Wielerploegen 2018: SEG Racing Academy

Door , woensdag 28 februari 2018 om 11:00
Wielerploegen 2018: SEG Racing Academy

foto: Petros Gkotsis

Met de Topcompetitie en de nieuwe Holland Cup in het verschiet, komen de Nederlandse Continentale teams het komende seizoen veelvuldig onder de aandacht op WielerFlits. We bespreken alle acht Nederlandse Conti’s. Vandaag nemen we opleidingsploeg SEG Racing Academy onder de loep.

SEG Racing Academy
Land: flag-nl Nederland
Sponsor: SEG Cycling (managementbureau van wielrenners)
Sinds: 2015
UCI-code: SEG
Fietsen: Koga
Tenue 2018:

2017
Het seizoen 2017 begon meteen goed voor SEG Racing Academy. Speerpunt van de ploeg was Nederlands beloftenkampioen Fabio Jakobsen. De talentvolle sprinter schoot dan ook meteen raak in zijn eerste koers. Dat deed hij wel op een a-typische manier: de Gelderlander sloop tijdens de Ster van Zwolle mee in de vroege vlucht. De aanvallers bleken uiteindelijk sterk genoeg om vooruit te blijven, waarna de spurter het klusje relatief eenvoudig klaarde. Ook de tweede wedstrijd in de Topcompetitie viel ten prooi aan de opleidingsploeg. Adriaan Janssen reed in de Omloop van de Braakman een knappe finale en soleerde uiteindelijk naar winst.

Ook op internationaal vlak scoorde de formatie met het navy blue-magenta tenue. Opnieuw was het Jakobsen die de bloemen greep, ditmaal in de derde rit van de Tour of Normandie. Op 1 mei was hij bovendien de sterkste in de beloftenversie van Rund um den Finanzplats Eschborn-Frankfurt. Diezelfde maand pakte hij zijn eerste 1.2-zege van het seizoen. Hij wist na een zware wedstrijd de Profronde van Noord-Holland op zijn naam te schrijven, nadat hij twee maanden eerder ook al tweede werd in de Rabobank Dorpenomloop van Rucphen. Jakobsens ploeggenoot Stephen Williams was ook dichtbij een UCI-zege, maar hij greep achter Harm Vanhoucke de tweede plek in de Fleche Ardennaise.

SEG Racing zette haar goede seizoen voort op de Nederlandse kampioenschappen voor beloften. Julius van den Berg greep het rood-wit-blauw op de tijdrit. Tijdens de wegrit in ’s-Heerenberg heerste de ploeg. In de finale waren Van den Berg en Hartthijs de Vries aanvankelijk opstap met Stef Krul (Metec-TKH), maar de twee ploeggenoten zagen in de diepe finale Jakobsen aansluiten. In de eindsprint was hij vervolgens niet te verslaan door het overige drietal, waardoor de spurter zijn titel verlengde. De Vries mocht met een bronzen medaille om zijn nek mee het podium op.

Goud en brons op het NK U23 – foto: Marcel Koch

In het tweede deel van het seizoen bewees Jakobsen dat hij rijp was voor de stap naar de profs. Hij won ritten in de internationaal hoog aangeschreven Tour Alsace en de Ronde van de Toekomst, om ook in Olympia’s Tour twee keer naar de dagzege te snellen. Kortom, een uitermate succesvol seizoen voor SEG Racing. Toch was het niet alleen euforie wat de klok sloeg. Zo kwamen Cees Bol en Peter Lenderink door hardnekkige blessures lange tijd niet in actie. Ook De Vries kampte lang met de naweeën van een vervelend ongeval in Limburg. Martijn de Jong kwam in de Ronde de l’Isard dermate hard ten val, dat hij daarna geen enkele koers meer reed. Zhi Hui Jiang – in 2016 nog stagiair bij LottoNL-Jumbo – en Alex Peters reden zelfs het gehele seizoen nul wedstrijdkilometers voor SEG Racing.

Toch kijkt teammanager Bart van Haaren terug op een mooi jaar. Daarbij neemt hij vooral de prestaties van Jakobsen in ogenschouw. “In de breedte is er natuurlijk goed gereden. Maar vooral de resultaten van Fabio en zijn doorbraak zijn natuurlijk heel mooi geweest. Hij is eigenlijk de eerste renner die zijn volledige opleiding bij ons gevolgd heeft. Van een junior die spelenderwijs binnenkomt, naar iemand die zich ontwikkelt tot een op en top professional en ook zijn fysieke capaciteiten optimaal benut. Dat samen met de resultaten die hij boekte, resulteerde in de transfer van zijn dromen. Maar ook de nationale titel van Julius en de overgang van Hartthijs waren geweldig. Daar zijn wij gigantisch trots op.”

Transfers
SEG Racing Academy heeft de selectie voor 2018 ten opzichte van vorig seizoen verkleind. De formatie van Van Haaren zag Jakobsen een profcontract tekenen bij Quick-Step Floors, terwijl De Vries aanvankelijk zijn krabbel zette onder een verbintenis bij Roompot-Nederlandse Loterij. Het Friese rondetalent zag zichzelf genoodzaakt om zijn contract terug te geven, nadat hij te maken kreeg met hartritmestoornissen. Inmiddels heeft hij een aantal onderzoeken ondergaan en mag hij weer voorzichtig aan koersen denken. Hij heeft zich daarom voorlopig aangesloten bij de Groningse wielerclub NWVG, waar zijn trainingspartner Sven Kramer ook zijn wedstrijden rijdt.

Jakobsen maakte en droomtransfer – foto: © Sigfrid Eggers/Quick-Step Floors

Treuriger nieuws komt er uit de hoek van Peters. Het Britse talent tekende in 2016 een profcontract bij Sky, maar hij kwam amper een jaar later gedesillusioneerd terug bij SEG Racing Academy. Dat was zelfs zo erg, dat hij tijdens het afgelopen seizoen maar besloot om helemaal te stoppen met wielrennen. Jiang zien we komend seizoen ook niet meer in het navy blue-magenta tenue terug door een tamelijk bizarre situatie. De Chinees rijdt in zijn thuisland voor een club/regioteam. Zij laten hem niet gaan, omdat Ziang ervoor moest zorgen dat zijn club zich plaatste voor de Chinese kampioenschappen. Martijn de Jong is op zijn beurt eerstejaars elite. SEG Racing Academy kan hem echter geen passend programma aanbieden. De klimkoersen die De Jong liggen, rijdt de ploeg alleen maar op U23-niveau. de Zweed Lucas Eriksson kampte met heimwee en de ploegleiding was niet helemaal tevreden over zijn ontwikkeling. Het team nam verder afscheid van Gabriel Cullaigh (Wiggins), Henrik Evensen (Joker-Icopal) en Adriaan Janssen (Delta Cycling Rotterdam).

Daartegenover staat de komst van vijf nieuwe renners. De Belg Jordi Meeus draaide al sinds 1 augustus mee als stagiar. De Griek Georgios Stavrakakis (19) wil komend seizoen ontdekken waar zijn sterke punten liggen. Maar vooral over de van de junioren overgekomen Nederlanders Thymen Arensman, Daan Hoole en Minne Verboom is Van Haaren enorm te spreken. “We willen graag met een sterke lichting werken, met jongens die uit kunnen groeien tot professionals. Daarbij kijken we vooral naar de ontwikkeling van een renner, maar ook of hij bij onze werkwijze past. We richten ons voornamelijk op U23-renners, maar de afgelopen drie jaar hebben we altijd een paar coureurs gehad die iets ouder waren.” Komend seizoen is Cees Bol op papier namelijk eerstejaars elite.

Van den Berg kon een profcontract tekenen – foto: Petros Gkotsis

“We gaan in 2018 door met een vaste kern”, legt de teammanager uit. “Van de dertien renners die we hebben, reden er vorig seizoen al negen bij onze ploeg. Daarbij is een onwijs talentvolle lichting gekomen, met vooral drie Nederlandse junioren die vorig jaar hebben huisgehouden. Tijdens het meest recente trainingskamp in Loutraki (Griekenland, red.) lieten zij meteen zien een heel hoog niveau te hebben. Ook beschikken we over een aantal jongens die al een profcontract hadden kunnen tekenen. Maar wij vinden dat de tijd daar rijp voor moet zijn. We stimuleren onze renners dat zij hun jaren als U23-renner moeten gebruiken, in plaats van meteen door te stoten naar de profs. Daarom blijven Julius en Stevie Williams nog een jaartje bij ons. Voor hen lagen er opties op tafel om een profcontract te tekenen.”

In
flag-nl Thymen Arensman
flag-nl Daan Hoole
flag-be Jordi Meeus
flag-gr Georgios Stavrakakis
flag-nl Minne Verboom

Uit
flag-gb Gabriel Cullaigh (Wiggins)
flag-se Lucas Eriksson (niet bekend)
flag-no Henrik Evensen (Joker-Icopal)
flag-nl Fabio Jakobsen (Quick-Step Floors)
flag-nl Adriaan Janssen (Delta Cycling Rotterdam)
flag-cn Zhi Hui Jiang (n.b.)
flag-nl Martijn de Jong (n.b.)
flag-gb Alex Peters (Gestopt)
flag-nl Hartthijs de Vries (Roompot-Nederlandse Loterij/tijdelijk gestopt)

De renners voor 2018

foto: Petros Gkotsis

Het wielerjaar gaat er voor de jonge honden van SEG Racing Academy anders uitzien dit jaar. De Nederlandse ploeg heeft namelijk forfait gegeven voor de Topcompetitie. SEG Racing Academy kan namelijk niet aan de reglementaire eis voldoen om iedere koers minimaal vier renners aan het vertrek te brengen. “Ik weet nu al dat er een aantal wedstrijden gaat zijn waar het ons niet gaat lukken om aan de start te staan”, zei Van Haaren in een eerder stadium. “Onze voorkeur gaat naar het rijden van buitenlandse etappekoersen en wedstrijden uit de UCI Nation’s Cup U23. Als die in hetzelfde weekend als een Topcompetitie-wedstrijd zijn, moet je keuzes maken.” De ploeg was vorig jaar genoodzaakt om enkele keren geblesseerde renners op te stellen om het minimumaantal te bereiken. Na de neutralisatie knepen zij vervolgens in de remmen.

De core business van de opleidingsploeg – het woord zegt het al – is om renners uiteindelijk een profdebuut te laten maken. “Daarvan hebben wij er komend seizoen vier. Dat zijn Cees, Julius, Stephen en de Italiaanse tijdrijder Edoardo Affini. Voor hen is het zaak om dit seizoen koersen te gaan winnen. Zij moeten zodoende aantonen dat zij klaar zijn voor de stap naar de professionals. We kijken natuurlijk niet enkel en alleen naar resultaten. Maar je gaat natuurlijk geen profcontract tekenen, als je nog nooit hebt aangetoond wedstrijden te kunnen winnen. En dat is geen sinecure. Want de koersen die wij rijden, zijn de grootste klassiekers en de zwaarste etappekoersen in het beloftencircuit. Die vier jongens zijn super ambitieus en dromen van die wedstrijden. Onze doelstelling is dan ook om met die renners in de grootste en zwaarste wedstrijden meestrijden om de overwinning. Ons seizoen is niet geslaagd als wij geen enkele zege in zo’n koers hebben geboekt.”

Cees Bol – foto: WielerFlits

Cees Bol is aankomend seizoen de enige renner die niet mag deelnemen aan beloftenkoersen. Voor de winnaar van Olympia’s Tour 2016 wacht een ander, specifiek programma. “Cees is een gigantisch groot talent. Een voorbeeld voor veel gasten bij ons, want hij is een natuurlijke leider. Maar laat ik vooropstellen dat het onwijs balen is, dat Cees nog een jaar bij ons rijdt. Als hij niet praktisch het gehele jaar eruit had gelegen (met een hersenschudding, red.), was hij nu al prof geweest. Daar ben ik van overtuigd. Maar wij gaan er allemaal vanuit dat Cees in 2019 niet meer bij ons rijdt, omdat hij dan de stap naar de profs gemaakt heeft. Zijn programma is tot en met het NK al klaar. Hij rijdt koersen, waarin elke wedstrijd kansen voor hem liggen.”

Bol rijdt in de eerste seizoenshelft Dwars door West-Vlaanderen, Wanzele Koerse, de Ronde van Zuid-Holland, de Dorpenomloop Rucphen, Tour de Normandie, Circuit des Ardennes, de Arno Wallaard Memorial, de Tour de Bretagne, Flèche Ardennaisse, de Rondes van Overijssel en Noord-Holland, de GP Marcel Kint, Heistse Pijl, de Midden Brabant-Poort Omloop, de Omloop van het Hageland, Halle-Ingooigem en de nationale kampioenschappen. De beloften doen daarnaast nog de Omloop van de Houtse Linies, de Ronde van Groningen, Triptyque des Monts et Chateaux U23, Luik-Bastenaken-Luik U23, Eschborn-Frankfurt U23, Ronde de l’Isard U23, Parijs-Roubaix U23 en de Giro d’Italia U23.

Toch wil Van Haaren benadrukken dat SEG Racing Academy voor de komende jaren ook gebakken zit. “Vooral Ide Schelling en Daan maken op dit moment echt indruk. Maar het is ook mooi om te zien hoe Thymen het doet. Dat zijn echt jongens die je de komende jaren in de gaten moet houden. Niet dat die komend seizoen al de overstap maken, daar is het nog veel te vroeg voor. Om een mooi voorbeeld te schetsen: wij organiseren tijdens het trainingskamp in Loutraki altijd een paar koersen. Daar werken we een klimtijdrit en een zware wegwedstrijd af met wat klimmetjes. Ide wist daar de tijdrit te winnen en eindigde als tweede in de wegrit. Daan werd dan weer derde in die tijdrit en won als eerstejaars de wegrit. Dat terwijl het niveau van de andere jongens in cijfers een stuk sterker is dan vorig jaar. Dat Daan zich daar als eerstejaars zo tussen gooit, hadden wij ook niet zien aankomen.”

Hoole wint SEG’s eigen wegwedstrijd – foto: Petros Gkotsis

SEG Racing Academy 2018
flag-it Edoardo Affini
flag-nl Thymen Arensman
flag-nl Julius van den Berg
flag-nl Cees Bol
flag-nl Daan Hoole
flag-nl Marten Kooistra
flag-nl Peter Lenderink
flag-nl Jan Maas
flag-be Jordi Meeus
flag-nl Ide Schelling
flag-gr Georgios Stavrakakis
flag-nl Minne Verboom
flag-gb Stephen Williams
Totaal: 13 renners

Dit artikel delen:

7 Reacties

HoofdIsVrij 28 februari 2018 om 11:18

9 renners weg, 5 renners er voor terug. Apart. Hier op WF is men vaak behoorlijk negatief over SEG en met name de leiding. Hoe zit dat?

Verder ben ik erg benieuwd hoe Arensman zich gaat ontwikkelen.

jvh93 28 februari 2018 om 11:20

Lijkt mij niet zo enorm veel talent als afgelopen jaren. Kijk nu wel uit naar Cees Bol en Jan Maas, maar voor de rest weet ik niet zo goed wat ik ervan moet verwachten/denken.

west 28 februari 2018 om 11:32

Doet Lotto-Jumbo bewust de afgelopen twee jaar geen zaken meer met deze club of komt dat toevallig zo uit? Als dè Nederlandse ploeg moet je eigenlijk wel Maas, Bol en vd Berg zien op te pikken. Net zoals ze vorig jaar misschien meer hun best hadden moeten doen richting Jacobsen (die de ploegen wel voor het uitkiezen had) en de Vries (voor zijn problemen). Naast van Schip, van der Hoorn en Welten op PCT niveau en de Kleijn en de Laat misschien op CT blijft er weinig Nederlands talent over dat de overstap zou kunnen maken.

Wielerfan1987 28 februari 2018 om 13:19

@west

Er zijn nu eenmaal andere keuzes gemaakt bij TLJ afgelopen jaar (aantrekken van Tolhoek bijvoorbeeld) en dit jaar (Eenkhoorn), maar ik sluit niet uit dat TLJ eventueel voor een Bol, Maas of vd Berg interesse kan hebben voor volgend jaar mits die jongens aantonen binnen de ploeg te kunnen passen en over de juiste mogelijheden te beschikken.

vlek 28 februari 2018 om 13:29

Ik zie weinig aanleiding om een of andere trendbreuk waar te nemen. Afgelopen jaar hebben ze toch onderhandelingen gevoerd met Jacobsen, De Vries op bezoek gehad tijdens een trainingskamp en in het najaar nog een stagiair van deze ploeg gehad? Daarnaast hebben ze met Van Poppel een renner van dit management bureau aangetrokken en het jaar ervoor hebben ze die Chinees nog een plek gegeven.

Wielerfan1987 28 februari 2018 om 16:42

Voor wat betreft Nederlandse beloften is dit toch eigenlijk wel DE ploeg om in de gaten te houden.

Met Bol, Maas, Lenderink en ook vd Berg hebben ze eigenlijk al de meeste van de toonaangevende Nederlandse beloften van hun lichting, en ook van de lichting daarachter hebben ze met Ide schelling een van de beste Nederlandse beloften.
En met Arensman, Hoole en verboom hebben ze de besten van de lichting van vorig jaar binnengehaald.

kelderfan 28 februari 2018 om 17:29

@Wielerfan1987
Tijdens ’t trainingscamp is er een klassementje opgemaakt {klimtijdrit + wegwedstrijd}
Die Ide Schelling werd 1e. en Daan Hoole werd 2e. in ’t klassement; als 3e. werd v.d. Berg gemeld. Dus talent komt wel bovendrijven.

Headlines

Materiaalzone

Populair