Wielerploegen 2019: Metec-TKH

Wielerploegen 2019: Metec-TKH

foto: Metec-TKH

donderdag 21 februari 2019 om 20:00

In januari stelde WielerFlits de WorldTour-ploegen en enkele ProContinentale teams aan je voor. Met de Ster van Zwolle om de hoek als de opening van het Nederlandse wielerseizoen kijken we ook vooruit naar de Nederlandse Continental-teams. Deze aflevering is Metec-TKH aan de beurt, de ploeg van Topcompetitie-winnaar Rick Ottema.

METEC-TKH P/B MANTEL 2019
Land: flag-nl Nederland
Sponsor: Metec (producent van o.a. straatmeubilair), TKH (technologiebedrijf) en Mantel (fietsenwinkel)
Sinds: 2012
UCI-code: MET
Fietsen: BMC
Tenue 2019:


Metec-TKH in 2018

“Afgelopen seizoen was niet ons beste seizoen”, blikt Michel Megens, de manager van Metec-TKH, teleurgesteld terug op het kalenderjaar 2018. “De resultaten waren vele malen minder dan die in de jaren daarvoor.” Dat is duidelijk terug te zien in het aantal overwinningen dat het team boekte. Metec-TKH mocht in 2018 slechts in twee  UCI-wedstrijden de champagneflessen ontkurken. De solo-overwinning van Stef Krul in de door WielerFlits uitgezonden PWZ Zuidenveld Tour was van grote schoonheid, terwijl ook de sprintoverwinning van Johim Ariesen in de Tour de Normandie van een hoog niveau was. Daarnaast maakte Jasper de Laat indruk met een zege in de klimtijdrit de Topcompetitie. Toch is het aantal zeges tegenvallend voor de ploeg die in 2017 nog vijf keer de beste was en in 2016 zelfs acht keer.

Jasper de Laat na zijn zege in de Tacx Klimtijdrit Vaals – foto: Leon van Bon/Topcompetitie

“We hebben afgelopen seizoen ook pech gehad”, vertelt Megens. “Een aantal van onze beste renners kampte met aanhoudende blessures, die ons toch prestaties hebben gekost. Arvid de Kleijn werd bijvoorbeeld vorig jaar aan beide knieën geopereerd, terwijl ook De Laat kwakkelde vorig jaar en daardoor niet zijn beste seizoen kende.” Deze coureurs waren aan het begin van het seizoen voor Metec-TKH de coureurs die het dichtst tegen een overstap naar de profs aan zaten en voor de prestaties moesten zorgen.

Toch was het niet alleen maar kommer en kwel voor de ploeg van sponsor Metec. Megens zag ook veel goede dingen van zijn renners. “Het was qua prestaties misschien een ongelukkig jaar, maar ik heb een goede ontwikkeling van mijn jonge renners gezien, dus dat geeft hoop voor de toekomst”, vertelt hij enthousiast. Megens zag vorig jaar Lars van den Berg derde worden in Olympia’s Tour en Dylan Bouwmans zevende in Paris-Tours voor beloften: prestaties die hoop geven voor de toekomst.

Aantal UCI-overwinningen: 2

Belangrijkste resultaten:
1e – flag-nl PWZ Zuidenveld Tour (UCI 1.2)
1e – flag-fr Derde etappe Tour de Normandie (UCI 2.2)
1e – flag-nl Tacx Klimtijdrit Vaals (Topcompetitie)
3e – flag-nl Olympia’s Tour (UCI 2.2U)
4e – flag-dk Skive-Løbet (UCI 1.2)


Transfers

Als er gekeken wordt naar het rennersbestand van Metec-TKH voor het seizoen 2019, dan valt er één ding op: de ploeg van Megens heeft een verjongingsslag gemaakt. Een aantal Metec-TKH-veteranen zegt de ploeg vaarwel, terwijl daar aan de andere kant een aantal grote talenten voor terug in de plaats komt. “We streven al een aantal jaar naar een kwalitatieve en jonge selectie. Dit seizoen is dat naar mijn mening voor het eerst helemaal gelukt, al komt dat ook door het stoppen van een aantal andere Nederlandse UCI-ploegen”, vertelt Megens.

Met het stoppen van een aantal andere UCI-ploegen zal Megens niet per se DESTIL-Parkhotel Valkenburg bedoelen, maar eerder Delta. Metec-TKH heeft afgelopen winter namelijk vier coureurs weggevist bij de Rotterdamse wielerploeg, die door budgettaire problemen moest stoppen. De talentvolle Jens van den Dool, die Thymen Arensman vorig jaar naar een tweede plaats in de Tour de l’Avenir loodste en veelvuldig in beeld reed tijdens de Volta Limburg Classic, maakt de overstap naar Metec-TKH om een volgende stap in zijn ontwikkeling te zetten. Van den Dool neemt Marijn van den Berg, vorig jaar sterk in de KOGA Slag om Norg, Jason van Dalen en Sjoerd Bax met zich mee.

Rick Ottema in de kleuren van zijn nieuwe ploeg – foto: Metec-TKH

Daarnaast is Rick Ottema naast de Delta-coureurs de in het oog springende naam. Ottema won vorig jaar de Topcompetitie en zal bij Metec-TKH de man moeten worden die voor de overwinningen moet gaan zorgen. “Ottema is een heel aanvallende renner die precies aansluit bij de visie van de ploeg”, vertelt Megens. “Hij moet het gat opvullen dat een aantal vertrekkende renners achterlaat.” Deze coureurs zijn onder andere Metec-TKH-veteranen Johim Ariesen, Jarno Gmelich Meijling en Tijmen Eising. “Zij zullen zich richten op een maatschappelijke carrière. Dat doet geen pijn bij Metec-TKH, voor hen is dat een logische vervolgstap”, vertelt Megens, die warme gevoelens koestert voor zijn vertrekkende renners. “Ariesen is bijvoorbeeld vader geworden, dus is het tijd dat onze wegen nu scheiden. Hij zal wel actief blijven bij sponsor Metec.”

IN
flag-nl Sjoerd Bax (Delta)
flag-nl Jelle Bootsveld (VolkerWessels-Merckx)
flag-nl Tim Marsman (FORTE Young Cycling Team)
flag-nl Rick Ottema (Alecto)
flag-nl Jason van Dalen (Delta)
flag-nl Jens van den Dool (Delta)
flag-nl Marijn van den Berg (Delta)

UIT
flag-nl Johim Ariesen (Mooi-Jong HSK Trias)
flag-nl Jasper de Laat (TWC Tempo Hoppenbrouwers)
flag-nl Tijmen Eising (VolkerWessels-Merckx)
flag-nl Jarno Gmelich Meijling (UWTC De Volharding)
flag-nl Jasper Hamelink (Sensa-Kanjers voor Kanjers)
flag-nl Jim Lindenburg (Jumbo-Visma-De Jonge Renner)
flag-nl Jelle Nieuwpoort (WPGA)


Renners voor 2019

De selectie van Metec-TKH voor volgend jaar ziet er dus een heel stuk anders uit dan in het jaar daarvoor. Toch blijven de doelen hetzelfde: het doorontwikkelen van de coureurs én het winnen van wedstrijden. “Al onze jongens zijn individueel goed genoeg om prof te worden. Ik denk persoonlijk dat Lars van den Berg en Arvid de Kleijn na dit seizoen de overstap naar de profs kunnen maken”, vertelt de manager van de ploeg.

Metec-TKH krijgt aankomend seizoen 130 koersdagen de tijd om deze doelen te bewerkstelligen. “Het programma voor komende seizoen zal niet zo heel veel verschillen met het programma van afgelopen seizoen”, is Megens duidelijk. “Dit seizoen komt daar echter wel de U23 Road Series bij, die zijn voor ons wel echt een doel: we hebben immers negen belofterenners in onze selectie. De Topcompetitie is voor ons evenzeer een doel. Alhoewel de hoofdprijs weg is (namelijk het krijgen van een profcontract, red.), is het toch een mooie kans om je er als renner te profileren. Het doel is dan ook om alle wedstrijden waarin we starten in de Topcompetitie te winnen.”

Metec-TKH neemt op kop van het peloton in de Arno Wallaard Memorial vorig jaar – foto: Holland Cup

“Persoonlijk zou ik het heel mooi vinden als we de Arno Wallaard Memorial weten te winnen”, vertelt Megens. “Dat is een heel mooie en zware koers. Voor de rest is de Tour de Normandie een groot doel. Ik zet hoog in als ik zeg dat we hem willen winnen, maar ik denk dat we heel ver kunnen komen. We zijn in ieder geval ambitieus” Dat is ook logisch: de ploeg wil kosten wat het kost het magere aantal van twee UCI-overwinningen van vorig seizoen overschrijden. “Het moet niet beter, nee, het moet véél beter”, klinkt Megens vol ambitie. Aankomende zaterdag begint Metec-TKH het seizoen in de Craft Ster van Zwolle, waar de manager erg veel vertrouwen in heeft: “Wij gaan de Ster winnen. Ik zet mijn geld in op Arvid de Kleijn.”


flag-nl Metec-TKH selectie 2019
flag-nl Robbie van Bakel
flag-nl Sjoerd Bax
flag-nl Lars van den Berg
flag-nl Marijn van den Berg
flag-nl Jelle Bootsveld
flag-nl Dylan Bouwmans
flag-nl Jason van Dalen
flag-nl David Dekker
flag-nl Jens van den Dool
flag-nl Dennis van der Horst
flag-nl Arvid de Kleijn
flag-nl Stef Krul
flag-nl Thijs de Lange
flag-nl Tim Marsman
flag-nl Rick Ottema
flag-nl Danny van der Tuuk
Totaal: 16 renners

Dit artikel delen:

3 Reacties

Witte Trui 21 februari 2019 om 12:33

Best wat ‘namen’ weg bij deze ploeg, maar een mooie slag met deze verjonging. Belangrijk voor het nationale wielrennen dit soort ploegen.

LutsenkoFan 21 februari 2019 om 22:25

Op deze topics wordt meestal niet zoveel gereageerd maar ik waardeer het enorm en volg het continale/nationale circuit redelijk intensief.

Dus zou het fijn vinden als dit soort berichten blijven en op deze manier extra aandacht gaat naar het nationale wielrennen.

doorak 22 februari 2019 om 01:08

Bij een vorig bericht over een continentale ploeg waren er ook zure reacties dat er op dit moment belangrijkere (world tour) zaken te melden was en dat dit beter in december kan.

Reinste kolder uiteraard omdat nu het seizoen begint en dit aandacht is op het juiste moment voor een niveau wat van groot belang is voor het wielrennen in ons land. Zijn ook allemaal jongens die er veel voor moeten doen en laten, het is topsport, koersen zijn mooi. Maar voor de zgn. critici geld alleen de top…

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone