Wielerbond: “Van Gansen zou beter een stap opzij zetten”

donderdag 13 juni 2019 om 09:03
Wielerbond: “Van Gansen zou beter een stap opzij zetten”

Bondsvoorzitter Tom Van Damme - foto: Cor Vos

Tom Van Damme heeft een oproep gedaan aan ploegmanager Patrick Van Gansen. De voorzitter van de Belgische wielerbond geeft aan dat de beschuldigde manager zich voorlopig beter kan terugtrekken. “Hij zou beter een stap opzij zetten tot er duidelijkheid is over zijn rol”, aldus Van Damme in Het Nieuwsblad.

Al negen ex-rensters van Health Mate Ladies hebben zich uitgelaten over ongepast gedrag en seksuele intimidatie van Van Gansen. De laatste renster die zich daar bijgevoegd heeft, is voormalig prof Liz Hatch. De Amerikaanse reed in 2013 een korte periode voor de Cyclelive-ploeg van Van Gansen. Zij sluit zich aan bij de genoemde verhalen, onder meer in een open brief van vijf voormalig rensters van Health Mate Ladies.

De Belgische wielrijdersbond en het Antwerps parket laten weten dat er geen officiële klachten zijn ingediend over de situatie binnen Health Mate Ladies. Een deel van de rensters heeft aangegeven de situatie te hebben aangekaart bij de internationale wielerunie UCI. Van Gansen zegt onschuldig te zijn.

Dit artikel delen:

12 Reacties

sooike 13 juni 2019 om 10:17

Zou Van Damme al iets meer weten over deze nare zaak, omdat hij wel erg snel met een rigoureus voorstel komt ?

dikkechaap 13 juni 2019 om 10:34

Valt wel mee toch? Hij zegt er nadrukkelijk bij “tot er meer duidelijkheid is over zijn rol”.
Het lijkt me verstandig dat de voorzitter van de wielerbond in eerste instantie aan de wielrensters denkt. Er is gegronde reden tot zorg gezien het aantal beschuldigingen op het moment, maar als het uiteindelijk toch allemaal niet waar blijkt te zijn kan hij natuurlijk terugkeren.
Een “stap opzij” kan ook zijn dat hij voorlopig niet bij wedstrijden aanwezig is en het dagelijkse management aan iemand anders laat.

ifor 13 juni 2019 om 10:34

Redelijk snel? Als al je personeel tegen je in opstand komt is het wel klaar. Sowieso, hoe deze man over zijn eigen rol spreekt, spreekt boekdelen…

Mystery Rider 13 juni 2019 om 11:27

Heb je het interview van Van Damme gezien op het nieuws bij VRT?

‘Wij hebben in samenspraak met de UCI besloten dat de UCI de leiding neemt om juridische fouten te vermijden’

LEES: ‘De Belgische wielerbond heeft in dit dossier al zo veel fouten gemaakt dat als wij de ethische commissie zouden leiden de advocaten van Van Gansen ons met de grond gelijk gaan maken’

M.a.w. in het belang van de dames is het de beste oplossing om ons hier niet mee te bemoeien, we gedragen ons dan ook zo politiek correct als mogelijk, maar vragen vriendelijk aan Mr. van Gansen om een stapje opzij te zetten.

Hoebele 13 juni 2019 om 12:16

In het fragment bij VRT Nieuws blijft hij fouten maken. Hij begint over een rechtszaak wegens smaad en dat er niets te plukken valt bij Meisels en Mustonen. Ook de renster (zonder naam genoemd) die naast hem staat en hem verdedigt, is ook niet heel geloofwaardig. Natuurlijk verdedigt ze hem als zij de rest van het jaar nog opgesteld wil worden. Bovendien wat ze zegt “dat hij veel energie in de ploeg steekt” zal beslist waar zijn, maar wil niets zeggen over zijn gedrag.

Romāns Vainšteins 13 juni 2019 om 10:50

Het hele concept > van Gansen en de 7 prinsesjes , gezellig samen in een huisje proberend wielrenster te worden, is natuurlijk een tikkende tijdbom van meet af aan geweest.

Mystery Rider 13 juni 2019 om 11:23

Misschien moet Van Damme eens in eigen boezem kijken en zich afvragen hoe het komt dat deze gast een wielerteam kan opstarten en de Belgische wielerbond dit toelaat zonder verloningen in de contracten en enkel met kost en inwoon? DUH!?

KettingRechts 13 juni 2019 om 13:41

Dit gebeurt bij de mannen ook. Op continentaal niveau maar ook op pro conti niveau waar renners onder tafel hun salaris (gedeeltelijk) terug betalen.

Veloburto 13 juni 2019 om 14:05

@WF, Dit is toch een wielersite? Is al het zoveelste bericht over deze kwestie. Uiterst kwalijk uiteraard, maar laat dit lekker over aan de rechtsgang en focus op de sport zelf. Uiteindelijk heeft het niets met wielrennen te maken, maar met een geile gast die zich niet kan inhouden

DeSjors 13 juni 2019 om 22:47

Met de groeiende stroom insta-dnf’jes wellicht wel een goed idee voor enige regulering in het damesprofpeloton.

Spurter 14 juni 2019 om 17:21

Vroeger reed menig kermiscoureur voor een broek en een shirt. Sommige dames rijden tegenwoordig blijkbaar voor een broek en een ….

Denk best de World Tour inkrimpen. Ploegen waar geen salaris wordt betaald en geen deftige begeleiding is, die hebben niets te zoeken in de World Tour. Dan komen rensters ook niet meer in de verleiding om bij dit soort ploegen te rijden.

west 14 juni 2019 om 08:50

Als het aan de Belgische wielerbond lag was dit stilletjes door hen bij al het dopinggebruik onder het kleed geveegd.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair