Weening denkt nog niet aan stoppen: “Leuk avontuur in Amerika of Azië is ook mooi”

Weening denkt nog niet aan stoppen: “Leuk avontuur in Amerika of Azië is ook mooi”

foto: Cor Vos

zondag 3 november 2019 om 10:00
Interview

Pieter Weening zou ook in 2020 graag deel uitmaken van het peloton. De 38-jarige Fries zit nog zonder ploeg, omdat zijn huidige team Roompot-Charles aan het einde van dit seizoen de stekker eruit trekt. Weenings laatste koers was het WK op de weg in Yorkshire, waar hij veel werk verrichtte voor kopman Mathieu van der Poel. Maar als het aan de Harrekiet ligt, is dat niet de laatste wedstrijd uit zijn loopbaan geweest. “We zien wel hoe het komt, ik maak me daar niet echt heel druk om”, vertelt hij aan WielerFlits.

Een echte vakantie is er voor Weening deze winter niet bij. De ervaren rot is op dit moment druk aan het verhuizen. Er moet nog het nodige kluswerk gebeuren en dus is hij daar de komende tijd wel zoet mee. Ondertussen wacht hij geduldig af of er nog een mooie ploeg voorbijkomt waar hij oren naar heeft. De fiets aan de wilgen hangen? Nee, daar is de nuchtere Fries op dit moment niet mee bezig. “Waarom zou ik nu al zeggen dat ik zou stoppen?”, vraagt Weening zichzelf af. “Ik heb nog ruim twee maanden de tijd om daarover na te denken. Ik heb absoluut geen haast om zoiets te bekendmaken. Rustig aan.”

Weening legt het WK-peloton zijn wil op – foto: Cor Vos

Weening kijkt op dit moment rond. “Vind ik nog iets leuks, dan wil ik zeker nog een jaartje fietsen”, klinkt het gedreven. “Dient dat zich aan het eind van deze maand of zelfs in december nog aan, dan is dat voor mij ook prima. Ik houd daarom alle opties open, maar gestopt ben ik zeker nog niet. ‘Druk op zoek’ naar iets nieuws is dan ook weer overdreven, maar je snapt me wel. Dat leuks hoeft overigens ook niet per se in Europa te zijn. Ik heb er natuurlijk wel over nagedacht en eigenlijk zie ik meerdere plannen wel zitten”, zegt hij.

Avonturieren
Die plannen lopen overigens erg uiteen. “Er zijn zo veel plaatsen op de wereld waar je mooi kunt fietsen. Ik heb weleens zitten denken aan een jaartje in de Verenigde Staten, ik noem maar iets. Azië zou ik ook leuk vinden, maar ik ga niet tachtig tot honderd koersdagen aan de andere kant van de aardbol rijden. Daar heb ik totaal geen zin in. Maar mocht ik een programmaatje hebben met een paar leuke wedstrijdjes erbij, dan zou ik dat overwegen. Denk aan dertig tot veertig koersdagen, waarbij ik drie of vier keer op en neer kan vliegen. Alleen ik ga geen hemel en aarde bewegen om überhaupt ergens een jaartje te fietsen.”

Weening kort nadat hij over de streep kwam in Luxemburg – foto: Cor Vos

Op welk niveau dat overigens is, maakt Weening niet zo heel veel uit. “Kijk je naar Amerika, dan hebben ze daar alleen nog Rally-UnitedHealthcare op ProContinental-niveau en in Azië is er zelfs geen enkele. Maar neem nu bijvoorbeeld het team dat voorheen Jelly Belly (nu WildLife Generation p/b Maxxis, red.) heette. Dat is op papier dan wel geen ProContinental-formatie, maar zij rijden op hun continent wel alle grote koersen. Alleen zo ver is het nog lang niet, hoor. Momenteel heb ik niets.” Dit jaar was Weening nog goed voor een ritzege in de Ronde van Luxemburg. In de slotkilometers hield hij een jagend peloton af.

Dit artikel delen:

18 Reacties

Wheely 2 november 2019 om 08:19

Wat een mooie renner, Nederlands hoop in bange dagen…

0
Mellon Collie 2 november 2019 om 08:45

wie wil die aardige gozer nou nie hebben?

0
Lapjestrui 2 november 2019 om 08:49

Alles is wel best. Klussen, fietsen, niet fietsen. Een afscheidsjaar in een exotisch oord zij hem gegund. Of bij de grote jongens zodat we nog kunnen genieten van z'n geharkema en relativerende quotes:

"De laatste keer dat ik op een weegschaal stond, kan ik me niet herinneren"
"Ik weet niet wat die mannen allemaal hebben uitgespookt (…). Het boek zal wel verkocht moeten worden" (Over de biografie van Thomas Dekker)

0
Olly 2 november 2019 om 09:15

Wat een bikkel, komaan ploegmanagers, neem deze man op in je team. Kan niet fout gaan.

0
hanzul 2 november 2019 om 09:38

Corendon sla je slag. Mooie ploeg voor Weening en dan kan hij hopelijk in de Vuelta nog een keer zijn kunstje laten zien.

0
WernerFranke 2 november 2019 om 10:59

Volgend jaar lekker de degens kruisen met Dyball en Lebas.

0
west 2 november 2019 om 11:11

Dyball rijdt volgend jaar in de World Tour.

0
koos1 2 november 2019 om 11:33

Hij is niet meer de jongste, maar als je ziet hoe hij nog steeds koerst en koersen wint is hij toch nog voor bijna elke ploeg een versterking als knecht en aanvaller. Zou jammer zijn als hij volgend jaar ergens in de exotische koersen moet gaan rijden, omdat er geen Europese ploeg hem meer wil hebben.

0
A.M.M. Jonkers 2 november 2019 om 12:07

Pieter Weening is altijd een voorbeeldige prof geweest die zijn plaats kende. Hopelijk herkent c.q erkent een goede ploegmanager deze kwaliteiten en biedt hem een contract aan. Corendon-Circus zou een fantastische kracht aan hem hebben! De gedrevenheid spat er van af. En op het laatste WK was hij de superknecht.

0
Lapjestrui 2 november 2019 om 12:33

'Spat er van af' is wel een extreem enthousiaste uitvergroting van 'we zien wel wat er van komt' : )

0
horsm 2 november 2019 om 12:54

Ik zou ‘m wel iets voor Wanty vinden – mocht Hilaire nog ergens een klein zakje geld hebben. Zij hebben volgend jaar toch startrecht in alledrie de grote rondes? Dan weet je met Weening dat je in de Giro en / of Vuelta in ieder geval je TV-minuten gaat krijgen.

0
KnightBiker 2 november 2019 om 13:49

Goede ideeën! (Snap niet dat ze hem er niet bijhalen voor bij Corendon, zou in navolging van Devolder een prima mentor/meesterknecht zijn voor Mathieu.

0
dikkechaap 2 november 2019 om 13:30

Idd Wanty, of anders bij Burgos of een italiaans ploegje o.i.d.,een beetje in de Jetse Bol rol. Zou mooi zijn als hij nog een keer in de giro of vuelta zijn gang mag gaan.

0
Dolfy 2 november 2019 om 16:13

Nog altijd goed bezig, dus je zou denken dan er makkelijk een ploeg te vinden is.

Ondertussen wint Johnny Hoogerland een strandrace..

0
peterwinnen 2 november 2019 om 20:50

De talenten van Sunweb wat coachen tussen het klussen door?

0
toiletduck 2 november 2019 om 21:32

Ik vind het toch lastig te begrijpen dat deze man nog steeds geen onderdak heeft gevonden. Menig PCT zou hem goed kunnen gebruiken: Corendon, Riwal, Wallonie, Wanty, een van de Franse ploegjes die in de lage landen rijden… En Novo Nordisk is volgend jaar toch ook gewoon PCT? Zou ook kunnen werken.

Overigens zou hij ook nog prima een rol kunnen spelen bij een van de WT ploegen die nog een plekje over hebben, al lijkt dat me minder voor de hand liggen.

0
josi 3 november 2019 om 10:08

Novo Nordisk? Heeft Weening diabetes dan?

0
Scott Sunderland 3 november 2019 om 11:06

Novo Nordisk is al jaren een PCT ploeg. En je moet diabetes hebben om er te rijden inderdaad…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone