WielerFlits interviewt Clement: “Ik wil altijd goed rijden”
maandag 18 januari 2010 om 08:34

WielerFlits interviewt Clement: “Ik wil altijd goed rijden”

Vorig jaar kwam Stef Clement na drie jaar in Franse dienst gekoerst te hebben, weer terug op de plek waar hij zijn opleiding had genoten, Rabobank. De tijdritspecialist liet aan WielerFlits weten terug te kijken op een goed seizoen en wil dit jaar zich nog meer gaan tonen in de etappekoersen. “Op mijn leeftijd moet je de dingen doen waar je goed in ben en dat zijn bij mij de etappekoersen.”

2009
Op de titel Nederlands kampioen tijdrijden lijkt Clement een abonnement te hebben, vorig jaar pakte hij voor de derde maal deze titel. Eerder dat jaar pakte de Raborenner al op sterke wijze de winst in de slotetappe van de Dauphiné Libéré en kan dus terug kijken op een goed seizoen. “Ik kijk erg goed terug op vorig seizoen, ik heb twee koersen gewonnen. Als je dit ieder jaar doet, dan heb je een mooie carrière. Bovendien heb ik in de Tour goed gereden. Ik heb in principe alle gestelde doelen gehaald.”

Terug op het oude nest
Zijn terugkeer naar de bankiersformatie was een goede stap en Clement roemt daarom ook de sfeer en het beleid. Vooral het vertrouwen dat de ploeg stelt in het team vind hij een goed teken om verder te groeien. “Er is jarenlang gepraat over de nieuwe generatie. Vorig jaar is dit in de Vuelta er echt uitgekomen, maar dit wil nog niet zeggen dat het de werkelijke doorbraak is. Ik vind het een goed teken van de ploeg als er heel weinig jongens weggaan en ook weinig worden aangetrokken. Daaruit blijkt dat er vertrouwen is in deze ploeg, waardoor een ploeg hechter word. En zijn jongens die al jaren met elkaar koersen, vanaf de junioren. Dan heb je toch een band met elkaar. We hebben vorig jaar het jaar goed afgesloten, dat neem je mee naar dit nieuwe jaar.”

Seizoen 2010
De geboren Tilburger zal zijn seizoen starten in Down Under, om achtereenvolgens de Ronde van de Middellandse zee, Tour du Haut Var, Ronde van Murcia en de Ronde van Catalonië te rijden. “Ik heb bewust gekozen voor de dingen die mij liggen, waar ik goed in ben en dat zijn de etappekoersen. Op mijn leeftijd moet je weten wat je kunt en dat moet je doen.”

Klassiekers
“Ik heb mij nooit heel erg verdiept in klassiekers, als je dit nu nog moet doen dan kost je dat toch een paar jaar om je daarin te verdiepen. Je moet parcourskennis opdoen, je moet inhoud krijgen om daar wat te kunnen presteren en als je dat nu nog moet doen dan begeef je je op glad ijs.”

Verbeteren in de korte tijdrit en klimwerk
Met drie nationale titels en een derde plek op het WK in de rit tegen de klok is het wel duidelijk dat Clement een sterke tijdrijder is, echter valt er nog wel progressie te boeken in de korte tijdrit en het klimwerk. “Ik wil de tijdrit onderhouden, ik zal wel een beetje aan de snelheid moeten werken, vooral om in de korte tijdritten meer snelheid te hebben met optrekken en dergelijke. Ik heb nog genoeg te doen binnen de dingen die ik altijd heb gedaan.”

“Vorig jaar had ik met klimmen een lichamelijk probleem, een stukje spieropbouw was scheef gegaan waardoor ik minder was met klimmen. Nu is dat verholpen en verwacht ik dit jaar progressie in te boeken. Samen met een goede tijdrit verwacht ik in de etappekoersen ook nog wat vooruitgang te boeken in klassementen.”

“Ik heb niet echt per se koersen aangestipt, als de vorm goed is moet je die kans pakken. Wanneer je met Menchov of Gesink in een etappekoers zit dan moet je voor hun rijden, als zij er niet zijn dan kan ik meer voor eigen kansen rijden. Ik zal de kansen pakken die me worden aangeboden.”

“Ik wil altijd goed rijden, vorig jaar was Menchov in voorbereiding op de Giro in Castilla y Léon, daar werden we toen vierde (Clement) en vijfde en was er twee keer een aankomst bergop. Je weet dat het er in zit, dan wil je dat ook vaker doen. Maar het was daar niet gepland, als het parcours je ligt en de weersomstandigheden gunstig zijn; ik kan slecht tegen kou, dan moet je je kans pakken.”

Verplaatsing Nederlands kampioenschap tijdrijden
Natuurlijk gaat de Nederlands kampioen tijdrijden van 2006, 2007 en 2009 zijn titel dit jaar verdedigen, alleen vind hij het erg jammer dat het NK verschoven is en uit elkaar gehaald. “Jammer dat de tijdrit twee maanden naar voren is geschoven, dit vind ik zonde van het toernooi, ook vind ik het jammer dat de amateurs eruit zijn gehaald. Ik begrijp de belangen van de KNWU ook wel. Ik denk dat het beter was geweest als je het loskoppelt, zoals het was dus, nu is het drie dagen voor de weg en wordt het echt een woensdagavondritje. De amateurs rijden ineens in Groningen. Dan houdt je maar een wedstrijd over van tien vrouwen en tien mannen, ze maken de weg een uurtje vrij en dat is niet goed voor het aanzien.”

Het WK parcours heeft Clement nog niet kunnen verkennen omdat het in Australië is, maar het doel om het nog beter te doen dan zijn derde plek in 2007 is er nog altijd. “Ik heb nog geen oog op het WK parcours, wel heb ik daar informatie over opgevraagd. Ik hoop het daar nog steeds een keer beter te doen dan mijn derde plek in 2007.”

RIDE Magazine