‘WK 2012 kostte provincie Limburg ruim 8 miljoen euro’

‘WK 2012 kostte provincie Limburg ruim 8 miljoen euro’

Foto: Sirotti (archief)

woensdag 21 september 2016 om 08:58

Het WK wielrennen van 2012 in Valkenburg heeft de provincie Limburg ruim acht miljoen euro gekost, dat melden Limburgse media De Limburger en L1. Volgens hen is de organiserende stichting van het WK van een faillissement gered en zijn alle kosten inmiddels afgehandeld.

Financiële problemen
Het provinciebestuur had een bepaald bedrag gereserveerd voor het grote wielerevenement in de regio. Vanwege financiële problemen bij de organiserende stichting liep dit bedrag op. De provincie werd ingeschakeld om de stichting te behoeden voor een faillissement en bedrijven te betalen die geholpen hadden bij het organiseren van het WK. Dit kostte bij elkaar zo’n 2,2 miljoen euro.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bood de organisatie negen ton aan subsidie aan, terwijl de organisatie twee miljoen euro vroeg voor het WK. Na een lange onderhandeling heeft het Rijk toch meer gesubsidieerd.

Geleerd van dit echec
“Het provinciebestuur van Limburg laat de politiek weten geleerd te hebben van het financiële echec rond het WK, dat sportief en maatschappelijk gezien wel als een succes de boeken in gaat”, aldus de Limburgse media.

Dit artikel delen:

16 Reacties

Spinergy 21 september 2016 om 09:23

Phil heeft er 8 miljoen aan verdiend.

Frits des Jeux 21 september 2016 om 09:24

Hoe kan het maatschappelijk een succes zijn als het de provincie en ook de maatschappij dus indirect veel geld heeft gekost?

Het wordt een beetje vaag weergegeven in dit artikel.

Vlugge 21 september 2016 om 09:39

@FDJ
Het kan toch maatschappelijk een succes zijn als er veel publiek is geweest en gemiddeld
genomen men enorm genoten heeft van het WK in zijn/haar provincie?

Frits des Jeux 21 september 2016 om 09:47

@Vlugge maar is dat gemeten voor of na het bekendmaken van de getallen waarbij er dus veel provinciegeld in dit project is opgegaan.

Kirsipuu 21 september 2016 om 09:58

@FDJ
Een maatschappelijk succes in deze vorm is niet in geld uit te drukken volgens mij. Er spelen twee zaken, of het een succes was (publieke belangstelling enz.) en daarnaast of de prijs daarvoor aanvaardbaar is. De ene vraag kan best met ja beantwoord worden terwijl de 2e nee is.

robotour 21 september 2016 om 10:03

Het wk heeft ruim 8 miljoen euro gekost, mooi …maar wat zat zijn de opbrengsten ?
Of i.p.v gekost moet het 8 miljoen verlies zijn…
Dit mag je toch een brevet van onvermogen noemen toch. Er dient toch een sluitende begroting ingediend te worden met als het kan zwarte cijfers, maar je kan toch niet met 8 miljoen verlies aan komen…en dan zeggen maar maatschappelijk is het een groot succes.

Scotty 21 september 2016 om 10:29

Het is wel wat onduidelijk inderdaad.

Provincie Limburg heeft genoeg geld, dus veel problemen zullen ze er niet van ondervinden. Ach, en al heeft het evenement 8 miljoen verlies geleden, de horeca en het toerisme in Limburg heeft er vast wel wat aan verdient/over gehouden.

jacques 21 september 2016 om 10:30

zijn geschatte horica inkomsten ook meegerekend?

Kingstown 21 september 2016 om 10:39

Als je een feestje organiseert, dan mag het ook wat kosten is altijd het cliché wat gebruikt wordt om dit soort verliezen goed te praten.

Dat gaan we nog vaak genoeg horen de komende tijd als de beweging die graag in 2028 de OS in Nederland wil gaan organiseren zich weer nadrukkelijker gaat roeren.

Overigens leert men nooit van een dergelijk echec, want de volgende keer doet men het net zo hard weer, omdat men denkt ervan geleerd te hebben en er dan van overtuigd is dat het heel anders gaat. Rinse and repeat.

klootje kriekeljon 21 september 2016 om 10:47

Dat heb je met paradepaardjes van aandachtsgeile bobo’s. Al deze evenementen kosten vooral heel veel geld.

climber 21 september 2016 om 10:50

Ach, zo gaat het zo vaak. Van te voren wordt een inschatting van de kosten gemaakt. Dan wordt het proces vanwege tijdsdruk aangevangen. Vervolgens blijkt dat de begroting niet bekostigd kan worden.

Overigens vindt ik het knap dat ze die andere miljoenen wel bij elkaar gekregen hebben. Dat is in NL een beste uitdaging.

Turtlehead 21 september 2016 om 12:36

@jacques: die zijn niet teruggevloeid naar de zakken van de belastingbetaler…

TiesW 21 september 2016 om 12:55

@turtlehead, direct niet. Indirect zeker wel. Niet allemaal maar wel een heel groot deel.

Scotty 21 september 2016 om 14:28

@kingstown en klootje, als het leuk was, mag het wat kosten toch?

Ik vind het juist goed dat we dit soort evenementen organiseren. Wat maakt het uit als het geld kost? Als je geen entree geld vraagt, is het vrij lastig om op z’n minst break-even te spelen.

Quote:
Dat heb je met paradepaardjes van aandachtsgeile bobo’s.

Ik snap niet precies waar dit vandaan komt, maar het zijn vaak wel de mensen die het mogelijk maken en die hun nek uitsteken.

achtpuntzes 21 september 2016 om 18:28

ik kan me nog herinneren dat er een bericht in de media verscheen dat dit een commercieel succes was. standaard na zo’n evenement wordt een bureau ingehuurd die cijfers moet overleggen die voor jouw evenement zo gunstig mogelijk zijn m te laten zien dat het een succes was. ook werden bezoekers meerdere malen geteld. als je alles hebt bezocht werd je al 5 keer als bezoeker geteld.

de realiteit is helaas anders.

klootje kriekeljon 21 september 2016 om 19:44

Tja, je kunt er op meerdere manieren naar kijken Scotty. Hartstikke leuk maar ik vind dat we de laatste jaren gewoon helemaal niets tekort gekomen zijn in Nederland. Die vlieger gaat inmiddels voor mij dus niet meer op.
Ik geloof ook niet dat zulke grote evenementen op de eerste plaats voor het volk gehouden worden. Of voor de middenstand. Dat is puur omdat hoge heren hun stad, regio oid willen profileren of nog erger zelf mooie sier willen maken. Wat dat betreft zijn het enorme ijdeltuiten.

Headlines

Materiaalzone

Populair