WielerFlits Update met Tom Dumoulin

donderdag 28 mei 2020 om 19:30
Video

In de nieuwe WielerFlits Update spreken we met Tom Dumoulin. Met de kopman van Jumbo-Visma hebben we het onder meer over de noodzaak van een hoogtestage ter voorbereiding op de Tour de France, het gebrek aan dopingcontroles én over zijn opvallende ambities voor Parijs-Roubaix. “Ik start niet om een wedstrijd te ríjden, maar om het uiterste uit mezelf te halen.”

De Limburger legt ook uit waarom hij zijn persoonlijk lidmaatschap van de MPCC heeft opgezegd. Het nieuws dat wij gisteren publiceerden. “Ik vind het gedachtegoed van de MPCC heel mooi. Zij streven een schonere sport na en vinden de huidige dopingregels nog niet streng genoeg, vooral op het gebied van cortisonengebruik”, aldus Dumoulin. “Daar kan ik wel inkomen. Ze hebben strengere regels dan officieel. Team Sunweb was lid van de MPCC en ik was persoonlijk ook lid.”

Dit en meer in de nieuwe WielerFlits Update, die ook te beluisteren is als podcast.


Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

44 Reacties

Romāns Vainšteins 25 mei 2020 om 12:34

Dumoulin heeft overduidelijk besloten dat hij een aantal jaar zijn enorme talent tot het maximale gaat/laat benutten zonder moeilijke bijgedachten. Iets wat we als ‘landgenoten’ massaaal moeten toejuichen wanneer het echt belangrijk is dat die cup.., eh, het geel gepakt wordt. Ik zie het wel zitten vooral omdat er dus nog marges lijken te zijn die anderen al genomen hebben en voor hem nog te ontginnen terrein is.

rogierb 25 mei 2020 om 12:43

ik moet als landgenoot helemaal niets.

Joachim Agostinho 25 mei 2020 om 13:14

Meer dan een knechtenrol voor Roglic lijkt er niet in te zitten, wat die nog uit zijn benen schudde op het eind van vorig seizoen was ongekend.
Veel meer wielrenner ook en niet beducht voor een kopmanschap. Roglic wacht op niemand!

Giro_101 25 mei 2020 om 13:34

@Rogierb: Je hebt gelijk, maar je opmerking doet me denken aan moppersmurf…

On topic: Niet zo gek als een top-sporter continu afweegt wat hij/zij wil en waar hij/zij achter kan staan.

chasse patat 25 mei 2020 om 13:38

Mooi interview en weer prima werk Maxim en Jouri. Jammer dat jullie niet hebben doorgevraagd over de tijdrittraining en materiaal ivm de grote ronden. Ik ben benieuwd als Tom traint op lange klimmen in hoeverre dit ten koste gaat van zijn vermogens op de vlakke weg. Ik krijg zo de indruk alsof alleen de nadruk ligt op lange klimmen op hoogte in zijn voorbereiding.

Samlambeej 25 mei 2020 om 14:38

Voor ik kijk wil ik Wielerflits toch even proficiat wensen voor het kunnen bereiken van de wielerprominenten in deze tijden. Proficiat.

Kritische bespreking volgt.

Maxim Horssels 25 mei 2020 om 15:14

Ik ben benieuwd!

VerstandOpNul 25 mei 2020 om 14:53

Leuk gesprek met een redelijk goed geluimde Dumoulin..
Meest genoten van die 2 blije gezichtjes van de interviewers.. :-p

Samlambeej 25 mei 2020 om 15:28

Globaal gezien een goed interview, ik wilde wel bevestiging over mijn veronderstellingen: van programma, Alpen stages. Het palmares van Wiggins lijkt me een mooi streven voor Dumoulin. Tom blijft lekker genesteld tussen de Ardennen en zijn geliefde Maastricht. Hij was zijn vertrouwde zichzelf tot ie over de ketonen moest praten.

Het moment waarop hij zijn persoonlijk ketonengebruik openbaart begint ie toch ferm te stotteren. Wat zegt dat?
"MPCC… strengere rengels op het gebied van cortisonegebruik en weet ik veel wat allemaal . Dat vind ik toch een beetje respectloos.

Kijk, de switch van 'principieel zijn' naar 'kost wat kost willen winnen' is begrijpelijk. Das gewoon sport aan de wereldtop voor de roem en het grote geld. Ook Tom Dumoulin is daar vatbaar voor. Maar vertel het dan ook zoals het is. De Masters Pedagogen Plugge en Zeeman pretenderen heel graag morele superioriteit maar ook zij kennen onzekerheid mbt. ketonen en andere zaken. Moeten ze niet doen. We zien er zo door.

Panache 25 mei 2020 om 15:32

“Kijk, de switch van ‘principeel zijn’ naar ‘kost wat kost willen winnen’ is begrijpelijk.”

Heeft Dumoulin ooit een signaal afgegeven dat hij principieel tegen ketonen is? Van team Sunweb was dat bekend, maar Dumoulin wilde juist breken met Sunweb omdat hij niet op ieder vlak de ultieme drive/wil zag om de beste te willen zijn. Mijn idee (al eerder geopperd): Dumoulin weet dat je momenteel geen GT meer wint zonder ketonen. En (zie zijn getwijfel) weet hij ook donders goed dat ketonen gebruiken en MPCC beëindigen een smet op zijn schone imago is.

Samlambeej 25 mei 2020 om 15:45

@Panache
Lidmaatschap MPCC impliceert meer principes hebben dan de niet-aangeslotene. En hij was persoonlijk lid. Hij vindt, en ik citeer hem, "Het gedachtegoed héél mooi."

Voor mij is het nog geen smet op zijn imago. Maar als we Sunweb e.a. volgen dan moeten we sceptisch zijn over ketonen. Hij gaat dan MPCC uitlachen met gebaartjes dat ze ketonen gevaarlijk vinden. Moet ie niet doen. Slaat nergens op als je hun gedachtegoed zo mooi vindt.

Panache 25 mei 2020 om 15:50

Mwoah, op het moment dat hij lid werd was er nog geen sprake van opgeschaalde productie van ketonen voor een breed topsportpubliek. In 2019 veranderde het speelveld, vertrekt Dumoulin en zegt vervolgens zijn lidmaatschap op. Ik zie hier geen gekke sprongen, enkel voortschrijdend inzicht. WF ondervraagt hem over de opzegging en dan geeft Dumoulin antwoord (reden 1 ketonen, reden 2 nieuwe ploeg, reden 3 parijs-nice). Ik denk dat je iets zoekt wat er niet is, mede door de frame van de kop van het artikel gisteren.

harryjohan71 25 mei 2020 om 16:04

@Samlambeej DQS heeft dus ook minder principes, inclusief de renners, aangezien zij ook niet aangesloten zijn. Voor de overige ploegen en renners die niet lid zijn geldt hetzelfde. Zeker enkel van deze ploegen denken hetzelfde over ketonen. Alleen communiceren ze dit niet duidelijk. TJV geeft tenminste openheid en zorgt voor transparantie mbt gebruik ketonen.

Samlambeej 25 mei 2020 om 16:16

Inderdaad, DQS, Vino, … zij pretenderen het ook niet.

Samlambeej 25 mei 2020 om 16:10

Ik denk dat jij het hier net iets te sec ontleedt. Hij ziet er ongemakkelijk uit.

Als je voor een geloofwaardige wielersport bent dan ga je bij twijfel over iets onzeker en controversieel als ketonen vasthouden aan de principes (het mooie gedachtegoed).

harryjohan71 25 mei 2020 om 16:29

Hierbij suggereer jij dat de meeste worldtour ploegen niet kiezen voor een geloofwaardig wielersport, aangezien ze geen lid van MPCC zijn. Volgens mij wordt de wielersport geloofwaardig door transparant te zijn over de producten die ze gebruiken. Niet door lid te zijn van MPCC. Dit geldt ook voor de medische attesten.

Samlambeej 25 mei 2020 om 16:44

Dat doe ik inderdaad. Ze zijn geen van beide. Noch lid, noch transparant.

Eventueel als het wat te heet onder de voetjes wordt.

S. Morgenstern 25 mei 2020 om 17:28

Hoe zou transparantie over de middelen die je gebruikt er dan uit moeten zien? Welke doelpalen hanteer je?

Samlambeej 25 mei 2020 om 17:46

De chatbox laat niet genoeg tekens toe om zulk een thesis uiteen te zetten.
De vaststelling is dat men er zolang mogelijk over zweeg. Men dan in de rij stond om te bekennen en er nu een peloton op twee snelheden bestaat.

btw Lotto-Soudal gebruikt ketonen en is tot op heden nog steeds lid van de MPCC.

S. Morgenstern 25 mei 2020 om 17:53

Wat bedoel je met er zo lang mogelijk over zweeg? Vorig jaar in mei deelde ze het gebruik van ketonen in de ploeg al met Zonneveld. Zonder veel aanleiding (enkel een algemeen stuk in Belgische media) om daar open over te zijn. Hoeveel transparanter kun je zijn?

harryjohan71 25 mei 2020 om 17:55

Bijvoorbeeld over het gebruik van ketonen kunnen de ploegen eerlijk zijn, als hierover vragen gesteld worden.

Samlambeej 25 mei 2020 om 18:23

2012: Bij de Olympische Spelen van Londen in 2012 is een eerste keer over ketonen gesproken. Ze werden gelinkt aan de toplopers van de Britse ploeg, zoals superkampioen Mo Farah, en aan de wielrenners van Team Sky, onder meer Bradley Wiggins, die in 2012 de Tour de France won.
Hespel: "Ik heb ooit een renner horen zeggen dat hij aan een 12-tal Rondes van Frankrijk deelgenomen had, waarvan eentje op ketonen. Bij die ene op ketonen was zijn hartslag in Parijs nauwelijks gedaald tegenover zijn hartslag bij de proloog."
2013: Michele Ferrari: ketonen is superbenzine
2014: Sky wint Tours aan de lopende band maar ontkent gebruik.
2015: …
2016: …
2017: … nog steeds niets aan de hand …
2018: …
2019: Mei: studie Peter Hespel KU Leuven toont 15% prestatiebevordering.
2019: kort daarna ontdekt Jumbo Visma 'voor het eerst' ketonen, test, hup 1, 2, 3, kots, barf, ugh, resultaten top, lekker, "oh btw wij gebruiken ook ketonen. Maar het is van meerdere ploegen gekend. "
juli 2019 Lotto-Soudal bericht over gebruik ketonen. Het melden omdat andere ploegen dat doen noem ik niet 'transparant'.

S. Morgenstern 25 mei 2020 om 18:41

Wat is de relevantie van het noemen van jaren waarin ze het sowieso niet gebruikten (want nog veel te duur)? Mooie tijdlijn hoor, maar hij is voor de combinatie Jumbo en ketonen niet zo relevant toch?

Volgens mij was er voor de vraag van Zonneveld in mei 2019 geen enkele aanleiding om een persbericht (of iets anders) de wereld uit te doen over ketonen. Ze hebben hem naar aanleiding van een algemeen stuk, toen gewoon vertelt hoe ze er in de ploeg naar keken en hoe het werd gebruikt (transparantie). Daarvoor is er nooit een aanleiding geweest om er over te spreken. Of ik zie iets over het hoofd.

Ik begrijp anders werkelijk niet wat je anders had willen zien? Wel een persbericht op de eerste dag dat ze het middel in huis hadden? Is dat echt nodig?

Het melden omdat andere ploegen dat doen stukje begrijp ik ook niet Wat bedoel je daar mee? Dat alleen de eerste ploeg die over het gebruik van een middel spreekt transparant kan zijn (maar dat dus blijkbaar ook niet is), en de rest überhaupt kansloos om die stempel te krijgen?

Samlambeej 25 mei 2020 om 19:09

Voor alle duidelijkheid: mijn uitspraken in dit draadje gaan over het globale verhaal van meerdere ploegen.

Over het laatste: Ze gaan er pas melding van maken naar aanleiding van een spraakmakende studie, een vraag van een kritische journalist of nadat een andere ploeg dat doet.
=> Dus niet uit eigen beweging => dus niet echt transparant.

De vluchtig opgestelde tijdlijn toont aan dat er wel al eerder serieuze aanleiding voor was en doet vermoeden dat de geavanceerde ploegen al langer met het middel bezig zijn.

S. Morgenstern 25 mei 2020 om 19:20

Volledig uit eigen beweging is dus het criterium dat je hanteert voor 'echte' transparantie! Prima, maar niet helemaal zuiver volgens mij.

Transparantie als reactie is meer dan voldoende, dat hoeft niet actief. Aangezien er voor de vraag van Zonneveld nav dat artikel nooit een tegenstrijdige melding is geweest (Soudal was sowieso later) en ook geen aanwijsbaar moment voor een melding uit eigen beweging, is dit een tijdlijn die transparantie niet tegenspreekt.

Want welke serieuze aanleiding zie jij terug in je tijdlijn? Ik zie voor het transparante antwoord op de vraag van Zonneveld geen enkele koppeling aan Jumbo. Jij wel?

Panache 25 mei 2020 om 19:20

Transparantie is eerlijk zijn wanneer de vraag gesteld wordt.
Transparantie is niet je marginal gains zonder aanleiding aan de grote klok hangen.

Samlambeej 25 mei 2020 om 19:39

Wil je naar een imago van schonere sport dan is dergelijke brede transparantie over dergelijk prestatiebevorderende middelen gevraagd.

S. Morgenstern 25 mei 2020 om 19:51

Kun je dat vragen van topsport organisaties? Ik zie geen enkele ploeg zoiets doen.

Die investeren veel tijd en geld om de juiste samenstelling van toegestane (!) middelen voor topprestaties te vinden. Direct iedere stap daarin zien als aanleiding voor een persbericht is toch niet reëel?

De toename qua transparantie lijkt me daarnaast ook minimaal. Ik zie geen belangrijke winst voor een schonere sport, in vergelijking met een ploeg die gewoon open is over middelen en de keuzes die ze daarin maken.

Samlambeej 25 mei 2020 om 20:56

Misschien kunnen we dan nu naar de volgende kritische vraag gaan.
Lotto-Soudal maakte in juli 2019 het gebruik van ketonen bekend. Het is nog steeds lid van de MPCC, die het gebruik afraadt. Maar Lotto-Soudal kan dus wel gewoon lid blijven en blijven gebruik maken van ketonen.

Was het dan echt noodzakelijk voor Tom Dumoulin om de MPCC te verlaten? Of zijn ze bij Jumbo Visma vooral tegen de interne tests van het MPCC? Zoals ze bij een te lage cortisolwaarde van Bennett een annulering van zijn Giro betekende (oorzaak in astmamedicijn).
Of voor Boom (toen Astana) die nét vóór(lol) de Tour de France een abnormaal lage waarde had (ook oorzaak in astmamedicijn).

S. Morgenstern 25 mei 2020 om 22:10

Noodzakelijk was het niet, zoals het lid blijven ook voor niemand een noodzakelijkheid is.

Hij geeft een aantal redenen aan die tot het opzeggen hebben geleid. Die lijken me voldoende.

FDJ 25 mei 2020 om 22:27

Ik heb het idee dat buiten dit forum die ketonen amper een dingetje zijn dus misschien er gewoon eens over ophouden. Het is niet verboden dus niet gebruikt iets wat niet mag. En door…

Klm 27 mei 2020 om 07:01

Leuk dat Tom uitgebreid de tijd neemt voor dit interview. Een ongevraagde, maar goed bedoelde suggestie voor een volgende keer: heb oog voor de manier van vragen stellen. Jullie leggen Tom enkel gesloten vragen voor. Je ziet vervolgens dat hij ‘hard aan het werk’ is om toch te komen tot een uitgebreider antwoord. Daarnaast kan je ervoor kiezen om de vraagstelling neutraler te maken. Dat nodigt de geinterviewde (Tom red.) juist uit om zijn mening/visie te geven.

Romāns Vainšteins 27 mei 2020 om 09:11

Veelal het gevolg van een vragensteller die het wel lekker vindt om door te laten schemeren dat hij/zijzelf ook over een mening beschikt. Grootste kunst van de journalistiek om die logische valkuil te vermijden, bijzonder lastig.

Panache 27 mei 2020 om 10:34

Paar keer naar Louis Theroux kijken en analyse maken.
Uiteraard is die man van ander kaliber, maar juist daarom leerzaam.

V Wees nieuwsgierig.
X Wees onbevooroordeeld.
V Wees oprecht als je vragen stelt.
X Stel directe maar moeilijke vragen.
X Schroom niet om een lange stilte te laten vallen.
V Zoek persoonlijk contact (balans tussen een klik maken en afstand houden).
V Wees niet bedreigend (in houding en uitstraling).
X Ga er voor.

Samlambeej 27 mei 2020 om 10:38

"…vragensteller die het wel lekker vindt om door te laten schemeren dat hij/zijzelf ook over een mening beschikt."

Oh, das zo klef.

Jacob Lohof 27 mei 2020 om 14:09

Epo werd ook in het begin als onschuldig gezien

S. Morgenstern 27 mei 2020 om 14:35

Ja? Wanneer was dat? De eerste keer dat ik erover hoorde, ging het over sporters die midden in de nacht wakker gemaakt moesten worden.

Panache 27 mei 2020 om 15:37

Ik denk dat tramadol een beter voorbeeld is van een product dat eerst toegestaan was, maar na druk vanuit o.a. MPCC werd het vanaf 2019 verboden in het wielrennen.

FDJ 28 mei 2020 om 10:29

Tramadol is nooit onschuldig geweest en werd ook nooit zo gezien. Vanaf dat bekend werd dat het werd voorgeschreven aan renners of gebruikt is daar door hele verschillende mensen de risico’s overduidelijk van benoemd

Jacob Lohof 27 mei 2020 om 14:49

Werd daarvoor toch gedoogd, stond niet direct op dopinglijst

S. Morgenstern 27 mei 2020 om 14:53

Mwa, ze konden het niet opsporen en hebben eerst jaren met hematocriet grenzen gewerkt. Als onschuldig is het in mijn beleving nooit gezien.

Jacob Lohof 27 mei 2020 om 14:54

Moet wel eerlijk zijn was wel voor de doping jaren maar toch. En 2017 toch ook een onderzoek dat Epo geen kwaad kan dan vergelijkbaar met ketonen

S. Morgenstern 27 mei 2020 om 15:06

Maar toen waren er toch al die verhalen over nachtelijke weekdiensten?

Jacob Lohof 27 mei 2020 om 14:55

We zijn gewoon hypocriete Nederlanders , als bv Astana die zei zouden we anders reageren

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair