WK 2016: Voorbeschouwing tijdrit mannen

WK 2016: Voorbeschouwing tijdrit mannen

foto: Sirotti

woensdag 12 oktober 2016 om 10:00

Na de ploegentijdritten is het de beurt aan de individuele races tegen de klok op het wereldkampioenschap in Qatar. Woensdag moeten de mannen aan de bak. Dat gebeurt op voor de meesten bekend terrein, want het parcours is exact hetzelfde als afgelopen zondag. Wie zijn de belangrijkste kanshebbers? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Het wereldkampioenschap tijdrijden staat nog niet zo heel lang op de kalender. De eerste editie vond pas plaats in 1994. Toen ging de overwinning naar Chris Boardman. In het restant van de vorige eeuw wist geen enkele renner de wereldtitel voor een tweede keer te pakken. Jan Ullrich was in 2001 de eerste die daar in slaagde. Michael Rogers deed het daarna nog beter. De pas gestopte Australiër schreef het evenement drie keer achter elkaar op zijn naam.

2015, World Championships elite cronometro, Team Sky 2015, Kiryienka Vasil, Richmond

Fabian Cancellara doorbrak in 2006 zijn hegemonie. De Zwitser behaalde in totaal vier gouden medailles, maar niet achter elkaar. In 2008 was Cancellara namelijk afwezig. Toen ging de regenboogtrui naar Bert Grabsch, de keizer van het monsterverzet. Vijf jaar geleden kwam een nieuwe Duitser op de tijdrijderstroon te zitten. Tony Martin heerste in 2011, 2012 en 2013, maar in 2014 moest hij zijn meerdere erkennen in Sir Bradley Wiggins. Een 23-jarige Tom Dumoulin eindigde toen als derde.


Een jaar later waren de verwachtingen hoog rondom Dumoulin. Hij hoorde samen met Tony Martin en Rohan Dennis bij de topfavorieten, maar geen van drieën eindigde in de top-4. Vasil Kiryienka was de verrassende winnaar, terwijl ook de overige podium klanten niet meteen haantje de voorste waren. De Wit-Rus bleef Adriano Malori namelijk met negen seconden voor. Het brons was voor de inmiddels gestopte Jérome Coppel. Dumoulin strandde uiteindelijk op plaats vijf.

Parcours
Het parcours gaat voor de meeste renners geen geheimen kennen. Het veertig kilometer lange traject is identiek aan het parcours van de ploegentijdrit. De eerste renner gaat om 12.45 Nederlandse tijd van start. Rond drie uur weten we wie zich de opvolger van Kiryienka mag noemen.

doha tijdrit mannen elite

Het parcours is zo goed als vlak. De moeilijkheid zit hem vooral in het bochtenwerk, of in het middelste deel juist het gebrek daaraan. Na een openingsfase met veel draaien en keren rond het Lusail Sports Complex volgt namelijk een recht stuk van ruim tien kilometer. Hier gaat de gemiddelde snelheid waarschijnlijk hoog liggen. Zowel aan het begin als aan het einde van dit rechte stuk komen de renners langs een tussenpunt. Dat zijn ook de enige twee meetpunten op het hele parcours.

In het laatste deel van de tijdrit gaan de renners via de dure Al Qutaifiya-buurt naar het kunstmatig aangelegde eiland The Pearl. Hier rijden ze in een cirkel om de Porto Arabia. Dat gaat vermoedelijk mooie plaatjes opleveren. De finish ligt na een paar scherpe bochten aan de Pearl Boulevard.

Favorieten
Niet het parcours, maar de datum vormt misschien wel de belangrijkste hindernis voor de deelnemers. Wie heeft na een lang seizoen, met daarin ook de Olympische Spelen, nog zin om zich het snot voor de ogen te trainen voor een evenement dat halverwege oktober pas plaatsvindt?

Normaal ben je als renner al een tijdje klaar met het seizoen, maar het WK is dit jaar drie weken later dan gebruikelijk. Wie mee wil doen om de wereldtitel moet de patat met mayonaise of de pannenkoeken met stroop dus nog even laten staan. In plaats daarvan is het zaak om je via sessies in zogeheten klimaatkamers en trainingskampen op bloedhete oorden je voor te bereiden op de bakoven in Qatar.

15-07-2016 Tour De France; Tappa 13 Bourg Saint Andeol - La Caverne Du Pont D'arc; 2016, Giant-alpecin; Dumoulin, Tom;

Niet iedereen kan dat opbrengen. Ook voor de Nederlandse favoriet Tom Dumoulin begint het lange seizoen zijn tol te eisen. “Ik kijk uit naar het einde van het seizoen”, stelde hij recent in De Limburger. “Dat heb ik eigenlijk elk jaar wel aan het eind. Op zich heb ik me wel kunnen opladen voor de Eneco Tour, maar de scherpte is er wat van af.”

Dat is ook een beetje terug te zien in zijn resultaten. Na zijn zilveren medaille in Rio heeft Dumoulin niet meer kunnen imponeren tegen de klok. In de Ronde van Groot-Brittannië strandde hij op een derde plaats. Twee weken later ging het in de Eneco Tour nog een stuk minder. Daar moest de Limburger genoegen nemen met plek veertien. “De focus om iedereen te verslaan, was er niet”, verklaarde hij na afloop tegenover De Telegraaf.

De Eneco Tour was daar wellicht ook niet belangrijk genoeg voor, na etappezeges in zowel de Giro als de Tour. Maar een wereldkampioenschap is anders. Een regenboogtrui als prijs werkt doorgaans toch erg motiverend. Vlak hem dus zeker niet uit. Klasse komt vaak vanzelf bovendrijven. En klasse, dat heeft Dumoulin wel. Het langere parcours in Qatar zou hem bovendien beter moeten liggen dan hetgeen hij in september voorgeschoteld kreeg.

Rohan Dennis

Foto: Sirotti

Wie wordt dan zijn belangrijkste concurrent? Rohan Dennis lijkt daarvoor kandidaat nummer één. Al was de Australiër aanvankelijk niet eens van plan om het wereldkampioenschap te rijden. Hij beschikte in januari al over een goede vorm. Die doortrekken tot halverwege oktober leek geen optie, maar de Olympische Spelen veranderden alles.

Dennis droomde daar van goud. “Dan had de rest van het seizoen mij niets meer uitgemaakt”, erkende hij in een interview met de Courier Mail. Maar het liep anders. De BMC-renner kreeg met zicht op een medaille materiaalpech en strandde uiteindelijk op plaats vijf. “Toen dacht ik: zo wil ik mijn seizoen niet eindigen.”

Die getergdheid komt ook naar voren in zijn tijdritresultaten. Na een tweede plaats in de Ronde van Groot-Brittannië verpletterde hij de concurrentie in de Eneco Tour. “Mijn vorm lijkt nu verrassend genoeg beter dan in Rio”, concludeerde Dennis. Dat belooft! Maar kan hij het ook op een langer parcours? De Australiër is op een wereldkampioenschap nog nooit verder gekomen dan plaats vijf.

15-03-2016 Tirreno - Adriatico; Tappa 07 San Benedetto Del Tronto; 2016, Etixx - Quick Step; Martin, Tony; San Benedetto Del Tronto;

Van Tony Martin weten we wel dat hij dat kan. Der Pantzerwagen is niet voor niets drie keer wereldkampioen geworden. De vraag is eerder: kan hij het nog steeds? De Duitser rijdt namelijk niet zijn beste seizoen. Martin moest tot september wachten voor zijn eerste internationale zege. Maar wie klopte hij daar toen? Juist: de zo in vorm zijnde Dennis.

Net als Dennis heeft Martin wat goed te maken dit seizoen. Dat blijkt dus nog maar eens een uitstekende drijfveer. Wat gaat dat opleveren? Dat is nog even afwachten. In de Eneco Tour kon hij zijn goede lijn immers niet doorzetten. Martin eindigde in Breda op een schamele dertiende plaats. De Duitser heeft zijn Groot-Brittannië-vorm nodig voor een wereldtitel.

15-03-2016 Tirreno - Adriatico; Tappa 07 San Benedetto Del Tronto; 2016, Team Sky; Kiryienka, Vasil; San Benedetto Del Tronto;

Vasil Kiryienka heeft eveneens iets recht te zetten. Zijn resultaten in tijdritten dit seizoen zijn wereldkampioen onwaardig. De Wit-Rus eindigde achtereenvolgens als 3e, 16e, 8e, 6e, 29e, 13e, 120e, 143e, 17e en 121e. Er zijn echter verzachtende omstandigheden. Kiryienka moest zich soms sparen voor Sky en tijdens de Eneco Tour kwam hij te laat bij de start. Heeft hij dan het beste voor het laatst bewaard? Met Kiryienka weet je het nooit. Vlak hem dus niet uit.

Revanche begint zo langzamerhand een thema te worden in deze voorbeschouwing. Ook Jonathan Castroviejo kent namelijk dit gevoel. De Spanjaard liep vorig jaar op drie seconden een medaille mis in Richmond. Ook op de Olympische Spelen was hij erg dicht bij brons. Toen eindigde Castroviejo op vier tellen van de nummer drie. De Movistar-renner is getergd om een einde te maken aan die negatieve reeks. Dat bleek wel tijdens het Europees Kampioenschap tijdrijden. Daar was hij namelijk met afstand de beste. Kan Castroviejo het nu ook op een mondiaal evenement?

Zijn ploegmaat Nelson Oliveira hoopt eveneens op een goed resultaat. De Portugees lijkt dit seizoen een stap te hebben gezet in het tijdrijden. In de Tour-tijdrit naar Le Caverne de Pont d’Arc eindigde hij achter Dumoulin en Froome knap als derde. Dat was echter wel op een heuvelachtig parcours. De vraag is of Oliveira het ook op het vlakke kan.

Jos van Emden (LottoNL-Jumbo)

Foto: Sirotti

Voor Jos van Emden is het parcours juist perfect. De Nederlands kampioen van 2010 doet niets liever dan op vlakke stukken stoempen. Het landschap in Qatar moet hem dus prima liggen. Dat bleek ook aan het begin van dit seizoen. Van Emden eindigde toen als tweede in de tijdrit van de Ronde van Qatar op een deel van het WK-parcours. De renner van LottoNL-Jumbo lijkt momenteel over een uitstekende vorm te beschikken. Hij was in de Eneco Tour de enige die in de buurt kwam van Dennis. Dat maakt hem een interessante outsider voor woensdag.

LottoNL-Jumbo kan in de tijdrit op meerdere paarden wedden. Ook Primož Roglič zou voor een verrassing kunnen zorgen, zoals hij dat al deed in de afgelopen Giro. De Sloveense aanwinst werd daar tot ieders verbazing eerste en tweede in de tijdritten. Roglič is daarna redelijk constant blijven presteren. In de Eneco Tour eindigde hij als zesde in de rit tegen de klok. Zijn vorm lijkt dus goed genoeg om ook in Qatar voor een mooi resultaat te gaan.

Hetzelfde gaat op voor zijn ploegmaat Victor Campenaerts. De Belgisch kampioen eindigde een paar weken geleden als tweede op het EK tijdrijden. Dan behoort ook een goed resultaat op het WK tot de mogelijkheden. Zijn landgenoot Yves Lampert (Etixx-Quick-Step) is eveneens een outsider.

31-03-2016 Kbc Driedaagse Van De Panne - Koksijde; Tappa 03b De Panne - De Panne; 2016, Tinkoff; Bodnar, Maciej; De Panne;

Polen komt met de nummers acht en negen van vorig jaar naar Qatar: Maciej Bodnar (Tinkoff) en Marcin Białobłocki (ONE). Het is vooral uitkijken naar Bodnar. De vaste helper van Sagan eindigde in Rio nog knap als zesde en lijkt ondanks zijn leeftijd van 31 jaar nog steeds elk jaar progressie te boeken. Zijn resultaten in tijdritten worden steeds beter.

Dat geldt ook voor Taylor Phinney. De Amerikaan begint na zijn zware beenbreuk langzaam weer de oude te worden. Dat zagen we ook terug in de tijdrit van de Eneco Tour. Phinney eindigde in Breda op een verdienstelijke zevende plaats. Amerikanen kunnen vaak boven zichzelf uitstijgen op WK’s. Dat maakt Phinney een gevaarlijke klant. Let bovendien op zijn BMC-ploegmaat Stefan Küng. Deze 22-jarige renner is nog jong, maar hij heeft al mooie dingen laten zien.

De Britten rekenen in Doha op Alex Dowsett (Movistar) en Stephen Cummings (Dimension Data). Geen van beide renners hoort bij de topfavorieten, maar een verrassing is wel mogelijk. Andere outsiders zijn tot slot Leopold König (Sky), Bob Jungels (Etixx-Quick-Step), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) en Anton Vorobyev (Katusha).

Favorieten volgens WielerFlits
**** flag-au Rohan Dennis
*** flag-nl Tom Dumoulin en flag-de Tony Martin
** flag-by Vasil Kiryienka, flag-es Jonathan Castroviejo en flag-pt Nelson Oliveira
* flag-nl Jos van Emden, flag-be Victor Campenaerts, flag-pl Maciej Bodnar en flag-si Primož Roglič

Weer en TV
Het mag geen verrassing heten dat het woensdag warm gaat zijn in Doha. Volgens Weeronline stijgt het kwik dan naar 38 graden Celsuis. Voor wedstrijdbeelden kun je terecht bij de NOS en Sporza.

[poll id=”332″]

Dit artikel delen:

56 Reacties

Janjanssen98765 11 oktober 2016 om 20:02

@purito

Volgens mij is hij klaar.

Purito 11 oktober 2016 om 20:21

@Janjanssen
Ok. Ook wel een mooi afscheid. Maar hij zei na Río nog dat hij Qatar zou betwisten.

Maar goed dat hij van gedachten is veranderd. Stoppen na een prachtige tijdrit in Río is toch een stuk beter dan stoppen na een rondje in een troosteloze zandbak met anderhalve kameel en een tulband.

Romāns Vainšteins 11 oktober 2016 om 20:31

C’mon, ik tel gemiddeld makkelijk 8 kamelen en finishen in een haag van wapperende theedoeken heeft toch ook zijn charme !

wilco kelderman 11 oktober 2016 om 21:26

@purito
Hij staat nog op de startlijst voor de Japan Cup. Jammer, want de OS was een mooier einde geweest.

Viktrodriguez 11 oktober 2016 om 22:19

Cancellara zei omtrent de OS dat hij geen grote koersen meer zou rijden, dus het WK leek me al uitgesloten. Een definitief einde per direct was niet aangekondigd.

xistnc 11 oktober 2016 om 22:23

@Purito
Ben je nu niet in de war met een andere renner, die nogal een potje maakt van het wel/niet/tochwel/tochniet stoppen?

Polleke 11 oktober 2016 om 22:25

@Scotty…. De ronde vorm zou (!) aerodynamischer zijn dan de platte variant, begrijp het ook niet direct want andersom lijkt me logischer…

Dayer Quintana 11 oktober 2016 om 22:38

ik zie het aflopen zoals vorig jaar. Geen duidelijke favoriet.

tram24 11 oktober 2016 om 22:40

Kleine, tengere renners zijn hier vanwege de hitte enorm in het voordeel omdat ze hun lichaamswarmte makkelijker kwijt kunnen. Kortom 1: Castraviejo (64 kg, 1,76 m), 2: Rohan Dennis (71 kg, 1,82m) en 3: Tom Dumoulin ( 71 kg, 1.86m) We zullen zien.

denistel 11 oktober 2016 om 22:48

als dat zo is moet je roglic op 1 zetten hoor.klein en tenger,

gioliefhebbervandekoers 11 oktober 2016 om 23:12

Mijn top 5 is op 1. Dennis, 2. Martin, 3. Castroviejo, 4. Roglic, 5. Campenaerts
Tussen plek 6 en 10, op plek 6. Jungels, 7. Dumoulin, 8. Bodnar, 9. Boasson Hagen, 10. Cummings maar dit kan ook helemaal anders uitdraaien. Een wereldkampioenschap is altijd al een rare wedstrijd geweest.

Wheely 11 oktober 2016 om 23:17

@Scotty
De UCI stelt strenge regels aan bidons, triathlonfratsen zoals slangetjes mogen niet.

Timocycling 12 oktober 2016 om 01:28

Op zich wel een grote kans voor mannen als van Emden en Roglic. Op een goede dag wellicht in staat tot veel. Favoriet voor mij is Dennis, daarachter Castroviejo en Dumoulin.

Chaba 12 oktober 2016 om 07:39

Dennis verwacht ik, juist omdat hij echt in topvorm lijkt te zijn itt Tom en Der Tony.

Magikdatzeggen 12 oktober 2016 om 08:39

Ik verwacht dat Dumoulin geen podium gaat halen.

gioliefhebbervandekoers 12 oktober 2016 om 09:01

Hoe dat er hier praktisch niks over Campenaerts wordt gesproken vindt ik eerlijk gezegd schandalig. Die rijdt al heel het jaar goed tot zeer goed op de tijdritten!

RubenAV 12 oktober 2016 om 09:13

Campenaerts heeft dan ook nog nooit gewonnen van de grote mannen. Is een goede voor een top 10, maar gaat geen podium rijden verwacht ik. Rohan Dennis zie ik als grote favoriet, met Tony Martin op een goede tweede plaats. De strijd om het podium zie ik gaan tussen Castroviejo, Dumoulin en Kiryienka.

Striga 12 oktober 2016 om 09:38

*** Dumoulin
** Dennis, Tony
* Castroviejo, Kiry, Campenaerts

gioliefhebbervandekoers 12 oktober 2016 om 09:48

@RubenAV: Dus 2de eindigen op een EK en Belgisch Kampioen tijdrijden worden dit jaar is niks gewonnen volgens jou?

markextrae 12 oktober 2016 om 10:08

Jungels, was zondag al goed en heeft tijd genoeg gehad om nog eens te pieken voor het WK.

sirmatthew 12 oktober 2016 om 10:12

Gezien de starttijden is laat starten denk ik wel het meest ideaal qua warmte. Dus in die zin staan de favorieten de beste omstandigheden te wachten.

Pizzi 12 oktober 2016 om 10:15

@Scotty & @Wheely:
Etixx reed de TTT zonder bidons, maar met Camelback: http://images.cyclingtips.com/content/uploads/2016/10/CORVOS_00027148-028.jpg

escapados 12 oktober 2016 om 10:18

Ben ik de enige die denkt dat Dumoulin de boel aan gort gaat rijden?

Baukema Tomoulin 12 oktober 2016 om 10:21

@Gio: in neem aan dat Ruben de echt grote mannen in het tijdrijden bedoelt. Die waren op Castroviejo na niet aanwezig op het EK en komen ook niet uit België. Neemt niet weg dat Campenaerts zeker top 10 rijdt en met een beetje geluk top 5. Maar ik zie hem hier ook niet winnen van Dennis én Martin én Dumoulin én Castroviejo etc.

tendam 12 oktober 2016 om 10:28

@giofanvandekoers
Nounou, schandalig… Campenaerts valt jou ook vooral op omdat het een Belg is. De top-5 zou misschien mogelijk moeten zijn, zoals dat voor veel renners uit het rijtje Dowsett-Van Emden-Phinney-etc. etc. geldt.

@escapados
Het kan hoor, maar het zou wel verrassend zijn, want het is niet zijn parcours en hij wist in z’n laatste tijdrit niet eens in de top-10 te finishen.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair