Wielerploegen 2018: BORA-hansgrohe

Door Luuk Zuijderwijk, vrijdag 12 januari 2018 om 09:00

De selectie voor 2018 - foto: BORA-hansgrohe

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen bespreekt WielerFlits in aanloop naar de Tour Down Under alle achttien WorldTour-teams. Vandaag is het de beurt aan de ploeg die afgelopen seizoen menig wielerliefhebber heeft verrast met een aantrekkelijke rijstijl, BORA-hansgrohe.


BORA-hansgrohe
Land: flag-de Duitsland
Sponsor: Specialist in keukenapparatuur (BORA) en fabrikant van sanitaire producten (hansgrohe)
Sinds: 2010 (als NetApp, NetApp-Endura en Bora-Argon 18)
UCI-afkorting: BOH
Fietsen: Specialized
Tenue 2018:

Aantal overwinningen 2017: 34
WorldTour Ranking 2017: 8e met 6516 punten
CQ-ranking 2017: 10e met 8571 punten

Website: www.bora-hansgrohe.com
Facebook: Borahansgroheofficial
Twitter@BORAhansgrohe
YouTube: BORA – hansgrohe

2017
Het jaar 2017 was het debuutjaar op WorldTour-niveau voor de formatie van Ralph Denk. Het team telde 27 renners waarvan er acht over waren gekomen van het gestopte Tinkoff. Eén hiervan was wereldkampioen Peter Sagan. Hij was samen met andere aanwinsten Leopold König en Rafal Majka een van de kopmannen binnen de Duitse ploeg. Door de komst van de nieuwe renners was BORA-hansgrohe zowel in kwaliteit als kwantiteit gegroeid. De komst van Sagan en Matteo Pelucchi zorgde er onder meer voor dat Sam Bennett niet meer de enige sprinter binnen de ploeg was. Ook konden jonge talentvolle renners als Emanuel Buchmann, Gregor Mühlberger en Patrick Konrad zich rustig ontwikkelen in de schaduw van Majka en König.

Sagan kan juichen in Kuurne-Bruxelles-Kuurne – foto: Léon van Bon

Waar het in 2016 nog Sam Bennett was die de eerste zege voor BORA-hansgrohe boekte, was het in 2017 aan wereldkampioen Peter Sagan. Na een tweede plaats in Omloop het Nieuwsblad, volgde een dag later de eerste zege van het jaar in Kuurne-Bruxelles-Kuurne. Het mag ook geen verrassing zijn dat Peter Sagan met maar liefst elf stuks de renner met de meeste overwinningen in het shirt van BORA-hansgrohe was in 2017. Hij boekte er eigenlijk twaalf, maar zijn wereldtitel behaalde hij natuurlijk in het shirt van Slowakije. Onder deze overwinningen prijken onder meer een ritzege in de Tour de France en de Grand Prix de Québec.

In totaal stond de ploeg 33 maal op het hoogste schavot, waaronder in elke grote ronde minstens één rit. De ritzege van Pöstlberger in de eerste rit van de Giro d’Italia leverde hem zelfs de roze leiderstrui op. De eerdergenoemde overwinning van Sagan in de Tour de France was niet de enige BORA-hansgrohe ritzege in Frankrijk, Maciej Bodnar reed het snelst in de tijdrit op de voorlaatste dag van de Tour. In de Vuelta was het de Pool Rafal Majka die naar winst reed voor de ploeg. Hij schreef de veertiende etappe op zijn naam door een lange solo op de Sierra de la Pandera succesvol af te ronden.

Bennett klopt alle favorieten in Parijs-Nice – foto: ASO

Negentien keer kwam een BORA-hansgrohe renner als eerste over de finish in een WorldTour koers. Waar dit in 2016 (toen de ploeg nog afhankelijk was van wildcards voor deelname) geen enkele keer lukte, is dit een puike prestatie te noemen voor de nieuwkomer op het hoogste niveau. Naast de reeds genoemde overwinningen, was het Sam Bennett die in de derde rit van Parijs-Nice op indrukwekkende wijze vrijwel de gehele wereldtop wist te kloppen in de sprint. In de Tirreno-Adriatico was het Peter Sagan die tweemaal naar de zege wist te spurten, waarbij hij eenmaal heuvelop de klassementsmannen erop legde. Ook in de Tour of California was er een zege voor de Slowaak, daags nadat Majka een dubbelslag had geslagen in de tweede etappe, schoot hij raak in de sprint. In de Ronde van Zwitserland was het wederom aan de Slowaakse slokop. Hij zegevierde hier tweemaal. Het mag niet verrassend zijn dat in de Ronde van Polen en de BinckBank Tour (tweemaal) het opnieuw Sagan was die voor de overwinning van BORA-hansgrohe zorgde. Aan het eind van het seizoen zette Bennett de teller op negentien door viermaal naar de zege te sprinten in de Ronde van Turkije.

Mühlberger als kampioen van Oostenrijk – foto: Sirotti

De nationale kampioenschappen waren voor BORA-hansgrohe ook een succes. Er werden maar liefst vijf truien in de wacht gesleept. Het begon bij Aleksejs Saramotins die zich tot Lets kampioen tegen de tijd wist te kronen. Hierna viel Jan Bárta dezelfde eer toe in Tsjechië. In het Duitse kampioenschap op de weg was het Marcus Burghardt die voor teamgenoot Buchmann de titel opeiste. Ook in Oostenrijk werd het een één-tweetje voor de Duitse formatie, hier zegevierde Mühlberger voor Pöstlberger. In Slowakije werd er nog een schepje bovenop gedaan en was het gehele podium van BORA-hansgrohe. Juraj Sagan zegevierde hier voor broertje Peter en Erik Baska.

Transfers
Na de sensationele transfers van het vorige jaar en het aanblijven van deze renners, was het voor BORA-hansgrohe niet nodig om grote namen binnen te halen. De aanwinsten zijn vooral binnengehaald ter ondersteuning van de kopmannen. Zo komt Daniel Oss over van BMC om Peter Sagan te ondersteunen in de kasseiklassiekers. De komst van Peter Kennaugh, Felix Grossschartner en Davide Formolo zal vooral bergop voor een kwaliteitsimpuls zorgen. Deze renners kunnen zowel ter ondersteuning van de kopmannen rijden als voor zichzelf. Tegenover de komst van deze vier renners, staat ook het vertrek van een viertal. De vertrekkers zijn Shane Archbold, Jan Bárta, Silvio Herklotz en José Mendes. Zij zullen alle vier niet meer op WorldTour-niveau te aanschouwen zijn komend jaar.

Een toast op de aanwinsten! – foto: BORA-hansgrohe

In
flag-it Daniel Oss (BMC)
flag-it Davide Formolo (Cannondale-Drapac)
flag-at Felix Grossschartner (CCC Sprandi Polkowice)
flag-gb Peter Kennaugh (Sky)

Uit
flag-nz Shane Archbold (Aqua Blue Sport)
flag-cz Jan Bárta (Elkov-Author Cycling Team)
flag-de Silvio Herklotz (Burgos-BH)
flag-pt José Mendes (Burgos-BH)

2018
Het aantal renners blijf voor BORA-hansgrohe in 2018 gelijk aan het aantal dat de ploeg vorig jaar had. Het team van Ralph Denk speelt dus niet in op de maatregel van de UCI om het fietsen veiliger te maken door het aantal renners per ploeg te verkleinen voor WorldTour-koersen. Met de aanwinsten van dit jaar is de Duitse formatie vooral in de breedte sterker geworden. De kopmannen voor komend jaar zullen weinig anders zijn dan voorheen. Sagan, Majka en König zullen het team leiden in de grote wedstrijden. Net als dit jaar zullen in de kleinere rondes de talentvolle renners van het team kansen krijgen om voor zichzelf te gaan om vervolgens in de grotere koersen te leren van de kopmannen.

Kan Sagan revanche nemen voor zijn uitsluiting van vorig jaar? – foto: WielerFlits/Maxim Horssels

De doelstellingen voor komend seizoen zijn iets minder ambitieus dan vorig jaar. De ploeg van Denk wil een monument winnen, top-vijf finishen in een grote ronde, de groene trui winnen in de Tour de France en in de top-vijf eindigen in het ploegenklassement van de WorldTour. Mede door pech is het afgelopen jaar geen enkele doelstelling behaald. Voor komend jaar rekent de ploeg in de monumenten wederom op wereldkampioen Sagan. In de klassementen van de grote rondes rekent de ploeg vooral op Majka. Wellicht kan König ook verrassen hierin na een 2017 waar hij door knieproblemen bijna niet in actie is gekomen. Ook voor de groene trui in de Tour de France is BORA-hansgrohe afhankelijk van Sagan. De Slowaak zal door het incident van dit jaar extra gemotiveerd zijn om wat recht te zetten in Frankrijk. Gezien de sterkte van de ploeg in de breedte zal bij de vijf beste WorldTour-teams eindigen misschien wel de eenvoudigste klus worden voor de formatie van Denk.

Zal 2018 weer een mooi jaar worden voor Pöstlberger? – foto: LaPresse – D’Alberto / Ferrari

Naast het presteren met de kopmannen, is de ontwikkeling van de jongere renners ook een belangrijk streven van BORA-hansgrohe. Vorig seizoen kregen renners als Mühlberger, Pöstlberger, Konrad, Buchmann en Pascal Ackermann al kansen om zich te laten zien. Dit zal komend jaar met het aanblijven van al deze talentvolle renners niet anders zijn. Tevens zullen nieuwelingen Kennaugh en Formolo ook genoeg mogelijkheden krijgen om zich te kunnen revancheren voor hun mindere periodes. Bennett heeft afgelopen seizoen zijn gewenste tien seizoensoverwinningen kunnen behalen. Het is uitkijken naar wat de Ierse sprinter in 2018 kan. Zal hij kunnen aanhaken bij de wereldtop op sprintniveau?

Selectie BORA-hansgrohe 2018
flag-de Pascal Ackermann
flag-sk Erik Baška
flag-it Cesare Benedetti
flag-ie Sam Bennett
flag-pl Maciej Bodnar
flag-de Emanuel Buchmann
flag-de Marcus Burghardt
flag-it Davide Formolo
flag-at Felix Grossschartner
flag-gb Peter Kennaugh
flag-sk Michael Kolář
flag-cz Leopold König
flag-at Patrick Konrad
flag-pl Rafał Majka
flag-au Jay McCarthy
flag-at Gregor Mühlberger
flag-it Daniel Oss
flag-it Matteo Pelucchi
flag-de Christoph Pfingsten
flag-pl Paweł Poljański
flag-at Lukas Pöstlberger
flag-sk Juraj Sagan
flag-sk Peter Sagan
flag-lv Aleksejs Saramotins
flag-de Andreas Schillinger
flag-de Michael Schwarzmann
flag-de Rüdiger Selig
Totaal: 27 renners

Dit artikel delen:

11 Reacties

jvh93 12 januari 2018 om 09:28

Toch 4 prima renners binnengehaald en daardoor in de bredte sterker geworden. Vooral Oss en Formolo vindt ik hele sterke aanwinsten

aardappeljager 12 januari 2018 om 09:34

Zeker sterker dan afgelopen jaar. Wel jammer dat we Barta missen voor de eerste aanval

LutsenkoFan 12 januari 2018 om 09:38

Alleen Barta beetje rare transfer maar zijn goede aanwinsten. Degene die nu weg gaan hebben het ook niet bewezen (barta na dan).. De aanwinsten wel, al ken ik Grossscharter niet.

-edit- blijkbaar is Barta zelfstandig weggegaan omdat hij het koersen op WT niet leuk vindt.

lnnrt 12 januari 2018 om 10:32

Inderdaad een positieve transfer balans voor Bora. En met Oss erbij zie ik het Vlaamse voorjaar de kant van Sagan op kantelen.

joowii 12 januari 2018 om 10:33

Voor mij één van de leukste teams uit het peloton. Frisse ploeg met veelbelovende renners. Uitstekende aankopen ook. Verwacht veel van Formolo en Kennaugh, maar denk dat ook Konrad en Buchmann een grote stap gaan zetten. Als König dan ook weer z’n ritme weet te vinden is dit echt een ongelooflijk sterk team.

Tinkerbell 12 januari 2018 om 11:23

Een van m’n favoriete ploegen, vooral de Oostenrijkse enclave vind ik leuk, heb om de één of andere reden altijd iets gehad met Oostenrijk. Ze wilden Preidler ook hebben maar die koos uiteindelijk voor FDJ.
Ben benieuwd wat ze ervan gaan bakken dit jaar.

thijssss 12 januari 2018 om 15:04

Ze hebben echt heel veel leuke renners, en een goede slag geslagen op de transfermarkt met name met Oss. Kunnen best richting een top 5 ploeg op de ranking dit jaar denk ik.

McMulenga 12 januari 2018 om 18:16

Misschien wel het interessantste team in de WT. Formolo en Oss zijn ook leuke aanwinsten! Hopen dat de jonkies weer voor vuurwerk gaan zorgen.

Covadonga 12 januari 2018 om 19:34

Edit redactie: Bedankt! We hebben het aangepast

wielrennen 852 12 januari 2018 om 19:51

Bora krijgt karma hoor

De Brigadier 12 januari 2018 om 20:45

Leuke meid wel, die Postlberger.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.