Waarom Tour de Tietema per direct door de Tour de France werd verbannen

maandag 19 juli 2021 om 20:30
Video

Tour de Tietema wil de wielerwereld op z’n kop zetten, maar deze week kwam hun eigen wereld op de kop te staan. Tour de France-organisator ASO blokkeerde alle recente video’s vanwege onrechtmatig gebruik van wedstrijdbeelden.

De razendsnelle opkomst van Tour de Tietema
Tour de Tietema vergaarde in korte tijd bekendheid met de originele manier waarop ze verslag doen van de wielersport. We spreken de mannen voor een artikel in RIDE. Lees het hele verhaal op Ridemagazine.nl

In deze nieuwe aflevering van WielerFlits Legt Uit duikt WielerFlits-verslaggever Maxim Horssels in de wereld van de mediarechten en videolicenties. Waarom grijpt de ASO juist nú zo hard in? En hoe moeten zij nu verder? Dat en meer in deze video.

Lees ook:

Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

32 Reacties

Jawbone 18 juli 2021 om 10:06

Goede uitleg, echter vraag ik mij af of dit de reden is van de blokkering. Ze hebben namelijk lopen filmen terwijl ze een een accreditatie in de trend van written press hebben aangevraagd, waarin duidelijk aangegeven is dat filmen niet is toegestaan.

Verder moet voor elk commercieel beeldgebruik moet een written consent worden aangevraagd. Dit heeft te maken met hun intellectual property, uiteindelijk blijft ASO organisator van het feestje.

0
Magician 18 juli 2021 om 10:55

Ik vind het eerlijk gezegd nog coulant van de ASO dat ze er pas wat mee doen als zoiets viral gaat. Je verdient geld aan iets wat eigendom is van een ander zonder toestemming daarvoor te hebben, zo werkt het niet.

0
Koers 18 juli 2021 om 11:14

Maar ze hebben er ws ook baat bij, toursponsoren willen zo veel mogelijk in beeld, daar helpt dit kanaal natuurlijk ook bij. En ook het bereiken van de jeugd zoals hier al geschetst wordt.

Het zou me niets verbazen dat de aso gewacht heeft totdat het kanaal groot genoeg was en contact met sponsoren heeft, om daarna de boel af te kappen, om zo sterk te staan bij onderhandelingen. Als de aso dat meteen afkapt is er natuurlijk niemand die verder met een kanaal gaat. Nu hebben ze donateurs en sponsoren, TDT zullen toch wel willen blijven verdienen, en over de brug komen als dat uit kan.

0
De Cabybara van de Conradkade 18 juli 2021 om 11:34

Ik vind dat wel een aanname. Hoeveel % van de Tour de Tietema kijkers stromen door als echte wielervolgers? Of kijken ze gewoon graag naar die drie jongens?

Er is wel een verschil tussen drie kwajongens die korte filmpjes maken en 5 uur naar een sprintetappe kijken.

0
Magician 18 juli 2021 om 12:12

De extra aandacht voor de sponsoren van de ASO door een kanaal als dit is niks meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Het bereiken van de jeugd hebben ze wel zeker baat bij en daar kunnen ze zelf genoeg stappen nog in maken maar het blijft een fossiel.

0
Koers 18 juli 2021 om 12:15

@caby, eerlijk is eerlijk, een boel volgers waren ws al wielerliefhebbers. Maar elke fan die je er bij krijgt is er 1, en heeft die toevallig zo’n tv-meetkastje dan zijn dat een boel, waardoor de kijkcijfers hoog lijken en de aso meer van de npo kan vragen. Daarnaast kan die ene persoon ook kinderen krijgen die wellicht omdat ze ook regelmatig kijken ook weer fan worden. Gaat het om grote cijfers? Dat denk ik niet, maar in een tijd dat mensen minder tv kijken, of zelfs geen tv abo meer hebben (en dus ook zelden met nieuwe sporten in contact komen) moet je die paar niet wegjagen. Die paar nieuwe fans zijn wellicht ook degenen die, indien de koers achter een abonnement verdwijnt deze ook nemen.

0
Aerosolo 19 juli 2021 om 12:55

@Koers,
Dus het idee is dat over 30 jaar meer mensen gaan kijken vanwege een video op youtube? Dat is nogal vooruitdenken zeg.

0
Koers 19 juli 2021 om 22:48

@aerosolo, 12 jaar geleden, toen ik een jaar of 20 was, waren youtube en netflix nog niet wat het nu was. Rond die tijd had ik veel vrije tijd van school en overdag was er niets op tv. Toen ben ik koers, tennis en snooker gaan kijken (de echte eurosport sporten), daarvoor keek ik alleen darten. Die sporten kijk ik nog altijd.

Tegenwoordig hoeven mensen zich niet meer te vervelen want er is altijd neflix/youtube. Daarnaast nemen veel mensen tegenwoordig geen tv abonnement meer (een besluit dat in principe bij elke prijsstijging/verhuizing/op jezelf wonen gemaakt kan worden). Als iemand voor die tijd geen koersliefhebber is, lijkt mij de kans enorm klein dat ie dat nog eens wordt, je komt er immers niet meer echt mee in aanraking. De fans zullen zo vroeg mogelijk gemaakt moeten worden, anders krijg je ze mijn inziens nooit weer.

Het verkrijgen van nieuwe fans zal enorm lastig zijn, omdat online zo enorm veel dingen te zien zijn. Dit levert wellicht een paar op, zal niet veel zijn, maar ik denk dat we over de langere termijn steeds meer slechtere kijfcijfers gaan zien. Men verkiest tiktok filmpjes van 10 sec in plaats van een koers van 5 uur.

0
Jaepa 18 juli 2021 om 10:59

Maar kost het ze ook Europunten?

0
Koers 18 juli 2021 om 11:15

Ik vind er niets over terug in de reglementen.

0
zacht 18 juli 2021 om 11:16

Anyway, wat kost dat nou, zo’n licentie?

0
De Cabybara van de Conradkade 18 juli 2021 om 11:25

Maxim gaat steeds meer op Ton Kas lijken.

0
Poeksel 18 juli 2021 om 11:48

Ik hoopte dat Maxim een goede mop zou vertellen in de video. Helaas!

0
hugenholz 18 juli 2021 om 11:49

Toch wel een vreemde situatie.

Verleden jaar deden ze namelijk exact hetzelfde en kregen ze zelfs complimenten van de ASO…

Iets klopt er niet in het verhaal vd ASO. Volgens Tietema zou de ASO nog geprobeerd hebben om de verwijderde video's weer terug te laten zetten maar weigerde Youtube zelf(!) in te gaan op dat verzoek.

Ik vermoed dat een overijverige ASO-medewerker de claim heeft ingediend, ASO was geschrokken door de ophef en nog heeft geprobeerd het eea te herstellen maar dat het juridisch wel geborgd is en dat de copyrights-claim dus blijft staan.

0
Onie 18 juli 2021 om 12:21

Dat ging om video’s die geen beelden van de Tour bevatten, die waren ook (onterecht) geblokkeerd. Die video’s zouden nu wel weer online staan.

0
Derierre de la course 18 juli 2021 om 13:31

Sterker nog de ASO gebruikte diverse beelden van TDT op dr eigen kanalen. oa de fanbidon van MvdP en de Wheelie contest. TDT is wel te groot gegroeid binnen de gedoging van de ASO, niet raar dat ze ingrijpen, wel jammer.

0
Willem Kieft 18 juli 2021 om 15:18

Ik kende de Tour de Tietema tot deze “rel” niet heel bewust. Heb nu wel wat filmpjes bekeken. In tegenstelling tot bijna iedereen hier vind ik er echt geen zak aan. Neemt niet weg dat ASO zich inconsequent en Frans autoritair opstelt. Ook wat knullig.

0
assen 18 juli 2021 om 17:18

Je bent niet de enige hoor die er geen zak aan vindt. Maar als anderen het wel leuk vinden, prima.

0
Pathieu van der Moel 20 juli 2021 om 01:09

Dat kan… zal een generatiekloofje zijn. Ik vind het goude content, maar inderdaad, smaken verschillen.

0
Gangmaker 20 juli 2021 om 09:58

Had er ook maar amper van gehoord, laat staan al naar hun hun filmpjes bekeken. Maar nu kent hijna iedereen in de wielerwereld door deze media aandacht hun plots wel. Maar of je dat allemaal ook leuk moet vinden zoals wheelies tijdens een klim is nog wat anders.

0
Moess1e 18 juli 2021 om 17:59

Wat ik niet helemaal begrijp is dat deze mannen zelf het beeldmateriaal maken. Betaal je in zo’n licentie ook niet voor het feit dat de ASO een helikopter, cameramotoren etc. gebruikt?

0
Pathieu van der Moel 20 juli 2021 om 01:09

Ze hebben geen ‘filmlicentie’, maar een ‘written press licence’

0
Panache 18 juli 2021 om 18:50

Een “legt uit” video blijkt een sterk gekleurde “opinie” te zijn. Bereik is een mooie marketingdoelstellingen, maar gelukkig kijkt ASO ook naar zoiets als imago. Maxim zou nog met droge ogen kunnen beweren dat Napster een zege was voor de muziekindustrie omdat het zoveel nieuwe fans in contact bracht met bands. Indien de partij die schuldig is kritiekloos uit zo’n “analyse” komt dan vraag ik mij af welk spelletje er met de lezers hier gespeeld wordt. Vriendjespolitiek?

0
Aerosolo 19 juli 2021 om 12:54

Ze komen geregeld voor in advertorials op wielerflits. Maar dat kan toeval zijn natuurlijk.

0
R. Ibbe - De Bie 18 juli 2021 om 22:35

Ik lees best veel op social media ed dat de tour hun zou moeten omarmen omdat zij de jeugd aanspreken. Hoewel ik de videos van tdt ook erg vermakelijk vind, vraag ik me af wat voor belang de ado erbij heeft. Het lijkt me dat ze beiden op een andere schaal opereren, tdt met zon 100 000 abonnees en de aso met tientallen miljoenen kijkers wereldwijd

0
Aerosolo 19 juli 2021 om 12:58

Dat argument van de jeugd aanspreken en vergrijzing van de wielerkijkers vind ik ook onzinnig. Hoe lang roepen ze nu al dat de wielerkijker vergrijst? Er keken 20 jaar geleden meer ouderen dan jongeren en dat is nu nog steeds zo met misschien wel dezelfde percentages. Er komen ook steeds nieuwe ouderen bij.

0
Pathieu van der Moel 20 juli 2021 om 01:14

Ik ben met m’n 22 jaar denk ik een jonge kijker, maar ik kan je met een gerust hart vertellen dat niemand in mijn omgeving die van dezelfde leeftijdscategorie is, naar wielrennen kijkt.

0
Fred M 19 juli 2021 om 13:55

Persoonlijk denk ik dat de ASO er niet op zit te wachten dat hun sportieve evenement op deze manier wordt gekaapt. Nu is het TDT uit NL met oa een wheelycontest, maar volgend jaar staan er 3 nieuwe (Youtube kanalen) langs de lijn wedstrijdjes voor renners te organiseren. En jaar daarop weer. En deze profiteren van de TDF zonder licentie. Maar met name willen ze grip houden dat hun wedstrijd niet een door derden georganiseerde steeplechase wordt.

0
Pathieu van der Moel 20 juli 2021 om 01:12

Ik snap eerlijk gezegd nog steeds niet goed dat de ASO hier zo moeilijk over doet. Ze brengen over het algemeen alleen de dingen in beeld die niet op tv komen. Waar zou je je dan druk over maken? Gun die gasten lekker hun lol op hun kanaal en volgens mij vinden de renners het ook enorm leuk. Ik snap simpelweg niet we

0
Pathieu van der Moel 20 juli 2021 om 01:12

Welk probleem er volgens de ASO is

0
Derierre de la course 20 juli 2021 om 09:14

Volgens mij legt Maxim dat precies uit. Voor beelden en verslagen van de wedstrijd moet betaald worden. De ASO vind het enorm leuk wat TDT doet maar zijn het er niet mee eens dat zij er niet voor betalen. Wanneer ze dit gedogen geeft dat ook mogelijkheden voor andere partijen. Een NOS, Eurosport en VRT betalen enorme bedragen voor die licenties. Zelfs de avondetappe of Tour de Jour (bestaat dat nog?) en dat babbelprogramma op de belg maar ook GCN betalen voor de beelden. Zou raar zijn dat TDT dat dan niet zou hoeven.

0
Pathieu van der Moel 20 juli 2021 om 15:05

Ergens eens, ergens ook niet. Ze filmen de staartvan de koers, wat nooit op tv uitgezonden wordt. Daardoor vind ik het persoonlijk een andere situatie

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone