WF interviewt Chris Horner: “Zelfde team, maar beter geolied”

vrijdag 13 januari 2012 om 20:35
Chris Horner

foto: RadioShack-Nissan-Trek

Chris Horner is één van de oude rotten in het peloton, maar is de laatste jaren beter dan ooit. Hij kwam met Johan Bruyneel mee van het oude Team RadioShack naar de nieuwe ploeg RadioShack-Nissan-Trek. De Amerikaan weet dat hij niet de kopman is in de Ronde van Frankrijk, maar vindt dit absoluut geen probleem. WielerFlits sprak met hem.

“Ik heb helemaal niet het gevoel dat ik een nieuw team rijd,” zo zegt Horner op de perspresentatie van zijn nieuwe ploeg in Luxemburg, “Het is eigenlijk dezelfde ploeg, maar dan beter geolied.”

De veertigjarige renner is erg blij dat hij nog steeds bij Johan Bruyneel in de ploeg zit. Hij denkt dan ook zeker dat de Belg de gebroeders Schleck verder kan helpen aan goede prestaties in de Tour de France. “Het sterke punt van Johan is dat hij een fantastische motivator is. Je wil hem gewoonweg niet teleurstellen. Als je iemand achter je in de auto hebt zitten die zoveel grote ronde-overwinningen achter zijn naam heeft en die zoveel prestaties heeft geleverd in de Ronde van Frankrijk en het wielrennen in het algemeen, dan ga je vanzelf beter presteren en geef je altijd honderd procent.”

Over zijn eigen functie tijdens de Tour maakt hij zich geen zorgen. Horner weet dat hij geen kopman is en dat vindt hij geen probleem. “Eigenlijk was het vorig jaar juist anders dan anders toen ik als kopman startte. Dat deed ik nooit. Ik heb bijvoorbeeld ook al bij Alberto Contador in de ploeg gezeten en weet wat het is om voor anderen te werken. Nu ga ik eigenlijk in de Tour doen voor de Schleck’s wat ik al jaren doe.”

Dit seizoen heeft de renner uit Bent, Oregon twee doelen voor zichzelf: De Ronde van Californië en de Ronde van Frankrijk. In Californië kan en mag Horner voor zichzelf gaan. “Het zal nu wel anders zijn dan vorig jaar nu Levi Leipheimer en ik tegen elkaar moeten rijden.” Dit is echter normaal volgens de Amerikaan. “Ik heb in mijn carrière al bij veel teams gereden en heb al vaker in deze situatie gezeten, maar het is natuurlijk wel anders omdat we elkaar zo goed kennen.”

Het is erg moeilijk om de vorm vanuit Californië mee te nemen naar de Tour de France, maar volgens de 40-jarige is dit geen onoverkomelijk iets. “Het is mogelijk om beide goed te zijn. Toen ik vorig jaar uit de Tour viel was ik ook erg goed en stond ik er ook nog goed voor in het algemeen klassement. Je moet tussen de twee wedstrijden een soort van mentale pauze inlassen, maar die mag ook zeker niet te lang zijn, want anders verlies je je topvorm. Je moet eigenlijk drie maanden lang goed zijn.”

foto: Sirotti

Het heeft in de carrière van Chris Horner lang geduurd voordat hij naar de grote wedstrijden kwam in Europa, maar hier heeft hij geen spijt van. “Toen ik bij Mercury ging rijden in 2000 was het eigenlijk de bedoeling een Europees programma te rijden, maar dit ging door financiële problemen niet door. Maar ik heb altijd met veel plezier in de Verenigde Staten gefietst, het was vooral relaxter op de momenten dat je niet op de fiets zat.”

Toch heeft Horner wel enkele dingen waar hij spijt van heeft. “Ik had graag vaker de Ardense klassiekers gereden.” Desondanks rijdt hij dit jaar, net als in 2011, die koersen niet.” De wedstrijden passen niet in het wedstrijdprogramma van de Amerikaan. “Als ik goed wil zijn in de Ronde van het Baskenland en in de Tour of California is het niet goed om door te trekken via de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. De keuze is ook gemaakt omdat het voor mij veel moeilijker is om te winnen in die klassiekers dan in een rittenkoers. Dat ligt mij gewoon veel beter.”

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone