WF interviewt Keisse: “Begin het seizoen met achterstand”

zaterdag 22 januari 2011 om 11:33

Iljo Keisse zit momenteel in een lastig parket. De Belgische pistier mag van een Belgische rechter koersen binnen België, maar buiten zijn eigen landsgrenzen wordt hij er door de UCI ervan weerhouden zijn vak uit te oefenen. Nadat de internationale wielerunie zijn baanseizoen frustreerde laat het hem ook niet zonder slag of stoot op de weg rijden. “Eigenlijk kan ik momenteel alleen in België koersen,” aldus een wanhopige Keisse. WielerFlits sprak met hem.

Ondanks tegenwerking van de UCI kende Keisse de voorbije winter succes op de baan. Hij won zijn Zesdaagse van Gent terwijl hij in Rotterdam twee punten te kort kwam voor de eindoverwinning. Zijn baanseizoen zit er zo goed als zeker op. Zo staat hij niet aan de start van de Zesdaagse van Berlijn. “Daar rij ik eigenlijk nooit, dus ook dit jaar niet.” Mocht hij in Kopenhagen willen starten, zou hij zijn dossier in het Deens moeten laten vertalen indien hij net als in Rotterdam via de rechter startrecht af moet dwingen “En dat wordt te duur.” De Zesdaagse van Tilburg is geen optie. “Zij hebben waarschijnlijk niet het budget om mij binnen te kunnen halen.”

Zijn loopbaan als pistier zal volgend seizoen beperkt blijven tot zesdaagsen. De Olympische Spelen van Londen slaat hij over. “Zeg nooit nooit, maar ik denk dat het moeilijk wordt. Als ik een medaille had willen winnen, dan had ik dat in Peking moeten doen. De koppelkoers staat volgend jaar niet meer op het programma, dus dat gaat een moeilijk verhaal worden” Op een andere discipline geeft hij zichzelf weinig kans. “De ploegenachtervolging is in België niet echt een succesverhaal en in de omnium zitten teveel onderdelen die mij niet liggen.”

Wat rest voor Keisse is zijn seizoen bij Quick Step te vervolgen op de weg. Manager Patrick Lefevere staat achter zijn renner en houdt hem in zijn ploeg. “De tactiek van de UCI is nu om andere mensen onder druk te zetten,” vertelde de manager van de Belgische formatie. “Ik ben zelf niet in het dossier gedoken maar onze doktoren verzekeren mij dat zijn uitleg plausibel is. Wij geloven Iljo en laten hem niet vallen.”

Ondanks het vertrouwen van zijn ploeg kan Keisse in 2011 slechts een beperkt programma rijden. Door de problemen heeft hij een gemankeerd programma. “Eigenlijk kan ik momenteel alleen in België koersen,” vertelde Keisse. “Vooral kleinere wedstrijden als de Driedaagse van West-Vlaanderen, GP Samyn en Nokere Koerse. Voor het Vlaams openingsweekend zal ik niet sterk genoeg zijn. Ik mis de eerste weken belangrijke wedstrijdkilometers die anderen wel in het buitenland kunnen rijden. Hierdoor heb ik geen goede voorbereiding en begin ik met een achterstand. Daarnaast ben ik lang out geweest en zal ik tijd nodig hebben om er weer terug in te kunnen komen.” Op 11 april hoopt Keisse op meer duidelijkheid. Dan wordt zijn zaak opnieuw behandeld in Brussel.

Dit artikel delen:

Volg hier