Wielergala 2019: Wie worden de Wielersporters van het Jaar?

woensdag 20 november 2019 om 15:30
Wielergala 2019: Wie worden de Wielersporters van het Jaar?

foto: RV

Wie volgen Tom Dumoulin en Anna van der Breggen op als Wielersporters van het Jaar? Vanavond worden de winnaars van de verkiezingen bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Wielergala, dat traditiegetrouw gehouden wordt in Den Bosch.

De Gerrit Schulte Trofee voor de renner van het jaar werd de afgelopen vijf keer steeds uitgereikt aan Tom Dumoulin, maar de Limburgse renner ontbreekt ditmaal bij de genomineerden. Bij de elite-mannen worden Mathieu van der Poel (winnaar Amstel Gold Race), Bauke Mollema (winnaar Ronde van Lombardije) en Steven Kruijswijk (derde in de Tour de France) uitgedaagd door Mike Teunissen (eerste Nederlandse geletruidrager Tour de France sinds 1989), Harrie Lavreysen (wereldkampioen sprint en teamsprint) en Twan van Gendt (wereldkampioen BMX).

Anna van der Breggen won vorig jaar de Keetie van Oosten-Hage Trofee voor renster van het jaar, nadat ze ook in 2015 en 2016 onderscheiden werd. Ook nu is de Zwolse (winnares Waalse Pijl en etappe Gio Rosa) genomineerd, net als Marianne Vos (winnares La Course en Women’s WorldTour), Annemiek van Vleuten (wereldkampioene op de weg en winnares Giro Rosa), Kirsten Wild (wereldkampioene omnium en Madison op de baan), Amy Pieters (Europees kampioene op de weg en wereldkampioene Madison) en Laura Smulders (winnares Wereldbeker BMX).

Tevens wordt de renner van de toekomst verkozen met de Gerrie Knetemann Trofee. Voor deze prijs is Nils Eekhoff de enige mannelijke kanshebber, volgens de jury omdat hij ‘geen wereldkampioen op de weg bij de beloften’ is geworden. Hij neemt het op tegen Lorena Wiebes (Nederlands kampioene op de weg), Demi Vollering (winnares Giro dell’Emilia), Ceylin del Carmen Alvarado (Europees en Nederlands kampioene bij de beloftes in het veld) en Inge van der Heijden (wereldkampioene bij de beloftes in het veld).

De winnaars worden gekozen door de Club van 48 (oud-renners, journalisten en vertegenwoordigers van de KNWU), huidige profrenners en het publiek via Telegraaf.nl.


Stem nu zelf op jouw favorieten!

Dit artikel delen:

12 Reacties

mackie 20 november 2019 om 15:40

Man/vrouw lijkt me uitgemaakte zaak. Eekhoff zal de sympathie hebben voor beste jongeren, maar Wiebes zou hem wel verdienen

0
Martino87 20 november 2019 om 16:49

Mollema heeft de grootste wedstrijd gewonnen, maar van der Poel is de renner van het jaar. Van Vleuten lijkt me ook duidelijk, bij de beloften zou ik gaan voor Wiebes.

0
theogaarenstroom 20 november 2019 om 19:45

Hoezo grootste wedstrijd gewonnen? Mollema 2 zeges waaronder Ronde van Lombardije . Vd Poel 42 zeges waaronder Dwars door vlaanderen, Brabantse pijl, Amstel Gold Race , Nk op de weg en in het veld,Ronde van GB, wereld en Europees kampioen veldrijden. Dan nog 4e in Gent Wevelgem en De ronde van Vlaanderen. En nog een ontelbaar aantal veldritten. Lijkt me duidelijk wie hier moet winnen.

0
Martino87 20 november 2019 om 20:22

Ik vind dat MvdP de renner van het jaar is hè? Hij is namelijk de beste renner terwijl en doet altijd mee om de knikkers (en wint dan meestal). Echter, als je een lijst maakt van de Nederlandse overwinningen naar belangrijkheid dan staat Lombardije bovenaan.

0
wiebipedia 20 november 2019 om 17:02

Vanderpoel verdient m waarschijnlijk het meest, maar die wint hem nog wel eens.
Mollema gaat hem waarschijnlijk nooit meer winnen als het dit jaar niet is. Die gun ik het meest

0
Pauls30303 20 november 2019 om 17:25

Is dit nog ergens op tv te volgen of via een live-stream?

0
Franco Ballerini 20 november 2019 om 20:05

Ik ben zoals 99% van de bezoekers van deze site een grote wielerfan, maar meen je het echt dat je deze verkiezing live wilt zien? Mannen en vrouwen vergelijken? Wegwielrenners, Crossers, MTBers, baanwielrenners op één hoop?

0
Pauls30303 20 november 2019 om 20:26

Het gaat mij meer om de terugblik op het afgelopen wielerjaar, met mooie beelden en toevoegingen van de hoofdrolspelers. De verkiezing zelf is uiteraard een appels met peren verhaal.

0
Franco Ballerini 20 november 2019 om 20:38

Eens.

0
Martino87 20 november 2019 om 20:51

Of je nou een of tien verkiezingen hebt, van der Poel wint.

0
Matje VdP 20 november 2019 om 21:54

Meer een verkiezing tussen appels en een complete fruitsalade.

0
Ron Achterberg 21 november 2019 om 20:18

Theo heeft 100% gelijk. Het gaat om de beste wielrenner en MVDP heeft veruit de meeste wedstrijden gewonnen.Met afstand zelfs meer dan alle andere renners bij elkaar. Daar komt tevens nog bij dat hij wereldtop is in 3 categorieën. 32 veldritten waaronder Nederlands kampioen Europees kampioen en Wereldkampioen. 14 MTB zeges waaronder Europees Kampioen en Nederlands Kampioen.13 zeges op de weg. Hoe prachtig een Ronde van Lombardije ook is en het behalen van een podium in een grote ronde, maar dat steekt allemaal schril af tegen enorme hoeveelheid zeges van MVDP

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone