Weekendinterview: David van der Poel
foto: Rudie Ottens
zondag 31 januari 2016 om 09:00

Weekendinterview: David van der Poel

De winter van 2015 op 2016 is vooralsnog niet die van David van der Poel. De 23-jarige crosser van BKCP-Corendon maakt een moeilijk seizoen door, maar weet de vinger niet op de zere plek te leggen. Blijven volhouden zijn de sleutelwoorden, al beschouwt de winnaar van brons op het voorbije Nederlands kampioenschap deze winter als een mislukt veldritseizoen.

Geen verstoppertje
Aanwijsbare verklaringen waarom het dit jaar niet loopt, heeft de oudste Van der Poel niet. Hoewel hij bijvoorbeeld in de Wereldbeker-cross van Heusden-Zolder een goede start heeft, zorgt een val na enkele honderden meters voor materiaalpech. Ongelukkig en weg goed resultaat. “Het seizoen is tot op heden vooral teleurstellend, vind ik. Als je over ongelukkig spreekt, is het een beetje zoeken naar excuses. Dat doe ik niet zo graag. Het is echter wel een feit dat ik in een paar wedstrijden pech heb gehad waar ik niets aan kon doen. In het overgrote deel van het seizoen was het echter niet goed genoeg. Maar daar heb ik niet echt een verklaring voor, eigenlijk. Afgelopen zomer heb ik goed getraind en goed gereden op de weg. Ik voelde namelijk dat ik de belasting makkelijker kon verteren dan het jaar ervoor. In dat opzicht had ik er wel vertrouwen in dat ik een stapje vooruit had gezet.”

Als je over ongelukkig spreekt, is het een beetje zoeken naar excuses. Dat doe ik niet zo graag.

Toch lukt het David maar niet om die mindset uit te drukken in resultaten. “Da’s natuurlijk wel heel frustrerend. Je probeert er elk weekend opnieuw het beste van te maken. Mijn eigen ding blijven doen, goed trainen en mezelf goed verzorgen. Dan doe je het nooit verkeerd, maar het is niet altijd even makkelijk. En natuurlijk ga je dan naar verloop van tijd aan jezelf twijfelen. Hoe het nu komt dat het niet lukt, terwijl je er goed voor leeft. Als ik me dan doordeweeks niet slecht of bijzonder minder voel, dat het dan ‘s weekends niet gaat. Je vraagt jezelf af waar het aan ligt, maar het is niet makkelijk om daar een antwoord op te vinden. Misschien heeft de afwezigheid van Mathieu er onbewust mee te maken. Dat door het wegvallen van Mathieu – die toch onze kopman is – een zekerheid om een mooie uitslag te rijden er niet is.”

Mede door zijn slechte winter gleed de veldrijder uit Kapellen van plaats vijftien af naar plek 33 op de UCI Ranking. Dat kwam ook doordat hij de punten van de gewonnen crosses in Pétange en Bussnang van begin januari 2015 nu kwijt is. “Daarom was dat wel een beetje te verwachten”, zegt Van der Poel, die sinds dit seizoen samen met zijn broertje over een heuse supportersclub beschikt. “Ik heb vorig jaar net na de jaarwisseling twee keer gewonnen in het buitenland, wat me heel veel punten opleverde. Ik had met de ploeg besloten om dit jaar niet te gaan crossen in die periode, maar echt in Spanje vol te gaan trainen met het oog op het NK, de Wereldbekers en het WK. Daarom was het te verwachten dat ik ver weg zou zakken. In Lignières-en-Berry had dat al meteen gevolgen, omdat ik op de vierde rij moest starten. Dat terwijl ik de laatste jaren altijd vanaf de tweede rij mocht vertrekken. Dan merk je pas wat voor luxe dat is.”

Goede gevoel keert langzaam terug
Dit seizoen wist Van der Poel ondanks alle teleurstellingen wel twee keer te juichen. In Tábor en Hittnau won hij twee internationale veldritten, terwijl de rest van de veldrijders dat weekeinde in België verbleef voor de Koppenbergcross. Met zijn overwinningen in Tsjechië en Zwitserland behaalde onze landgenoot echter twee keer zoveel punten als Wout van Aert, die won op de Koppenberg. Het drietal crossen was namelijk van dezelfde categorie en daarom een bewuste keuze van David om juist bij afwezigheid van de grote kanonnen in het buitenland punten te pakken. “Dan kun je bij de Wereldbekers wél van op de tweede rij starten. Maar ik ben er wel van overtuigd dat als ik een programma in Nederland en België rij, ik ook een goede startpositie kan verwerven. Maar dan moet ik natuurlijk wel beter presteren, zeker in de Wereldbekers. Ik ben nu een paar keer afgestapt en ja, dan zak je wel weg op de ranking.”

Van der Poel tijdens de voorbije Wereldbeker in Hoogerheide - foto: Marcel Koch

Van der Poel tijdens de voorbije Wereldbeker in Hoogerheide – foto: Marcel Koch

Dankzij zijn veertiende plek twee weken geleden tijdens de Wereldbeker-manche in Lignières-en-Berry, heeft Van der Poel voldaan aan de WK-selectienorm. Dankzij een vijftiende plaats eerder dit seizoen in Koksijde, is hij twee keer bij de top-16 tijdens een Wereldbeker geëindigd. Daarmee kreeg hij het WK weer in eigen hand, want door zijn tuimelpartij op de UCI Ranking was David daar tot voor de Franse Wereldbeker-cross niet meer zeker van. Het goede gevoel kwam daardoor langzaam terug. “Het NK was qua uitslag goed, maar het gevoel was toen nog iets minder. De dag erna in Otegem voelde ik me echt weer sterk. In Lignières ging het vervolgens ook heel erg goed. Tijdens de eerste twee rondes zat ik in het gedrum, zonder dat ik echt met mijn koers bezig kon zijn. Dat is het gevolg van het starten op de vierde rij. Maar ik had een goed gevoel en uiteindelijk kom ik nog terecht bij renners die vanaf het begin vooraan meestreden. Daardoor kon ik nog vechten voor plek twaalf.”

“Ik was toen benieuwd naar mijn rondetijden”, gaat hij verder. “Die heb ik bekeken en die zouden me normaal gesproken tussen plek zes en tien hebben gebracht, al zie je ook dat ik alleen al in de eerste ronde dertig seconden verlies op de eersten. Toch was ik tevreden en geeft het weer heel erg veel vertrouwen, ondanks dat de uitslag natuurlijk een klein beetje tegen viel. Maar uiteindelijk was ik al blij met het gevoel en dat het echt weer goed ging. Het moet tijdens de start ook een beetje meezitten en dat zat het die zondag niet. Met een beetje geluk kun je ook vanaf de vierde rij met de eerste tien het veld induiken. Op het WK is er in ieder geval een mooie, lange startlaan. Bovendien vallen er een heel aantal renners tussenuit die het WK niet rijden, dus misschien start ik dan wel van bij de eerste drie rijen”, kijkt hij vooruit naar het wereldkampioenschap van zondag in Zolder.

Hopen op goed WK
Met Lars van der Haar en Davids jongere broertje Mathieu heeft Nederland twee topfavorieten voor de wereldtitel in huis. David zelf hoopt ook zijn partij mee te blazen. “Ik denk wel dat het een heel goed rondje is voor mij. Ik was vorig jaar al zesde tussen de profs bij de Wereldbeker. Dat is nog iets anders als een WK, maar het ligt me zeker.  Het is een beetje afwachten hoe de westrijd verloopt. Normaal gezien kan ik wel vrij snel starten en in het begin snelle rondes rijden. Als ik goed mee ben, mag het daarom van mij direct openbreken. Achter je beginnen dan namelijk overal gaatjes te vallen. Maar het mag ook gesloten blijven, want ik weet mijn plaatsje in een grote groep snel te vinden. Ik zou het in ieder geval leuk vinden om lang voorin te blijven mee doen. Op voorhand is dat moeilijk te zeggen, maar ik wil proberen om een mooie ereplaats uit de brand te slepen. En anders hoop ik iets voor Lars (van der Haar, red.) of Mathieu te doen.”

Van der Poel beaamt wel dat dit lastig is. “In het veldrijden is het heel moeilijk om iets voor iemand te doen. Maar je moet ook realistisch zijn: Mathje en Wout steken er zo ver bovenuit, met daarachter Lars en Kevin Pauwels. Dit seizoen hebben zij aangetoond dat ze zelf altijd de cross maken. Het kan zo maar zijn dat ze in de eerste ronde al wegrijden. Dan zal ik normaal gezien van weinig belang kunnen zijn voor de kopmannen. Mathieu en Wout zijn de twee topfavorieten. Lars komt daar voor mij net achter, maar hij heeft het voordeel dat het parcours in Zolder hem echt voor 100% ligt. Of het de Nederlanders beter ligt dan Van Aert? Er zijn ook veel lange en rechte stukken waar je je power kwijt kan. Dat is iets wat Wout natuurlijk erg goed ligt en ik denk ook dat deze omloop binnen zijn mogelijkheden ligt. Zelf weet ik dat als ik een goede dag heb, ik rond de vijfde plek moet kunnen zitten in elke cross. Dat is ook mijn ambitie voor zondag. Er zijn dit seizoen drie of vier jongens die erboven uit springen. Alles wat daarna voor plek vijf rijdt, zijn jongens die ik altijd heb kunnen kloppen. Dat kan nu ook gewoon zo maar.”

Echt geslaagd zal mijn seizoen sowieso niet meer zijn, maar er volgen nog een paar mooie weken om het relatief goed af te ronden

Met het WK in Zolder voor de boeg, wacht David nog één grote wedstrijd om zijn seizoen te redden. Hij is echter realistisch en weet dat hij deze winter zo snel mogelijk moet vergeten. “Echt geslaagd zal mijn seizoen sowieso niet meer zijn. Als ik een mooi WK rij en de weken erna ook goed presteer, dan kan ik met een redelijk gevoel mijn rust- en wegperiode in. Maar het zal wel een mislukt seizoen zijn, voor mij. De eerste drie á vier maanden van het seizoen, heb ik in bijna geen enkele wedstrijd laten zien wat ik zelf wilde. Maar er volgen nog een paar mooie weken om het seizoen relatief goed af te ronden. Dat is altijd fijner dan het gevoel ‘ik heb er niets van gebakken deze winter’.”

RIDE Magazine
14 Reacties
Sorteer op:
30 januari 2016 10:03
Met zo'n pa en broertje ga je toch lekker iets anders doen zoals basgitarist in een post-rock band worden of een geurcafe in hartje Tilburg openen.
30 januari 2016 10:36
..en opa P. niet vergeten. Niet te benijden deze knaap.
30 januari 2016 10:54
In het artikel geen woord over hoe hij het vindt om minuten achter zijn broertje aan te rijden. Volgens mij doet hij er goed aan om een andere ploeg te zoeken. Mentaal beter als je binnen een ploeg je plekje zelf hebt afgedwongen en daardoor minder frustratie als je het laat liggen: je hebt zelf je kans gecreëerd en niet gepakt.
30 januari 2016 11:18
@Plagge
Dat is al vaker behandeld, ook hier. Ik hou niet zo van herhalen.
30 januari 2016 13:24
Ik snap niet wat men negatief doet over deze jongen.

Moet hij dan perse net zo'n groot talent zijn als zijn vader of zijn broertje??

Hij vind het crossen leuk en wil daarin het beste uit zichzelf halen, dat hij toevallig de zoon van en de broer van is en daarbij minuten achter zijn broertje rijd is helemaal niet belangrijk.

Zelfs al zou hij naar een andere ploeg gaan en zijn beste seizoen ooit rijden wordt hij simpelweg nooit winnaar van het WB klassement of WK en dat is absoluut geen schande.

Hij doet wat hij leuk vind in een omgeving waar hij zich goed voelt en op een niveau wat het zijne is.
30 januari 2016 13:47
Inderdaad, wat Wielerfan zegt. Laat hem lekker rijden waar hij wil. En misschien is Matthieu we zo goed omdat zijn broertje bij hem rijdt. Wie weet.
30 januari 2016 14:07
David gaat later in zijn carrière vaker mee doen bij de beteren. Is pas tien jaar later dan Mathieu serieus begonnen met crossen. Mathieu was vijf toen hij zijn eerste serieuze cross reed, David zestien. Hij komt er wel, het duurt alleen wat langer. Ik voorspel hem over een jaar of tien misschien wel eens als wereldkampioen.
30 januari 2016 14:07
Helemaal eens met Wielerfan. Wat een zure eerste reacties.
30 januari 2016 14:36
Edit redactie: On topic aub
30 januari 2016 15:58
Ok Youri, Ik voorspel over 10 jaar zo'n mooie Hugo Borst - docu. Altijd leuk om te zien wie er later gelijk heeft *popelt, popelt*
31 januari 2016 09:40
Ik hoop slechts dat David gelukkig wordt.
31 januari 2016 10:15
Is ie niet al gelukkig dan ?
31 januari 2016 10:26
weet ik veel
31 januari 2016 13:48
Waarom zo'n kritiek? Is D. Van der Poel een Mathieu, Sven of Wout? Naah, moet dat? Naah. Hij is beter in wat hij doet dan Jerome Gilbert, Dayer Quintana (al lijkt die nu wel een stap voorwaarts gezet te hebben) of J. Sagan. Sommige wielertoppers presteren nu eenmaal beter wanneer hun broer mee rijdt, en David hoort zelf bij de beste 20. Wat is het probleem?

Reacties zijn gesloten.