Weekendinterview: Bauke Mollema

zondag 28 september 2014 om 09:00
bauke mollema

foto: Sirotti

De Tour de France was dit jaar het belangrijkste doel voor Bauke Mollema, maar het WK wielrennen stond toch op een goede tweede plek op het prioriteitenlijstje dat de Groninger aan het begin van dit jaar maakte. Vorig jaar werd hij elfde in Florence en dit seizoen wil hij beter presteren. ”Ik denk dat het parcours mij dit jaar nog beter ligt.”

Er moet een hoop gebeuren wil je Bauke Mollema chagrijnig krijgen. Het is donderdagavond, slechts drie dagen voor de wegwedstrijd en Mollema blikt relaxed en goedgeluimd vooruit op de mondiale titelstrijd. Hij is samen met Tom-Jelte Slagter donderdag aangekomen in Spanje en ze hebben het laatste stuk zelfs gefietst naar het hotel, al ging dat een beetje mis. ”Slagter had de verkeerde route genomen”, lacht Mollema. ”Dus we waren een beetje verdwaald. Maar dat is niet erg. Toch weer een paar extra kilometers in de benen.”

Mollema heeft een andere voorbereiding dan Tom Dumoulin, het tweede speerpunt van het Nederlandse team. Die is al een week in Ponferrada, terwijl Mollema maar drie dagen voorbereidingstijd heeft in Spanje. ”Dat is meer dan genoeg. Je hebt een halve dag om het parcours te verkennen en dan heb je nog anderhalve rustdag. Dat vind ik wel een goede voorbereiding.”

Ik verwacht dat de strijd dit jaar meer open is. Daar kan ik misschien wel van profiteren.

Toen Leo van Vliet nog bondscoach was, moesten de renners zich al op maandag melden bij de nationale ploeg, vanwege de teambuilding. Dit tot grote irritatie van Mollema. ”In 2011 en 2012 moest ik een week doorbrengen met de nationale ploeg. Met elkaar eten is hartstikke gezellig, maar of dat teambuilding is, ik weet het niet hoor. Ik zat me vooral dood te vervelen. Ik vind deze voorbereiding een stuk prettiger.”

Dat betekent wel dat Mollema, drie dagen voor de wegwedstrijd, het parcours nog niet heeft verkend. ”Ik heb de profielen wel geïnspecteerd. Het is een lastig parcours, maar niet zo lastig als vorig jaar in Florence.” Toch is dat niet in het nadeel van Mollema. ”Dit parcours ligt mij misschien wel beter. Vorig jaar werd er wel erg gekeken naar klimmers als Joaquim Rodriguez en Vincenzo Nibali. Ik verwacht dat de strijd dit jaar meer open is. Daar kan ik misschien wel van profiteren.”

Net zoals vorig jaar is Mollema de kopman van de Nederlandse ploeg. Een rol waar de Groninger niet voor wegloopt. Integendeel, als het moet neemt Mollema graag zijn verantwoordelijkheid. ”Het is belangrijk dat er een goede hiërarchie is. Iedereen weet nu waar hij aan toe is.”

Mollema weet, mocht hij een kans willen maken op de wereldtitel, dat hij gebaat is bij een slopende wedstrijd. ”Ik hoop op een zware afvalkoers. Als ik met een grote groep naar de slotklim rijd, ben ik kansloos. Wij gaan zelf ook de koers hard maken.”

Bauke Mollema

Toe aan nieuwe impulsen
Na het WK rijdt Mollema alleen nog de Ronde van Lombardije. Daar zal hij dus ook zijn laatste wedstrijd in Nederlandse dienst rijden. Mollema kwam in 2007 bij het Rabobank Continental Team, en maakte na een jaar al de overstap naar de profs van Rabobank. Na zeven jaar verlaat de klimmer het ‘veilige nest’. ”Het zal zeker even wennen zijn. Als ik na Lombardije de deur achter me dicht trek, zal ik zeker met enige weemoed terugkijken op deze periode.”

Toch vond Mollema dat hij een overstap moest maken om zich verder te ontwikkelen. ”Ook als de onzekerheid over het voortbestaan van Belkin niet had gespeeld, had ik de overstap gemaakt. Ik was gewoon toe aan een nieuwe uitdaging. Ik heb nieuwe impulsen nodig om verder te komen. Ik heb de afgelopen jaren veel hetzelfde programma gereden. Daarin wil ik meer variëren. Dat had ik ook bij Lotto (de opvolger van Belkin, red.) kunnen doen, maar ik denk dat het goed is om in een andere keuken te kijken.”

En als iemand de overstap kan maken dan is het Mollema wel, die toch altijd redelijk op zichzelf is. Johnny Hoogerland klaagde al snel dat hij bij zijn ploeg Androni Giocattoli zijn ploeggenoten niet kon verstaan en dat hij zich eenzaam voelde in de ploeg. Mollema is daar niet zo bang voor. ”Ik kan overal wel aarden. Dat komt wel goed. Bovendien weet je van tevoren dat de voertaal anders wordt als je naar een andere ploeg overstapt. Er zijn maar twee Nederlandse teams, dus als je de overstap maakt, is dat bijna altijd naar een buitenlandse ploeg”, stelt de 27-jarige renner nuchter vast.

Andere voorbereiding op WK
Het wordt alweer de vierde keer op rij dat Mollema het WK op de weg gaat rijden. Tot nu toe reed hij altijd de Vuelta als voorbereiding, maar dit jaar brak hij met die traditie. Na de Eneco Tour reed de Groninger de GP Quebec en de GP Montreal in Canada. ”Ik heb nu het gevoel dat ik dit jaar de beste voorbereiding heb gekozen. Door de Vuelta niet te rijden, heb ik na de Tour meer mijn rust kunnen pakken. Ik ben benieuwd hoe het valt.”

Ik heb nu voor het eerst een voorbereiding gehad, waarbij ik relatief veel heb getraind. Ik ben benieuwd hoe dat uitpakt.

Mollema vond het koersen in Noord-Amerika erg prettig. ”Het werd ook wel weer eens tijd. De laatste keer dat ik hiervoor in Noord-Amerika reed, was tijdens de Ronde van Californië in 2009. Het is ook leuk om te zien hoe het wielrennen daar ook steeds meer begint te leven.”

Maar mochten de wedstrijdprestaties tijdens het WK en in de Ronde van Lombardije tegenvallen, dan is Mollema mans genoeg om in het vervolg weer zijn goede oude voorbereidingsprogramma te rijden. ”Als het minder gaat dan de voorgaande jaren, dan rijd ik de komende jaren de Vuelta.”

Nog steeds kijkt Mollema hoe hij zijn programma optimaal kan indelen, zodat hij op de juiste wedstrijden in topvorm steekt. ”Daar ben ik wel mee bezig. Ik heb nu voor het eerst een voorbereiding gehad, waarbij ik relatief veel heb getraind. Ik ben benieuwd hoe dat uitpakt.” In het verleden prefereerde Mollema wedstrijden boven trainingen, maar inmiddels moet hij die mening een beetje bijstellen.

”In het begin dacht ik dat wedstrijden nodig waren om mijn topvorm te halen. Nu denk ik daar anders over. Kijk bijvoorbeeld maar naar Bradley Wiggins, die met weinig koersdagen toch wereldkampioen tijdrijden wordt. Ik voel me nu frisser dan andere jaren. Toch heb je ook wedstrijden nodig om optimaal te presteren. Vijf koersdagen in een jaar is te weinig om een goede uitslag te rijden op een WK.” Zoals altijd probeert Mollema uit alles het maximale te halen. ”Ik hoop zondag mooie dingen te laten zien.”

Lees ook:
Bauke Mollema: “Het parcours ligt mij dit jaar nog beter”

Dit artikel delen:

Volg hier

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair