WF interviewt Duyn: “De ambitie van NetApp sprak me aan”

maandag 8 februari 2010 om 21:26

Deze winter deed Huub Duyn een stapje terug. De 25-jarige renner maakte de overstap van de Amerikaanse ProTour-formatie Garmin-Slipstream naar Team NetApp. Een volledig nieuwe ploeg die onder Duitse licentie rijdt en op het Continentale niveau zal uitkomen. Wielerflits interviewde Duyn over zijn opmerkelijke switch en zijn blik op de toekomst.

Hoe is het met je?
”Ja, het gaat goed. Ik heb pas een appartement gehuurd in Rekem, in België. Ik ben daar voortaan regelmatig te vinden om te trainen. Hier wonen namelijk veel jongens uit het wielrennen en je kan hier goed fietsen.”

Hoe kijk je terug op het afgelopen seizoen?
”Niet slecht, het was op zich een goed jaar voor me. Het belangrijkste is dat ik zonder problemen heb kunnen fietsen, ook al heb ik geen contractverlenging gekregen. Ik wilde nog wel bij Garmin blijven, maar niet ten koste van alles om dan uiteindelijk als 25ste man bij de ploeg te horen. Het zat er naar mijn idee ook al een klein beetje aan te komen dat ik geen contract verlenging zou krijgen, omdat ik sinds mei 2008 geen wedstrijd meer gefietst had en er de vorige winter weinig was gesproken tussen de ploegleiding en mij. Ik kon niet mijn wedstrijden uitkiezen waar ik goed in wilde zijn, het was in 2009 gewoon fietsen waar de ploeg me opstelde.”

In de periode augustus/september werd het voor Duyn echt duidelijk dat hij een nieuwe ploeg moest gaan zoeken. Welke ploegen waren er geïnteresseerd in de diensten van de Nederlander?
”Er waren via mijn zaakwaarnemer met meerdere ploegen contacten. Welke ploegen dat waren dat doet er niet zoveel toe. Het meest concreet was het nieuwe Team NetApp uit Duitsland en daar heb ik uiteindelijk ook voor gekozen. Natuurlijk is het een duidelijk stap terug, maar zo zie ik het zelf niet helemaal. Het is niet zomaar een Continentale ploeg. De ambitie die deze ploeg heeft sprak me aan, daarnaast hebben ze een grote sponsor en is de begeleiding zeer ervaren en professioneel. Om een voorbeeld te geven: We hebben onlangs met de ploeg vijf dagen in Italië getraind en alles was perfect geregeld. Je wordt weliswaar niet zo verwend als bij Garmin, maar voor een Continentale ploeg is het soms flink aanpoten. Ook was ik positief verrast door het feit dat half januari we keurig onze gehele outfit en accessoires thuis kregen bezorgd.”

Welke rol verwacht je binnen het team te krijgen?
”Ik hoop toch wel een beetje dat ik een van degenen ben die naar voren wordt geschoven als kopman. Het is een jonge ploeg en weinig van die jongens hebben op het hoogste niveau gekoerst. Ik vind het niet erg om als leraar te spelen voor jonge renners, vindt dat zelfs leuk. Maar ik ben 25, en dus zelf nog vol ambitie. Ik ben nog niet zo vol ervaring dat mijn ploeggenoten alles van mij moeten aannemen, maar ik kan ze allicht helpen met dingen die ik al wel geleerd heb natuurlijk!”

Wat zijn je ambities voor dit seizoen?
”Dat is gedeeltelijk afhankelijk van het programma dat de ploeg mag rijden. Team NetApp is een Continentale ploeg en krijgt dus niet automatisch een uitnodiging voor de grotere wedstrijden. Het zal vooral afhangen van de wildcards die de ploeg krijgt welke wedstrijd ik rijd. Ik wil gewoon lekker kunnen fietsen. Als beroepsrenner heb ik door meerdere blessures en de Ziekte van Pfeiffer een valse start gekend en ik hoop dat dit nu voor bij is. Ik wil dit seizoen gewoon net zoals het ouderwetse wielrennen er lekker invliegen en mee zitten in ontsnappingen.”

Als wat voor type renner zie je jezelf, of waarin ben je gespecialiseerd?
”Ja, dat is ook zo’n vraag. Ik ben niet echt ergens in gespecialiseerd. Daar hoop ik nog wel achter te komen binnenkort. Nu kan ik van alles een beetje. Ik kan redelijk finishen, kan een eind mee bergop fietsen met de grote namen en kan ook wel aardig tijdrijden.Dit seizoen moet ik gewoon zoeken waar ik goed in ben. Ik ben ook een renner die van klassiekers houdt. Dit zijn gewoon de mooiste wedstrijden om te fietsen.”

Hoop je ooit nog terug te keren op het hoogste niveau?
”Ja, dat is wel de bedoeling. Ik vind plezier hebben in het fietsen het belangrijkst en denk dat als je dat als instelling hebt, je vanzelf beter gaat presteren en op een hoger niveau zal komen.”

Welke wedstrijd zou je ooit nog op je naam willen schrijven?
”Dat is de Ronde van Vlaanderen. Alles daaromheen is gewoon fantastisch. De sfeer, het parcours en het publiek maken het mooi. Ik heb hem nu tweemaal mogen rijden, maar dit jaar zal dat lastig worden. Desondanks moet ik ook realistisch zijn, want er zal voordat ik deze wedstrijd ooit echt kan winnen nog een hoop moeten gebeuren. Toch zijn er ook nog genoeg andere mooie wedstrijden. Het winnen van het Nederlands Kampioenschap op de weg staat ook hoog op mijn verlanglijstje. Het lijkt me mooi om dan als eenling of in een groepje toe te slaan tegen de oranje formatie van Rabobank.”

Dit artikel delen:

Net binnen

Populair

Materiaalzone