WK 2016: Voorbeschouwing wegwedstrijd vrouwen

WK 2016: Voorbeschouwing wegwedstrijd vrouwen

foto: Sirotti

zaterdag 15 oktober 2016 om 07:30

Op zaterdag 15 oktober rijden de vrouwen hun wereldkampioenschap in Qatar. Daar is het peloton op zoek naar een opvolgster van Elizabeth Deignan, die voorheen beter bekend was als Lizzie Armitstead. WielerFlits kijkt naar de historie en zet de belangrijkste favorieten op een rij.

Historie
Het eerste WK op de weg voor vrouwen vond plaats in 1958 in Reims, Frankrijk. De Luxemburgse Elsy Jacobs kroonde zich tot wereldkampioene. In de olympische jaren 1984 (de eerste keer dat vrouwen deelnamen aan de wegrit van de Olympische Spelen), 1988 en 1992 werd het WK voor vrouwen niet verreden. Dat maakt de editie van Doha (Qatar) de 56e in de geschiedenis.

Jeannie Longo is recordhoudster met vijf wereldtitels. De Belgische Yvonne Reynders zegevierde vier maal in de beginjaren van het kampioenschap. Marianne Vos heeft drie titels (2006, 2012 en 2013) op zak en daarnaast liefst vijf zilveren medailles.

PIC310802732

Marianne Vos pakt de wereldtitel 2012 in Valkenburg – foto: Sirotti

In totaal wonnen vijf Nederlandse vrouwen een regenboogtrui: Vos (drie) dus, Leontien van Moorsel (twee), Keetie van Oosten-Hage (twee), Petra de Bruin (één) en Tineke Fopma (één).

Wereldkampioenschappen 2015
Net als bij de mannen won bij de vrouwen de beste renster van het jaar: Lizzie Armitstead. Armitstead, die na haar huwelijk met Sky-renner Philip Deignan door het leven gaat als Lizzie Deignan, won de sprint van kop af in een elitegroep van negen rensters. Anna van der Breggen pakte het zilver, Megan Guarnier het brons.

Het parcours
De wedstrijd voor de vrouwen kent een aanloop van 28 kilometer vanaf het terrein van de Qatar Foundation naar het finishparcours op The Pearl. Daar zullen zeven rondes van 15,2 kilometer worden afgelegd. Het totaal aantal kilometers komt hiermee op 134,5 kilometer. Daarmee blijft de UCI 5,5 kilometer onder de maximum afstand voor vrouwen.

Het parcours is absoluut vlak. Het finishparcours kent tien bochten en is bekend van de tijdrit, het testevent in februari en van de ploegentijdrit.

road-race-women-elite

Favorieten
Er zijn twee koersscenario’s mogelijk: een vrij tamme koers die eindigt in een massasprint, zoals we dat zagen op het vorige sprintwereldkampioenschap in Kopenhagen, of een waaierrit waarbij sterke rensters de boventoon zullen voeren. De vrouwen kennen echter een veel kortere aanloop naar The Pearl om het verschil al voor de lokale rondes te kunnen maken.

Ervaring in de Ronde van Qatar, die elk jaar in februari wordt verreden, gaat belangrijk zijn. Ook omdat ervaring met de hoge temperaturen en lage luchtvochtigheid in de woestijn je een absoluut voordeel kan geven.

07-08-2016 Giochi Olimpici Elite Donne; 2016, Olanda; Van Der Breggen, Anna;

Anna van der Breggen – foto: Sirotti

Nederland is het land met de grootste afvaardiging. Door de olympische titel van Anna van der Breggen verzekerde de ploeg van bondscoach Johan Lammerts zich van een extra startplek en start zo als enige formatie met acht rensters.

Kirsten Wild wordt op de dag van het wereldkampioenschap 34 jaar en zou zichzelf het ultieme verjaardagscadeau kunnen bezorgen door de regenboogtrui mee naar Zwolle te nemen. Wild is zeer bekend in Qatar. In haar carrière won ze er al tien etappes. Ze schreef het eindklassement van de Ronde van Qatar maar liefst vier keer op haar naam. Dit jaar won ze de eerste etappe over The Pearl. De finish van deze rit was echter iets verder in Doha gelegen.

Foto: ©QCF/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

Kirsten Wild was dit jaar al succesvol in Qatar – foto: QCF/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

Naast Wild beschikt Oranje over meer snelle rensters, zoals Amy Pieters. Ook olympisch en Europees kampioene Anna van der Breggen heeft getoond nog goed te kunnen finishen na een zware wedstrijd.

Ook als de koers door de wind hard gemaakt zal worden heeft Nederland de beschikking over ervaren rensters, zoals koerskapitein en meervoudig wereldkampioene Marianne Vos, de eerder genoemde Van der Breggen, Chantal Blaak en hardrijders als Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk en Roxane Knetemann.

25-09-2016 Gp Beghelli Donne; 2016, Wiggle - High5; Hosking, Chloe; Monteveglio;

Chloe Hosking – foto: Sirotti

De tweede topfavoriet komt uit Australië. Chloe Hosking kende haar beste seizoen tot nu toe met zeven zeges, waaronder een etappe in de Ronde van Qatar en haar indrukwekkende sprintzege op de Champs Elysées. Net als Wild kan Hosking bogen op een sterke en zeer ervaren ploeg met rensters als Tiffany Cromwell, Loren Rowney en Gracie Elvin. Met tijdrijdster Katrin Garfoot hebben ze nog een winnares van een etappe in de Ronde van Qatar van dit jaar in de gelederen.

Jolien D'Hoore - foto: Rudie Ottens

Jolien D’Hoore – foto: Rudie Ottens (archief)

Jolien D’Hoore is het speerpunt van de Belgische ploeg en podiumkandidate. De winnares van het brons op het olympisch omnium bewees in de Madrid Challenge al de switch naar de weg goed te hebben verteerd. De achilleshiel van D’Hoore in Richmond bleek de zwakte van de Belgische ploeg te zijn. Ook dit jaar kan de sterke sprintster niet rekenen op een sterke equipe, alhoewel Sofie De Vuyst en de nog zeer jonge Lotte Kopecky, bekend van haar lange solo in Rio, niet te onderschatten zijn. Het voordeel voor D’Hoore is dat ze de absolute kopvrouw zal zijn en een intelligente renster is met een sterk koersinzicht. Ze zal moeten profiteren van de sterke landen.

07-08-2016 Giochi Olimpici Elite Donne; 2016, Giorgia Bronzini; Rio De Janeiro;

Giorgia Bronzini – foto: Sirotti

Italië is op een wereldkampioenschap altijd een land om rekening mee te houden. Samen met Nederland vormt Italië het sterkste blok. Met twee voormalig wereldkampioenen in de gelederen – Giorgia Bronzini en Tatiana Guderzo – heeft de ploeg veel ervaring. Bronzini zou hiermee haar carrière kunnen afsluiten met een derde wereldtitel. Jarenlang waren de Italiaanse rensters de kwelgeest van Marianne Vos op eerdere WK’s.

Outsiders
De Verenigde Staten brengen de jonge maar zeer snelle Coryn Rivera mee naar Doha. Rivera tekende onlangs een contract bij Liv-Plantur. De noorderburen in Canada hebben in Leah Kirchmann een renster die een sterk eindschot heeft.

Coryn Rivera en Leah Kirchmann – foto: UnitedHealthcare/Giant-Alpecin

Andere outsiders komen onder andere uit de kleinere wielerlanden Finland, Zweden, Polen, Luxemburg en Taiwan. Lotta Lepistö kende haar doorbraak dit seizoen, maar moet leren geduldig te koersen, zeker omdat ze een sterke ploeg ontbeert. De Finse kampioene koerst vaak veel te ongeduldig en verricht zelf teveel werk.

De Poolse ploeg is in de breedte steeds sterker geworden, maar het parcours in Doha is niet geschikt voor kopvrouw Kasia Niewiadoma. Haar landgenotes Eugenia Bujak, de verrassende winnares van de GP Plouay en voormalig wereldkampioene scratch Kasia Pawlowska kunnen in een zware koers zeker hun stempel drukken.

07-08-2016 Giochi Olimpici Elite Donne; 2016, Svezia; Johansson, Emma; Rio De Janeiro;

Emma Johansson – foto: Sirotti

Emma Johansson is bezig aan haar laatste WK. De carrière van de Zweedse is er vaak eentje van net niet. Ze won in haar imposante loopbaan slechts twee wereldbekerwedstrijden. Toch zit ze altijd zeer dicht bij de prijzen en het podium. Een zware wedstrijd is in haar voordeel.

Christine Majerus uit Luxemburg kan soms verrassend uit de hoek komen. Ze is echte werker en verricht veel arbeid voor haar ploeg Boels-Dolmans. Zelf krijgt ze weinig kansen, maar als die er zijn, grijpt zij ze met beide handen aan.

De Taiwanese Ting Ying Huang verraste vriend en vijand in de WorldTour-wedstrijd in Chongming. Ze won er twee etappes en werd tweede in de eindstand, achter Hosking. Mocht de wedstrijd drastisch worden ingekort, zou de rappe renster kunnen verrassen. Echter heeft ze weinig internationale ervaring op het allerhoogste niveau en geen ploeg om op te bouwen.

Foto: ANSA

Lizzie Deignan – foto: ANSA

Tot slot. Lizzie Deignan is de titelverdedigster in Doha, maar het parcours in de woestijnstaat is niet op haar lijf geschreven. De regerend wereldkampioene heeft een uitdagender parcours nodig en een zeer harde wedstrijd om haar titel te kunnen verdedigen. De Britten hebben in Hannah Barnes een renster die in een massasprint intrinsiek sneller zal zijn dan Deignan.

Favorieten volgens WielerFlits
*** flag-be Jolien D’Hoore
** flag-nl Kirsten Wild, flag-au Chloe Hosking
* flag-nl Marianne Vos, flag-it Giorgia Bronzini, flag-us Coryn Rivera

Deelnemerslijst

Dit artikel delen:

30 Reacties

TiesW 13 oktober 2016 om 09:05

Anna van der Breggen en Leah Kirchmann verdienen toch minstens een sterretje.

0
Pizzi 13 oktober 2016 om 09:31

Hup Emma Johansson!

0
Chaba 13 oktober 2016 om 09:40

Hup Kirsten Wild. Dit is haar kans!

0
Arema Pro Cycling Team 13 oktober 2016 om 10:04

Met geven van sterren ging het mis bij Been,verder aardige voorbeschouwing.

0
rosencrantz 13 oktober 2016 om 10:04

Komaan Jolien !

0
wielerman 13 oktober 2016 om 10:06

Chantal Blaak verdiend ook wel een *.

0
snoep de hond 13 oktober 2016 om 10:18

@TiesW en wielerman,
De 2 rapste dames in de Nederlandse selectie hebben al minstens 1 ster. Om nu nog meer Nederlandse dames een ster te gaan geven slaat nergens op. Zeker omdat van der Breggen en Blaak in de meeste scenario’s gewoon in dienst van Wild en Vos gaan rijden.

0
Hoebele 13 oktober 2016 om 11:41

Ik schat Wild toch iets hoger in dan D’Hoore. Met 10 ritwinsten in Qatar kent zij als geen ander de wegen en het klimaat aldaar. Vos reed overigens nog nooit in Qatar. Van Dijk won ook al eerder in Qatar en bewees in de tijdrit goed in vorm te zijn.

De Italianen hebben naast Bronzini, ook nog haar ex Guarischi en Bastianelli (ook vml wereldkampioen). Ik mis bij de favorieten Brennauer, die ook best kan sprinten.

De kans op waaiers acht ik erg klein, gezien het bochtige circuit en de grote blokken die een sprint willen.

0
Frits des Jeux 13 oktober 2016 om 11:47

Voorbeschouwing is puur gemaakt op procyclingstats raadplegen door Been of uh ik bedoel natuurlijk Wikipedia! Ryvera is een talent met een scherp eindschot, maar de ritten die zij in Thüringen wint zijn allemaal selectief. En licht oplopend. D Hoore en Hosking zijn de topfavorieten en op ruime afstand komt Marianne Vos een keer. Bronzini is allang over de top en gaat geen rol meer spelen. Nederland kan het beste de koers heel hard maken en de sprint proberen te ontlopen. Ze hebben het grootste blok.

0
petoi 13 oktober 2016 om 12:02

@FDJ dat maakt niet uit want alles over wielrennen op wikipedia is gebaseerd op PCS. Iemand is daar heel enthousiast geweest om zo veel mogelijk renners met een PCS link aan te maken.

0
Justin89 13 oktober 2016 om 16:50

Mooie voorbeschouwing van José! Leuk dat ze dit doet :)

0
Romy2007 13 oktober 2016 om 20:30

FDJ, een sollicitatie naar Wielerflits is zo verstuurd he. Kun je het voortaan zelf doen ipv meteen commentaar te hebben. Wees blij dat er eens iets over vrouwenwielrennen op staat

Zag vandaag bij beloften dat je een ploeg hebt die zich 100% voor een iemand moet inzetten. Daarover twijfel ik wel bij oranje.

0
Jurgemeister 14 oktober 2016 om 00:04

Lepistö Lotta !

0
ShutUp 14 oktober 2016 om 10:41

D’Hoore met 3 sterren is wat ovedreven. Ze hoort zeker bij de favorieten maar ik plaats Bronzini even hoog, samen met het volledige Italiaanse blok. Al zal ik uiteraard voor Jolien supporteren.

0
Senioralex 14 oktober 2016 om 11:15

Er wordt hierboven veel over Jolien D’Hoore gesproken,maar die was er niet bij,evenals
Nathalie Bex.België verscheen hier met twee dames,Nederland met zes,maar ik vond
geen naam uit de Lage Landen bij de 10 eersten….

0
Senioralex 14 oktober 2016 om 11:25

Sorry,zat nog bij deze morgen….

0
xistnc 14 oktober 2016 om 11:32
Quote:
Romy2007 – 13 oktober 2016 om 20:30
FDJ, een sollicitatie naar Wielerflits is zo verstuurd he.

Grinnik. Dat probeert Linus al jaren, maar verder dan wijlen-Schaatsflits is hij gelukkig niet gekomen…

Solliciteren bij Eurosport heeft meer kans, vermoed ik.

0
Giokoersliefhebber 14 oktober 2016 om 12:30

Onze Jolien D’Hoore heeft zeker een kans op goud. Na haar schitterende bronze medialle op Spelen heeft niet de druk en stress wat ze normaal gezien wel heeft. Niemand spreekt hier over Armitstead nu Deignan maar die heeft ook een grote kans op goud. Roxane Fournier,heeft kans op een medialle, Amy Pieters die waarschijnelijk wel in dienst gaat rijden van Wild. Als Wild een slechte dag heeft kan Pieters ook een medialle halen. Het kan ook zijn dat het een heel ander podium wordt en dat er geen één van de favorieten met een ster of sterren de wereldtitel pakt. Ik blijf het zeggen. Een wereldkampioenschap altijd een rare koers blijven. Op zo’n dag kan alles mee of tegenzitten.

0
jorryt 14 oktober 2016 om 21:33

Ik denk dat Wild wel de topfavoriet is.

0
Ideefiks 14 oktober 2016 om 22:10

Ze rijden vooral rondjes tussen hoge flats. Er is alleen één keer een verbindingsstuk.
Hopen op een waaierrit is onzinnig

0
robing 15 oktober 2016 om 08:32

Allereerst: top dat er meer aandacht komt voor vrouwenkoersen.

Maar wel één vraagje: waarom bestaat er vanuit de uci een maximum aantal kilometers van 140 voor vrouwenkoersen? Terwijl ze bij mannen pas na 140 de camera’s aanzetten…
Kunnen de zwakke vrouwenlichaampjes dit volgens de uci niet aan ofzo? Whats next: een marathon voor vrouwen van 25km?

0
mackie 15 oktober 2016 om 08:48

@robing
Denk dat voornamelijk uit het verleden komt. Vrouwenpeloton was veel minder professioneel en minder getraind. De klassiekers zijn nu nog steeds maar 130km en ritten in etappe koersen 80/90km. Maar door de kortere koers is het wel vaak spektakel vanaf het begin. De top kan deze afstand goed aan en vliegen er vaak vanaf het begin vol in.

0
Viktrodriguez 15 oktober 2016 om 09:02

Nederland is overigens niet de enige met 8 rensters. Ook GB, het land van de titelverdedigster, mag met 8 starten.

0
josi 15 oktober 2016 om 09:35

@robing, Die opmerking in het artikel over een maximum van 140 kilometer is onjuist. Vrouwen mogen best verder rijden, volgend jaar ligt de afstand bijvoorbeeld boven de 150 km. Die 140 km is volgens mij alleen maar een richtlijn voor de lengte van een WK-parkoers. Bij de mannen is dit 250 km.

0
SprintMaster 15 oktober 2016 om 10:02

Komt er nog een livestream?

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone