Schouderblessure en opnieuw geen WK voor Thibau Nys

zondag 9 januari 2022 om 15:46
Schouderblessure en opnieuw geen WK voor Thibau Nys

foto: Cor Vos

Update

Baaldag voor Thibau Nys tijdens het BK veldrijden voor beloften. Hij zat al niet goed in de wedstrijd en kwam dan ook nog eens zwaar ten val op zijn schouder. Er is vrees voor een nieuwe sleutelbeenbreuk. “Het WK? Dat is over. Daar gaan we niet meer naartoe”, reageerde hij ontgoocheld.

Na drie opeenvolgende zeges was Nys junior een van de absolute topfavorieten voor het beloften-BK. Maar de 19-jarige belofte zat nooit echt in de koers. “Tot ik er dan toch een beetje doorkwam”, vertelde hij voor de camera van Sporza. “Maar toen liep het fout. Ik ging over kop en kwam op mijn schouder terecht.”

“De zandcrossen zijn al heel het seizoen een ramp”, zuchtte hij in een eerste reactie. “Vandaag dus ook. Ik wou een bocht iets beter aansnijden, maar ik vloog over mijn stuur. Ik klapte volledig dicht en had veel pijn aan mijn rug, maar voelde meteen ook wat het was aan mijn schouder.”

“Ik ga nu naar het ziekenhuis, maar had al contact met dokter Toon Claes (van het ziekenhuis van Herentals, red.). Het is waarschijnlijk weer een sleutelbeenbreuk. Het WK wordt onmogelijk. Dat is over, daar gaan we niet naartoe”, vertelde hij nog voor hij de wagen instapte. Nys brak eerder dit seizoen ook al zijn sleutelbeen in het Amerikaanse Waterloo. Er zit nog een plaatje van toen in zijn schouder.


Update 19.00 uur – Toch geen sleutelbeenbreuk voor Thibau Nys

Nader onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat het sleutelbeen van Thibau Nys toch niet gebroken was. Volgens dokter Toon Claes was het een ac subluxatie, waarbij het gewricht tussen schouder en sleutelbeen uit de kom ging. Ook heeft Nys een kneuzing in de rug en een hoofdwond.

“Hij zal twee tot drie weken moeten rusten, maar een operatie is niet nodig. Zijn crossseizoen zit er bij deze wel op”, reageert ploegarts Jan Mathieu van Baloise Trek Lions bij Het Laatste Nieuws. “Het plaatje dat na zijn sleutelbeenbreuk van oktober vorig jaar op zijn sleutelbeen geschroefd werd, is niet geraakt. Meer nog, het heeft waarschijnlijk de schok opgevangen waardoor een gecompliceerde sleutelbeenbreuk vermeden kon worden.”

Dit artikel delen:

25 Reacties

Romāns Vainšteins 9 januari 2022 om 15:59

Als bondscoach zijnde wel even bellen lijkt me, wellicht ook zijn omkadering er bij betrekken. Juist in tijden van tegenslag is het belangrijk om als steun en toeverlaat op te treden las ik onlangs.

0
Barry Batsbak 9 januari 2022 om 16:08

Hahahaha, ik moest er gelijk aan denken. Sven Vanthourenhout komt hier gunstig weg qua selecteren.

0
Murcia 9 januari 2022 om 16:37

Thibau is kennelijk geen goede zandrijder en daardoor was de missie al vroeg ten einde. Nog wat extra risico genomen en een val als resultaat. Als hij het WK mist is dat zuur maar voor de bondscoach een meevaller want die werkt toch al liever met Verstrynge, Michels en Wyseure lijkt mij.

0
harryjohan71 9 januari 2022 om 16:52

Jammer van zijn val en blessure, maar top 8 zat er toch al niet in. Hoewel hij zegt dat het net weer beter ging. Op dat moment was hij trouwens net door anderen ingehaald. Graag nu een uitleg van zijn trainer waarom Nys niet vooruitkwam. Bij hosanna verhalen zijn de trainers er en als het minder gaat wordt het natuurlijk weer muisstil. Zo bijzonder waren zijn prestaties nou ook niet weer vlak voor het BK. Maar ja, als Nys wint is het meteen hosanna, wordt er niet gekeken naar de zwakke tegenstand in die wedstrijden en is er alleen maar oog voor hem. Pas toen hij uitviel ging de focus op de andere renners. Gelukkig maar.

0
Murcia 9 januari 2022 om 16:58

Dit stoort mij ook geweldig, die overdreven aandacht voor hem. Treffend waren de samenvattingen van de beloften die we opeens kregen toen hij won. Dat is de voorkeursbehandeling die mij ergert. Die trainer ook met gelijk het hoogste woord op het moment van victorie en daarvoor en nu waarschijnlijk weer stil. Thibau is een goede en talentvolle renner maar echt niet de enige in Vlaanderen.

0
adelaarvanantwerpen 9 januari 2022 om 17:42

Ik ga akkoord met grotendeels alles behalve het feit dat hij won tegen zwakke tegenstand. In de voorbije drie crossen versloeg hij altijd al Ronhaar (de beste beloften van het seizoen, in Loenhout was elke beloften van wereldklassen aanwezig op Kamp en Vandeputte na die sowieso al nagenoeg elke wedstrijd bij de profs rijden. In Baal klopt hij buiten Ronhaar ook gewoon Michiels en Cameron Mason.

0
Maillot à Pois 9 januari 2022 om 17:42

Hij ligt vooral onder een vergrootglas bij de pers, ook hier weer.
Verder valt het allemaal nogal mee.
Vanthourenhout en Nys sr gisteren samen in de studio, 0 wrijving hoor.

0
harryjohan71 9 januari 2022 om 18:39

@Maillot a Pois er wordt hier nergens over wrijving gesproken. Ik vind alleen dat de prestaties van Nys de afgelopen week in het juiste perspectief geplaatst moeten worden. Het was 1 goede week van Nys, waarbij hij oa Ronhaar versloeg. Hierboven de beste U23 genoemd, maar op het NK gewoon achter Hendrikx en Kamp eindigt. 1 goede week maakt nog geen zomer. De andere renners hebben misschien meer focus gelegd op de kampioenschappen ipv de wedstrijden in de week daarvoor. Pieken op het juiste moment heet dat. De ploeg Nys heeft daar nogal problemen mee, muv de ervaren rot Van der Haar.

0
Arie den Blanken 9 januari 2022 om 19:28

Murcia: Thibau is dan misschien niet de enige goede belofte renner in België maar wel publicitair veruit de interessantste. En dat is wat er in de commerciële topsport er toe doet. Zijn vlotte babbel komt daar nog eens net als die van zijn vader als extra positief punt boven op.

0
Murcia 9 januari 2022 om 20:49

@Arie
Dat hij commercieel het meest interessant is kan ik onderschrijven en dat het hem daardoor meer oplevert dan de anderen qua publiciteit ook, maar dat laat onverlet dat de taak van sportjournalisten als het gaat om verslag te doen van deze categorie meer is dan alleen het volgen van Nys jr. Een renner als Verstrynge moet nu nog geïntroduceerd worden lijkt het wel en dat valt mij tegen als je hun resultaten in het veld naast elkaar legt en de aandacht dan vergelijkt.

0
Maillot à Pois 9 januari 2022 om 23:05

@harryjohan
Je verwijzing naar de uithaal van Paul Vandenbosch richting bondscoach klasseer je niet onder wrijving? Verkeerd begrepen dan.

De prestaties van Nys vallen tegen dit seizoen in het veld, ben ik het absoluut mee eens. Hijzelf ook, heeft hij meermaals gezegd. Enige wat ik zeg is dat die gast ook niet zo veel kan doen aan die overdreven aandacht waar jullie zich zo aan storen.

0
notriple 9 januari 2022 om 17:03

Dat gun je de ” halfbroer ” van evp niet.

0
Tollpatscher 9 januari 2022 om 20:48

notriple: Dat dacht ik ook..

0
De Cabybara van de Conradkade 9 januari 2022 om 17:14

Wellens was in de studio keihard voor hem zeg.

0
Murcia 9 januari 2022 om 17:30

Terecht, al zal ook meespelen dat Wellens en Nys sr elkaar niet zo goed liggen.

0
Blackcanyon 9 januari 2022 om 17:45

Hij gaat dus geen sleutelrol vervullen op het WK.

0
Barry Batsbak 9 januari 2022 om 18:18

Wellicht weer in de commentaarcabine?

0
Blackcanyon 9 januari 2022 om 19:25

Dat zou wellens kunnen.

0
Turtlehead 10 januari 2022 om 09:21

Wellens zou dat ook wel kunnen inderdaad.

0
Gebruikersnaam 9 januari 2022 om 20:24

Blijkbaar geen breuk, maar een ontwrichting. Hij wil alsnog naar het WK.

0
De Cabybara van de Conradkade 9 januari 2022 om 20:37

Mocht het hem lukken dan is het wel een karakterman.

0
Turtlehead 10 januari 2022 om 09:20

Of de blessure valt mee, dan heb je ook minder karakter nodig natuurlijk.

0
Zwarte Panter 9 januari 2022 om 22:41

Jammer van dat mannetje maar word zo moe van die hype de weg is nog zolang vdp en van aert wonnen op die leeftijd al crossen bij de profs

0
sooike 9 januari 2022 om 23:40

Evenepoel, Nys, Van Aert…in Vlaanderen ben je al snel een volksheld. Misschien dat de sportarmoede in dat land er iets mee te maken heeft ?

0
Zwarte Panter 10 januari 2022 om 07:32

Waar hebben we het over haha

0

Headlines

Populair

Materiaalzone