Wielerploegen 2016: Roompot Oranje Peloton
Foto: Sirotti
woensdag 27 januari 2016 om 07:00

Wielerploegen 2016: Roompot Oranje Peloton

In de eerste maand van het nieuwe jaar presenteert WielerFlits  de samenstellingen van de belangrijkste wielerteams. Vandaag de enige Nederlandse ProContinentale ploeg: Roompot Oranje Peloton.

Roompot Oranje Peloton
Land: flag-nl Nederland
Sponsor: Zeeuwse vakantiespecialist en de Staatsloterij
Sinds: 2015
UCI-afkorting: ROO
Fietsen: Isaac Element SL met SRAM Red HydroR schijfremmen
Tenue 2016: Klik

Aantal overwinningen 2015: 3
Website:
teamroompot.nl
Facebook: facebook.com/teamroompot
Twitter: @teamroompot

Vorig seizoen
‘100% passie, 100% oranje’. De slagzin waarmee Roompot, nog zonder Oranje Peloton, aan haar eerste seizoen begon. Een honderd procent Nederlands team met een no-nonsensementaliteit. Op de eerste ploegenpresentatie, in Ahoy tijdens de Zesdaagse van Rotterdam 2015, werden door de ploegleiders drie ambities geformuleerd. Meespelen in de finale van een grote wedstrijd (Jean-Paul van Poppel), Nederlands kampioen worden in Emmen (Michael Boogerd) en een goede indruk achterlaten (Erik Breukink).

Met zekerheid kan worden vastgesteld dat de ambitie van Boogerd niet is waargemaakt. Zijn inmiddels ex-collega’s kunnen wat dat betreft met meer tevredenheid terugkijken. Hoewel ze grotendeels buiten het zicht van de camera’s reden, eindigden Wesley Kreder en Jesper Asselman als respectievelijk dertiende en zestiende in Omloop Het Nieuwsblad. In de Amstel Gold Race wist Maurits Lammertink met een 21e plaats zelfs als beste Nederlander te finishen.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Maar ook in het wielrennen draait het om winnen. En juist die eerste overwinning liet lang op zich wachten. De ploeg maakte het zichzelf ook niet makkelijk door een relatief lastig wedstrijdprogramma samen te stellen bestaande uit zoveel mogelijk ‘grote’ koersen. Bij Roompot werd 21 augustus een dag om te herinneren. Die dag werd de eerste (Lammertink in slotrit Tour du Limousin) én tweede overwinning geboekt (Dylan Groenewegen in Arnhem-Veenendaal Classic). De mooiste overwinning zou nog een drietal weken op zich laten wachten. In een regenachtig Brussel won Groenewegen met minimaal verschil de semi-klassieker Brussels Cycling Classic. Wat ook beklijft is de Eneco Tour-etappe met aankomst in Breda. Op precies dezelfde locatie waar een jaar eerder de ploeg werd gelanceerd, veroverde Asselman de witte leiderstrui. Nota bene in een WorldTour-wedstrijd.

Transfers
De stormachtige opmars van Groenewegen zorgde voor de nodige interesse van WorldTour-ploegen. Kort na zijn overwinning in Brussel werd de belangstelling concreter. Het management van de oranje opleidingsploeg stelde zich coulant op toen LottoNL-Jumbo zich meldde. Het tweejarige contract werd ontbonden waardoor Groenewegen vrij was om verbintenis van drie jaar te tekenen bij de enige Nederlandse WorldTour-ploeg.

Het merendeel van de renners tekende eind 2014 een meerjarig contract. Van de ervaren mannen, die voor één jaar tekenden, kreeg alleen Mike Terpstra geen verlenging. Tegenover het vertrek van Groenewegen en Terpstra staat de komst van vier renners. Met name de overstap van Pieter Weening naar de oranje formatie zorgde voor de nodige aandacht. De 34-jarige renner bood zichzelf aan bij Roompot Oranje Peloton en werd daar met open armen ontvangen.

foto: Roompot-Oranje Peloton

foto: Roompot Oranje Peloton

Met Antwan Tolhoek verzekert de ploeg zich van een nieuw klimtalent. De jonge Zeeuw reed afgelopen najaar als stagiair mee bij Tinkoff-Saxo en is een renner om in de gaten te houden. Barry Markus en Nick van der Lijke waren in het verleden twee renners met veel potentie, maar wisten dat tot op heden nog niet waar te maken. Beide renners maken de overstap van LottoNL-Jumbo en hopen hun profcarrière nieuw leven in te blazen.

In
flag-nl Barry Markus (LottoNL-Jumbo)
flag-nl Nick van der Lijke (LottoNL-Jumbo)
flag-nl Pieter Weening (Orica-GreenEDGE)
flag-nl Antwan Tolhoek (Rabobank)

Uit
flag-nl Dylan Groenewegen (LottoNL-Jumbo)
flag-nl Mike Terpstra (einde contract)

De renners voor 2016
De aanloop naar het tweede seizoen verliep voor Roompot Oranje Peloton minder voorspoedig dan het eerste jaar. De ploeg moest verplicht afscheid nemen van ploegleider Michael Boogerd vanwege een dopingschorsing. Een beslissing van de UCI’s tuchtcommissie die de ploeg met Zeeuwse roots betreurde.

Met Michel Cornelisse, die de overstap maakte van MTN-Qhubeka, heeft de oranjeploeg zich voorzien van een waardige vervanger. Waar vorig jaar qua prestaties alles mocht en niets moest, is dat dit jaar anders. De ploegleiding rekent eerder in het seizoen op uitslagen. Het is vooral uitkijken naar Weening. De Fries, die de afgelopen jaren vooral in dienst van anderen reed, heeft nadrukkelijk laten weten in de heuvelklassiekers voor eigen kans te gaan. Roompot beschikt met onder andere Lammertink, Hoogerland, Reinier Honig en Marc de Maar over een interessante selectie voor het Ardennendrieluik. Het is echter nog even afwachten of ze voor Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl een wildcard ontvangen.

foto: Marcel Koch

foto: Marcel Koch

Dat voorrecht heeft de ploeg niet ontvangen voor de Ronde van Italië. De eerste grote ronde van het seizoen, dit jaar met de start in Apeldoorn, verkoos Rusvelo boven het Nederlandse ProContinental-team. Daartegenover staat wel startrecht in de Rondes van Qatar en Oman. In het Midden-Oosten start de selectie die ook de Vlaamse voorjaarsklassiekers zal betwisten. Binnen de ploeg fluistert men de naam van André Looij als nieuwe groeibriljant. De nog altijd maar 20-jarige sprinter kan in het gat springen dat Groenewegen heeft achtergelaten. Hij moet dan binnen de ploeg wel afrekenen met nieuwkomer Markus, die na een paar mindere jaren sportief revanche wil nemen.

Selectie ploeg 2016
flag-nl Jesper Asselman
flag-nl Berden de Vries
flag-nl Marc de Maar
flag-nl Huub Duyn
flag-nl Reinier Honig
flag-nl Johnny Hoogerland
flag-nl Tim Kerkhof
flag-nl Wesley Kreder
flag-nl Michel Kreder
flag-nl Raymond Kreder
flag-nl Maurits Lammertink
flag-nl Andre Looij
flag-nl Ivar Slik
flag-nl Sjoerd van Ginneken
flag-nl Brian van Goethem
flag-nl Etienne van Empel
flag-nl Barry Markus
flag-nl Nick van der Lijke
flag-nl Pieter Weening
flag-nl Antwan Tolhoek

RIDE Magazine
18 Reacties
Sorteer op:
27 januari 2016 07:10
Kan alleen maar beteren me dunkt.
27 januari 2016 07:13
met de nieuwkomers dus. Maar Mike Terpsta staat er nog tussen.
27 januari 2016 07:56
Je mag dit jaar inderdaad toch wel wat meer van ze verwachten. Wel opmerkelijk dat 3 van de 4 nieuwkomers van een WT-ploeg komen. Ik dacht eigenlijk dat het idee achter Roompot vooral was om als opstapje te dienen naar een WT-team.
27 januari 2016 08:04
Mooi overzicht trouwens. Het blijft toch een jonge ploeg maar een beetje (betere) ervaring was nodig vind ik.
27 januari 2016 08:26
@Josi daar heb je natuurlijk wel ervaren mannen voor nodig.. iets wat vorig jaar noujuist ontbrak.
27 januari 2016 08:35
Ik denk dat Roompot niet voor jongeren is maar eerder een ploeg die ervoor zorgt dat Nederlandse renners die uit de WT vallen niet meteen naar een continentale ploeg moeten.
27 januari 2016 08:55
Ik denk dat Roompot beiden doet, en een vangnet zijn voor WT renners en jonge jongens een kans geven. En dat doen ze goed, uiteindelijk moet je ook winnen om de sponsor tevreden te houden, dus dat je dan wat renners met ervaring haalt is niet verkeerd.
27 januari 2016 09:09
@redactie Bij overzicht van de renners staat de kop 2015 boven, ik neem aan dat dit 2016 moet zijn. Verder kan Mike Terpstra geschrapt worden uit deze lijst, hier op jullie eigen website staat vermeld dat hij voor een clubteam gaat koersen in 2016.
27 januari 2016 09:23
Met Lammertink, v.d. Lijke en Weening heeft 't team toch 3 sterkhouders, die zich ook wel willen laten zien. Kijken hoe Tolhoek het gaat doen.
27 januari 2016 09:36
@kelderfan
Ik zou De Maar toch boven Vd Lijke plaatsen, qua sterkhouder.

Voor de Amstel Gold Race, waarschijnlijk het hoogtepunt van hun jaar, hebben ze eigenlijk best een goede ploeg. Lammertink was daar vorig jaar al de beste Nederlander.
27 januari 2016 12:46
@tendam
Ik zie het toch meer in v.d. Lijke; mede ook dat hij een stuk jonger is en Roompot hem toch heeft aangetrokken met oog op de toekomst.
27 januari 2016 12:52
Die Looij won echt alles bij de nieuwelingen en junioren. Ben benieuwd of hij de stap kan maken na een paar keer 4e en 5e afgelopen jaar.
27 januari 2016 14:03
ik ben vooral benieuwd naar de wildcards die deze ploeg wel of niet gaat krijgen. attractief koersen hebben ze afgelopen jaar toch wel gedaan dus daar ben ik niet zo bang voor. daarnaast ook erg benieuwd naar de ontwikkeling van looij en van der lijke nu hij de kans krijgt om voor zichzelf te gaan
27 januari 2016 17:08
Roompot heeft dit jaar echt een hele mooie ploeg. Weening en Tolhoek zijn toch 2 goede renners!
27 januari 2016 22:26
Roompot beschikt met onder andere Lammertink, Hoogerland, Reinier Honig en Marc de Maar over een interessante selectie voor het Ardennendrieluik.
Nou nou nou wat interessant! Vooral die laatste drie namen.... Die hebben daar toch alleen nog wat als knecht te zoeken. En wat daar zo interessant aan is begrijp ik niet.
Een ploeg die zo nationalistisch is dat ze het volkslied op het shirt wilden zetten, daar kan ik nóóit fan van worden. Bijna eng gewoon.
28 januari 2016 00:33
Zure snoepjes gegeten r525? Tuurlijk is Roompot 2e garnituur maar dat is in Nederland toch geweldig. Net als Topsport Vlaanderen in een kopgroep in Gent -Wevelgem, CCC in de bergtrui in de Ronde van Polen en Caja Rural elke dag in de aanval in de Ronde van Spanje. Als Kreder en Hoogerland de hele dag in de aanval rijden in de Amstel en De Maar (16e) en Lammertink (8e) rijden een goede race ben ik erg tevreden
28 januari 2016 10:45
Er staat in het artikel dat de ploeg Zeeuwse wortels heeft. Dit klopt volgens mij niet helemaal. Het project is destijds voornamelijk opgezet door Boogerd en Zijlaard. Dit zijn Zuid Hollanders. Pas nadat alles op papier stond qua visie en dergelijke is een sponsorzoektocht begonnen. Dat dit dan een Zeeuws bedrijf is geworden met overigens landelijke allure rechtvaardigt die zin niet lijkt mij. Volgens mij staat de licentie zelfs officieel op naam van Zijlaard. Het wagenpark van de ploeg in elk geval wel. Daarnaast is het voor een ploeg die 100% oranje wil zijn een beetje raar om in delen van het land te gaan denken. Is het niet? Ik denk dat iedere Nederlander zich wel kan identificeren met dit ploegje voornamelijk jonge renners die aanvallend koersen.
31 januari 2016 19:02
Roompot is Zeeuws, toch? Dus Zeeuwse roots.

Reacties zijn gesloten.