Wielertransfers 2018: Teklehaimanot, Sky, Euskadi, CCC, Pacioni…
Foto: Sirotti
zaterdag 21 oktober 2017 om 12:22

Wielertransfers 2018: Teklehaimanot, Sky, Euskadi, CCC, Pacioni…

Nu we in de absolute blessuretijd van het wegseizoen zitten, hebben de meeste renners al onderdak gevonden voor komend seizoen. Dat betekent echter niet dat er geen beweging meer is op de transfermarkt. WielerFlits heeft de laatste nieuwtjes weer gebundeld.

Daniel Teklehaimanot 
Dimension Data zal volgend jaar verrassend verder gaan zonder een van zijn uithangborden van het eerste uur. Daniel Teklehaimanot heeft namelijk te horen gekregen dat zijn contract niet wordt verlengd bij de Zuid-Afrikaanse formatie. De 28-jarige Eritreeër maakte in 2014 de overstap van Orica-GreenEDGE naar het toenmalige MTN-Qhubeka. Hij won voor die ploeg zowel in 2015 als 2016 het bergklassement in het Critérium du Dauphiné. Hij zorgde in 2015 ook voor een waar volksfeest in eigen land door in de Tour enkele dagen de bolletjestrui te dragen. Dit seizoen eindigde hij nog als zevende in de Ronde van Oostenrijk. Teklehaimanot, op dit moment actief in de Tour of Guangxi, hoopt voor komend seizoen nog een plekje bij een WorldTour-formatie te bemachtigen. “Ik vind het jammer om Dimension Data te moeten verlaten. Ik hoop dat ik nog een team kan vinden voor 2018, om een rol te kunnen blijven spelen in het inspireren van de volgende generatie Afrikaanse wielrenners”, aldus de Eritreeër in een interview met Velonews.

Wesley Mol
Een 18-jarige Zeeuw die zal koersen voor de Spaanse opleidingsploeg van Alberto Contador. Het klinkt misschien gek, maar voor Wesley Mol zal dit in 2018 realiteit worden. De jonge renner uit Kapelle zal voor Polartec-Kometa voornamelijk Spaanse wedstrijden betwisten. Mol reed de afgelopen seizoenen als junior voor het Belgische Acrog-Balen. Hij krijgt bij de Spaanse ploeg naast uithangbord Contador ook te maken met tweevoudig Giro-winnaar Ivan Basso, die zich nadrukkelijk zal richten op de ontwikkeling van de talenten.

EF Education First
Teammanager Jonathan Vaughters slaagt er gaandeweg in zijn selectie voor 2018 op orde te krijgen. Sprinter Tom van Asbroeck en klimmer Lawson Craddock hebben namelijk allebei hun contract verlengd met één seizoen. De 27-jarige Belg sprintte zich in de afgelopen Vuelta viermaal naar de eerste tien, en moet een belangrijke rol gaan vervullen voor klassiekerkopman Sep Vanmarcke. De 25-jarige Amerikaan wist dit seizoen geen indruk te maken, na een sterk 2016 waarin hij zowel in de Tour of California (5e), Critérium International (6e) en de Ronde van het Baskenland (9e) goede uitslagen wist te noteren.

Sky
Een ploeg die ook flink wat contracten heeft verlengd de afgelopen dagen, is het Britse Sky. Chris Froome zal ook in 2018 kunnen rekenen op het beulswerk van oudgedienden Vasil Kiryienka en David Lopez. Ook de Ier Philip Deignan zal het aankomende seizoen weer plaatsnemen in de beruchte Sky-trein. Met het oog op de toekomst heeft het daarnaast Sebastián Henao – de neef van Sergio Henao – één jaar langer aan zich gebonden.

Een opvallende contractverlenging betreft echter die van Beñat Intxausti. De inmiddels 31-jarige Bask stapte aan het einde van 2015 met flink wat adelbrieven en verwachtingen over van het Spaanse Movistar. In twee seizoenen bij de Britse sterrenformatie is de teller van de klimmer echter blijven steken op een schrikbarend laag aantal van achttien koersdagen. De reden: Intxausti kampt al twee jaar met de gevolgen van klierkoorts. Dit seizoen kroop hij pas voor het eerst op zijn fiets in de Clásica San Sebastian, die hij niet uitreed. Hij probeerde het twee dagen geleden opnieuw in de Tour of Guangxi. De tweevoudig ritwinnaar in de Giro d’Italia hield het echter maar anderhalve etappe vol. Toch gelooft de ploeg nog altijd in een definitieve comeback van Inxtausti.

Euskadi Basque Country-Murias Taldea 
Lang leek het erop dat Eduard Prades in 2018 zijn wedstrijden ging afwerken voor Burgos-BH. Nu blijkt toch dat de 30-jarige Spaanse heuvelsprinter naar die andere nieuwe ProContintentale-ploeg trekt. Euskadi Basque Country-Murias zal voor komend seizoen overigens niet alleen kunnen rekenen op de diensten van Prades. Ook Héctor Saez verlaat Caja Rural-Seguros RGA voor een Baskisch avontuur. De 23-jarige Saez eindigde dit jaar als negende op het Spaans kampioenschap tijdrijden.

Luca Pacioni
Binnen het Italiaanse Procontinentale circuit is er eveneens een transfer beklonken. De 24-jarige Luca Pacioni maakt de oversteek van Androni-Sidermec-Bottecchia naar Wilier Triestina-Selle Italia. Pacioni won dit seizoen een rit in de Tour of China I, en eindigde onder meer als tiende in Parijs-Camembert.

Androni-Sidermec-Bottecchia
Androni-Sidermec-Bottecchia moet dan wel Pacioni missen in 2018, het heeft door het aantrekken van Luca Chirico het ontstane gat wel uitstekend weten op te vullen. De 25-jarige Chirico maakte in 2014 indruk als belofte door onder meer als tweede te eindigen in de Circuit de Getxo. In de daaropvolgende seizoenen bij Bardiani-CSF wist hij echter niet door te breken, waardoor hij aan het begin van dit jaar een stap terug moest doen naar het continentale Torku Sekerspor. Voor die Turkse ploeg won hij een etappe in de Ronde van Servië, en eindigde als tweede in de Tour of Bihor. Zijn goede prestaties zijn teammanager Gianni Savio niet onopgemerkt gebleven.

Overigens is ook bekend geworden dat de bewuste winnaar van die Tour of Bihor, de Colombiaan Rodolfo Torres, zijn contract bij de ploeg van Savio heeft verlengd tot en met 2019. De aanvalslustige klimmer reed een sterk voorjaar met puike noteringen in de Vuelta de San Juan (3e), De Settimana Coppi e Bartali (5e) en de Giro dell’Appennino (5e).

CCC Sprandi Polkowice 
Tot slot heeft ook het Poolse CCC Sprandi Polkowice zijn selectie van nieuw elan voorzien. De 26-jarige Paweł Franczak maakt namelijk de sprong van de kleine Poolse continentale formatie Hurom. Franczak – die bekend staat als een sprinter – stak zijn neus nadrukkelijk aan het venster tijdens het Europees kampioenschap op de weg, waarin hij als negende eindigde. Hij tekent een contract voor één seizoen.

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
21 oktober 2017 13:08
Edit: Klopt helemaal!
21 oktober 2017 13:18
Mooi gebaar van Sky om Intxausti langer te binden. Hopelijk komt hij weer terug op z’n oude niveau.
21 oktober 2017 13:29
Van Asbroek lijkt nu stil te staan. Hij moet als knecht van vanmarcke inhoud winnen. Hij is nog vrij jong dus hij kan denk ik beter voor de winst in kleinere Vlaamse koersen a la samyn, west vlaanderen gaan. En dan met de jaren wordt ie minder snel en meer inhoud. Nu proberen ze het tegen natuurlijk andersom. Hij moet op jonge leeftijd inhoud winnen, wat er tot nu toe niet echt in lijkt te zitten. Maar verliest daardoor net als wippert en tjs snelheid.
21 oktober 2017 14:27
Zo'n gewaardeerde knecht als Teklehaimanot er op dit moment van het seizoen nog uitgooien. Niet echt netjes van Dimension Data. Hopen dat die nog ergens plek vindt, bij Vaughters misschien?
21 oktober 2017 14:30
Ik vraag mij echt af wat er aan de hand is met Benat Intxausti, hoop dat nog een keer z'n goeie vorm kan vinden.

Misschien kan Teklehaimanot naar Vaughters toe. Als het zo bekijkt is de nieuwe regel(bij alle koersen een renner minder) van ASO? een zegen voor Vaughters. Nu heeft hij nog kans z'n ploeg op te vullen.
21 oktober 2017 14:36
Ook het contract van Adrien Niyonshuti wordt niet verlengd. Ik zie liever Adrien en Dani bij DDD dan Vermote en Slagter. Jammer.
21 oktober 2017 14:43
Ik zie uberhaubt geen Eritreër die zijn contract heeft verlengd. Iemand die daar iets vanaf weet?
Gaat DDD helemaal niet verder met Teklehaimanot, Kudus, Berhane, Debesay en die twee stagiaires?
21 oktober 2017 16:37
@Raafje
Als je je afvraagt wat er met Intxausti is moet je de tekst even lezen ;)
21 oktober 2017 18:32
@Heuvelcolombia
Weet er niet echt iets over, maar het zou me echt ten zeerste verbazen als zeker de overige drie niet blijven. Er zijn nog wel wat plaatsen in het nieuwe team en ook de stagiairs reden niet onaardig rond, dus denk dat dat nog wel in orde komt.
Jammer wel dat ze Teklehaimanot laten gaan, was er van het begin bij en deed het toch ook niet heel slecht. Benieuwd wat het achterliggende verhaal is. Hopelijk blijven ze wel hun focus en hoofdtaak behouden, de ontwikkeling van Afrikaans wielertalent.
21 oktober 2017 18:50
@finton Dat wist deze gewaardeerde knecht al langer.
21 oktober 2017 20:14
Teklehaimanot lijkt me een leuke versterking voor Astana in de breedte.
Daarnaast nog niks bij Astana qua toprenners erbij ofzo???

Reacties zijn gesloten.