Wereldbeker Bern in onzekerheid over 2020: “We zijn al in oktober en we weten niets”

zondag 20 oktober 2019 om 19:05
Wereldbeker Bern in onzekerheid over 2020: “We zijn al in oktober en we weten niets”

De Wereldbeker van Bern in 2018 - foto: Cor Vos (archief)

Het veldrijden wordt gerenoveerd in het seizoen 2020-2021, met onder meer een uitbreiding van de Wereldbeker naar zestien wedstrijden. Organisator Christian Rocha van de Wereldbeker Bern luidt echter de noodklok, want hij heeft nog niets gehoord over volgend jaar. Hij vraagt Wereldbeker-organisatie Flanders Classics en de UCI om duidelijkheid. “We zijn al in oktober en we weten niets”, tekende Veldritkrant op uit de mond van Rocha.

“Tot nu toe hebben we nog maar één telefoongesprek gehad met Flanders Classics. Verder hebben we nog geen info van hun of de UCI”, aldus Rocha, die de organisatoren maant tot snelheid. “De deals met grote sponsors worden nu afgesloten. De UCI beloofde ons vorig jaar dat in de zomer alles duidelijk zou zijn. We zijn al in oktober en we weten niets. We willen deze wereldbeker de komende jaren naar Bern blijven brengen, maar op deze manier wordt het elke dag meer onzeker. We willen duidelijkheid.”

Rocha: “Het gaat enkel om geld en business”
Dat de Wereldbeker groeit naar zestien manches, is voor Rocha ook een onduidelijke verandering. “Ik sprak met verschillende niet-Belgische renners en zij bevestigden me allemaal dat het financieel haast onmogelijk is. De waarde van de wereldbeker daalt voor ons ook. Dit gaat niet langer meer om de sport, maar enkel en alleen om geld en business. Een dag voor de wereldbeker een UCI-wedstrijd in België? Ze maken het de renners stilaan onmogelijk”, doelt hij op de Superprestige van Boom die zaterdag gereden werd.

Rocha wil met alle liefde de Wereldbeker blijven ontvangen, maar heeft ook zijn eigen prioriteiten. “We doen het eerst en vooral ter promotie van het Zwitserse veldrijden. Willen we dan wel meer werken aan een organisatie zoals de wereldbeker die onze eigen EKZ Cross Tour dood doet?”, vraagt hij zich af. In een persbericht luidt hij nogmaals de noodklok: “Ik weet tot op heden niet welke veranderen volgend jaar plaatsvinden. Dat maakt de planning heel moeilijk. Daarom is nog altijd onduidelijk of de Wereldbeker in Bern nog een keer georganiseerd wordt.”

Dit artikel delen:

8 Reacties

soupape 20 oktober 2019 om 19:31

Mr . Rocha zijn kritiek is terecht.
Ik lees ook ergens dat de nieuwe wereldbeker 8 (!) Belgische manches zou bevatten. Ik dacht dat het net de bedoeling was om het veldrijden een meer internationale uitstraling. Op die manier zijn ze in elk geval niet goed bezig.

Maglia Rosa 20 oktober 2019 om 21:52

Het niet-communiceren is sowieso niet handig, maar om de sport te laten groeien lijkt het me wel goed dat je 1 klassement hebt dat door iedereen serieus wordt genomen en waar altijd alle toppers aan de start staan.

Dat dan 8 op 16 in België is is toch niet zo gek. Of had je 12 verschillende landen verwacht? Dat er meer dan een paar in België zijn lijkt me logisch. Of dat er dan 6 of 8 zijn. Wellicht kun je daar 2x een dubbel weekend van maken. Uiteindelijk leeft de sport immers enkel in België en is het een niche in Nederland, Zwitserland, Tsjechië en Frankrijk. Zonder Belgische sponsoren kun je het hele circus opdoeken. In De VS zit blijkbaar ook wat geld om een paar crossen te organiseren, maar die reis past niet goed in de programma’s. Dan kun je er nog een excuus-cross zonder publiek in Spanje of Italië bij doen en je hebt alle opties gehad. Het zou mooi zijn als er in de UK 2 WB’s zouden komen, maar daar is momenteel blijkbaar geen mogelijkheid toe.

Polleke 20 oktober 2019 om 20:17

Ze zijn nu al jaaaaren bezig om de cross te mondialiseren maar deze meneer slaat de nagel op de kop…het blijft een regionaal gegeven, de uitslagen van de 3 WB manches van dit seizoen bekijken volstaat al…ze hadden zich die onnodige reizen kunnen besparen en in Nederland of Belgie blijven…

soupape 20 oktober 2019 om 22:35

Ik zou die wereldbeker gewoon opdoeken. Dat heeft geen enkel nut. Selecteer daarentegen een 50-tal crossen (België, Nederland maar ook daarbuiten) waar punten te verdienen zijn (eventueel een aantal met speciaal statuut met meer punten). Wie op het einde van het seizoen het meeste punten heeft verzameld is eindwinnaar (zoiets als UCI-klassement).
PS Maglia Rosa:
Er hebben in het verleden in zowel Spanje (Igorre) en Italië (Fiuggi) wel degelijk WB-crossen plaatsgevonden met aanzienlijke publieke belangstelling. Een belangrijke cross in de UK zou leuk zijn (remember Milton Keynes enkele jaren geleden waar de toeschouwers rijen dik stonden).

SnellePelle 20 oktober 2019 om 22:20

Christian Rocha slaat de spijker op zijn kop.

De UCI heeft idealistische plannen door cyclocross te mondialiseren maar heeft door hiervoor partnerschap aan te gaan met Flanders classics totaal de verkeerde strategie gekozen.

De Belgen zijn goed is veldrijden en claimen zich de beste te zijn. Dat kan, maar daarvoor is een reden want de sport concentreert zich op een postzegel in Vlaanderen met een levensonderhoud waardig budget voor renners.

De sport mondialiseren betekent consessies doen in verdienste en sponsorgelden.

Amerikaanse of Franse renners reserveren een 10- voud aan reisbudget tegenover Benelux teams.

Galazo zit diep verweven in Flanders classics, en zolang die partnerschap overeind blijft komt er van mondiale cross geeft flikker terecht.

soupape 21 oktober 2019 om 09:01

Volledig mee eens. Met Flanders Classics aan het roer zal de cross zich nog verder vastrijden in de Vlaamse klei. Die gasten hebben de Ronde van Vlaanderen al om zeep geholpen en nu is de cross aan de beurt.

blix 21 oktober 2019 om 10:49

@soupape: waar lees je dat van die 8 Belgische manches?

soupape 21 oktober 2019 om 12:41

Op de website van EKZ Crosstour na WB van Bern: https://ekz-crosstour.ch/neue-siegerin-neuer-sieger/

Headlines

Materiaalzone

Populair