Michael Boogerd over Roompot: “Reden er een beetje voor spek en bonen bij”
maandag 20 april 2020 om 10:57

Michael Boogerd over Roompot: “Reden er een beetje voor spek en bonen bij”

Michael Boogerd heeft in een uitgebreid interview met Sporza teruggeblikt op zijn profcarrière, dopingschorsing en ploegleiderschap bij zijn Roompot-ploeg. Ook over dat laatste onderwerp is hij open: “In de grote koersen reden wij er een beetje voor spek en bonen bij”, zegt hij.

Samen met Michael Zijlaard, Erik Breukink en Jean-Paul van Poppel was Boogerd een van de krachten achter de Nederlandse ProContinentale ploeg. Met Roompot vonden ze een plek in het wielerlandschap tussen de amateurs en de WorldTour in. De renners in hun selectie hadden niet allemaal de winnaarsmentaliteit die de oprichters bij zichzelf herkenden. “Ik ging als renner altijd naar een koers met het plan om te winnen, dan is het lastig om zulke koersen vanaf de zijlijn te beleven. Al zou ik het wel gaaf vinden om met echte kampioenen te werken en te zien hoe zij de koers beleven.”

“Als ploegleider heb je overigens ook weinig invloed op de koers. Als je die beelden in de volgwagens ziet, dan hoor je dat er ook veel onzin wordt uitgekraamd. Ik vond het moeilijk om te zeggen: goed eten en drinken. Ik dacht altijd dat een renner dat zelf wel zou weten.”

In het interview met de Belgische sportzender blikt hij ook nog een keer terug op zijn dopingbekentenis. “Als er niet zoveel druk was geweest, dan had ik nooit bekend. Dat klinkt misschien vreemd, maar het is geen geheim dat in mijn periode een bepaalde cultuur was ontstaan waarin iedereen een beetje op dezelfde manier fietste, denk ik.”

“Je wil niet van je voetstuk vallen en de ellende meemaken die op je afkomt. Er zijn geen renners die bekend hebben omdat ze wroeging hadden. Je werd betrapt of je werd onder druk gezet. Niemand heeft uit zichzelf bekend”, zegt hij.

 
22 Reacties
Sorteer op:
20 april 2020 11:09
Goed gezegd! Niet alles verbloemen, maar zeggen zoals het is!
20 april 2020 11:10
Juichde voor hem, voel me nog steeds bedonderd. Hoort mijn inziens niet in een professionele wielerploeg thuis.
  20 april 2020 11:19
  Voel je je bedonderd juist door hem of door die periode van het wielrennen... waar bijna iedereen naar de verboden middelen greep ?
  20 april 2020 11:25
  Dan kan je alles en iedereen die actief waren tot zowat 2008 uit het wielrennen halen. Iedereen die je nu nog op de podiums ziet staan met huldigingen, ploegleiders, materiaalmensen. verzorgers, dokters, koersdirecteurs, veel verslaggevers en noem maar op.
  20 april 2020 11:28
  Allebei, maar omdat ik hem bij wijze van spreken adoreerde is de teleurstelling over hem des te groter. Hoe dan ook vind ik dat je met zulk gedrag niet in het professionele wielrennen thuishoort, geldt bv ook voor Riis.
  20 april 2020 14:23
  k ben hem dankbaar. ik zie het zo, dat mede door hem wij in Nederland nog een beetje mee speelden in de wielersport. En door hem zijn jongeren gaan wielrennen….. Hij heeft gedaan wat ik ook had gedaan, het was zijn droom volgen of stoppen. Thnx Boogie!
20 april 2020 11:56
Zou eerder van waanzin blijken als Elmar Reinders en Sjoerd van Ginneken iedere koers probeerden te winnen. Ze hebben nog aardig vaak top-10 gereden ook in de 1.HC koersen vorig jaar. De .UWT koersen waren wat te hoog gegrepen. Je kon zelf ook wel zien dat de uitgerangeerde Boom daar geen resultaat meer ging rijden. Lijkt me ook wat inherent aan het type ploeg, rijdend in de PCT. Beetje onrealistisch als Boogerd andere verwachtingen had.
  20 april 2020 12:00
  Nou, het klopt wel dat ze er in grote koersen voor spek en bonen bijreden, los van het feit dat dat ook wel te verwachten was qua budget en renners.
20 april 2020 11:58
Ik heb geen probleem met de (ex) wielrenner Boogerd. Hij had en heeft de bravoure van een Haags straatjochie. En die doping, ik heb nog steeds geen lijst van renners uit die tijd die honderd procent zeker géén doping gebruikten. Het was echt onderdeel van de cultuur.
  20 april 2020 15:55
  Die lijst zal je nooit hebben, want deze renners konden nooit een dikke prijs rijden tegen gedopeerde renners. Denk maar aan de volledige Lottoploeg die buiten tijd eindigde in de Tour van 1995 omdat deze zuiver reden... Met andere woorden, ze kregen geen nieuw contract of ze stopten uit frustratie zoals Edwig Van Hooydonck overkwam. Getalenteerde jongeren die probeerden om zuiver te koersen, raakten gewoon niet op een hoog profniveau, tenzij je naar de verboden middelen greep. Zo zijn er ook velen geweest, alleen hebben we ze helaas amper of nooit gekend.
20 april 2020 12:09
Het artikel vind ik niet een fantastische afspiegeling van het hele interview.
  20 april 2020 14:22
  Helemaal mee eens, loont de moeite om het op Sporza te kijken online. Is eigenlijk kritischer op zichzelf in de rol als ploegleider en wat hij daarin miste dan dat hij laatdunkend is over Roompot. Ook gaat-ie niet voor de goede vrede excuses aanbieden en enorm spijt betuigen voor het dopinggebruik. Best wel open en eerlijk. Het positieve is dat wielrennen hem zoveel deugd doet en die passie zichtbaar blijft nu zoveel jaren na zijn eigen carrière.
20 april 2020 12:10
Nou hij heeft niet veel wijsheid opgedaan de afgelopen jaren.. Wat een morele armoede zeg, dat je nog steeds maar naar 'anderen' blijft wijzen.. En dan nog even een trap na naar de Roompot renners.. Er zijn best wat dagen in de Tour geweest dat meneer Boogerd er ook voor spek en bonen bijreed..
  20 april 2020 12:48
  @VerstandOpNul ...zoals the student hierboven zegt is dit geen goede afspiegeling van het interview. Sowieso is het normaal dat je je dopinggebruik afzet tegen dat van je collega's. Als iedereen gebruikt is het logisch om dat te benoemen. Boogerd geeft ondanks dat aan dat het zijn eigen keuze was.
20 april 2020 12:17
Boogie is en blijft een jeugdheld. Ik ben begonnen met fietsen door de tour van 2007. Dat later bleek dat het peloton niet zo schoon was als wij dachten, doen de beelden niet vergeten.
20 april 2020 12:44
Goed dat Boogerd aangeeft dat het moeilijk is om als toprenner ook een goede ploegleider te zijn. Ik neem aan dat hij dat toch bedoeld. Het zijn toch allemaal coureurs die wat minder talent hebben en die veel verteld moet worden.
20 april 2020 13:17
“Als er niet zoveel druk was geweest, dan had ik nooit bekend". "Er zijn geen renners die bekend hebben omdat ze wroeging hadden. Je werd betrapt of je werd onder druk gezet. Niemand heeft uit zichzelf bekend” Dat zegt veel over de omerta in het wielrennen en ook over de instelling van de afzonderlijke renners. Kan me best voorstellen dat je in die tijd mee moest doen, maar als het gros van de renners na de actieve periode nog geen schoon schip wil maken dan is er moreel toch wat mis en moeten ze ook niet zeuren als er voor een grote ronde weer een beerput open kan gaan. En toch mis ik het wielrennen nu :-)
  20 april 2020 13:34
  Komt natuurlijk een boel schaamte bij kijken. Al dir jaren heb jr tegen vrienden en familie gezegd dat jij het niet gebruikte en liet je je negatief uit over renners die betrapt waren. Beken dan maar eens tegen je ouders, die geregeld langs het parcour stonden, dat je een boefje was.
  20 april 2020 14:32
  Zo is dat ook gegaan met de houding van Nederlanders tov de Duitse bezetter. Er is een soort algeheel beeld gecreëerd dat in stand moest worden gehouden dat we bezet en misbruikt waren door de Duitsers boeven. Terwijl het tussendoor allemaal niet per se zo'n ramp was, er zat leuke ontmoetingen en contacten zijn geweest met (individuele) Duitsers, Duitsers die bovendien deugden, en er in het begin ook goed aan hen verdiend is. En dan hoopte je achteraf, net zoals Boogie zei, dat ze je aan jouw deurtje voorbij zouden gaan. Zal ook wel de reden zijn dat er zo fors tegen NSB'ers is geageerd, soort gezamenlijke vijand gecreëerd als goede afleiding. Had je niks met de NSB van doen zat je gebeiteld!
  20 april 2020 15:39
  Oei, ik had niet verwacht een Godwin tegen te komen in een stukje over Boogerd.. Puik werk, kleomantre!
  20 april 2020 16:35
  och, als ik mn bijdrage kan leveren dan doe ik dat graag
20 april 2020 17:23
Des te knapper dat Pieter Weening gewoon de kastanjes uit het vuur bleef halen voor Roompot. Alle eerherstel voor hem en jammer dat hij geen ploeg heeft gevonden.

Reacties zijn gesloten.