William Bonnet (39) zwaait na zestien seizoenen af als prof

woensdag 6 oktober 2021 om 19:49
William Bonnet (39) zwaait na zestien seizoenen af als prof

foto: Cor Vos

William Bonnet heeft woensdag de laatste koers uit zijn carrière gereden. De 39-jarige Fransman nam afscheid op de top van de beklimming van Superga, na de 102e editie van Milaan-Turijn. Bonnett kwam als 109e over de finish, op ruim 21 minuten van winnaar Primož Roglič.

Bonnett begon zijn carrière in 2005 bij het continentale Auber 93 en werd een jaar later prof bij Crédit Agricole. Hij reed bij de Franse formatie samen met onder meer Pietro Caucchioli, Jaan Kirsipuu, Thor Hushovd en László Bodrogi, renners die al lang en breed zijn gestopt. Na drie seizoenen Crédit Agricole trok Bonnett naar Bbox Bouygues Telecom en in de winter van 2010 stapte hij over naar Groupama-FDJ.

Het bleek het begin van een langdurige samenwerking. Bonnett stond in zijn beginjaren te boek als een sterke sprinter. In 2010 boekte hij de grootste zege uit zijn carrière. In de tweede etappe van Parijs-Nice versloeg hij een toen nog piepjonge en opkomende Peter Sagan en Luis Léon Sánchez na een sprint bergop. Ook won Bonnett in zijn loopbaan de Grand Prix d’Isbergues, de Grand Prix de la Somme en een etappe in Parijs-Corrèze.

Bonnet won in 2010 een etappe in Parijs-Nice – foto: Cor Vos

De Fransman besloot zich op een gegeven moment om te turnen tot sprintaantrekker en meesterknecht van kopmannen als Nacer Bouhanni, Arnaud Démare, Thibaut Pinot en David Gaudu. Bonnett stond achttien keer aan de start van een grote ronde. Hij nam tien keer deel aan de Tour de France, reed vijf keer de Giro d’Italia en maakte drie maal zijn opwachting in de Vuelta a España. In zijn laatste profjaar reed hij voornamelijk nog kleinere rittenkoersen.

Dit artikel delen:

4 Reacties

Killco 6 oktober 2021 om 22:08

Merci. Het ontbreekt mij aan verdere inspiratie. Helaas voor dhr. Bonnett

0
Handige Harry 6 oktober 2021 om 22:15

Was hij niet die renner die zo genadeloos hard tegen de grond ging in die rit richting Luik in de Tour?

0
Murcia 6 oktober 2021 om 22:49

Klopt, brak verscheidene nekwervels in die etappe en had een lange revalidatie. Heb het nu nog eens opgezocht en vond het vermeldenswaard dat Madiot hem in het ziekenhuis al gelijk vertelde dat hij zijn aflopende contract gewoon ter plekke zou verlengen om de druk bij de revalidatie op dat vlak weg te nemen. Een zeer mooie geste vind ik.

0
Dayer Quintana 7 oktober 2021 om 18:44

Goeie en nuttige knecht geweest, de laatste seizoenen een trouwe luitenant van Thibaut Pinot. Voordien een man voor het klassieke voorjaar en de sprints. Al bij al, en zeker in het Franse circuit, een fraaie erelijst uitgebouwd. Een etappezege in een grote ronde had het helemaal afgemaakt.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone