Wielerwereld reageert geschokt op overlijden Demoitié

maandag 28 maart 2016 om 10:36
Wielerwereld reageert geschokt op overlijden Demoitié

®KRamon/Wanty-Groupe Gobert

De wielerwereld reageert geschokt op het overlijden van Antoine Demoitié. De 25-jarige Belg kwam zondag tijdens Gent-Wevelgem om het leven na een aanrijding met een motor.

“Plots is een tweede plaats helemaal niet meer belangrijk na dit vreselijke nieuws. Rust zacht Antoine Demoitié. Veel sterkte aan allen”, aldus Sep Vanmarcke op Twitter. Bram Tankink is eveneens aangeslagen. “Vreselijk nieuws over Antoine Demoitié”, laat hij weten. “Mijn condoleances voor familie, vrienden en Wanty-Groupe Gobert. Onwerkelijk onbegrijpelijk.”

Gaetan Bille, ploegmaat van Demoitié bij Wanty-Groupe Gobert, zegt voortaan alle koersen te gaan rijden met “mijn beste vriend” in gedachte. “Dankzij orgaandonatie heeft Antoine Demoitié drie andere levens kunnen redden. Hero until the end!”

Renners roepen op tot minder motoren
Veel reacties gaan ook over de rol van motoren in wedstrijden. Alberto Contador reageert aangeslagen en is woedend. “Mijn diepste condoleances gaan uit naar de familie en vrienden van Antoine Demoitié. Rust in vrede. Er moet echt iets gebeuren met de motoren in de koers.”

Michael Rogers doet een oproep aan de UCI en de rennersvakbond CPA. “Moeten tragische omstandigheden de aanzet vormen tot veranderingen?” Peter Stetina zegt: “Dit zal niet net als vele andere valpartijen onder het tapijt worden geschoven.” Manuel Quinziato voegt daar aan toe: “Het gevoel dat betere regels dit had kunnen voorkomen, is zo pijnlijk!”

Reinardt Janse van Rensburg benadrukt echter dat de motorrijder er in dit geval weinig aan kon doen. “Ik zag de valpartij en het is makkelijk om iemand de schuld te geven als je er zelf niet bij bent geweest”, schrijft hij in een tweet die inmiddels verwijderd is. “Ik denk dat de omstandigheden gewoon erg ongelukkig waren.”

Dit artikel delen:

15 Reacties

Ab Normaal 28 maart 2016 om 10:42

Ik kende de renner eigenlijk niet, maar ben toch weer in shock.
Het ergste is dat er zondag gewoon weer volle bak gekoerst gaat worden alsof er niks aan de hand is. Of is dat juist goed?
Ik heb altijd moeite met het omgaan van dit soort in en in trieste zaken.
Helemaal met het feit dat de wereld gewoon doordraait.
Weet gewoon niet wat ik moet zeggen…

0
Wheely 28 maart 2016 om 10:44

Tragische gebeurtenis, de saamhorigheid waarmee dit verdriet gedeeld wordt raakt me.

0
Harm 28 maart 2016 om 10:55

Kan iemand mij uitleggen waarom er zoveel motards rondrijden en wie deze mannen allemaal toegang tot het parcours verleent? Vind het onbegrijpelijk dat er 20 motards moeten rondrijden bij een wedstrijd.

0
Kingstown 28 maart 2016 om 10:59

Ben het met Ab eens. Er wordt nooit de tijd genomen om echt te rouwen. The show must go on en meer van dat geleuter.
Iedereen roept hoe verschrikkelijk het is, er wordt met rouwbanden gereden en er wordt (zonder kennis van zaken) de schuld op te veel motards in koers geschoven.

Makkelijk en voorspelbaar allemaal en m.i. niet echt recht doen aan de grote tragiek.

0
Gebruikersnaam 28 maart 2016 om 11:09

Er zijn toch genoeg renners die zich ergeren aan motards en hopen dat er nu eindelijk eens iets aan gedaan wordt.

Die hebben ook geen kennis van zaken?

0
Ab Normaal 28 maart 2016 om 11:14

@gebruikersnaam
Dat zegt Kingstown toch niet?
Rensburg zegt dat in dit geval de Motard er weinig aan kan doen, maar zonder dat we er iets van weten (kennis van zaken) krijgt de motorrijder al de schuld.
Dat er teveel rondrijden is een feit.

0
zotvankoers 28 maart 2016 om 11:24

Tragisch. Rip Antoine

0
grootverzet 28 maart 2016 om 11:27

Verschrikkelijk nieuws. Het loopt vaak net goed af, maar dat is alleen maar geluk hebben. Ik heb er ook altijd moeite mee dat de eerstvolgende afspraak iedereen weer present is en de koers weer ontvlamt. Ik weet ook niet wat beter is maar een statement zou ook een keer niet misstaan. Een keer een wedstrijd plat leggen en eisen dat er nu veranderingen komen. De sponsor belangen zijn altijd doorslaggevend. Wielrenners spreken zich wel uit via de media en twitter en daarmee geven ze eigenlijk aan dat dit er een keer aan zit te komen maar een stap verder gaan ze niet.

0
Lalsacien 28 maart 2016 om 11:35

Op lequipe.fr staat dat de auto’s achter de 4 vallende renners(waaronder Demoitié) hen maar net konden ontwijken en de (ervaren) motorrijder(die een wedstrijdcommisaris vervoerde) door de ontstane situatie dat niet kon.

0
Orakel 28 maart 2016 om 11:38

@ Ab Normaal
Helemaal eens. Het is walgelijk hoe sommige users vanuit hun luie stoel, zonder kennis van deze specifieke situatie, "even gaan vertellen" wiens schuld het is en dat het belachelijk is dat het zo ver heeft moeten komen. Demoitié is nog geen dag tragisch overleden en hij wordt al misbruikt als argument binnen een totaal andere discussie. Getuige Janse Van Rensburg heeft hier helder over getweet. Laten we respecteren dat dit een vreselijk ongeluk is geweest. Het slachtoffer en de familie niet misbruiken binnen een algemene discussie over het gedrag/aantal motoren en enkel stilstaan bij wie de mens en coureur Demoitié was.

0
Romāns Vainšteins 28 maart 2016 om 11:41

Dat er zo meteen op de Motard gesprongen wordt heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat er wat incidenten vol op camera geweest zijn de afgelopen tijd. Echter staat elk incident op zichzelf en is er niet altijd een schuldige aan te wijzen op het noodlot na. Pur sec is wielrennen in algehele zin levensgevaarlijk

0
Spartacus 28 maart 2016 om 12:02

Voordat we hier meteen de motard de schuld geven: we weten tot dit moment niet wat de exacte doodsoorzaak is. Is hem iets overkomen waardoor hij viel, heeft hij door de val dodelijk letsel opgelopen of is inderdaad het dodelijk letsel veroorzaakt door de motard.
Los daarvan is het van de zotte dat de motards soms zo dicht op de renners rijden. Nergens voor nodig lijkt me en daar zal nu echt eens wat aan gedaan moeten worden.

0
xistnc 28 maart 2016 om 12:07

@RV: Er wordt helemaal niet op 'de Motard gesprongen'. Reacties daarop zijn overtrokken.

Wél terecht (en losstaand van schuld/onschuld van de Motard) wordt gewezen naar het schandalige en overdadige aantal motoren in koers en naar de wijze waarop die het verloop van zowel de sport als het leven van de sporters kunnen beïnvloeden.

Om een concreet voorbeeld te noemen: wat voegt een Renaat Schotte op de motor nou feitelijk toe aan de TV-uitzending van Sporza, behalve een berg cliché's en een aantal meldingen die we zelf ook gewoon op TV kunnen zien? Dat scheelt er alweer één.

Nog een concreet voorbeeld: met een beetje creativiteit moet het mogelijk zijn om de seingevers buiten het parkoers om naar hun volgende positie te loodsen. Niet allemaal en niet altijd, maar toch zeker een deel. Ja, dat kost die motards dan inderdaad wel een kostbaar koerskijkmomentje.

Helaas is het onder organisatoren de gewoonte om de status van hun evenement af te meten aan het aantal motoren dat nodig is. Die noodzaak ontstaat overigens deels omdat ze moeten voldoen aan allerlei eisen op het gebied van VEILIGHEID… Omdat zowel de organisatie als veel motards zelf maling hebben aan veiligheid, is in dit geval het middel erger dan de kwaal.

0
Reyn 28 maart 2016 om 12:25

Je hoopt dat het nooit zou gebeuren, maar dat het een keer gruwelijk fout zou gaan was eigenlijk te verwachten. Er zijn al zoveel hachelijke situaties geweest en ongelukken die relatief goed afliepen. Er moet echt wel iets gebeuren. Bijzonder triest dat een jonge renner hier het leven laat.

0
Laatste man 28 maart 2016 om 20:26

Nog nooit zoveel saamhorigheid in het peloton gelezen. Toppers, knechten, binnen- en buitenland. Laat dat een start zijn voor verbetering. Al lijkt dit vooral een verschrikkelijk naar toevallig noodlot.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone