Wellens wint slotrit in Parijs-Nice, Thomas houdt stand
Foto: Sirotti
zondag 13 maart 2016 om 14:39

Wellens wint slotrit in Parijs-Nice, Thomas houdt stand

Tim Wellens heeft de slotrit van Parijs-Nice gewonnen. De renner van LottoFixAll won op de Promenade des Anglais de sprint van een groep van drie man. Geraint Thomas hield in een spannende finale stand en mag zich eindwinnaar noemen.

De Gendt, Van Baarle en Tankink in de aanval
De renners kregen voor de slotrit richting Nice maar liefst zes beklimmingen voorgeschoteld. In de beginfase ontstond er een kopgroep van zeven renners, met onder meer Thomas De Gendt. De Belg van Lotto FixAll was al voor de vierde keer deze week in de aanval en sprong vandaag mee met als doel punten te verzamelen voor de bergtrui. Ook leider in het klassement Antoine Duchesne (Direct Energie) sprong mee, waardoor de strijd om de bollen in de kopgroep werd uitgevochten.

Duchesne pakt bolletjestrui
De Nederlanders Dylan van Baarle (Cannondale) en Bram Tankink (LottoNL-Jumbo) waren eveneens meegesprongen met de vlucht van de dag. Onderweg slaagden meerdere renners (waaronder Sep Vanmarcke) erin de oversteek te maken, waardoor het aantal renners in de kopgroep toenam tot 22 renners. Het peloton liet de voorsprong oplopen tot meer dan drie minuten, waardoor Wellens virtueel in de leiderstrui kwam te rijden. Duchesne besliste op de vierde beklimming van de dag de strijd om de bollen in zijn voordeel door als eerste boven te komen.

Contador ten aanval
Op de voorlaatste beklimming van de dag besloot Alberto Contador op 55 kilometer van het einde om de aanval te kiezen. De Sky-ploeg van Thomas had niet direct een antwoord op de aanval van de Spanjaard, die erin slaagde om een minuut voorsprong te nemen. Contador vond aansluiting met een groepje met ploeggenoten Kiserlovski en Trofimov, waardoor er een strijd tussen Sky en Tinkoff ontstond. Sky wist de schade te herstellen, nog voor de voet van de Col d’Èze haalden de Britten Contador bij.

Oorlog op Col d’Èze
De kopgroep was ondertussen nog steeds vooruit. Op de laatste beklimming van de dag plaatste de Spanjaard David de la Cruz (Etixx – Quick Step) een versnelling en kreeg hij Wellens met zich mee. Wellens zou later alleen doorgaan. In het peloton plaatste Contador ondertussen een spervuur aan demarrages. Thomas had het moeilijk, maar hield stand. Kelderman en Dumoulin hadden inmiddels de aansluiting verloren.

Contador zijn luitenant Majka schudde op 17 kilometer voor het einde nog eens aan de boom, waarna Thomas moest passen. Porte wist als enige het wiel van Contador te houden. Wellens passeerde als eerste de top en kreeg in de afdaling het gezelschap van Contador en Porte. De gele trui volgde al op een halve minuut.

Thomas houdt stand
Tijdens de afdaling nam de achterstand van Thomas voornamelijk dankzij de hulp van teamgenoot Sergio Henao af. In de slotkilometer kregen zij de leiders in het zicht, maar de drie op kop zouden om de dagzege gaan sprinten. Wellens beschikte over de snelste benen en versloeg Contador en Porte.

Thomas volgde vijf tellen later en hield in het algemeen klassement vier tellen voorsprong op Contador over. Hierdoor wint Team Sky voor de vierde maal in vijf jaar Parijs-Nice.

De Nederlanders slaagden er niet in succesvol af te sluiten. Tom Dumoulin kwam op bijna anderhalve minuut over de finish en duikelde uit de top tien. De Limburger is in het eindklassement terug te vinden op een twaalfde plek. Wilco Kelderman en Lieuwe Westra eindigen op een dertiende en vijftiende plaats.

13-03-2016 Paris - Nice; Tappa 08 Nice - Nice; 2016, Lotto Soudal; Wellens, Tim; Nice;

Tim Wellens juicht – foto: Sirotti

flag-fr Paris – Nice (2.UWT)
Uitslag etappe 7: Nice – Nice (141 km)

1. flag-be Tim Wellens (Lotto FixAll) in 3u16m09s
2. flag-es Alberto Contador (Tinkoff)
3. flag-au Richie Porte (BMC)
4. flag-fr Tony Gallopin (Lotto FixAll) op 5s
5. flag-gb Simon Yates (Orica-GreenEDGE)
6. flag-fr Arnold Jeannesson (Cofidis)
7. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida)
8. flag-es Jesus Herrada (Movistar)
9. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale)
10. flag-es Ion Izaguirre (Movistar)

22. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 1m26s
31. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo)
33. flag-nl Lieuwe Westra (Astana)
Volledige uitslag etappe 7

13-03-2016 Paris - Nice; Tappa 08 Nice - Nice; 2016, Tinkoff; 2016, Team Sky; 2016, Bmc, Racing; Contador, Alberto; Geraint, Thomas; Porte, Richie; Nice;

Het eindpodium van Parijs-Nice 2016 – foto: Sirotti

Eindklassement Parijs-Nice 2016
1. flag-gb Geraint Thomas (Sky) in 27u26m40s
2. flag-es Alberto Contador (Tinkoff) op 4s
3. flag-au Richie Porte (BMC) op 12s
4. flag-ru Ilnur Zakarin (Katusha) op 20s
5. flag-es Ion Izaguirre (Movistar) op 37s
6. flag-co Sergio Henao (Sky) op 44s
7. flag-gb Simon Yates (Orica-GreenEDGE)
8. flag-fr Tony Gallopin (Lotto FixAll) op 51s
9. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) op 1m00s
10. flag-pt Rui Costa (Lampre-Merida) op 1m07s

12. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 1m53s
13. flag-nl Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) op 2m33s
15. flag-nl Lieuwe Westra (Astana) op 3m53s
Volledig eindklassement

RIDE Magazine
99 Reacties
Sorteer op:
13 maart 2016 14:47
Contador had verdiend om te mogen winnen. Nederlands zeer teleurstellend...
Sky - waardeloos gedoe. Effectief maar daarvoor kijk ik geen wielrennen.
13 maart 2016 14:47
@ purito

Ga je nu wel terugkomen op je mening over Henao? ;) Je vond het geen wereldtopper, maar zoals ik in januari zei wordt dit zijn jaar (eindelijk - na al die blessures!). Ik vind het heerlijk om naar te kijken, 1 klein brok kracht.
13 maart 2016 14:47
@123, en wat heeft hij daarmee gewonnen?
13 maart 2016 14:50
We gaan die missen als Contador stopt. Dan zal er geen bal meer te zien zijn met die Sky-ploeg.
13 maart 2016 14:50
@slice
Hij is een plekje opgeschoven in het klassement in plaats van twee gezakt, heeft Contador en Porte onder druk gehouden totdat ze leeg waren in de finale (wat Wellens' kansen vergrootte) en had het zelf af kunnen maken als de boel nog samen zou klonteren. Ik zou denk ik precies het zelfde gedaan hebben.
13 maart 2016 14:50
@LyndaLid
Parijs-Nice is natuurlijk wel wat anders dan een Luik. We moeten nog zien of hij daar ook echt voor de winst kan strijden. Maar hij lijkt dit jaar een stap te hebben gezet, met een fantastische Parijs-Nice als blijk van die betere benen.

Maar Baskenland + WP + Luik winnen zal wel niet lukken. Het zal voor hem al fantastisch zijn mocht hij één van die drie koersen winnen.
13 maart 2016 14:52
Wow! Kelderman wordt 13e en neemt hiermee revanche op z'n 15e plek vorig jaar!
13 maart 2016 14:52
Teleurstellende koers. 1 iemand die aanvalt en de rest die volgt in de wielen. En tegenstanders die dan ook nog eens in dienst gaan rijden voor de leider. Daar kan ik niet bij. Als je dan zo nog de koers wint is het helemaal voorbij. Dat ze maar snel die 6 renners per ploeg invoeren. Zal er wat meer spektakel te zien zijn.
13 maart 2016 14:52
Eeuwig respect dat ik toch al had voor een strijder als Contador alleen maar toegenomen.
Ook respect voor Richie Porte die tot de laatste meters bleef meerijden.

Ja altijd hetzelfde verhaal dat Sky, hulpjes moeten alles oplossen, man tegen man gevechten kennen ze daar helaas niet.

Voor mij is de echte winnaar Alberto Contador.
En een pluim voor Porte, hopelijk schud hij die Sky trekjes van hem af en word het ook een echte aanvaller.
13 maart 2016 14:52
Ha, toch wel slim van die boys bij Sky. Een extra grote plaat erop voor als ie moest achtervolgen, clever!

@ purito

Haha nee tuurlijk wint ie niet alle drie ;). Maar ik mag verdorie wel hopen dat ie niet hoeft te knechten voor bijvoorbeeld Kwiatkowski!
13 maart 2016 14:53
Wat een geweldige etappe! Contador is zo'n renner die het wielrennen prachtig kleurt, blijft maar gaan. Na duizend kilometer 4 seconden verschil, 'tis niks en 'tis alles.

Mijn gevoel blijft zeggen dat de ontwikkeling van Kelderman stokt. Zijn doel was top tien wat ik al wat zuinig vond, maar ook dat redt hij niet. Ik hoop maar dat hij later dit seizoen toch wat weet te groeien. Dumoulin heeft denk ik niet alles meer gegeven...
13 maart 2016 14:54
Dumoulin uiteindelijk 12de op 1:53
Kelderman 13de op 2:33

Van Dumoulin had ik toch meer verwacht, moest al gauw passen en heeft veel veloren vandaag.

Kelderman ook wel teleurstellend eigenlijk.
13 maart 2016 14:54
Quote:
Ja altijd hetzelfde verhaal dat Sky, hulpjes moeten alles oplossen, man tegen man gevechten kennen ze daar helaas niet.


Hmm ik heb Froome toch al mooie gevechten zien hebben. Tegen Cobo was volgens mij een van de meest legendarische ooit. En in de Tour ook meermaals, en wat te denken van die gevechten tegen Contador in de Ruta(?) vorig jaar. En zo voort en zo verder. Punt van niks dus, al had ik ook liever Henao met een vrijgeleide gezien!
13 maart 2016 14:56
Heerlijke renner die Wellens, nu 6 overwinningen, 6x WT. Sterke kop ook, gisteren een klap van 3,5 minuut vandaag gewoon winnen voor Contador en Porte. Gewoon lekker vrijbuiten en zo blijven koersen dan gaat hij er nog veel winnen i.p.v. zich te richten op ergens een top 15.
13 maart 2016 14:56
the Inner Ring ‏@inrng 6 min.6 minuten geleden
Gallopin tells Eurosport he chased in case of a sprint for the stage plus "I get on well with Thomas, we talk rugby, messages each other"

heel fijn! voor hetzelfde geld rijden ze samen naar de groep AC en wint wellens niet. schone ploegmaat
13 maart 2016 14:56
Prachtige koers! Wat een panache van Contador! De sky ploeg wint hier, niet de winnaar op papier.
13 maart 2016 14:57
@bartje

Als Kelderman in PN niet echt mee kan doen dan gaat het ook niet in de rest van seizoen gebeuren. De betere renners -.en dat zijn er nog al wat - worden echt niet minder hoor, eerder nog beter
13 maart 2016 14:58
@123, ik denk dat hij dat plekje opschuiven tov Dumoulin sowieso wel gedaan had, en ik denk niet dat de groep waar Sky op achtervolgde dusdanig ver was uitgelopen (ook zonder de medewerking van Gallopin) dat hij plaatsen zou verliezen. Laten we zeggen dat ik het wel erg riskant vond wat hij deed ;)
13 maart 2016 14:59
Thomas enkel gewonnen dankzij Henao en (nieuwe aanwinst?) Gallopin die een Vandenberghje deed. Gelukkig liep het ditmaal wel goed af voor Wellens.
Ontzettend genoten van klasbak Contador, smullen met de grote S _O_
13 maart 2016 14:59
Wat een gezeik over Sky..als het Belgen en/of Nederlanders waren bij Sky dan was het allemaal hosanna. ..
13 maart 2016 15:00
If it looks stupid but it works it ain't stupid :)
13 maart 2016 15:02
Voor de Nederlanders toch weer een teleurstellende editie. Van Dumoulin kan je niet verwachten dat hij een ronde wint als er geen lange tijdrit in zit. Kelderman blijft op hetzelfde niveau hangen.
13 maart 2016 15:04
@LyndaLid
Leuk dat je voor het meest saaie team van de wielersport opkomt, daar noem je een paar leuke momenten op ja, noem je ook even de 100 andere momenten op waar ze knechten het allemaal moesten oplossen voor de kopmannen en we een saaie koers zagen dankzij Sky?
13 maart 2016 15:05
Quote:
the Inner Ring ‏@inrng 6 min.6 minuten geleden
Gallopin tells Eurosport he chased in case of a sprint for the stage plus “I get on well with Thomas, we talk rugby, messages each other”

heel fijn! voor hetzelfde geld rijden ze samen naar de groep AC en wint wellens niet. schone ploegmaat


Prachtig toch, dit maakt wielrennen zo mooi en gelaagd.
13 maart 2016 15:06
Nee als jij met zo'n negatief punt komt mag je zelf ook je argumentatie oplossen.

Ik heb genoten vandaag, maar blijkbaar zijn er mensen die na zo'n heerlijke koers nog steeds in een negatief denken vervallen. Maar dat is dan jullie probleem :)

Reacties zijn gesloten.