Warren Barguil over ‘gesloten’ Tour: “Dan liever verplaatsen”

zondag 29 maart 2020 om 11:58
Warren Barguil over ‘gesloten’ Tour: “Dan liever verplaatsen”

foto: Cor Vos (archief)

Een Tour de France achter gesloten deuren: Warren Barguil vraagt zich in gesprek met Ouest-France af of het überhaupt mogelijk is. “We kunnen mensen niet verbieden om langs de kant van de weg te staan. Ik weet niet of het haalbaar is”, zo vertelt de klimmer van Arkéa-Samsic.

Over de komende Tour de France is al veel gezegd en geschreven. Kan de ronde wel doorgaan vanwege het coronavirus en zo ja, in welke vorm? Deze week nog bevestigde de Franse minister van Sport Roxana Maracineanu dat serieus nagedacht wordt over een Tour de France op de geplande data, maar dan achter gesloten deuren. 

Koersorganisator ASO denkt aan een editie zonder reclamekaravaan en zonder publiek aan start en finish. “Ik keek net een etappe terug uit de Tour van 2017 en zag zoveel publiek langs de kant van de weg staan. Ik dacht meteen: het is onmogelijk om een Tour achter gesloten deuren te laten plaatsvinden”, aldus Barguil.

“Het is mogelijk in een stadion, maar niet tijdens een wielerwedstrijd. We moeten dan zoveel mogelijk hekken plaatsen over een afstand van tweehonderd kilometer, maar ook meer politieagenten inschakelen om alles te controleren. Veel mensen willen graag de Tour zien op televisie, zeker na deze moeilijke tijd, maar is het überhaupt wel mogelijk?”

“De Tour is niet alleen een evenement voor de sporters” 
Een Tour achter gesloten deuren of het verplaatsen van het evenement: Barguil hoeft niet lang na te denken over een dergelijk dilemma. “Dan hoop ik dat ze de ronde verplaatsen. Het allerbelangrijkste is dat de Tour dit jaar doorgaat, maar het is niet alleen een evenement voor de sporters. We moeten ook denken aan de vele enthousiaste toeschouwers.”

Nu de Olympische Spelen zijn uitgesteld naar 2021, heeft de Tourorganisatie wellicht de ruimte om te schuiven op de wielerkalender. “De Tour kan nu misschien iets later starten”, zo denkt Barguil. “Ik verwacht eigenlijk niet dat we nog zullen koersen voor de Tour. Maar mochten we in mei het normale leven weer kunnen oppakken, dan is een gedegen voorbereiding op de Tour nog mogelijk.”

Warren Barguil in de Tour van 2017 – foto: Cor Vos

Over de plannen van Trentin: “Echt onmogelijk” 
De interviewer wilde ook nog weten wat Barguil van de plannen van Matteo Trentin vindt. De Italiaan pleit voor het organiseren van één grote ronde. “Starten in Rome, een passage door Madrid en aankomen in Parijs”, is zijn idee. “Dat is echt onmogelijk. Je laat Audi en Porsche toch ook niet samen een auto bouwen voor de 24 uur van Le Mans!”, is Barguil duidelijk.

“De ASO en RCS hebben hun eigen ideeën en belangen en zullen niet samenwerken. Je hebt bovendien te maken met twee bedrijven met personeel, wat doe je met alle medewerkers? Nee, dat is echt een utopie. We kunnen wellicht wel nadenken over het inkorten van de grote rondes naar twee weken. Dat is een realistischer scenario.”

Dit artikel delen:

15 Reacties

guyremgabdel 29 maart 2020 om 12:17

Volgens mij komt er geen Tour. Als je ziet hoeveel besmettingen er dagelijks bijkomen, dan lijkt mij deze epidemie morgen nog niet voorbij. Ook zullen ze in het beste geval de lockdown maatregelen niet zomaar mogen terugschroeven want anders komt er subiet een 2e opstoot. En ploegen en renners zijn vragende partij, maar wat als er tijdens de TDF in een hotel plots een positief geval is ? Ploeg in quarantaine, eventueel leiderstrui eruit. Tour halverwege stilleggen ? Zie commentaren na Parijs-Nice.

FDJ 29 maart 2020 om 16:20

En hoeveel positieve gevallen had Parijs-Nice? Precies 0. Er is nog veel tijd. De cijfers moeten nu gaan zakken komende weken. Dat kan niet anders met alle maatregelen en contacten. Gebeurt dit niet dan wordt je voor de gek gehouden.

guyremgabdel 29 maart 2020 om 17:26

Ik had het over de commentaren van de renners en volgers na Parijs-Nice, niet over het aantal corona gevallen. Eens goed lezen kan nooit kwaad.

FDJ 29 maart 2020 om 19:25

Vooralsnog zijn die commentaren niet terecht gebleken. Dat is de conclusie die ik maak. Er is niemand positief getest dus Parijs-Nice, oftewel ASO, kan hier niets verweten worden. Dus vandaar mijn opmerkingen over 0 positieve testen. Er is gekoerst en het is goed gegaan.

Ward 29 maart 2020 om 19:39

@FDJ Dat er niet positief getest zou worden was een zeer wilde gok. Het doorgaan van Parijs-Nice kan je maatschappelijk moeilijk verantwoorden…

S. Morgenstern 29 maart 2020 om 19:44

Nogal kortzichtig om het aantal positieve gevallen (als we daar überhaupt al iets over weten overigens) te zien als de enige maatstaf voor het terecht doorgaan van Parijs-Nice.

FDJ 29 maart 2020 om 19:54

Op dat moment vond ik hem zeker nog te verantwoorden. Ik ben in de weken voor de maatregelen ook nog bij evenementen geweest in binnen en buitenland. Achteraf denk ik terug van goh dat had ik nu niet meer gedaan, maar met de kennis van toen nog wel.

Ik heb overigens na terugkeer uit een gebied met de nodige Coronabesmettingen wel mijn verantwoordelijkheid genomen toen er lichte klachten optraden en mij twee weken vrijwillig in quarantaine gezet. Of ik het virus heb gehad geen idee in milde vorm. Reactie arts was: Het kan goed, maar je komt niet aan de testnorm. Er miste een paar tiende graad voor de juiste temperatuur.

SprintMaster 30 maart 2020 om 10:24

Ik vermoed dat een eventuele positieve corona test onder de pet zou zijn gehouden. Valt het jullie ook op dat in Frankrijk relatief minder besmettingen zijn dan in hun grote buurlanden? Dat valt wel erg op.

ProfrondeZevenbergen 29 maart 2020 om 12:36

Audi en Porsche is een slecht voorbeeld omdat het twee merken uit dezelfde groep zijn. Zijn boodschap is overigens wel duidelijk.

Misschien dat nu snel de mening van alle andere wielrenners ook snel gepubliceerd kan worden. Daar kijk ik echt naar uit …

SoloSlim 29 maart 2020 om 13:06

Kan je iedereen in lockdown houden tot en met Juli of Augustus?
Het leven moet gewoon een keertje opnieuw starten..
Zou de start een paar weken verlaten om zeker te zijn maar sowieso laten doorgaan.

vincenzo 29 maart 2020 om 15:19

Het gaat er niet om of iedereen in juli of augustus (nog) in lock down is. Er zijn tegen die tijd ook minder zware beperkende maatregelen denkbaar (variërend per land) die echter het houden van een Tour de France (zonder publiek) nog steeds onmogelijk maken. De regeringen zullen willen voorkomen dat het virus weer om zich heen kan grijpen.

Maenhout 29 maart 2020 om 13:23

En Tour zonder publiek lijkt mij zinloos. De commercie moet ook meedoen.

Ajvenema 29 maart 2020 om 19:03

Ik denk een recordaantal kijkers wereldwijd? Extra reclameinkomsten?

Ajvenema 29 maart 2020 om 19:03

Het is gewoon niet realistisch om een heel seizoen op te doeken voor deze crisis. Rond de zomer is het weer all systems go!

SprintMaster 30 maart 2020 om 10:19

Er hoeft maar een gek langs de kant te staan met corona en het hele peloton is binnen een paar dagen besmet. Gaan ze alle beklimmingen met dranghekken afzetten om dit te voorkomen? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Headlines

Materiaalzone

Populair