Wielerploegen 2017: BORA-hansgrohe

Wielerploegen 2017: BORA-hansgrohe

foto: Veloimages

woensdag 4 januari 2017 om 08:00

Voorafgaand aan het nieuwe seizoen bespreken we in aanloop naar de Tour Down Under alle achttien WorldTour-teams. Vandaag is het de beurt aan een kleine ploeg, die deze winter een explosieve groei doormaakte. BORA-hansgrohe kreeg namelijk een serieuze kwaliteitsinjectie.

BORA-hansgrohe
Land: flag-de
Sponsor: Specialist in keukenapparatuur (BORA) en fabrikant van sanitaire producten (hansgrohe)
Sinds: 2010 (als NetApp, NetApp-Endura en Bora-Argon 18)
UCI-afkorting: BOH
Fietsen: Specialized
Tenue 2017: 


Aantal overwinningen 2016: 10

WorldTour Ranking 2016: n.v.t. (Bora-Argon 18 reed op ProContinental-niveau)
CQ-ranking 2016: 23e met 3454 punten

Website: www.bora-hansgrohe.com
Facebook: Borahansgroheofficial
Twitter: @BORAhansgrohe
YouTube: BORA – hansgrohe

2016
Zonder een echte kopman en met een flink aantal talenten ging Bora-Argon 18 het seizoen in. Het was dan ook min of meer verrassend toen teammanager Ralph Denk aan het begin van 2016 zijn WorldTour-ambities wereldkundig maakte. “Het zou mijn grootste persoonlijke succes zijn om aan de start van het Grand Départ in Düsseldorf te staan met Bora-Argon 18 als WorldTour-team”, dacht Denk destijds. De contractverlenging met de toenmalig Duits kampioen op de weg Emanuel Buchmann was daar onderdeel van. Samen met de twee andere grote talenten in de ploeg, Silvio Herklotz en Gregor Mühlberger, moet Buchmann het speerpunt van de toekomst gaan vormen.

De drie talentvolle ronderenners kregen de ruimte om te groeien, terwijl de ploeg ook van andere jonge talenten niet direct resultaten kon verwachten. Sam Bennett was wel een van de renners die successen wist te boeken voor Bora-Argon 18. De 26-jarige Ier begon 2016 direct goed, met een tweede en vierde plek op Mallorca. Vervolgens reed hij ook een sterke Ronde van Qatar, waarin de Ier zevende werd. Nadat Scott Thwaites (tweede) het Niki Terpstra erg lastig maakte in Le Samyn, was het eind maart voor het eerst raak voor de ploeg. Bennett wist toen namelijk de eerste rit in het Critérium International te winnen.

Bennett zegeviert in het Critérium International - foto: ASO

Bennett zegeviert in het Critérium International – foto: ASO

Een van de revelaties van het seizoen was de 22-jarige Duitser Phil Bauhaus. Hij toonde zich onder andere in het Vlaamse voorjaar, maar hij beschikt ook over rappe benen. Het was dan ook geen toeval dat juist Bauhaus de tweede seizoenszege van Bora-Argon 18 pakte. Dat deed hij in de Tour of Azerbeidzjan, waar ook zijn ploeggenoot Michael Schwarzmann een overwinning boekte. Tijdens de Oberösterreichrundahrt was Bauhaus opnieuw aan het feest. Later in die ronde boekte eerstejaarsprof Lukas Pöstlberger bovendien zijn eerste zege van zijn carrière.

Nadat José Mendes eind juni de Portugese titel op de weg voor zich had opgeëist, mocht Bora-Argon 18 op basis van een wildcard mee doen aan de Tour de France. Buchmann en Bennett waren de speerpunten. Laatstgenoemde kwam tijdens de massasprint in de eerste etappe echter keihard ten val en speelde daardoor weinig klaar. Hij reed de Tour wel uit, net als Buchmann. Die reed zichzelf naar een verdienstelijke 21ste plek. De tweede seizoenshelft van de ploeg was iets minder goed. Een vrijbuitersploeg kon in de Vuelta a España geen potten breken, al deden talenten als Mühlberger en Herklotz de nodige ervaring op. Wel wisten Bauhaus (Ronde van Denemarken), Paul Voß (solo-aankomst in zware Rad am Ring) en twee keer Bennett (Giro della Toscana en Parijs-Bourges) het totaal aan overwinningen op tien te zetten.

Transfers
Al bij al dus geen slecht seizoen voor de Duitse formatie. De verwachtingen en doelstellingen van 2016 staan echter in schril contrast met die van komend seizoen. Teammanager Denk kreeg het voor elkaar om de grootste transfer van deze winter te bewerkstelligen: wereldkampioen Peter Sagan komt de gelederen versterken. De transfer werd mogelijk gemaakt door de komst van de kapitaalkrachtige Amerikaanse fietsenfabrikant Specialized, dat vanaf 2017 Argon 18 vervangt. Binnen een paar maanden tijd groeit de ploeg daardoor uit van subtopper in het ProContinental-circuit naar een van de grotere teams binnen de WorldTour.

Marcus Burghardt

Marcus Burghardt keert terug in Duitse loondienst – foto: Sirotti

Dat Sagan koos voor de relatief kleine Duitse ploeg, was voor velen een verrassing. De wereldkampioen wilde echter een aantal vertrouwelingen uit zijn entourage meenemen en daar was bij de grotere equipes geen ruimte voor. Bij BORA-hansgrohe kon dat wel en mede daarom verhuisden ook Erik Baška, Maciej Bodnar, Michael Kolář en Peters broer Juraj Sagan met hem mee. En waar Denk in 2016 geen enkele echte kopman voor de grote rondes had, heeft hij er met Leopold König en Rafał Majka in 2017 zelfs twee. Ook de jonge sprinter Pascal Ackermann en ervaren rot Marcus Burghardt komen de ploeg versterken. Daar tegenover staat het vertrek van de talentvolle Bauhaus, de Britse klassiekerrenner Thwaites en sterkhouders als Voß, Bartosz Huzarski en de gestopte Dominik Nerz.

In
flag-de Pascal Ackermann (Rad-Net Rose)
flag-sk Erik Baška (Tinkoff)
flag-pl Maciej Bodnar (Tinkoff)
flag-de Marcus Burghardt (BMC)
flag-sk Michael Kolář (Tinkoff)
flag-cz Leopold König (Sky)
flag-pl Rafał Majka (Tinkoff)
flag-au Jay McCarthy (Tinkoff)
flag-it Matteo Pelucchi (IAM Cycling)
flag-pl Paweł Poljański (Tinkoff)
flag-sk Juraj Sagan (Tinkoff)
flag-sk Peter Sagan (Tinkoff)
flag-lv Aleksejs Saramotins (IAM Cycling)

Uit
flag-de Phil Bauhaus (Sunweb)
flag-au Zakkari Dempster (Israel Cycling Academy)
flag-pl Bartosz Huzarski (gestopt)
flag-de Ralf Matzka (nog niet bekend)
flag-de Dominik Nerz (gestopt)
flag-gb Scott Thwaites (Dimension Data)
flag-de Paul Voß (nog niet bekend)

2017
BORA-hansgrohe heeft in 2017 zes renners meer tot zijn beschikking dan het seizoen ervoor. Dankzij de aanwezigheid van Peter Sagan, Majka en König heeft de ploeg ineens renners binnen de gelederen die grote wedstrijden kunnen winnen. Hierdoor krijgen jongen talenten als Buchmann, Mühlberger, Herklotz en neoprof Ackermann de kans om rustig te groeien. Bovendien valt er enigszins druk weg bij Bennett, die niet meer de enige sprinter is die voor de zeges moet zorgen. De selectie is dus niet alleen groter dan in 2016, maar ook in de breedte is de ploeg sterker. BORA-hansgrohe is zowel in kwantiteit, maar met name in kwaliteit gegroeid.

De ambities voor komend seizoen zijn helder. “Onze doelstellingen als ploeg zijn: een van de vijf monumenten winnen, een top-5 in het algemeen klassement van twee grote rondes, de groene trui in de Tour de France en een plaats bij de beste zes van de ploegenranking van de WorldTour”, was teammanager Denk in oktober helder. Met wereldkampioen Sagan kan BORA-hansgrohe mikken op de monumenten Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. “Als ik de Ronde van Vlaanderen nog een keer win, dan ben ik blij. Maar Parijs-Roubaix zou erg mooi zijn omdat ik die nooit eerder kon winnen. Milaan-San Remo is een mooie koers en ik heb altijd mijn uiterste best gedaan om ‘m te winnen. Maar La Primavera is meer een loterij. Zes uur doe je alles perfect, maar je kunt die wedstrijd in drie seconden verliezen”, zo stelde Sagan eind november.

Sagan en Majka zijn de speerpunten in de Tour - foto: BORA-hansgrohe

Sagan en Majka zijn de speerpunten in de Tour – foto: BORA-hansgrohe

Na het voorjaar verlegt de wereldkampioen zijn aandacht naar de Tour de France. BORA-hansgrohe mikt op de groene puntentrui en ook Sagan is dat voornemens. “Ik zou de groene trui graag winnen. Dan kom ik namelijk op gelijke voet met Erik Zabel, die het record van zes zeges in het puntenklassement in hadden heeft”, zei hij tegen Cyclingnews. Teammanager Denk heeft naast Sagan, ook Majka aangewezen als kopman voor de Tour. BORA-hansgrohe mikt met de Poolse tweevoudig winnaar van het bergklassement in de Tour op een top-5 notering. Majka’s beste resultaat in de Franse rittenkoers is zijn 27ste plek van het voorbije jaar. In de Vuelta van 2015 eindigde hij echter als derde, waarmee hij liet zien wel degelijk voor een topnotering te kunnen gaan. In de Giro d’Italia is een vijfde plek in het eindklassement (2016) zijn beste resultaat.

De Poolse kampioen op de weg krijgt bij BORA-hansgrohe betere ondersteuning dan bij Tinkoff, belooft Denk. Bij zijn vorige ploeg had Majka namelijk te maken met Alberto Contador, die vaak de betere knechten om zich heen had. Denk heeft in Poolse media al laten doorschemeren dat Majka in de Tour waarschijnlijk Burghardt, Aleksejs Saramotins, Buchmann, Patrick Konrad en Paweł Poljański aan zijn zijde heeft. Bovendien start Sagan natuurlijk normaal gesproken ook. König lijkt zich daarom te moeten focussen op de Giro en de Vuelta, waar hij dus ook minimaal één keer top-5 moet rijden. Al met al heeft BORA-hansgrohe materiaal genoeg in huis om de hoofddoelen te bewerkstelligen. Met Ackermann, Baška, Buchmann, Herklotz, Jay McCarthy en Mühlberger heeft de ploeg een zestal mooie talenten, die zich komend seizoen in de schaduw van de kopmannen verder kunnen ontwikkelen. Daarnaast is het interessant om te zien of Bennett en Schwarzmann verder kunnen groeien.

Selectie BORA-hansgrohe 2017
flag-de Pascal Ackermann
flag-nz Shane Archbold
flag-cz Jan Bárta
flag-sk Erik Baška
flag-it Cesare Benedetti
flag-ie Sam Bennett
flag-pl Maciej Bodnar
flag-de Emanuel Buchmann
flag-de Marcus Burghardt
flag-de Silvio Herklotz
flag-sk Michael Kolář
flag-cz Leopold König
flag-at Patrick Konrad
flag-pl Rafał Majka
flag-au Jay McCarthy
flag-pt José Mendes
flag-at Gregor Mühlberger
flag-it Matteo Pelucchi
flag-de Christoph Pfingsten
flag-pl Paweł Poljański
flag-at Lukas Pöstlberger
flag-sk Juraj Sagan
flag-sk Peter Sagan
flag-lv Aleksejs Saramotins
flag-de Andreas Schillinger
flag-de Michael Schwarzmann
flag-de Rüdiger Selig
Totaal: 27 renners

Dit artikel delen:

22 Reacties

Mathieu Moller 4 januari 2017 om 08:17

edit redactie: Bedankt, aangepast

Arry1337 4 januari 2017 om 08:24

Ik ben benieuwd naar de prestaties, zou zo maar eens heel goed kunnen meevallen.

haroldvc 4 januari 2017 om 08:45

Zou er iemand de voorjaarsequipe eens kunnen oplijsten van deze ploeg?

spcmol 4 januari 2017 om 09:09

@haroldvc Volgens mij ziet die er als volgt uit.

Sagan
Sagan
Archbold
Barta
Burghardt
Kolar
Postlberger
Saramotins
Schillinger

Niet het sterkste team, maar dat heeft Sagan ook niet nodig.

tvm 4 januari 2017 om 09:14

Mooie Oostblok ploeg.

robert geezert 4 januari 2017 om 09:22

Pelucchi had ook wel genoemd mogen worden, schat hem eigenlijk hoger in dan Bennett.

SvB 4 januari 2017 om 09:28

Hoe zit het met de talenknobbel van Pelucchi?

Noud89 4 januari 2017 om 09:29

Pelucchi was afgelopen jaar echt niet best. Ik denk dat Konrad wel eens een leuke verrassing kan gaan worden.

Tutu888 4 januari 2017 om 09:35

Om de ambities waar te maken is de ploeg nog volledig afhankelijk van Peter Sagan en Majka. Wel veel talenten aanwezig, zelf vooral benieuwd of Muhlberger na een vrij anoniem eerste jaar bij de profs stappen kan gaan zetten.

Frits des Jeux 4 januari 2017 om 09:40

@spcmol je vergeet Bodnar.

RainbowJersey 4 januari 2017 om 09:42

Ben vooral benieuwd naar Baska, zal hij nog een stap zetten dit seizoen?

Sunrider 4 januari 2017 om 09:53

Goede beschouwing, bedankt. Hoop dat de komende teams ook zo worden beschouwd.

Sagan=hulk 4 januari 2017 om 10:30

Het voorjaarsteam zal er volgens mij zo uitzien:
Sagan
Sagan
Bodnar
Kolar
Baska
Burghardt
Saramotins
Bennett (Geef die maar eens een kans, sprinters kunnen meestal meer dan ze denken)
Selig/ Barta

DeLuiaardVanLimburg 4 januari 2017 om 10:39

Benieuwd ook wel wat könig gaat laten zien nu hij onder de teugels van Sky vandaan is.. Top 5 toch een pittige doelstelling die hij in de giro alvast niet gaat rijden

Wheely 4 januari 2017 om 11:00

Sagan zal de ploeg in ieder geval vleugels geven. Toen hij bij Cannondale reed tilde hij ze ook naar een hoger plan. Hoop wel dat de Duitse ploeg de lol van het fietsen blijft inzien en het allemaal niet te serieus gaat nemen qua doelstellingen.

berlusconi 4 januari 2017 om 12:46

@lent1234 Ze doelen denk ik op Ralph Denk, ploegmanager van Bora.

SCIC 4 januari 2017 om 17:48

Knap om van PCT de sprong te maken naar een serieus WT-team. Bij IaM en nu Dimension zie je dat nieuwkomers vaak blijven hangen in de onderste regionen.

Daan° 4 januari 2017 om 18:00

Deze ploeg is puur afhankelijk van Sagan, dat is natuurlijk overduidelijk. Als Sagan valt of wat dan ook is het voor deze ploeg heel lastig om niet onderaan te eindigen.

achtpuntzes 4 januari 2017 om 18:06

@ Daan°:
Peter valt niet zo snel, gezien zijn stuurkunst. en het aantrekken van Sagan is natuurlijk wel een commercieel succes. Sagan is the hottest u can get in Cycle town, en het merendeel van de wielerliefhebbers loopt kwijlend achter hem aan. ik voorspel alvast dat Bora dit jaar een van de populairste ploegen is.

snoek1974 4 januari 2017 om 18:31

Ben benieuwd naar deze ploeg , naast Sagan , Majka en Konig als pijlers , benieuwd naar ontwikkeling van mc Carthy in de heuvels , Bennett in de sprint en Buchmann in de bergen , leuke ploeg met hoge doelstellingen die wel te ambitieus zijn maar ze zijn er flink op vooruit gegaan

Orakel 4 januari 2017 om 20:13

Hoe kom je daar nu bij, Daan? Deze ploeg is als één van de weinige ploegen in staat om in alle GT’s top-5 te rijden en ook nog eens etappes te winnen in die Rondes. Bovendien een van de sterkste formaties in een ploegentijdrit. Dit team doet niet onder voor Orica, Katusha en dat soort ploegen in de subtop.

markd 4 januari 2017 om 20:59

de oppergod SAGAN heeft inderdaad niemand nodig, z’n fysieke suprematie, z’n stuurmanskunst , z’n fenomenaal koersinzicht , z’n flegma, z’n …. goddelijk, maar hij blijft een mens en dan is een “ongelukje” ala VA in de ronde vorig jaar altijd mogelijk

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair