een gelijke tred kan houden in vergelijking met de rest van het parcours, kan meedoen om de medailles. Een referentiekader in het beloftencircuit is er eigenlijk niet, omdat er in de belangrijkste wedstrijden niet evenlange tijdritten zaten als deze.

**** flag-gb Scott Davies

Scott Davies – foto: Sirotti

Groot-Brittannië investeerde de laatste twee decennia veel geld in de ontwikkeling van het wielrennen binnen het Angelsaksische land. De basis voor een hele batterij huidige Britse toppers werd gelegd op de baan. Dat geldt ook voor Welshman Scott Davies. De 22-jarige tijdrijder van Team Wiggins is viervoudig Brits beloftenkampioen op de individuele race tegen de klok. Hij hikt tegen een profdebuut aan en zal er alles aan doen om zijn U23-periode met een knaller af te sluiten. Davies is bovendien een meer dan verdienstelijk klimmer. Die ingrediënten zijn nodig om hier met de overige toppers te kunnen wedijveren.

*** flag-dk Kasper Asgreen & flag-ru Pavel Sivakov

Kasper Asgreen – foto: Sirotti

Denemarken brengt met Kasper Asgreen de Europees kampioen tijdrijden aan de start. De 22-jarige renner van Virtu Cycling is de ‘oudste’ deelnemer bij de beloften. Net als Davies heeft ook Asgreen tot op heden geen profcontract ondertekend voor 2018. Een wereldtitel zou daarbij enorm helpen. Dat behoort zeker tot de mogelijkheden, want de Deen was de absolute topfavoriet geweest zonder de Birkelundsbakken. De vraag is of het steile klimmetje Asgreen weerhoudt van de regenboogtrui. Dat zal zich bij het tussenpunt bovenop de klim uitwijzen.

Pavel Sivakov – foto: Giro Valle d’Aosta

Een van de meest constant preseterende beloften van het seizoen, is zonder twijfel Pavel Sivakov. De 20-jarige Rus won vrijwel alle belangrijke en zware rittenkoersen met zijn leeftijdsgenoten. Twee serieuze offdays tijdens de Tour de l’Avenir weerhielden hem er daar – naar eigen zeggen – van een volgende topprestatie. Knap was wel zijn solozege in de slotrit. Bovendien deed de aanstaand prof van Sky nog wat koerssnelheid op in Olympia’s Tour, waar hij tweede werd in het eindklassement. Met zijn grote motor en klimvermogen, is hij ook op het WK tijdrijden een van de favorieten voor goud.

** flag-fr Rémi Cavagna, flag-au Callum Scotson & flag-us Neilson Powless

Rémi Cavagna – foto: Sirotti

Aan dit kampioenschap doen vier profs mee, waarvan twee uit de WorldTour. Sinds januari 2016 is dat mogelijk. Een van de renners die daarvan gebruikmaakt, is Rémi Cavagna. De ervaring en inhoud die hij dit jaar opdeed bij Quick-Step Floors, komen hem goed van pas. Of dat genoeg is om mee te doen om het podium, moet zichzelf uitwijzen. Cavagna is namelijk een echte powerhouse. Hoewel er veel lange, rechte stukken in het parcours zitten, is het nergens echt vlak. In de Tour de Berlin 2016 (2.2U) wist hij op een vlak parcours wel Asgreen te vloeren, maar dat biedt geen garanties. De 22-jarige Cavagna werd vorig jaar dertiende.

Callum Scotson – foto: Sirotti

Miles Scotson pakte vorig jaar brons. Zijn twee jaar jongere broertje Callum Scotson is – bijna letterlijk en figuurlijk – uit hetzelfde hout gesneden. De nu 21-jarige Australiër kwam vorig jaar al piepen en eindigde toen als tiende op de WK-tijdrit. Het leverde hem een contract op bij het BMC Development Team. Net zoals zo veel Australiërs, komt Scotson van de baan. In 2016 werd hij nog wereldkampioen op de ploegenachtervolging. Eerder dit jaar werd hij Australisch kampioen tijdrijden bij de beloften, door toptalenten Robbert Stannard en Michael Storer (volgend jaar Sunweb) te verslaan.

Neilson Powless – foto: Sirotti

De Verenigde Staten leverden met Danny Pate (2001) en Taylor Phinney (2010) al twee keerde de wereldkampioen tijdrijden bij de beloften. Daar kan – als alles mee zit – een derde regenboogtrui bijkomen. LottoNL-Jumbo-aanwinst Neilson Powless geldt als een van de grotere talenten op het gebied van het rondewerk. Naast klimmersbenen heeft de 21-jarige Amerikaan ook een goede tijdrit in de poten. De voorbije twee seizoen liet hij dat in diverse rittenkoersen al meermaals opmerken. Vooral wanneer er een beetje reliëf in een parcours zit, komt Powless bovendrijven. Pakt de Birkelundsbakken voor hem goed uit?

* flag-be Senne Leysen, flag-it Edoardo Affini, flag-us Brandon McNulty & flag-fr Corentin Ermenault
Waar onze landgenoten schitteren door afwezigheid, hebben de Belgen een troefkaart in handen die voor een medaille zou kunnen zorgen. Senne Leysen is namelijk gespecialiseerd op dit gebied. Tijdens de Giro d’Italia U23 nestelde hij zich nog in de tijdrit tussen de klassementsrenners. De stagiair van Lotto Soudal was actief in de Tour of Britain en eerder dit jaar werd hij tiende op het EK tijdrijden U23. De 21-jarige zoon van ex-prof én Lotto Soudal-ploegleider Bart Leysen hoopt een profploeg te overtuigen om hem in dienst te nemen vanaf komend jaar. Met een goede prestatie in Bergen, behoort dat zeker tot de mogelijkheden.

Edoardo Affini – foto: Petros Gkotsis

Italië is een land met een enorm rijke wielergeschiedenis. Ook op het WK tijdrijden voor beloften. Na Australië heeft de Squadra Azzurra namelijk het vaakst dit onderdeel gewonnen. Ook dit jaar zit het erin. Edoardo Affini (van het Nederlandse SEG Racing Academy) is daarvoor de aangewezen man. Na het EK tijdrijden U23 – waar hij vierde werd – dook de 21-jarige Italiaan de wielerbaan op om zijn tijdritkwaliteiten verder aan te scherpen. “Mijn positie op de fiets was al niet slecht, maar we hebben nog een betere gevonden. Dit zorgt ervoor dat ik nog een klein stukje sneller kan”, zegt hij op de site van zijn ploeg. Maakt dat het verschil?

Brandon McNulty – foto: Sirotti

Naast Powless hebben de Amerikanen nog een ijzer in het vuur voor eremetaal. Brandon McNulty werd twee jaar terug derde op het WK tijdrijden bij de junioren en deed het daar vorig jaar nog een pak beter: met duidelijk verschil kroonde hij zich in Doha tot de wereldkampioen. De 19-jarige coureur van Rally Cycling maakte de afgelopen winter de overstap naar de beloften, maar blijft ook in deze leeftijdscategorie goede tijdritten afwerken. Zo werd hij ook nationaal kampioen, door bijvoorbeeld Powless te verslaan.

Corentin Ermenault – foto: Sirotti

Ook Frankrijk weet dat ze naast Cavagna een extra optie op het podium heeft. Corentin Ermenault maakt als baanrenner al furore, vanaf 2018 gaat hij dat ook bij de profs op de weg proberen. De 21-jarige Fransman komt komend seizoen uit voor de Vital Concept-ploeg. Dat de concurrentie rekening moet houden met Ermanault, mag duidelijk zijn. Op het EK in het Deense Herning behaalde hij namelijk brons. Op dit WK is het een stukje lastiger, omdat Ermenault – net als Cavagna – een echte tempobeul is. De Birkelundsbakken spreekt dus niet in zijn voordeel.

Outsiders
Naast McNulty, zijn er nog een paar jonge gasten die hier een bedreiging kunnen vormen voor de wat oudere jongens. Zo eindigde Mikkel Bjerg vorig jaar tweede op het WK tijdrijden voor junioren en behaalde hij bij de beloften zilver op het jongste EK. Zwitserland rekent dan weer op de jonge Marc Hirschi, die een goed eerste beloftenjaar achter de rug heeft. Buurland Oostenrijk richt haar pijlen op Markus Freiberger, terwijl Luxemburg met Tom Wirtgen voor een verrassing kan zorgen.

Nathan Van Hooydonck – foto: Sirotti

Met Nathan Van Hooydonck staat er een tweede WorldTour-renner aan de start. De 21-jarige Belg van BMC is vooral gespecialiseerd in het (Vlaamse) eendagswerk, maar hij is ook in staat om een goede tijdrit af te werken. Datzelfde geldt voor de Portugees Ivo Oliveira uit de Axeon Hagens Berman-stal. Zijn het dan alleen maar Europeanen, Australiërs en Amerikanen die de klok slaan? Nee, want ook Afrika brengt twee kanshebbers voort. Stefan de Bod verdedigt de kleuren van Zuid-Afrika, terwijl de piepjonge Awet Habtom het volgende grote talent uit Eritrea is. Hij reed dit seizoen bij het Duitse Bike Aid-Stradalli.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Scott Davies
*** Kasper Asgreen, Pavel Sivakov
** Rémi Cavagna, Callum Scotson, Neilson Powless
* Senne Leysen, Edoardo Affini, Brandon McNulty, Corentin Ermenault

Deelnemerslijst (FirstCycling)
Starttijden (UCI)

[poll id=”605″]

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
17 september 2017 19:26
Wat is er eigenlijk met Leo Appelt gebeurd? gebrek aan motivatie?
(2 jaar geleden overtuigend WK TT in Richmond voor Costa en McNulty)
17 september 2017 19:34
Heeft hij ook een goede tijdrit in de poten?
Welke boeren harrie heeft dit geschreven?
17 september 2017 20:09
Mooi pleonasme in de eerste alinea. Over de rest mag ik niets meer zeggen van Simplex.
17 september 2017 20:21
Quote: KNWU-talentscoach Peter Zijerveld koos ervoor om geen Nederlandse beloften naar het WK te sturen.
Wat is dat dan voor waardeloze talentcoach ?
Hij zou op zijn minst in ieder geval de Nederlandse kampioen van den Berg (15e op EK) en Eenkhoorn (17e op EK) kunnen sturen en mee laten doen.
De renners zijn er toch al, waarom dan niet hier starten als dat wel mag.
Wie weet wat deze heren in de ITT presteren op dit voor hun mooie zware parcours.
17 september 2017 20:28
@Fanny
Hij zal ze sparen voor de wegwedstrijd en terecht!
17 september 2017 20:54
McNulty lijkt me een grote kanshebber. Zou ook wel uniek zijn om als eerstejaars U23 wereldkampioen te worden.
17 september 2017 20:56
Appelt heeft veel gezondheidsproblemen gekend, nauwelijks een koers gereden de afgelopen twee jaar.
17 september 2017 21:00
Zijn er ergens anders voorbeschouwingen te vinden voor morgen ?
17 september 2017 21:08
superbove - 17 september 2017 om 21:00
Je hebt deze uit...?
17 september 2017 21:12
Ongeacht hun resultaat, vind ik dat profrenners (Cavagna, Van Hooydonck) hier niet aan zouden mogen deelnemen. Idem mbt de wegrit en de Tour de L'avenir (Bernal).
17 september 2017 21:13
Wat belachelijk dat er geen Nederlanders mee rijden. Dan neem je jezelf als KNWU toch niet serieus? Dan geef je eigenlijk als bond aan dat je onvoldoende investeert in talent en dat je daar nog een schepje bovenop doet door geen enkele renner ervaring te laten opdoen op zoiets moois als een WK. Ik zou me echt diep schamen als ik voor de KNWU zou werken.
17 september 2017 21:21
Ik ben benieuwd naar wat Neilson Powless kan.
17 september 2017 22:05
"Zijn twee jaar jongere broertje Callum Scotson is -bijna letterlijk en figuurlijk- uit hetzelfde hout gesneden." Zijn hun ouders eiken, beuken, of een tot op heden tanelijk onbekend gebleven boomsoort waar bij gelegenheid renners uit gesneden kunnen worden? Dat werpt een heel nieuw licht op zowel de evolutietheorie als het scheppingsverhaal.
17 september 2017 22:27
klootje kriekeljon om 20:09
"Mooi pleonasme in de eerste alinea. Over de rest mag ik niets meer zeggen van Simplex."

"een niet te voorspellen verrassing"
Inderdaad een mooi en knap pleonasme waar vrijwel niemand zich hier aan zal of kan storen, denk ik.
Over de rest van het artikel mag ook jij natuurlijk best alles wat zinnig is zeggen of terugkoppelen, maar als er geen fouten inzitten ben je snel klaar en hoef jij je niet achter mij en hetgeen ik nooit gesteld heb te verschuilen.
17 september 2017 22:49
De derde prof aan de start is overigens Brozyna (CCC).
17 september 2017 23:21
Je moest het met een knipoog lezen.
17 september 2017 23:38
@koel
quote: Hij zal ze sparen voor de wegwedstrijd en terecht!
Wat een onzin.
Je moet pakken wat je pakken kunt.
Wie zegt mij door ze niet op te stellen dat ze dan tijdens de wegwedstrijd de pannen van het dak zullen rijden voor een podiumplaats.
Overigens doen er nog meer NL renners mee die ook nog eens kopman van de ploeg zijn.
Dus deze 2 door mij genoemde renners NK van den Berg en Eenkhoorn hadden makkelijk die ITT op het WK kunnen rijden.
Er zullen ook nog wel wat dagen tussen de ITT en de wegwedstrijd zitten.
Ook in rondes van een week zit weleens een ITT voor deze veelbelovende beloften.
Trouwens ook tijdens het NK van dit jaar reden deze renners de ITT en de wegwedstrijd binnen enkele dagen.

@ Spruch
Helemaal met je uiteenzetting eens.
18 september 2017 00:03
U23 tijdrit kampioen worden is niet echt een voorbode voor een glorieuze en lange carrière als ik de laatste 10 winnaars zie.
18 september 2017 02:07
Eens met @ Spruch, er zullen toch talenten genoeg rondrijden die door de KNWU klaargestoomd kunnen worden voor het WK tijdrijden of valt dit buiten de functionaliteit van de talenten coach? Zou niet van ambitie getuigen.
18 september 2017 08:52
HoofdIsVrij - 18 september 2017 om 00:03
U23 tijdrit kampioen worden is niet echt een voorbode voor een glorieuze en lange carrière als ik de laatste 10 winnaars zie.

Laat Sivakov maar winnen

Reacties zijn gesloten.