Weekendinterview: Timo Roosen

zondag 15 februari 2015 om 10:05
timo roosen weekendinterview wi

foto: Sirotti

Misschien is Timo Roosen (22) wel de minst bekende renner van LottoNL-Jumbo. De Brabander reed afgelopen jaar zijn eerste seizoen bij Rabobank en ontwikkelde zich dermate goed dat de ploeg van Richard Plugge actie ondernam. Zijn transfer was echter geen ‘normale’ overgang, legt Roosen – die in de Tour Down Under zijn debuut binnen het profpeloton heeft maakte – uit in het Weekendinterview.

Roosens overgang kwam mede tot stand middels het Support a Young Rider-project van de voormalige Belkin-ploeg. Fans en sympathisanten van het team konden tien euro aan de ploeg doneren om een jong talent de kans te geven bij de ploeg. “Donateurs konden geld investeren in jong talent. Zij hadden echter geen inspraak in welke belofte de overstap naar de ploeg zou maken. Het management had daar uiteindelijk het laatste woord in. Uiteindelijk bleek ik dat te zijn.”

Dat kwam voor de inwoner van Goirle als een verrassing, vertelde hij tijdens de ploegpresentatie van LottoNL-Jumbo aan WielerFlits. “Ik merkte vorig jaar wel dat het goed ging, alleen dacht ik gewoon twee jaar vol te maken bij Rabobank. Daarna hoopte ik naar een profploeg te gaan. Maar tegen het einde van het afgelopen seizoen hoorde ik dat er interesse was. Daarna is het heel snel gegaan. Maar het verbaasde me wel dat LottoNL-Jumbo naar me toe kwam. Ik had verwacht dat ik wat meer koersen had moeten winnen, voordat ik de overstap naar de profs zou maken. Maar de mogelijkheid kwam sneller en die kans laat je niet liggen natuurlijk!”

Ik voel me wel een beetje verbonden met de geldschieters, eigenlijk.

Roosen is zowel de ploeg, als de geldschieters dankbaar. “Ja, toch wel. Het is niet alleen door die bijdrage dat ik bij deze ploeg rijd natuurlijk. Als ik de ploegleiding niet had kunnen overtuigen, had ik hier nu niet gezeten. Maar ik voel me wel een beetje verbonden met de geldschieters, eigenlijk. Ik vind het leuk dat ze geld investeren in talent. Het is sowieso mooi dat ze dat voor de ploeg doen. Of ik hier ook had gezeten zonder de bijdrage van de fans? Dat weet ik niet. Dat zul je aan Richard (Plugge, red.) moeten vragen”, lacht de 1,94 meter lange Roosen.

Als dank voor de bijdrage van de fans houdt Roosen het komende seizoen maandelijks een blog bij op de website van LottoNL-Jumbo. Daarnaast zal hij in een speciaal trainingstenue rondrijden, met alle namen van de donateurs daarop vermeld. “Ik kijk er naar uit om in dat tenue mijn trainingsrondjes af te werken. Ik ben die mensen toch in zekere zin dankbaar. Als ik op deze manier iets voor hen kan terug doen, doe ik dat graag.” In het verleden koersten ook renners van Lotto-Belisol (tijdens de Tour de France) met bedrukte shirts waar namen op stonden.

Afgelopen seizoen draaide Roosen goed mee, als derdejaars belofte. Hij reed onder meer het wereld- en Europees kampioenschap. “De Kreiz Breizh (2.2) was echter de wedstrijd waar ik het beste in mezelf naar boven haalde. Daar won ik een etappe, de jongerentrui en werd ik tweede in het eindklassement. Verder heb ik het in alle prologen wel goed gedaan en ging het ook lekker in de Tour de l’Ain en de Tour de l’Avenir. Daarnaast heb ik het EK en WK mogen rijden, als beloning op een goed seizoen.”

Ik kom denk ik het beste tot mijn recht in korte heuvelritten. Ook zoek ik vaak de aanval. Eigenlijk ben ik heel allround. Ik heb dus niet een echte specialiteit.

Toch is de Brabander er nog niet helemaal achter wat voor type renner hij nu precies is. “Ik denk dat ik het beste tot mijn recht kom in korte heuvelritten. Dat ligt me wel, om even omhoog te knallen. Ik ben ook een renner die de aanval niet schuwt. Eigenlijk ben ik heel allround. Ik heb dus niet een echte specialiteit. Mijn proloog is goed, al heb ik die graag met een kort heuveltje. Lange klimmen verteerde ik in de Tour de l’Avenir ook gemakkelijker dan ik vooraf dacht. Ook ben ik redelijk rap. Geen massasprinter hoor, niet om te winnen in ieder geval. In kleinere groepjes win ik vaak wel.”

“Maar ik denk toch steeds weer aan die heuvels. Als dat het komende jaar nog steeds goed gaat, wil ik me daar op richten. Ik vind het ook mooi om dat in de koers te zien. Er is tactiek voor nodig om heuvels omhoog te vlammen, vind ik. Ik denk ook dat ik meer een eendagsrenner ben dan iemand voor meerdaagse koersen. Toch ligt me dat wel, want ik herstel vrij snel. Daarnaast ben ik van mening dat parcoursen met heuvels erin mooier zijn dan bijvoorbeeld tijdritten, ook omdat ik daar minder goed in ben”, knipoogt Roosen.

De allrounder heeft zijn pijlen echter niet alleen op de heuvels gericht. “Ik wil dit jaar vooral ontdekken wat ik goed kan. Ik kom er graag achter wat er binnen mijn marge ligt. Daarnaast zou ik mijn tijdrit nog proberen te verbeteren, want dat komt sowieso van pas. Als je in rondes klassementen wilt rijden, zul je dat ook moeten verbeteren. Maar het is nog te vroeg om één ding te kiezen waar ik me op zou moeten richten. Al zou ik wel graag een specialiteit hebben, want dat is makkelijker. Nu is het een beetje spreiden. Ik wil wel redelijk allround blijven, maar mik toch op de heuvels”, overdenkt de jongeling zijn kansen.

Ik wil dit jaar vooral ontdekken wat ik goed kan.

Komend seizoen staat voor Roosen voornamelijk in het teken van leren. Hoewel LottoNL-Jumbo een aantal sterkhouders vervangen zag worden door een bult jonge, redelijk onervaren talenten, kent Roosen zijn plek. “Ik denk dat ik verschillende rollen krijg. In de grotere etappekoersen zal ik dienend zijn voor bijvoorbeeld Lau (Laurens ten Dam, red.), Gesink of andere kopmannen. We moeten nog wel bekijken welke wedstrijden dat zullen zijn. In kleine koersen zal ik misschien eens voor mijn eigen kansen mogen rijden in een iets vrijere rol. Dat ligt denk ik ook aan de koers waar ik op dat moment rijd. De aangewezen kopman zal ik in ieder geval niet zijn.”

“Ik hoop vooral dat ik weer verbeterd ben”, klinkt Roosen bescheiden over zijn verwachtingen voor het komende seizoen. “Afgelopen jaar heb ik echt een flinke stap gezet, daarvoor was ik nog clubrenner. Dit jaar hoop ik door meer te trainen, betere begeleiding en er meer tijd in te steken, dat ik weer een niveau hoger bereik. Het moet voornamelijk een leerjaar zijn. Ik wil nog niet echt een prestatie neerzetten. Natuurlijk, als de kans zich voordoet, wil ik hem pakken. Niet dat wanneer ik in een kopgroep gezeten heb, dat ik spijt heb omdat ik iets doms gedaan heb. Dan wil ik het wel afmaken. Dan denk ik vooral aan bijvoorbeeld de Volta Limburg Classic, of andere kleinere 1.1-koersen. Als er maar heuvels zijn, dan ligt het me meestal wel”, sluit Roosen af.

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair