Wellens wint slotrit in Parijs-Nice, Thomas houdt stand
Foto: Sirotti
zondag 13 maart 2016 om 14:39

Wellens wint slotrit in Parijs-Nice, Thomas houdt stand

Tim Wellens heeft de slotrit van Parijs-Nice gewonnen. De renner van LottoFixAll won op de Promenade des Anglais de sprint van een groep van drie man. Geraint Thomas hield in een spannende finale stand en mag zich eindwinnaar noemen.

De Gendt, Van Baarle en Tankink in de aanval
De renners kregen voor de slotrit richting Nice maar liefst zes beklimmingen voorgeschoteld. In de beginfase ontstond er een kopgroep van zeven renners, met onder meer Thomas De Gendt. De Belg van Lotto FixAll was al voor de vierde keer deze week in de aanval en sprong vandaag mee met als doel punten te verzamelen voor de bergtrui. Ook leider in het klassement Antoine Duchesne (Direct Energie) sprong mee, waardoor de strijd om de bollen in de kopgroep werd uitgevochten.

Duchesne pakt bolletjestrui
De Nederlanders Dylan van Baarle (Cannondale) en Bram Tankink (LottoNL-Jumbo) waren eveneens meegesprongen met de vlucht van de dag. Onderweg slaagden meerdere renners (waaronder Sep Vanmarcke) erin de oversteek te maken, waardoor het aantal renners in de kopgroep toenam tot 22 renners. Het peloton liet de voorsprong oplopen tot meer dan drie minuten, waardoor Wellens virtueel in de leiderstrui kwam te rijden. Duchesne besliste op de vierde beklimming van de dag de strijd om de bollen in zijn voordeel door als eerste boven te komen.

Contador ten aanval
Op de voorlaatste beklimming van de dag besloot Alberto Contador op 55 kilometer van het einde om de aanval te kiezen. De Sky-ploeg van Thomas had niet direct een antwoord op de aanval van de Spanjaard, die erin slaagde om een minuut voorsprong te nemen. Contador vond aansluiting met een groepje met ploeggenoten Kiserlovski en Trofimov, waardoor er een strijd tussen Sky en Tinkoff ontstond. Sky wist de schade te herstellen, nog voor de voet van de Col d’Èze haalden de Britten Contador bij.

Oorlog op Col d’Èze
De kopgroep was ondertussen nog steeds vooruit. Op de laatste beklimming van de dag plaatste de Spanjaard David de la Cruz (Etixx – Quick Step) een versnelling en kreeg hij Wellens met zich mee. Wellens zou later alleen doorgaan. In het peloton plaatste Contador ondertussen een spervuur aan demarrages. Thomas had het moeilijk, maar hield stand. Kelderman en Dumoulin hadden inmiddels de aansluiting verloren.

Contador zijn luitenant Majka schudde op 17 kilometer voor het einde nog eens aan de boom, waarna Thomas moest passen. Porte wist als enige het wiel van Contador te houden. Wellens passeerde als eerste de top en kreeg in de afdaling het gezelschap van Contador en Porte. De gele trui volgde al op een halve minuut.

Thomas houdt stand
Tijdens de afdaling nam de achterstand van Thomas voornamelijk dankzij de hulp van teamgenoot Sergio Henao af. In de slotkilometer kregen zij de leiders in het zicht, maar de drie op kop zouden om de dagzege gaan sprinten. Wellens beschikte over de snelste benen en versloeg Contador en Porte.

Thomas volgde vijf tellen later en hield in het algemeen klassement vier tellen voorsprong op Contador over. Hierdoor wint Team Sky voor de vierde maal in vijf jaar Parijs-Nice.

De Nederlanders slaagden er niet in succesvol af te sluiten. Tom Dumoulin kwam op bijna anderhalve minuut over de finish en duikelde uit de top tien. De Limburger is in het eindklassement terug te vinden op een twaalfde plek. Wilco Kelderman en Lieuwe Westra eindigen op een dertiende en vijftiende plaats.

13-03-2016 Paris - Nice; Tappa 08 Nice - Nice; 2016, Lotto Soudal; Wellens, Tim; Nice;

Tim Wellens juicht – foto: Sirotti

flag-fr Paris – Nice (2.UWT)
Uitslag etappe 7: Nice – Nice (141 km)

1. flag-be Tim Wellens (Lotto FixAll) in 3u16m09s
2. flag-es Alberto Contador (Tinkoff)
3. flag-au Richie Porte (BMC)
4. flag-fr Tony Gallopin (Lotto FixAll) op 5s
5. flag-gb Simon Yates (Orica-GreenEDGE)
6. flag-fr Arnold Jeannesson (Cofidis)
7. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida)
8. flag-es Jesus Herrada (Movistar)
9. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale)
10. flag-es Ion Izaguirre (Movistar)

22. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 1m26s
31. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo)
33. flag-nl Lieuwe Westra (Astana)
Volledige uitslag etappe 7

13-03-2016 Paris - Nice; Tappa 08 Nice - Nice; 2016, Tinkoff; 2016, Team Sky; 2016, Bmc, Racing; Contador, Alberto; Geraint, Thomas; Porte, Richie; Nice;

Het eindpodium van Parijs-Nice 2016 – foto: Sirotti

Eindklassement Parijs-Nice 2016
1. flag-gb Geraint Thomas (Sky) in 27u26m40s
2. flag-es Alberto Contador (Tinkoff) op 4s
3. flag-au Richie Porte (BMC) op 12s
4. flag-ru Ilnur Zakarin (Katusha) op 20s
5. flag-es Ion Izaguirre (Movistar) op 37s
6. flag-co Sergio Henao (Sky) op 44s
7. flag-gb Simon Yates (Orica-GreenEDGE)
8. flag-fr Tony Gallopin (Lotto FixAll) op 51s
9. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) op 1m00s
10. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) op 1m07s

12. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 1m53s
13. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 2m33s
15. flag-nl Lieuwe Westra (Astana) op 3m53s
Volledig eindklassement

RIDE Magazine
99 Reacties
Sorteer op:
13 maart 2016 15:11
Ik heb ook genoten dankzij Contador.
Als die man er niet was geweest waren we gewoon met een saai Sky treintje naar de finish gereden.

ps, Gallopin bedankt jonge, hoop dat je een dik vet contract ondertekent binnenkort bij Sky, misselijk mannetje.
13 maart 2016 15:13
Word tijd dat nederlanders om ritwinst en alleen voor vuelta voor klassement gaan daar heb je meeste kans tot slagen ivm vermoeite heid toppers in giro en tour
13 maart 2016 15:14
Thomas uiteindelijk wel de terechte winnaar want geknokt tot op de graat en in het bezit van +++-ploeggenoot. Ik ben er totaal geen fan, zie de SKbots graag verliezen met hun metertjes en treintjes maar ze waren als collectief niet te breken terwijl ze wel op de proef gesteld zijn. Contador & Wellens de smaakmakers, geweldig gedaan jongens. Zakarin heeft vandaag een kans laten liggen door na te denken ipv te rammen en Gallopin moet eens goed door elkaar geschud worden want dit soort shit moet je je voorop rijdende en op winstkoers liggende ploeggenoot niet flikken. Al met al 1 vd beste zoniet de mooiste koers so far vh jaar vandaag.

Oja @ LL > Je vertrouwen in Henao blijkt gegrond, misschien is dit wel zijn ideale rol ipv zelf de blits moeten maken ? Heb hem iig nog nooit zo sterk gezien.
13 maart 2016 15:16
Mag gallopin niet gwn rijden voor zijn plek in het klassement? En wellens won gwn de rit, dus hij heeft niks verkeerd gedaan. Het maakt hem ook niet uit wie parijs nice wint
13 maart 2016 15:16
@mooiman, hoop dat leven, ook tegen beter weten in. Overigens had ik ook wat meer verwacht van bv Westra en Kruijswijk, al was de laatste natuurlijk ter ondersteuning van Kelderman opgesteld...

Als ploeg valt Astana me overigens het meeste tegen.
13 maart 2016 15:18
Vergeet niet dat als Sky niet zo'n sterk team was geweest de koers vandaag ook veel minder interessant was geweest.

Als Henao er niet was had Contador Thomas gelost en was het klaar, nu werd het geweldig spannend!
13 maart 2016 15:18
Zolang voor topsporters slechts het winnen telt en voor supporters slechts de amusementswaarde, zal er altijd een discrepantie blijven. Laten we dat belangenverschil gewoon eens met zn allen inzien, ophouden met gezeur en afgeven op, en gewoon genieten van alles wat deze mannen op de fiets laten zien. Ze doen het toch maar even, terwijl wij lui op de bank hangen. De sagannen en contadorren van deze wereld zijn pure bonus daar boven op.

Heb je hier moeite mee, zet dan de tv uit en ga naar het circus. Daar telt alleen het spektakel.
13 maart 2016 15:18
@johnny7

Gallopin was inderdaad vreemd bezig. Misselijkmakend misschien iets te ver, maar wat die deed was me een raadsel. Contador was natuurlijk weer de aanvaller pur zang. Over een paar maandjes staat hij op het hoogste schavot in Parijs.
13 maart 2016 15:19
Contador maakt de koers. Wat een penache. Vandaag was de dag van de durf. Contador durft en komt net tekort maar is wel de grote held. Wellens durft ook al heeft dat alles met gisteren te maken want als hij op de plek van kelderman staat dan krijgt hij geen ruimte. De pech van kelderman is dat hij nu niet goed genoeg is om met de groten mee te gaan maar te goed om te doen wat wellens vandaag doet. Of hij blijft hangen? De weg naar de top loopt voor iedereen anders. Sommigen gaan met stappen en anderen gestaag. Misschien is kelderman wel verder dan Froome stond in zijn tijd en verder dan wellens die gisteren serieus door het ijs zakte. Dumoulin was ook eerst geen klassementsrijder nu ineens wel of toch weer niet? Poels is ook stappen vooruit gegaan bij sky. Jonge gasten zijn gewoon heel erg wisselvallig. De kou van eerder kan ook effect hebben gehad. Ik geloof nog steeds in Keldermans kwaliteiten.
13 maart 2016 15:19
Dumoulin, Kelderman, Slagter en Westra vallen allemaal tegen. Van Baarle heeft zich nog positief getoond, Terpstra en Boom enigszins, maar verder was het een kleurloze ronde van de Nederlanders.
13 maart 2016 15:21
Volgens mij levert de 9de plek van Gallopin meer WT punten op dan de overwinning van Wellens.
Pleidooi om etappe overwinningen op te waarderen!
13 maart 2016 15:25
Prachtig gedaan van Wellens. Een ritoverwinning in dergelijke rit blijft me veel langer bij dan een klassement (vanaf plaats 4).
En Contador, ja watte :-) - schitterend
13 maart 2016 15:25
Gallopin deed niet zozeer iets misselijkmakends maar in verschillende bedrijfstakken zou een vergelijkbare actie met ontslag op staande voet gepaard gaan. Beter had hij verklaard dat zijn gehoorapparaatje niet meer werkte ipv schoorvoetend toegeven dat hij wel eens met Thomas plaatjes uitwisselt. Leuke renner normaal maar ik denk de domste actie die ik dit seizoen gezien heb tot nu toe.

@Lasacien > Als dat zo is is dat meer dan schandalig, die WT-shit punten maken het wielrennen kapotter dan je lief is.
13 maart 2016 15:28
Wellens gewoon een winnaarstype. Kelderman is dat bv niet
13 maart 2016 15:29
@Lyndalid
Ja Froome is zowat de enige, maar die moet dan ook wel weer opgewacht worden door een heel treintje of afgezet worden of z'n boterhammen gesmeerd worden.
13 maart 2016 15:29
iemand een linkje? Ik ben wanhopig op zoek :p
13 maart 2016 15:32
@pils nee dat mag niet nee, hou toch op met je klassement, slechte smoes, hij heeft lekker over rugby lopen lullen met Thomas en tussendoor ff een deal gemaakt voor een goed woordje bij Sky als hij Thomas helpt, lijkt me overduidelijk toch...

@Cyclingbruh daar hoop ik heel erg op, op die 10e grote ronde en dan ook hopen dat hij nog een jaartje doorgaat, hij is eigenlijk nog veel te jong om te stoppen...
Ik kan me ook niet voorstellen dat hij al gaat stoppen, als je ziet wat hij nu nog steeds kan.
13 maart 2016 15:33
Daarom hou ik van Contador. Aanvallen als niemand het verwacht op de gekste plekken. Niet berusten in het feit dat Sky een koers wil lam leggen. Ik hoop echt dat hij met deze manier van rijden de tour kan winnen.
13 maart 2016 15:33
Dumoulin en Kelderman gewoon bar en bar slecht. Ze zaten vandaag niet eens bij de eerste 20. Als P-N je doel is, dan heb je gewoon keihard gefaald. Geen excuses, gewoon heel erg slecht.
13 maart 2016 15:33
Gallopin wint wel de sprint van het groepje. Als wellens dan toch wordt gegrepen heeft lotto nog altijd een kans met gallopin in de sprint.
13 maart 2016 15:34
Heel sterk gereden door Wellens zeg, hele dag in de kopgroep en op de laatste klim nog zo stand houden. Nederlanders erg matig vandaag, ben heel erg benieuwd wat Kelderman en Dumoulin te melden hebben.
13 maart 2016 15:36
Quote:
Gallopin wint wel de sprint van het groepje. Als wellens dan toch wordt gegrepen heeft lotto nog altijd een kans met gallopin in de sprint.


Inderdaad, ik zie het probleem ook niet zo.
13 maart 2016 15:37
Dat verhaal van die WT punten altijd... Is toch logisch dat een klassement veel meer oplevert? Gallopin moest gisteren tot het gaatje gaan, en vandaag weer. Wellens lostte gisteren en kon relatief uitbollen. Scherp en goed moetne zijn voor de duur van een hele wedstrijd is gewoon veel zwaarder en dus meer waard dan je dag kunnen uitkiezen.
13 maart 2016 15:39
Dit was een etappe om handen en vingers bij af te likken zou Emile zeggen.

WOW WOW WOW Bertje wat een held.
13 maart 2016 15:39
Ik heb schitterend ploegenspel gezien. Wielrennen blijft een teamsport, al is een eenling soms bijzonder sterk. Henao zeer sterk en Thomas net niet geknakt. Zonde Contador worden dit soort etappes een stuk minder interessant. Niet berekenend rijden maar er gewoon invliegen. Aktie van Gallopin is logisch gezien er tussen hem en Wellens nog een groep rijdt. Nederlanders teleurstellend. Tankink en Vanmarcke voor niets vooruitgestuurd of zat daar geen tactisch plan achter ?

Reacties zijn gesloten.