Wat weten we over Francisco Huertas en Manuela Fundación?

Wat weten we over Francisco Huertas en Manuela Fundación?

Van links naar rechts: Moreno, Garzelli, Huertas en Calvente - foto: Facebook Manuela Fundación

maandag 15 juni 2020 om 07:00
Special

Team Manuela Fundación is per direct de nieuwe naam van Mitchelton-Scott. Manuela Fundación is een non-profitorganisatie uit Granada op naam van Francisco Huertas. Een onbekende naam, maar op de site van zijn foundation valt te lezen dat hij veel sportevenementen, sporters en goede doelen steunt. Wie is Francisco Huertas, de Spaanse investeerder waarover maar weinig informatie te vinden is? WielerFlits dook in het verleden van deze nog onbekende geldschieter.

Sponsoring Granada CF
Het oog valt direct op een investering die hij in 2008 deed bij voetbalclub Granada CF. De ploeg stond dat jaar op omvallen en Huertas besloot om met zijn bouwbedrijf Hufrago in te stappen om de ploeg te redden. Hij beloofde 1,2 miljoen te betalen en deed nog voor het contract inging een aanbetaling van 400.000 euro.

De overige 800.000 euro kwamen er echter nooit. Salarissen werden niet betaald en andere betalingen werden uitgesteld. Het bedrijf Hufrago zou de betalingen pas doen ‘als de liquiditeit het toelaat’, staat in archiefberichten van plaatselijke media te lezen. Uiteindelijk vertrok hij met stille trom.

In 2009 raakte Huertas met Hufrago twee keer in opspraak. Eerst bij een investerings- en bouwproject, waarbij werknemers een zakenpartner beschuldigden van wanbetalingen, wat dan weer zou komen doordat Huertas enkele orderbrieven niet betaalde maar retourneerde.

Later dat jaar bleek dat een beloofde schenking voor praalwagens tijdens de Driekoningenoptocht niet betaald waren, waardoor makers van de wagens in geldproblemen kwamen. De crisis in de bouw zou de reden zijn van de vertraagde betalingen. Sindsdien wordt Hufrago alleen nog genoemd als bedrijf waar Huertas eigenaar van ‘was’. Meer informatie of nieuwsberichten, bijvoorbeeld over hoe hij zijn vermogen heeft opgebouwd, zijn niet te vinden.

Investering Real Jaén loopt op niets uit
Een paar jaar terug, in 2017, was Francisco Huertas opnieuw in beeld om te investeren in een voetbalclub. Dit keer ging het om Real Jaén, een andere club in de regio Andalusië. Meerdere gesprekken werden gevoerd, maar de samenwerking kwam onder druk te staan toen supporters op social media kritiek uitten op de geschiedenis van Huertas’ bedrijf Hufrago. “Als ze mij niet willen, dan kom ik niet”, zou hij geroepen hebben.

Zijn tussenpersoon bij Real Jaén riep op tot kalmte, omdat Huertas zich herpakt zou hebben na de problemen met het bouwbedrijf. “Hij leidt een solide groep bedrijven en heeft een bewezen eigen vermogen”, werd gezegd. De investeringsplannen van Huertas bij Real Jaén kwamen uiteindelijk niet van de grond.

Oprichting Manuela Fundación
Eind 2018 stortte Francisco Huertas zich op de Manuela Fundación, een stichting die niet leunt op investeringen van derden, maar die volledig gefinancierd wordt door de oprichter zelf. De foundation is vernoemd naar Huertas’ vroeg overleden dochter Manuela, waar ook de vleugels in het logo vandaan komen. Begin 2019 werd een lokale wielerploeg opgericht op initiatief van voormalig amateur Emilio Rodríguez, die direct betrokken is bij het project.

De Manuela Fundación heeft ondertussen een wieleracademie met teams in verschillende leeftijdscategorieën, met nadruk op de beloftenploeg. De stichting steunt ook meerdere sportverenigingen en andere sporters uit de omgeving van Granada. Daarnaast doneert Huertas geld aan diverse goede doelen, staat te lezen op de eigen website. Zo deed hij een bijdrage aan een doel dat de strijd tegen borstkanker steunt en hebben meerdere scholen en kinderorganisaties donaties ontvangen.

Stefano Garzelli (hier in 2012) speelde een belangrijke rol – foto: Cor Vos

Garzelli nauw betrokken, in beeld als manager
En nu, halverwege 2020 en midden in de coronacrisis, neemt Huertas met zijn Manuela Fundación de wielerploeg van Mitchelton-Scott over. Het gaat om een deal voor de lange termijn, die per direct in gaat. In gesprek met Cyclingnews laat sportief manager Emilio Rodríguez weten dat de onderhandelingen in mei begonnen en slechts twee weken geduurd hebben; de handtekeningen werden op 5 juni gezet. “Het doel is om het imago van de Manuela Fundación een boost te geven. Francisco heeft gekozen om dat met een WorldTour-ploeg te doen”, klinkt het.

Volgens meerdere bronnen heeft oud-Giro-winnaar Stefano Garzelli, een goede vriend van Huertas, een grote rol gespeeld bij de onderhandelingen. Garzelli staat ook op de nominatie om als manager aan de slag te gaan bij de WorldTour-ploeg. Hij zou er volgens Italiaanse media zelfs zijn baan als analist bij de RAI voor opgezegd hebben.

Niet lang geleden plaatste de Manuela Fundación op social media een foto van Huertas met Garzelli en de Spaanse oud-wielrenners José Manuel Moreno (winnaar olympisch goud op de kilometer tijdrit in Barcelona 1992, red.) en Manuel Calvente (met een verleden bij Team CSC en Agritubel, red.). Laatstgenoemde is al betrokken bij de U23-ploeg van Manuela Fundación. “Zij zullen Manuela’s vleugels dit jaar wereldwijd laten vliegen”, staat bij het bericht. Mogelijk krijgen de oud-renners allemaal een rol binnen de staf.

Spaanse licentie, basis naar Granada
Tegen het Spaanse IDEAL wil Manuela Fundación niet laten weten hoe groot het budget van de ploeg gaat zijn, maar er wordt gesproken over een investering van 20 miljoen euro. Volgens IDEAL heeft Huertas naast het hoofdsponsorschap ook GreenEDGE Cycling – het bedrijf achter Mitchelton-Scott – overgenomen (al wordt dat ook tegengesproken), waardoor het hoofdkantoor van de ploeg zich zal verplaatsen van Varese in Italië naar Granada. Rodríguez hint tegen Cyclingnews inderdaad op een toekomstige verplaatsing van de service course naar Andalusië, met Varese als tweede thuis.

Wat in ieder geval duidelijk is, is dat Adam Yates, Simon Yates, Annemiek van Vleuten en consorten het seizoen af zullen maken in het donkerblauw en roze van Team Manuela Fundación. De huidige structuur en de huidige selecties bij de mannen en de vrouwen blijven dit jaar nog intact. “Wat verandert zijn de tenues en de kleuren”, aldus Rodríguez. De licentie van de ploeg blijft dit seizoen nog Australisch, maar niet lang meer. “Het wordt een Spaans team en daar moeten we trots op zijn”, zegt de sportief manager. Op 1 juli wordt op een persconferentie meer bekend over de overname.


Update: Een deel van de inhoud van dit artikel is achterhaald, omdat de deal met Mitchelton-Scott niet door is gegaan. De ambitie van Manuela Fundación blijft echter om een WorldTour-ploeg over te nemen. Wordt vervolgd…

Dit artikel delen:

26 Reacties

Japsie 13 juni 2020 om 12:39

Dit gaat alles behalve een lange termijn ploeg worden vrees ik.

0
aardappeljager 13 juni 2020 om 13:08

Die indeuk krij je niet na het lezen van dit bericht inderdaad

0
Roy van den Busken 13 juni 2020 om 12:56

Heb er geen goed gevoel bij na het lezen van dit verhaal. Maar hopelijk bewijst zich het tegendeel.

0
Verweggistan 13 juni 2020 om 13:05

Goed uitgezocht. Ik kon gisteren ook al heel weinig vinden over die stichting en vreesde een spooksponsor. Dit artikel stemt niet veel hoopvoller. Weer een rijke man die zijn eigen geld er in steekt, dat duurt meestal niet lang.

0
Jacob Lohof 13 juni 2020 om 13:44

Een soort Belkin

0
Romāns Vainšteins 13 juni 2020 om 20:53

Lijkt er veel op inderdaad.

0
ditisdavid 13 juni 2020 om 15:12

Mag voor de renners hopen dat als het inderdaad implodeert, het niet al dit jaar gebeurt, zou voor de tweede en derde lijn van de ploeg dan lastig worden volgend jaar ergens aan de slag te kunnen…

0
rahimns 13 juni 2020 om 16:23

Dus een mooie Australische ploeg verdwijnt en er komt een vage Spaanse ploeg voor terug. Erg jammer dat er geen nieuwe sponsor in dat land gevonden kon worden.

0
Polleke 13 juni 2020 om 16:29

Die mag nu al in het rijtje Alonso, Pegasus, AquaBlue, ….

0
fietsvriend 13 juni 2020 om 16:47

Hemeltje, de nood moet wel heel hoog geweest zijn bij de ploeg.

0
Baik-Baik 14 juni 2020 om 14:19

Precies mijn gedachte.

0
Wim 13 juni 2020 om 16:50

Ben benieuwd wiens contract verlengd wordt.

0
KnightBiker 13 juni 2020 om 17:39

Ik neem aan dat er een degelijke bankgarantie klaarligt.. vooraf 2/3 van het jaar budget Laten neerleggen. Helaas kan je niet vaak zonder rijke suikeroom in het wielrennen, maar ik had liever dat er een degelijk bedrijf achter ten grondslag had gelegen. Het goede doel van de foundation daargelaten, wat wil men daarmee bereiken? Als dat niet duidelijk is, is het model op drijfzand gebasseert. NTT Quebeca heeft een doel dat duidelijk wordt versterkt door het sub-sponsoren van een wielerploeg.

Positief: een extra Spaanse ploeg op het hoogste niveau misstaat niet, jammer dat het verlies van een Australisch team daartegen over staat.

0
xistnc 13 juni 2020 om 18:21

Foundation is gewoon ‘stichting’, toch?

0
Verweggistan 13 juni 2020 om 20:08

Lijkt mij ook, tenzij Alpecin je sponsor is ;)

0
KennyKlimmen 13 juni 2020 om 20:19

OMG wat is het toch een wiebelig economsich model dat wielrennen…. Hoe zou dit anders kunnen?

0
Panache 13 juni 2020 om 21:33

Is het een zinkend schip, of verblinding door de eenzijdige frame die Wielerflits ons voorschotelt? We gaan er binnen 6 maanden wel achter komen.

0
Turtlehead 13 juni 2020 om 23:30

@Panache: 6 maanden vind ik nog optimistisch. Ik heb zelden zoveel wanklanken over een nieuwe sponsor gehoord. En dan nog de naam Garzelli die opduikt, dan weet je toch genoeg lijkt me. Heeft niks met framing te maken.

0
Panache 14 juni 2020 om 09:52

Over een half jaar ongeveer moeten de bankgaranties voor 2021 klaar zijn, daar doel ik op.

0
tvm 13 juni 2020 om 23:01

Waar gaat Simon Yates volgend jaar naar toe? En zou hij zijn broertje mee willen nemen? Ineos misschien ivm Britse roots maar lijkt me onwaarschijnlijk ivm vele kopmannen. Qua image en profiel zou Edcation First wellicht passen, maar daar zijn al kopmannen.
Welke teams kunnen nog een kopman gebruiken?
Bahrein (met alle respect voor Landa en Poels). Trek (Nibali gaat bijna afbouwen en Mollema is em net niet).

0
Deo 14 juni 2020 om 20:38

Volgensmij zeiden de Yates een keer niet naar Sky / Ineos te willen. Vanwege de vrijheid bij Mitchelton destijds, maar dat ligt inmiddels misschien ook we anders.

0
Mystery Rider 14 juni 2020 om 06:50

Bizar verhaal, de hele wereld ligt economisch onderuit en plots staat een nieuwe wieler mecenas op die met zijn privé vermogen een ganse Worldtour ploeg redt???

0
Cyclinglife 14 juni 2020 om 08:05

Maar waar haalt deze non profit organisatie nu zijn geld vandaan? En waaruit blijkt dat dit een betrouwbare( in de vorm van continuïteit) geldstroom is?
20 miljoen per jaar uitgeven en er niets voor terug willen? Klinkt te goed om waar te zijn.

0
Markjow 14 juni 2020 om 11:37

Precies Cyclinglife, en wat wilt zo’n non profit organisatie hier nou mee bereiken buiten “een goeie naam”. Zeer vreemde keus van sponsoring in mijn ogen. Al hoop ik wel voor het team dat deze sponsor dit keer wel al zijn beloftes nakomt. Ik vind het wel jammer om te zien dat het “Australische” van het team verdwijnt, maar het zou helemaal zonde zijn als het complete team verdwijnen uit de sport.

0
Vincent Lacressonniere 14 juni 2020 om 21:47

Goed artikel!

0
Vincent Lacressonniere 14 juni 2020 om 21:47

Goed artikel!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone