WF interviewt Van Hummel: “Ik ben nu een andere renner”

donderdag 5 januari 2012 om 07:21

Kenny van Hummel

foto: Vacansoleil-DCM

Een van de opvallendste nieuwe namen bij Vacansoleil-DCM is die van Kenny van Hummel. De 29-jarige sprinter leek vergroeid met de Skil-ploeg, maar maakte de voorbije winter de overstap naar het tweede WorldTour-team van Nederland. Bij de formatie van Daan Luijkx hoopt hij in 2012 nieuw elan te vinden en wil hij opnieuw zijn opwachting maken in de Tour de France. WielerFlits sprak met hem.

Van Hummel maakte de overstap naar een nieuwe ploeg omdat hij toe was aan een nieuwe omgeving. “Je merkt dat je in een bepaalde sleur komt en dat alles routine gaat worden. Dat had ik ook. Na zes jaar had ik eigenlijk alles al gezien. Het werd routine en ik zocht naar iets nieuws. Die mogelijkheid kreeg ik al vrij snel in het jaar. De ploeg kwam al in de Giro naar mij toe. Ik ben een paar keer met Daan Luijkx gaan praten en dat sprak mij erg aan. Ik kijk ook uit naar de samenwerking met Jean-Paul van Poppel. Ik denk dat ik daardoor nog een completere sprinter kan worden.”

De verandering van omgeving zorgde ervoor dat een gemotiveerde van Hummel zijn trainingen anders ging aanpakken. “Hiervoor werkte ik bij Skil veel met Merijn Zeeman. Ik was erg tevreden over de samenwerking. Nu ben ik bezig met Marc Lamberts en dat verloopt vlekkeloos. We zijn nu nog aan het uitzoeken wat voor mij het beste is. Dingen als het vetpercentage worden veel beter in de gaten gehouden. Ik ben daardoor ook een paar kilo kwijt geraakt. Hierdoor denk ik beter door de heuvels te kunnen komen. Vorig seizoen heb ik al gezien dat ik de heuvels en de bergen steeds beter ging verteren. In bergachtige etappes kwam ik steeds vaker in een goede groep terecht. De dag erna stond ik er dan weer en kon ik meesprinten om de overwinning. Andere jaren was dat anders. ”

Van Hummel boekte in 2011 enkele aansprekende overwinningen in onder meer de Ronde van Turkije. “Ik kan niet het hele jaar door top presteren, maar op bepaalde momenten kan ik me met de wereldtop meten. Op dat moment kan ik iedereen kloppen. Dat heb ik dit jaar een aantal keer laten zien. Zo heb ik Greipel in een aantal rechtstreekse duels verslagen. Ik rij ook in Down Under, daar kan ik me direct meten met de wereldtop. Dat wordt mijn eerste doel dit seizoen.” Van Hummel denkt er in januari direct te staan. “Ik ben met een goed gevoel uit de winter gekomen. Dat merk ik bijvoorbeeld aan mijn wattagemeter. Ik sta er nu een stuk beter voor dan vorig jaar.”

De Ronde van Frankrijk wordt in 2012 zijn hoofddoel. “Na Down Under ga ik naar Zuid-Europa om daar een aantal koersen te rijden zoals Algarve, Almeria en Ruta del Sol. Ik wil daar mijn grenzen verleggen. Dat heb ik nodig om in andere zware koersen mijzelf te manifesteren.” De Giro d’Italia laat hij links liggen omdat alles in het teken staat van de Tour. “Ik sta bij de laatste vijftien voor de Ronde van Frankrijk. Voor mij is het belangrijk dat ik beter de heuvels doorkom, zodat we niet hetzelfde krijgen als in 2009. Ik ben een andere renner,” stelt hij vastberaden. “Het parcours is nu ook anders dan in 2009. Na de Ardennen komen er etappes waar kansen liggen voor mij. Ik weet nu ook beter hoe ik me moet voorbereiden op de Tour. Toen werden we voor de leeuwen gegooid en wist niemand nog wat hij kon verwachten. Dat is nu anders. Ik weet nu hoe ik daar mee om moet gaan. Ik wil daar de wereldtop het vuur aan de schenen leggen. ”

De Olympische Spelen is voor veel sprinters een doel, maar van Hummel rekent niet op een uitverkiezing. “In Denemarken was het een perfect parcours voor sprinters, maar wilde de bondscoach geen sprinter meenemen. Het zou mij heel erg verrassen als hij me nu mee gaat nemen naar de Olympische Spelen. Hij heeft mij heel duidelijk aangegeven dat ik nog niet heb laten zien dat ik na 260 kilometer nog steeds kan sprinten. Ik heb het wel al laten zien na 220 kilometer maar niet naar 260. Ik ben eigenlijk niet met de Spelen bezig. Voor mij draait het om de Tour. “

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair