Wereldbeker veldrijden schrapt drie crossen

Wereldbeker veldrijden schrapt drie crossen

© Cor Vos

woensdag 1 juli 2020 om 17:28

Onvermijdelijk heeft Covid-19 ook zijn impact op het nieuwe veldritseizoen. Er is niet alleen de dreiging van het virus zelf, een aantal manches van de vernieuwde Wereldbeker viel ook middenin de naar het najaar verschoven klassiekers. Vooral de crossen in Waterloo, Dublin en Antwerpen zijn het kind van de rekening.

Een tripje naar Waterloo (Wisconsin) begin oktober (4/10)  voor één wereldbekermanche? Nee, daar stonden de Europese veldrijders dit jaar niet voor te springen. Zeker niet in de wetenschap dat de pandemie in de VS vandaag nog volop woedt. Een kruis door de openingsmanche van de Wereldbeker dus. Het zat er al weken aan te komen en is vandaag ook bevestigd.

Eenzelfde lot is de organisatoren uit het Ierse Dublin beschoren. En dat heeft niet alleen met Covid-19 te maken. Deze tweede WB-manche zou namelijk op 18 oktober worden afgewerkt. Uitgerekend de dag waarop de Ronde van Vlaanderen op de nieuwe wegkalender geprogrammeerd staat. Zware concurrentie in eigen huis dus, want Ronde-eigenaar Flanders Classics is ook overkoepelend organisator van de Wereldbeker veldrijden. Ook hier is een afgelasting alleen maar een logische beslissing.

Elf wedstrijden in vijf landen
Tot slot zochten ook de organisatoren van Zonhoven een nieuwe datum. Ook begrijpelijk, want de de klassieker in de ondertussen befaamde Kuil stond op 25 oktober, uitgerekend de dag van Parijs-Roubaix, op de agenda. Een nieuwe plek op de kalender vinden was niet gemakkelijk, want geen enkele organisator stond te trappelen om zijn datum af te staan. Uiteindelijk neemt Zonhoven de plaats van Antwerpen in. Ook de Scheldecross verdwijnt dus van de oorspronkelijke WB-kalender. Volgend veldritseizoen staan dus nog elf van de veertien oorspronkelijk Wereldbekers op de agenda, in vijf landen.

Dit artikel delen:

4 Reacties

blix 1 juli 2020 om 17:48

Dus: 6 van de 11 crossen in België. Daarmee overtreedt de UCi haar eigen regels. Als Zonhoven de plaats kan innemen van A’pen, kon Dublin ook de plaats hebben ingenomen van 1 van de andere Belgische manches, lijkt me.

0
Koers 1 juli 2020 om 18:06

Die andere koersen hadden vast al van alles geregeld(sponsoring vergunningen e.d) en gezien de omstandigheden is het niet vreemd dat het nu anders loopt

0
Arie den Blanken 1 juli 2020 om 22:00

Internationalisering mag ook geen doel op zich zijn. Het is altijd belangrijker de grote wedstrijden daar te houden waar de sport het meest leeft. De commerciële argumenten zijn veel belangrijker.
We moeten met het veldrijden niet naar de situatie van de WB schaatsen waar wel omwille van de internationalisering de WB wedstrijden over verschillende landen verdeeld zijn met als gevolg dat tweederde van de wedstrijden voor bijna lege tribunes worden verreden.

0
Polleke 1 juli 2020 om 18:15

Met of zonder Covid was dit al te verwachten, de gekunstelde nieuwe WK formule is te fragiel… nog 2 seizoenen en de WB staat weer in de etalage maar dan in solden (koopjes voor de buitenlanders)….,

0

Headlines

Populair

Materiaalzone