WK 2016: Voorbeschouwing wegwedstrijd mannen

Door , zondag 16 oktober 2016 om 08:30
WK 2016: Voorbeschouwing wegwedstrijd mannen

foto: ©UCI Doha 2016/P.Ballet

Het WK wielrennen nadert z’n climax. Er was veel tegenstand voor dit wereldkampioenschap in Doha en ook tijdens de koersen van de voorbije week laaide de discussie weer op. Is het wel verantwoord? Hoe dan ook, er zal gekoerst worden in de woestijn van Qatar. Er komt een nieuwe wereldkampioen, iemand die Peter Sagan opvolgt. Wie? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De wegrit voor de mannen is al sinds 1921 het slotstuk van de wereldkampioenschappen wielrennen, al was er destijds weinig meer omhanden dan die bewuste koers. Alle andere onderdelen en leeftijdscategorieën werden pas in latere jaren toegevoegd. De eerste verandering was in 1927, toen het sponsorgeld een grotere rol kreeg in het peloton en naast de amateurkoers ook de versie voor professionals werd ingevoerd.

De zeven Nederlandse overwinningen over de jaren, van Theo Middelkamp in 1947 tot aan de 38-jarige Joop Zoetemelk in 1985, vallen in het niet bij de 27 van onze Zuiderburen. Met Rik van Steenbergen en Eddy Merckx heeft België bovendien twee renners die het WK driemaal wonnen. Iets dat alleen Oscár Freire en de eerste wereldkampioen bij de profs ooit, Alfredo Binda, hen na kunnen zeggen.

Vorig jaar ging het uithangbord van het hedendaagse wielrennen er met de wereldtitel vandoor. Peter Sagan wist in Richmond te ontsnappen op de kasseiklim in de laatste ronde en wist een aanstormend peloton voor te blijven. De Slowaakse alleskunner is een zege voor de hele wielersport, in tegenstelling tot de locatie waar het WK in 2016 wordt gehouden.

flag-wc Laatste tien wereldkampioenen
2006: flag-it Paolo Bettini
2007: flag-it Paolo Bettini
2008: flag-it Alessandro Ballan
2009: flag-au Cadel Evans
2010: flag-no Thor Hushovd
2011: flag-gb Mark Cavendish
2012: flag-be Philippe Gilbert
2013: flag-pt Rui Costa
2014: flag-pl Michal Kwiatkowski
2015: flag-sk Peter Sagan

Parcours
Er is al veel gesproken over het WK parcours. Traditioneel zal de wegrit eindigen op een circuit. Het traject daarvan kennen we al van de tijdritten die de afgelopen week verreden zijn. Dit 15,2 kilometer lange parcours op The Pearl, met veel (haakse en 180°) bochten en rotondes, zal zeven keer afgelegd worden.

road-race-men-elite-map

Pas na 151 kilometer zal de finish voor het eerst bereikt worden voor een passage. Die 151 kilometer hebben de renners dan afgelegd door de woestijn van Qatar. In hartje Doha ligt de startlocatie. In noordelijke richting kan het peloton The Pearl al zien liggen aan hun rechterhand. De koers zet echter voort richting het noorden, waar door de open vlaktes vaart gemaakt wordt richting het Lusail Complex, waar de tijdrit van de mannen begon. Bij dat complex slaat men af het binnenland in, om even later weer in noordelijke richting te koersen. Lange en rechte wegen kenmerken deze streek in het Midden-Oosten.

Na een tijdje wordt rechtsomkeert gemaakt om – iets dichter langs de kust – terug te keren naar het opgespoten eiland van The Pearl. Onder andere Al Khor, een van de grootste steden van Qatar na Doha, wordt voorbij geraasd. Op deze open wegen hopen veel hardrijders dat de wind gunstig staat om zo het peloton op een lint te trekken of nog liever in waaiers. Mocht dat niet lukken in de grote woestijnlus, dan zal het wachten zijn tot de plaatselijke rondes.

Favorieten
Veel kenners binnen de wielerwereld zijn het er over eens dat eens in de zoveel tijd een WK voor sprinters mag, hoewel de koers dan niet altijd attractief is. Mark Cavendish was in 2011 de laatste die de regenboogtrui in ontvangst mocht nemen na een klassieke sprint. Peter Sagan mag ook als sprinter aangeduid worden, maar hij behaalde de titel op totaal andere wijze.

Peter Sagan - Foto: Sirotti

Peter Sagan – Foto: Sirotti

En toch moet Peter Sagan niet uitgesloten worden op dit wereldkampioenschap. De Slowaak heeft weliswaar maar twee ploeggenoten (zijn broertje Juraj en Michael Kolar), Sagan is van alle markten thuis en heeft bewezen het ook in zijn eentje op te kunnen lossen. Stapt Sagan in de voetsporen van Paolo Bettini (2006-2007), Gianni Bugno (1991-1992), Rik Van Looy (1960-1961), Rik Van Steenbergen (1956-1957) en Georges Ronsse (1928-1929)?

André Greipel - foto: ASO

André Greipel – foto: ASO

De grootste vraagtekens hingen rond de selectie van de Duitsers. De bondscoach moest kiezen tussen André Greipel, Marcel Kittel en John Degenkolb, maar heeft geen risico genomen door ze alle drie te selecteren. Wel is hij duidelijk geweest over de rolverdeling. Greipel is de absolute kopman en Kittel de joker. De sprinter van Etixx-Quick-Step was wel in uitstekende doen tijdens de ploegentijdrit, die zijn ploeg won. Meerdere paarden om op te wedden dus. Degenkolb, die een lastig jaar kende na het trainingsongeluk in het voorjaar, zal zich in dienst stellen, maar zou zich ook in een goede positie kunnen rijden door de anticiperen.

Michael Matthews - foto: Sirotti

Michael Matthews – foto: Sirotti

Australië rekent op twee snelle mannen. Michael Matthews reed vorig jaar naar zilver en wil maar al te graag een trapje hoger op het podium eindigen. Bling is niet bang om zich te mengen in de strijd, maar hij heeft niet de pure sprintsnelheid ten opzichte van de grote kleppers. Caleb Ewan lijkt intrinsiek iets sneller, maar heeft ook nog niet de power die nodig is. Hij heeft liever een lastige aankomst. Daarnaast is het voor hem het eerste WK bij de elite en zal de afstand (naast de hitte) een grote tegenstander zijn.

Tom Boonen

Tom Boonen – foto: Etixx – Quick-Step / Tim de Waele

België heeft een sprintkopman aangewezen in de persoon van Tom Boonen. De ervaren Vlaming heeft in het verleden laten zien in Qatar goede uitslagen te kunnen rijden. Naast dat hij weet hoe met de wind om te gaan, kan hij mikken op een straffe sprint, zoals hij het voorbije jaar meermaals heeft laten zien. Met Jens Debusschere, Jürgen Roelandts, Nikolas Maes en Iljo Keisse heeft hij een sterke trein tot zijn beschikking. Boonens ploeggenoot bij Etixx-Quick-Step, Fernando Gaviria, is de kopman bij de Colombianen. Naast dat het Zuid-Amerikaanse land bekendstaat om zijn klimmers, behoren ze ook op de baan tot de wereldtop. Enkele hardrijders zijn opgeroepen om Gaviria te ondersteunen.

Arnaud Démare en Nacer Bouhanni

Arnaud Démare en Nacer Bouhanni – Foto: ASO/B.Bade

Frankrijk had – net als Duitsland – de keuze uit drie rappe mannen. De bondscoach is duidelijk geweest in zijn keuze; Nacer Bouhanni en Arnaud Démare. Elk van hen heeft drie knechten mee mogen nemen van de ploeg. Op een goede dag en vanuit een goede positie moet vechtersbaas Bouhanni met zijn snelle benen kunnen wedijveren met de wereldtop. Démare hoopt op een iets zwaardere koers, maar het interessant om te zien hoe de bondscoach de rollen verdeeld in zijn equipe. De Italianen hebben ook meerdere kanshebbers, maar dan moet veel meezitten. Giacomo Nizzolo is de nationale kampioen en met Elia Viviani hebben de Azzuri nog een rappe man in huis.

Mark Cavendish

Mark Cavendish – foto: Sirotti

Bij de Britten hebben ze met Mark Cavendish de wereldkampioen van 2011 in de gelederen. Zijn voorbereiding voor dit WK is niet ideaal. Hij kampte vorige week nog met maagproblemen, desalniettemin wist hij er in Parijs-Tour een zesde plaats uit te slepen. Cav moet nooit onderschat worden op kampioenschappen, dus ook dit keer niet. Als uitgesproken kopman krijgt hij de volledige ploeg in dienst, met andere snelle mannen als Ben Swift en Daniel McLay aan zijn zijde, evenals enkele oud-ploeggenoten van Sky. Ook Ierland heeft een kanshebber als het peloton de hele dag bij elkaar blijft: Sam Bennett.

Dylan Groenewegen - foto: Marcel Koch

Dylan Groenewegen – foto: Marcel Koch

In Nederland werd (zoals altijd) veel gesproken over de selectie. Hoeveel sprinters moeten mee? Bondscoach Johan Lammerts heeft de knoop doorgehakt en twee spurters geselecteerd. Natuurlijk is Nederlands kampioen Dylan Groenewegen de kopman, met Sky-renner Danny van Poppel achter de hand mocht het op een sprint uitlopen. Met Koen de Kort, Tom Dumoulin, Sebastiaan Langeveld, Tom Leezer en Jos van Emden heeft Oranje genoeg renners die kunnen helpen in de sprintvoorbereiding.

De grote vraag zal zijn of beide jonge kopmannen na 250 kilometer er nog een sprint uit kunnen persen die krachtig genoeg is om te concurreren met de topfavorieten. Onder die toppers mag Alexander Kristoff gerekend worden. De Noor weet hoe het is om in Qatar te koersen en heeft na een lange en lastige koers altijd nog wat power in zijn benen. De Noren hebben een sterke ploeg met hardrijders in Doha en zoeken een opvolger voor Thor Hushovd, die in 2010 in Geelong de wereldtitel pakte. Hoever kan Kristoff komen? Als we iets dichterbij in Scandinavië kijken, in Denemarken, zien we ook nog een opkomende sprinter van Orica-BikeExchange: Magnus Cort Nielsen.

Alexander Kristoff in Qatar - foto: Muscat Minicipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

Alexander Kristoff in Qatar – foto: Muscat Minicipality/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

En dan heb je nog het scenario dat het peloton uit elkaar gereden wordt in de woestijn, of renners die met een aanval op de lokale ronde een gooi willen doen naar de regenboogtrui. De grootste naam die dan genoemd moet worden is natuurlijk olympisch kampioen Greg Van Avermaet. De Belgen hopen op wind, want dan hebben zij met Oliver Naesen, Jens Keukeleire en Jasper Stuyven nog meer ijzers in het vuur. Noorwegen heeft naast Kristoff ook nog Edvald Boasson Hagen, die weet dat meerdere wegen naar Rome leiden. Hij heeft meermaals aangetond dat een harde koers hem ver kan brengen. Ook renners als Zdenek Stybar (Tsjechië), Tony Martin (Duitsland) en Taylor Phinney (Verenigde Staten) hopen op een harde wedstrijd.

Greg Van Avermaet - foto: Sirotti

Greg Van Avermaet – foto: Sirotti

De Britten kunnen naast Cavendish ook inzetten op een aanval van Ian Stannard of Geraint Thomas. Niki Terpstra bidt al heel het jaar dat er op zondag 16 oktober wind staat, véél wind. De Noord-Hollander krijgt dan ook een vrije rol om zijn eigen gang te gaan. Italië heeft naast snelle mannen ook rappe renners die kunnen inzetten op een aanval, zoals Daniele Bennati, Matteo Trentin en Sonny Colbrelli. Daarnaast zijn er nog enkele outsiders als Juan José Lobato (Spanje), een typische WK-renner Matti Breschel (Denemarken) en Heinrich Haussler (Australië).

Niki Terpstr als eindwinnaar van de Ronde van Qatar - foto: Etixx - Quick-Step/Tim De Waele

Niki Terpstr als eindwinnaar van de Ronde van Qatar – foto: Etixx-Quick-Step/Tim De Waele

Favorieten volgens WielerFlits
**** flag-de André Greipel
*** flag-no Alexander Kristoff, flag-sk Peter Sagan
** flag-fr Nacer Bouhanni, flag-de Marcel Kittel, flag-be Tom Boonen
* flag-co Fernando Gaviria, flag-gb Mark Cavendish, flag-nl Dylan Groenewegen, flag-be Greg Van Avermaet

Website organisatie
Deelnemerslijst

Weer en TV
Zondag zal het niet zo warm zijn als de afgelopen week. De maximale temperatuur ligt rond het middaguur rond de 33 graden Celsius. Ook zal er een klein wolkenlaagje voor de zon te zien zijn. De dag begint met weinig wind, maar die neemt naarmate de dag toe en komt uit het (noord)oosten.

De NOS zal in de middaguitzending van 13.10 uur op NPO1 aandacht besteden aan de wegrit. Sporza is er vanaf de start om 9.00 uur live bij op afwisselend één en Canvas.

[poll id=”336″]

Dit artikel delen:

105 Reacties

moa 14 oktober 2016 om 11:36

DVG is deze week opnieuw van zijn lijn afgeweken! Ze zijn hem moeten gaan zoeken in de woestijn! Geen grap.

Tja, ik hoop dat er weer niet veel spanning opgeklopt wordt op voorhand om dan opnieuw een saai WK te zien, met een voorspelbare winnaar.

52voor11achter 14 oktober 2016 om 11:38

@Shutup
Je hebt een toepasselijke naam. Het slaat echt nergens op wat je zegt. Groenewegen zei:"Ik week zeker uit naar links, maar ik liet genoeg ruimte om te kunnen passeren".

Dat was ook zo en Naesen had er langsgekund als hij de snelheid had. Dit is daarbij niet vergelijkbaar met acties die Bouhanni heeft uitgehaald (om over Cavendish en die Zuid-Korean op de OS maar te zwijgen).

vlek 14 oktober 2016 om 11:40

Je kunt met recht problemen hebben met het feit dat Groenewegen helemaal geen problemen zag in zijn sprint tegen Naesen, maar daarmee blijft het kwalificeren van hem als kamikaze sprinter nog altijd bullshit. Zelfs die ene sprint kun je alleen met moeite als zodanig bestempelen; slechts twee sprinters tegen elkaar, waarbij degene die de sprint inzet een discutabele lijn inzet van het midden van de weg naar de hekken (waarvoor hij ook een DSQ achter zijn naam had kunnen krijgen), maar daarbij nergens vreemde snokken uitdeelt. Dat was een vrij overzichtelijke sprint, waarbij de betrokkenen vanaf het inzetten van de sprint wisten waar ze aan toe waren. Tegenover die sprint staan talloze massa(!)sprints waarbij ik Groenewegen eerder als angsthaas (als we dan toch overdreven stempels moeten plakken), dan als kamikaze piloot zou bestempelen.

Baukema Tomoulin 14 oktober 2016 om 11:45

@moa: wie is die DVG waar je over spreekt?

Tiim 14 oktober 2016 om 11:46

Ik denk dat de Duitsers het compleet gaan verpesten. De Belgen geloof ik al helemaal niet in hier en Cavendish stapt halverwege af omdat hij weer aan de schijterij zit en dan wordt Bouhanni wereldkampioen, ik vrees ervoor.

xistnc 14 oktober 2016 om 11:47

Ja, het zit nog diep in België. Gisteravond kreeg Jan Jansen er ook van langs in een uitzending met Vannieuwkerke, Vanmarcke en Planckaert. “Naesen was bijna dood!”, aldus Eddy.

Nu is het natuurlijk wel vaker zo dat België in de aanloop naar een WK op zoek is naar een gezamenlijke vijand, om op die manier de kunstmatige eenheid in de eigen gelederen te stimuleren.

Kosmonaut 14 oktober 2016 om 11:51

Sprint is toch altijd een beetje een loterij. Hoop (zoals elk jaar) gewoon op een mooie wereldkampioen, daarmee bedoel ik een grote naam, en een ambassadeur voor de sport. Mijn voorkeur is Greipel of Peter. Hoe dan ook zal ik zondag al tevreden zijn als Cav niet wint.

moa 14 oktober 2016 om 11:52

@xistnc

Wat bedoel je eigenlijk? Kunstmatige eenheid? Eigen gelederen?
Niemand aan die tafel doet zondag mee. Denk niet dat de renners hierdoor gestimuleerd worden. En bedoel je onderlinge rivaliteit tussen teams of communautair?

Beertje28 14 oktober 2016 om 11:53

@GroteMeneerTerpstra, Gho Merlijn, en Groenewegen? Volgens mij trekt nl eerder zijn kaart..

52voor11achter 14 oktober 2016 om 12:02

Ik denk dat we beter bruine sterren kunnen uitloven voor diegene waarvan we het minst willlen dat ze winnen:

ꙩꙩꙩ Cavendish
ꙩ Bouhanni

achtpuntzes 14 oktober 2016 om 12:05

edit redactie: hou het netjes

Romāns Vainšteins 14 oktober 2016 om 12:08

***** ***** van Avermaet,

Als ie er ook nog een regenboog bij krijgt mag ie op de tacx op een pride-boot, lichtgevens areooltje rond de helm erbij, wauw.

xistnc 14 oktober 2016 om 12:11

@moa
Wat er precies aan de hand is, doet er feitelijk niet toe. Maar de voorbeelden die je noemt, zijn niet ondenkbaar.

storm-biker 14 oktober 2016 om 12:12

Valpartijen en uiteindelijk een massasprint. Zie het in de andere categorieën niet anders worden. Die waaiers in de woestijn geloof ik ook niet zo in. Stel ze trekken het na 100 km op de kant in de woestijn, dan moet je voorin nog 140km zorgen dat je vooruit blijft.

Arema Pro Cycling Team 14 oktober 2016 om 12:16

Wie neemt Planckaert nog serieus? Helemaal na zijn co-host bij RTL7. Kan me nog wel wat kamikaze sprints van Eddy herinneren tijdens zijn Panasonic tijd.

EdEnd 14 oktober 2016 om 12:20

Stel er rijdt een heel trage tractor op de weg en aan de linkerkant zijn huizen en aan de andere kant staat een geleiderail. Ik ben als fietser sneller dan de tractor maar ik kan er aan beide kanten eigenlijk niet langs. Ik besluit dat ik op magische wijze smaller kan worden en probeer er langs te komen. Ik kom bijna ten val als ik er niet langs kom… ben ik me daar even een idioot op een fiets of niet? Wie gaat er nou proberen zich door een te klein gat te persen? Als er geen ruimte is ga je toch niet alsnog doorduwen?

En nu reed Groenewegen een diagonale rechte lijn… als Naessen had gekeken had hij gezien welke lijn hij reed en dat hij dus ind e verdrukking had gekomen als hij alsnog mee wilde gaan sprinten. Domme fout van Naessen dus. Groenewegen is zeker geen gevaarlijke sprinter volgens mij.

Romāns Vainšteins 14 oktober 2016 om 12:25

'Wie neemt Planckaert nog serieus? Helemaal na zijn co-host bij RTL7'

Ik, gewoon een leuke kerel die best veel over wielrennen weet. Wazig idee ook om het voeren van kamikaze-sprints te koppelen aan niet serieus kunnen nemen, euh, ok… Planckaert is ook wel een buhneman he, iets aanzetten is natuurlijk leuk voor de show.

achtpuntzes 14 oktober 2016 om 12:26

@ RV:
ik begin me trouwens af te vragen wie jou nog serieus neemt. of is dat juist de bedoeling? ;)

Geraint 14 oktober 2016 om 12:30

Groenewegen wordt volgens mij weggezet als gevaarlijke sprinter door geluiden uit het peloton zelf. “De bowlingbal” is niet iets wat journalisten of supporters bedacht hebben.

Over het WK zelf, ik had het graag gezien een gevecht in waaiers. Maar het lijkt de andere kant uit te gaan.

Romāns Vainšteins 14 oktober 2016 om 12:49

Wat Groenewegen’s bijnaam betreft > Een bijnaam vanuit het peloton is natuurlijk veel sterker dan wat fans voor je bedenken, dan kom je zelfs bij homo-erotische pulp als ‘the Dragonfly’ mbt Kruijswijk uit, wlargh, … Daarnaast zou ik er als sprinter niet teveel moeite mee hebben wanneer ik als ‘de bowlingbal’ te boek sta, misschien als antwoord ‘strike’ op je frame zetten :)

lt86 14 oktober 2016 om 12:56

Boonen zal er dicht bij zijn…maar zal uiteindelijk Sagan worden denk ik…

xistnc 14 oktober 2016 om 12:58

Dan heb je meteen ook een leuke twist als je als bowlingbal met 2 vingers in je neus wint!

Overigens vind ik wel, dat Groenewegen een enorm zwieperige sprint heeft. Als een bowlingbal die met effect door een echte bowlingpro (ze bestaan!) aan het rollen is gebracht. In dat opzicht is hij goed te vergelijken met Cav. Maar zodra diens kwakken en andere gevaarlijke capriolen daarbij worden betrokken, gaat de vergelijking onmiddellijk mank.

achtpuntzes 14 oktober 2016 om 12:59

@ RV:
Dylan komt pas net kijken, ‘het groentje’?

Goturead 14 oktober 2016 om 13:03

Belgen zijn voor mij de topfavorieten. Veruit de sterkste ploeg en met gva en Boonen 2 afmakers

Giokoersliefhebber 14 oktober 2016 om 13:07

Ik hoop echt dat er waaiers gaan zijn in de woestijn en dat de wind gunstig zit om waaiers te kunnen trekken. Wij hebben met de Belgen een ideale ploeg om waaiers te rijden. Als er waaiers getrokken worden en praktisch alle Belgen zijn mee hebben we kans op de wereldtitel. Als er geen waaiers getrokken worden zijn we kansloos. Er gaan zeker coalities ontstaan bij bepaalde landen als er waaiers gaan zijn. Als ik de deelnemerslijst eens goed bekeken heb zijn wij als Belgen samen met de Italianen, Australiërs, Groot-Brittannië, Spanje in principe ook Nederland in staat om waaiers te kunnen trekken in de woestijn. Sagan kan op z’n eentje een waaier trekken. Hij heeft dat netjes bewezen in de Tour. Stybar, Gaviria, Jungels gaan zeker mij rijden met Boonen, Keisse en Maes. De Australiërs in principe ook met Keukeleire en andere ploegen gaat dat juist hetzelfde doen. M.a.w. de renners gaan zelf wel uitmaken welke renner of renners van hun huidige ploeg dat ze gaan meepakken in een waaier en voor de lokale rondjes. Bij de treintjes van een eventuele sprint aan de finish gaat dat juist hetzelfde zijn. Het allerbelangrijkste is dat ze allemaal heelhuids en gezond over de streep komen ondanks de hitte en droge luchtvochtigheid. Kanshebbers genoeg om te winnen maar dan moeten de omstandigheden voor x aantal ploegen meezitten anders mogen ze het vergeten.

Headlines

Materiaalzone

Populair