Wielerploegen 2016: Lampre-Merida
foto: Ilario Biondi/BettiniPhoto
vrijdag 8 januari 2016 om 07:00

Wielerploegen 2016: Lampre-Merida

Met de Tour Down Under in het vooruitzicht start het nieuwe wielerjaar. Nu de transfercarrousel stopt met draaien, presenteert WielerFlits de komende vier weken de samenstellingen van de achttien WorldTour-teams, Roompot Oranje Peloton en de zeven Nederlandse continentale ploegen. In deze aflevering aandacht voor het Italiaanse Lampre-Merida, dat al sinds 1992 een vaste waarde is in het profpeloton.

Lampre-Merida
Land: flag-it Italië
Sponsor: Lampre is een Italiaanse staalfabrikant, Merida is een fietsenfabrikant uit Taiwan
Sinds: 1992
UCI-code: LAM
Fietsen: Merida
Tenue 2016: Klik

Aantal overwinningen 2015: 32
WorldTour-ranking 2015: 12e met 566 punten
Cqranking 2015: 12e met 6996 punten
Website: www.teamlampremerida.com
Facebook: /TeamLampre
Twitter: @lampre_merida

2015
Lampre-Merida maakte afgelopen seizoen een sprongetje voorwaarts in vergelijking met het jaar daarvoor. De teller liep op van 26 naar 32 overwinningen en in de WorldTour-ranking klom de ploeg van de veertiende naar de twaalfde plaats. Bovendien werd in alle drie de grote rondes minimaal één ritzege geboekt, in totaal zelfs zeven stuks.

Een podiumplaats in een grote klassieker bleef uit, al scheelde dat weinig. Niccolo Bonifazio werd vijfde in Milaan-San Remo, na eerder dat seizoen al in Zwitserland de Gran Premio Città di Lugano te hebben gewonnen. Rui Costa moest in Luik-Bastenaken-Luik genoegen nemen met de vierde plaats. Op die positie belandde hij ook in het eindklassement van Parijs-Nice. De enige overwinningen voor de oud-wereldkampioen waren een ritzege in het Critérium du Dauphiné en de Portugese titel op de weg.

Cycling: 67th Criterium du Dauphine 2015 / Stage 6

Rui Costa wint in de Dauphiné – foto: Sirotti

Davide Cimolai bezorgde Lampre-Merida de eerste WorldTour-zege van het seizoen. De sprinter schreef een maandje na zijn overwinning in de Trofeo Laigueglia de vijfde etappe in Parijs-Nice op zijn naam. Ook Rafael Valls beleefde een goed voorjaar. De Spanjaard won in februari een rit en het eindklassement in de Tour of Oman, voor Tejay van Garderen en Alejandro Valverde.

Vlak nadat Kristijan Durasek de Ronde van Turkije had gewonnen (hij boekte later ook nog een ritzege in de Tour de Suisse), piekte de enige Italiaanse WorldTour-formatie op het juiste moment. In de Giro d’Italia sloeg de ploeg met sprinters en rittenkapers liefst vier keer toe: Jan Polanc (vijfde etappe), Diego Ulissi (zevende etappe) en Sacha Modolo (dertiende en zeventiende etappe) zorgden voor dat succes.

Ook in de andere grote rondes deelde Lampre-Merida mee in de prijzen. Ruben Plaza kwam in de zestiende etappe van de Tour de France een half minuutje eerder over de streep in Gap dan Peter Sagan. De Spanjaard soleerde in september opnieuw naar de overwinning in de twintigste etappe van de Ronde van Spanje, waar Portugees Nelson Oliveira al de dertiende etappe op zak had gestoken. Ilia Koshevoy was ook dicht bij een ritzege, maar die werd hem door Bert-Jan Lindeman door de neus geboord.

Ruben Plaza

Ruben Plaza zegeviert solo in de Tour de France en de Vuelta a España – Foto: Sirotti

Hoge ogen in het klassement van de grote rondes scoorde Lampre-Merida niet. Alleen Oliveira (21e in de Vuelta) wist bij de beste 25 te eindigen. In de Tour werd er gehoopt op succes voor Rui Costa, maar zijn ambitie om eindelijk eens een goed klassement te rijden in de belangrijkste rittenkoers mislukte opnieuw. De Portugees voelde zich niet fit en gaf er in de elfde etappe de brui aan.

Aan het eind van het seizoen zorgde Modolo voor een fraai slotakkoord met twee ritzeges en het eindklassement in de Tour of Hainan. Met de Taiwanees Chun Kai Feng (wegwedstrijd en tijdrit), de Sloveen Luka Pibernik (weg), de Ethiopiër Tsgabu Grmay (weg en tijdrit) en de Portugezen Costa (weg) en Oliveira (tijdrit) leverde Lampre-Merida in 2015 ook nog een reeks nationale kampioenen af.

Transfers
Met Plaza (Orica-GreenEDGE), Valls (Lotto Soudal) en Oliveira (Movistar) vertrekt een drietal renners dat afgelopen seizoen verantwoordelijk was voor een aantal van de mooiste successen van de ploeg. Ook Filippo Pozzato gaat weg, maar dat gebeurt via de achterdeur. De twaalfde plaats in de Ronde van Vlaanderen was in 2015 het meest aansprekende resultaat van de ervaren Italiaan. “Hij heeft drie jaar volledige vrijheid gekregen en mocht zijn eigen beslissingen nemen”, concludeerde teammanager Giuseppe Saronni aan het einde van het dienstverband. “Maar de resultaten liegen niet. Die zijn uitgebleven.” De 34-jarige Italiaan vond na een lange zoektocht onderdak bij Southeast-Venezuela.

Louis Meintjes - foto: Sirotti

Louis Meintjes komt over van MTN-Qhubeka – foto: Sirotti

De voornaamste aanwinst voor komend seizoen is Louis Meintjes, die de verrassende overstap maakt van MTN-Qhubeka. De pas 23-jarige Zuid-Afrikaan brak aan het eind van het vorige seizoen definitief door als klassementsrenner met een knappe tiende plaats in de Ronde van Spanje. Ook Matej Mohoric heeft zijn hele carrière nog voor zich liggen. De wereldkampioen bij de beloften van 2013 werd overgenomen van Cannondale-Garmin.

Naast Mohoric werd er met Marko Kump nog een Sloveen aangetrokken. De 27-jarige sprinter was afgelopen seizoen goed voor maar liefst achttien overwinningen en mag het nu ook op het hoogste niveau laten zien. Ook de Italiaanse talenten Simone Petilli (22) en Federico Zurlo (21) komen de ploeg versterken. De Japanner Yukiya Arashiro, die overkomt van Europcar, is tussen dat jeugdige geweld met zijn 31 jaar een oude rot.

PIC561396431

Marko Kump boekte in 2015 liefst achttien overwinningen – foto: Sirotti

Lampre-Merida kijkt inmiddels ook al verder vooruit dan dit jaar. Zo wordt er een intensieve samenwerking gestart met opleidingsploeg Colpack. Voor 2017 heeft de fuchsia-roze formatie inmiddels de talenten Simone Consonni, Edward Ravasi en Filippo Ganna vastgelegd. Die laatste twee waren afgelopen najaar al even in dienst als stagiair.

In
flag-jp Yukiya Arashiro (Europcar)
flag-si Marko Kump (Adria Mobil)
flag-si Matej Mohoric (Cannondale-Garmin)
flag-za Louis Meintjes (MTN-Qhubeka)
flag-it Simone Petilli (Unieuro Willer Trevigiani)
flag-it Federico Zurlo (UnitedHealthcare)

Out
flag-pt Nelson Oliveira (Movistar)
flag-es Ruben Plaza (Orica-GreenEDGE)
flag-it Filippo Pozzato (Southeast-Venezuela)
flag-ar Ariel Maximiliano Richeze (Etixx-Quick-Step)
flag-co José Rodolfo Serpa (Aguardiente Antioqueño)
flag-es Rafael Valls (Lotto Soudal)
flag-it Niccolo Bonifazio (Trek-Segafredo)

De renners voor 2016
Slechts 24 renners heeft Lampre-Merida voor komend seizoen onder contract staan. Dat is er eentje meer dan het minimaal door de UCI voorgeschreven aantal renners voor een WorldTour-ploeg, waarmee kan worden gesproken over een uitermate smal selectiebestand. Lampre-Merida, dat aan het begin van 2015 nog 26 renners telde, zal willen laten zien dat dit goede resultaten niet in de weg hoeft te staan.

foto: ANSA/DANIEL DAL ZENNARO

Sacha Modolo – foto: ANSA/DANIEL DAL ZENNARO

Met tien Italianen vormen de renners uit eigen land nog steeds de ruggengraat van de ploeg. Een groot aantal van hen gokt het liefste op een sprint. Sacha Modolo boekte in de afgelopen Giro d’Italia zijn eerste ritzeges in een grote ronde en zal die lijn willen doortrekken. Ook Davide Cimolai, Valerio Conti en Roberto Ferrari zijn rappe mannen. En hoe vergaat het de Sloveen Kump op het hoogste niveau?

Lampre-Merida kent weinig uitgesproken klassementsmannen, al zal Meintjes wel zijn aangetrokken met dat doel. De Zuid-Afrikaan reed een goede Vuelta en wil zich nu ook laten zien in de Tour de France, waar hij vorig jaar wegens ziekte moest afstappen. “Ik wil dolgraag weer naar de Tour, al is het maar om te laten zien dat ik hem uit kan rijden”, bleef hij vooralsnog bescheiden.

foto: ANSA/LUCA ZENNARO

Diego Ulissi in extase na zijn Giro-ritzege van 2015. Mag hij in 2016 weer juichen? – foto: ANSA/LUCA ZENNARO

Rui Costa zal in de Tour de France niet meer als kopman worden uitgespeeld. “Hij wilde graag voor het klassement gaan in de Tour en daar werd zijn voorbereiding op aangepast, maar het heeft weinig opgeleverd”, vertelde manager Brent Copeland onlangs. “Het is voor hem beter om zich te focussen op etappes en eendagswedstrijen, zoals de Ardense klassiekers.” Ook Diego Ulissi is een geduchte klant in het eendagswerk. De Italiaan boekte de afgelopen jaren, voornamelijk in eigen land, telkens een paar mooie overwinningen en zal ook in 2016 een belangrijke rol krijgen.

Selectie Lampre-Merida voor 2016:
flag-jp Yukiya Arashiro
flag-it Matteo Bono
flag-it Mattia Cattaneo
flag-it Davide Cimolai
flag-it Valerio Conti
flag-pt Mario Costa
flag-pt Rui Costa
flag-hr Kristijan Durasek
flag-tw Chun Kai Feng
flag-it Robero Ferrari
flag-et Tsgabu Grmay
flag-by Ilia Koshevoy
flag-si Marko Kump
flag-za Louis Meintjes
flag-it Sacha Modolo
flag-si Matej Mohoric
flag-it Manuele Mori
flag-pl Przemyslaw Niemiec
flag-it Simone Petilli
flag-si Luka Pibernik
flag-si Jan Polanc
flag-it Diego Ulissi
flag-cn Gang Xu
flag-it Federico Zurlo

RIDE Magazine
7 Reacties
Sorteer op:
8 januari 2016 09:10
Lampre vind ik toch altijd een vreemd ploegje: een paar wereldtoppers, maar ook een heel aantal renners die net zo goed in een continental team zouden kunnen rijden, met alle respect. Misschien is dat toch wel een beetje het recept voor succes: degenen die toch aan de onderkant hangen qua fietskwaliteiten, zullen blij zijn dat ze een plekje in de ploeg hebben, en zullen hard voor de kopmannen fietsen
8 januari 2016 09:42
Hopelijk breken de talenten Polanc, Pibernik, Mohoric, Petilli, Zurlo en Conti echt door. Verder met Ulissi, Costa, Modolo, Meintjes, Durasek en Cimolai mannen die op veel parcoursen uit de voeten kunnen. Mooi team.
8 januari 2016 09:49
Valerio Conti een rappe man? :O eerder een klimmer, niet?
8 januari 2016 10:02
Ze hebben duidelijk verjongt in de selectie. Alleen het vertrek van Bonifazio is wel een aderlating zeg, toptalent én Italiaan, dat is toch wat je wil als Lampre.
8 januari 2016 10:30
Conti is een rappe man op heuvelachtig parcours. Zeker geen klimmer voor het hooggebergte.

Een mooi pak met talenten en aanstormende neoprofs. Ben benieuwd naar 2016!
8 januari 2016 17:50
Verwacht ook wel wat van Kump. Reed het afgelopen seizoen erg sterk in het Europese Circuit. Met name in de 2.1. koersen (Kroatie, China en Azerbeidjan bijv.)
8 januari 2016 21:20
Verschrikkelijke ploeg, vind ik; bijna altijd hoop ik dat een renner van een andere ploeg wint. Ik vertrouw ze ook nog minder dan Astana. Al hebben ze op zich wel mooie aanvallende renners... Het is toch dat vertrouwen heh.

Reacties zijn gesloten.