Wijchen dreigt met wegversperring Giro

Door , woensdag 3 februari 2016 om 19:04
Wijchen dreigt met wegversperring Giro

foto: Sirotti

Omwonenden van Wijchen in Gelderland hebben plannen om de Giro d’Italia in mei te verstoren. “Het gaat ons niet om de Giro. We willen gewoon dat de bermen goed worden aangepakt”, stelt activist Arno Hendriks in De Gelderlander.

Dwarsbomen
Volgens Hendriks zijn de bermen op 85 provinciale wegen te slecht voor woorden. “Misschien protesteren of het blokkeren van de weg”, vertelt Hendriks. De Italiaanse rittenkoers komt op 7 mei door de gemeente. “Maar we gaan er eigenlijk vanuit dat het zover niet komt. Het gaat ons niet om de Giro. We willen gewoon dat de bermen goed worden aangepakt. Er is al jaren niets meer aangedaan. Het is wachten op ongelukken. Door de Giro er bij te trekken, hopen we er aandacht voor te krijgen.”

Gemeentewoordvoerder beaamt standpunt activisten
Johan Florusse, woordvoerder van de gemeente, is het eens met de stelling van de activisten. “De staat van de bermen is slecht. Dat zijn we met de bewoners eens. Vorig jaar bleek uit onderzoek van de gemeente dat het volledig repareren van alle bermen ongeveer 5 tot 6 miljoen euro zou kosten verspreid over een paar jaar. Terwijl de gemeente normaal slechts 25.000 euro per jaar uitgeeft voor bermonderhoud. Om die reden heeft de gemeenteraad voorlopig afgezien van deze reparatie. […] De veiligheid blijft gewaarborgd omdat bestuurders ten eerste zelf de verantwoordelijkheid hebben om hun rijgedrag aan te passen aan de situatie op de weg en ten tweede omdat de gemeente extra waarschuwingsborden heeft geplaatst met de tekst ‘pas op, slechte berm’.”

[poll id=”170″]

Dit artikel delen:

24 Reacties

RainbowJersey 3 februari 2016 om 19:09

Doet me denken aan een leuk stukje van cabaretier Javier de Guzman: Berm slecht? Zet gewoon een bordje neer met: "Pas op! Slechte berm". En het is opgelost. Op die manier is het heel makkelijk om Uruzgan te wederopbouwen. School geëxplodeerd? "Slechte school". En je bent klaar!

Verder hoop ik niet dat ze daadwerkelijk wegen willen gaan blokkeren en dat er een oplossing wordt gevonden.

BonenInBlik 3 februari 2016 om 19:09

Bah! Triest om de Giro hierin te betrekken. Slechte campagne voor heel Nl. Hoewel de noodzaak duidelijk is moeten er toch andere wegen zijn. Een bord 'pas op Wijchen' voor dat dorpske zetten.

billi 3 februari 2016 om 19:14

gut gut gut, gaat het weer beginnen :(

wat willen ze nou: lokale belastingen omhoog om bermonderhoud te realiseren?

Hakkie2 3 februari 2016 om 19:19

Blijkbaar willen die inwoners met zijn allen graag eenmalig 6 miljoen overmaken aan de lokale overheid om het op te lossen? Of verwachten ze dat de landelijke overheid onder de indruk is en dat die geld over gaat maken, oid?

achtpuntzes 3 februari 2016 om 19:20

als ik de organisatie was zou ik het parcours ietwat wijzigen. dan maar niet door Wijchen.
@ redactie:
geen betere foto bij dit artikel? google eens op slechte berm en je bent al bijna klaar.

xistnc 3 februari 2016 om 19:24

Tjonge, wat een daadkracht van de gemeente Wychen. Ja, het is een groot probleem, dus doen we maar helemaal niets. :|

Verder natuurlijk erg matig om dit over de rug van de Giro te spelen. En wat een filmpje van Quintana bij dit artikel doet, snap ik al helemaal niet.

Jacco van Stierop 3 februari 2016 om 19:25

Zijn de eerste protesten aangaande het verstoren van de zondagsrust op 8 mei eigenlijk al opgetekend?
Zou toch zonde zijn als die traditie ter ziele is gegaan.

123poetertjes 3 februari 2016 om 19:28

Als je gewoon op de weg blijft, dan maakt het volgens mij niet echt uit hoe de bermen erbij liggen. Misschien dus wat voorzichtiger rijden.

Reynaerde 3 februari 2016 om 19:31

En de eerste groep opportunisten heeft zich gemeld, hoe veel gaan er nog volgen?

Retro Lex 3 februari 2016 om 19:34

Misschien dat de Provincie nog ergens wat geld heeft liggen. En dat besteden aan de bermen onder het mom van Veiligheid vd Giro. Gemeentes zijn tegenwoordig arm door teveel taken en te weinig geld.
Bovendien betreft het Provinciale wegen aldus het artikel
Gelderland is de rijkste provincie in Nederland. De provincie had eind 2014 een eigen vermogen van ruim 4,7 miljard euro. Zeeland heeft van de provincies met 139 miljoen euro het minste geld. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Bron ad :
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/4177108/2015/11/03/CBS-Gelderland-is-de-rijkste-provincie-van-Nederland.dhtml

Noud89 3 februari 2016 om 19:36

Komt mijn woonplaats na de roze verkeersplatformen toch weer even positief in het nieuws. Wat een clowns zijn die activisten toch altijd, weten precies hoe ze de menigte mee moeten krijgen…

Hakkie2 3 februari 2016 om 19:38

@8.6: een foto van een vorig slecht onderhoud in Wijchen zelf misschien? Hier, je zou toch een band met de giro verwachten…

achtpuntzes 3 februari 2016 om 19:48

@ retro lex:
lol, als je geen onderhoud pleegt wordt je wel rijk als gemeente, ja. :)
@ hakkie2:
ik vind de berm van jouw foto er toch best wel goed bijliggen, hoor. of je moet echt een hekel aan de kleur roze hebben ;)

brecht_vdk 3 februari 2016 om 19:50

Je kan ook aandacht krijgen door de koets niet te boycotten. Denk maar eens terug aan de boeren in België vorig jaar tijdens de klassiekers. Dat was toch een mooi beeld met al die tractors en heel opvallend.
Doe dan zoiets in plaats van het verstoren van de koers

Jungle Man 3 februari 2016 om 20:00

Sport is sport, en moet dat vooral blijven! Voor het verbeteren van een berm moet je op een ander platform zijn. Wat een flauwekul toch weer!

Orakel 3 februari 2016 om 20:07

"Tjonge, wat een daadkracht van de gemeente Wychen. Ja, het is een groot probleem, dus doen we maar helemaal niets".

Juist een prima reactie. Erkenning + aangeven dat andere zaken meer prioriteit hebben budgetair gezien. De pot geld is niet toereikend. Steken ze tig miljoen in het oplossen van de bermen, dan gaat dat geld af van het snoeien van de bomen. En komt er een actiegroep die de bomen wil snoeien en anders de vierdaagse blokkeert.

Onie 3 februari 2016 om 20:24

Sport gebruiken/misbruiken als wapen tegen de politiek. De politie heeft zich er niet populair door gemaakt.

xistnc 3 februari 2016 om 20:30

Wat beelden van de situatie ter plekke, klik.

Als dat 5-6 miljoen euro moet kosten voor plan A en dat is te duur, dan moeten ze nadenken over een minder duur plan B of C. Schakel daar dan die activistische bewoners bij in. Die zijn allicht meer gemotiveerd om constructief te zijn dan een wethouder die een commissie instelt die een bureau inhuurt enzovoorts.

Los daarvan, een situatie die 5-6 miljoen moet kosten om op te lossen is niet het resultaat van één verkeerde keuze, maar van een opeenstapeling door de jaren heen.

JeDaRe 3 februari 2016 om 20:36

Treurig dorpje, treurige actie. Wat een stakkers.

Fietsflap 3 februari 2016 om 21:01

Boze burgers die een gunstige gelegenheid gebruiken om aandacht te vragen voor een probleem waar in hun optiek geen aandacht voor is. Zolang ze maar niet echt de Giro gaan blokkeren, vind ik het vooral een hele slimme actie: zelfs Wielerflits praat nu ineens over de bermen in Wijchen!

betonmolen 3 februari 2016 om 21:23

Die wethouder draait de bewoners wel een LOER zo met zijn budgetjes

Covadonga 3 februari 2016 om 22:05

Ligt Wijchen niet vlakbij Duitsland? Snel weggeven dan!

Jungle Man 4 februari 2016 om 00:24

Gaat de vierdaagse ook niet door Wijchen? Dan hebben ze daar nog een 2e kans om iets te blokkeren en te frustreren

wulu 4 februari 2016 om 19:24

Je schrijft Wijchen, om het vervolgens als Wiegen uit te spreken… Dan zegt de provincie tegen de gemeente toch ook, declareer dat maar in Nordrhein Westfalen bitte!

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair