donderdag 7 september 2017 om 19:23

Wilco Kelderman houdt stand na “gewoon weer een lastige dag”

In de Ronde van Spanje bestaan geen makkelijke dagen. Alberto Contador probeerde ook vandaag zijn concurrenten onder druk te zetten. In de rit naar Santo Toribio de Liébana wist de Spanjaard vier seconden goed te maken op Wilco Kelderman. Op de steile slotklim was de kopman van Sunweb niet in staat om de Spanjaard, Froome en Woods te volgen. “Vandaag was gewoon weer een lastige dag”, zegt de nummer drie van het klassement tegen WielerFlits. “Maar ik ben tevreden met het resultaat van vandaag. De benen waren goed.”

RIDE Magazine
49 Reacties
Sorteer op:
7 september 2017 22:23
Vlinder
Zal best een kern van waarheid in zitten, maar als je bv een hoogtestage doet in de Sierra Nevada, kan je na een dagje rijden ook wat andere ritten verkennen.
Assen
De vergelijking Dumoulin/Kelderman is toch helemaal niet aan de orde.
7 september 2017 22:31
Ik zat terug te denken. Reed Dumoulin in de Vuelta 2015 erg vaak in de aanval, of was het ook voornamelijk aanklampen.

Wilco gaat gewoon erg veel vertrouwen halen uit de afgelopen 3 weken. De ploeg gaat een mooie route uitstippelen naar de volgende ronde waar hij voor het klassement gaat. Het mooie van deze mannen is dat ze niet te lui zijn om voor elkaar te knechten, maar ook dat ze straks enkel gaan voor het podium en niet een top 10 notering.
7 september 2017 22:36
@Kelder
Wielrennen is trainen en rusten. Dan ga je echt niet met de auto van tevoren door Spanje crossen om de aankomsten te verkennen. Onnodige energieverspilling en het effect is beperkt. Het is gewoon zo hard mogelijk naar boven trappen en de avond van tevoren het parcours en de profielen nog eens nalopen.
7 september 2017 22:40
Maklukzat
Ja.. dogma's zijn moeilijk te overwinnen.
7 september 2017 22:46
Ik hoop dat Wilco en Zakarin een pact sluiten op de Angliru om gewoon hoog tempo omhoog te rijden en Nibali lossen i.p.v. elkaar op te blazen en dat Wilco uiteindelijk 4de wordt.

Nibali zit kapot , dus die eerst lossen en dan de laatste kilometer met Zakarin uitvechten om plaats 2 of 3.
7 september 2017 23:01
@AustrianOak
Zo is het. Mooi geschreven. +1
7 september 2017 23:01
'Reed Dumoulin in de Vuelta 2015 erg vaak in de aanval, of was het ook voornamelijk aanklampen.'

1e week de vrijheid krijgen en aanvallen, 2e en 3e week aanklampen, soms loslaten en op de voorlaatste dag breken.
7 september 2017 23:33
Kelderman is van nature helemaal niet zo'n aanklamper, maar na al die pech snap ik heel goed zijn tactiek deze Vuelta. En in de nabije toekomst met hernieuwd zelfvertrouwen hoop ik dat hij weer aanvallender durft te koersen.
7 september 2017 23:35
@makluk
De col 5 a 10 verkend te hebben had altijd tijdswinst op geleverd en 30 sec een tweede en wie weet een eerste plek. Alleen als je hem in je benen hebt weet je welk verzet je moet draaien, niet via een routeboek.
Als ie nog wat meer macht krijgt zoals Tom kan Sky zn borst nat maken volgend jaar, geen boodschap aan wetenschap maar op gevoel, uitroeien die robots.
7 september 2017 23:42
Schipperaar
Precies
7 september 2017 23:51
Kelderman kan gewoon niet veel beter, je kunt niet verwachten dat hij de koers gaat maken tegen renners die meesters zijn in het tempowisselen en tactisch denken zoals Contador en Nibali. Ik weet zeker dat Kelderman heel attractief zou koersen als zijn tegenstanders van het kaliber Armée zouden zijn, dan zou je met een splijtende demarrage ook écht de concurrenten uit het wiel rijden enzo. Maar dat kan nu gewoon niet.

En daarnaast, Kelderman kan niet meespringen met een Contador omdat hij dan bijna zeker door de Skybots teruggepakt wordt en dan achtergelaten door Zakarin. Zijn klassementspositie betekent gewoon dat hij berekenend moet rijden op de wielen van anderen.
8 september 2017 00:12
Lijkt me vrij onzinnig om alle cols te gaan verkennen. 11% is 11% en geloof me: Kelderman weet ook precies welk wattage hij dan moet trappen.
Ik heb de indruk dat sunweb juist behoorlijk wetenschappelijk bezig is.
Volgens mij is het zinniger om een afdaling te verkennen (als je daar verschil zou willen maken)
8 september 2017 00:18
Tja....
Het is nou eenmaal nooit goed. Win je de Giro, kan je kennelijk niet goed genoeg klimmen en/of zijn je concurrenten niet in topvorm. Rijd je na een paar pechjaren in een sterk bezette Vuelta heel steady en heb je een realistische kans op podium.....weer niet goed, want je valt niet aan.
Wat is dat toch? Zijn er overal jaaraanbiedingen voor azijn? Wees toch eens blij met zulke prestaties. Zat landen die enkel maar kunnen dromen van zoveel rondetalent.... De gemiddelde Belg bijvoorbeeld zal staan te popelen voor wellicht één zo'n ronderenner. Ik hoor ze in ieder geval wel vaak vol trots over prestaties van hun landgenoten. Ik snap dat echt niet, waarom kunnen Nederlanders nooit eens trots op zijn op hun land en zulke mooie prestaties van landgenoten? Werkelijk waar niet te geloven wat je hier soms leest....
8 september 2017 00:23
Sunweb zal alle aankomsten echt wel verkend hebben, dus helemaal onbekend was de aankomst niet ... al is dat iets anders als de finale-route zelf opgereden hebben.
Het klinkt niet professioneel als je zegt dat je de aankomst niet kent .. uh uit het roadbook, maar ik denk dat het niet helemaal klopt.
Nu echter heeft Kelderman de afgelopen weken wel weer meer ervaring opgedaan ... dat is winst voor de toekomst.
Hij is stabieler, ook mentaal ... nu mag hij nog iets meer focussen (al houd ik wel van dromers ;) ) en zijn grenzen qua aanvallend rijden opzoeken.
Nogmaals complimenten voor Kelderman en de Sunwebploeg .. en alle mooie reacties hier :)
8 september 2017 00:43
Er is een stel begaafde renners bezig een reeks bijzondere prestaties te leveren in het rondewerk. In plaats van dit vast te stellen en er blij mee te zijn....
8 september 2017 06:22
Erg knap gereden van WK. Hij zit elke dag van voren en rijdt met de besten mee.
Als Kruiswijk geen pech had gehad rijd hij top 5 AK. Wat een weelde voor het nederlandse wielrennen.
8 september 2017 08:16
Kelderman lijkt op weg om op een gelijkaardige manier als Uran podium van een grote ronde te rijden. Waar Uran daarvoor overladen werd met kritiek, is er daar nu geen sprake van. Opvallend.
8 september 2017 10:03
@Kosmonaut en Girardengo: Volledig mee eens!
8 september 2017 10:10
RRobson - 8 september 2017 om 08:16
"Overladen met kritiek" toe maar...
Er is echter een verschil waar je aan voorbij gaat. In de TdF vielen nogal wat podium pretendenten af door valpartijen ed., daar is in deze Vuelta geen sprake van en gaat de vergelijking toch wat mank. Wat overigens niet wegneemt dat je vrij bent om Kelderman te overladen met kritiek....
8 september 2017 10:43
We vinden ook altijd wat om op te zeuren hè. Tis een beetje net als het Nederlands (voetbal)elftal. Wat is nou belangrijker, 2e en 3e worden op de laatste 2 WK's met defensief resultaatvoetbal? Of per sé aanvallend en attractief voetbal willen spelen, maar gesclacht worden omdat je naief aanvalt? Soms moet je gewoon accepteren dat je niet de beste in koers bent. Het beste wat je dan kunt doen is de schade beperken en niet naief aanvallen. Als De Bever morgen zijn tanden in de kuiten van De Tartaar zet, hebben we na de eindoverwinning van Tom Dumoulin en de 2 ritwinsten in de Tour van Mollema en Groenewegen er ook nog een podiumplek bij!

En mocht Alberto nog snode plannen hebben, dan ook gewoon de schade beperken. Zelfs op de Alto de los Machucos pakte hij maar 51s.
8 september 2017 10:45
Dat Tom Dumoulin bergop alleen maar kan aanklampen slaat echt nergens op. Als je naar zijn tijd van dit jaar op Oropa kijkt dat levert hij gewoon wereldklasse:
http://www.climbing-records.com/2017/05/new-top-50-oropa-closer-to-pantani.html

Ik gun het Kelderman in ieder geval van harte om hier podium te rijden. Hij overstijgt nu al ruim mijn verwachtingen
8 september 2017 10:53
@koel: ik vind net dat Kelderman een fantastische prestatie aan het neerzetten is, net zoals ik de prestatie van Uran fantastisch vond. Ik weiger namelijk mee te doen aan het vanachter mijn PC bashen van renners die drie weken lang alles geven in een loodzware koers.
8 september 2017 11:07
RRobson - 8 september 2017 om 10:53
Dan begreep ik je verkeerd, helemaal mee eens!
8 september 2017 15:22
@koel, robbson
Niks mis met zijn prestaties maar met de gedrevenheid van Tom was ie misschien al verder geweest, dat constant bezig zijn, rekenen en blijven rekenen wat Wilco misschien mist maar who knows wat Tom hem al bijgebracht heeft. En nogmaals een klim moet je gevoeld hebben, de tweede keer gaat altijd sneller en derde keer ook.

Reacties zijn gesloten.