Waarom reed INEOS zo hard in de finale? “Toon zetten voor komende weken”
foto: Cor Vos
woensdag 10 mei 2023 om 11:51

Waarom reed INEOS zo hard in de finale? “Toon zetten voor komende weken”

Het was een opvallend beeld in de finale van de vierde etappe van de Giro d’Italia. Op de slotklim van de dag, de Colle Mollela, reed INEOS Grenadiers een zeer strak tempo in de groep der favorieten. Er kwam alleen geen aanval van een van de kopmannen. Wat bezielde de Britse formatie om zo hard op kop te rijden?

De nieuwe najaars-editie van RIDE is nu verkrijgbaar! In ons najaarsnummer kijken we vooruit naar de periode waarin ploeteren door regen & modder centraal staan. Met o.a. een uitgebreide reportage met gravelaar Niki Terpstra. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting! 

Laurens De Plus komt met een verklaring. “Het was maar een klim van vijftien minuten, dat is te kort om iets te forceren. We wilden het tempo hoog houden zodat Louis Vervaeke en Ilan Van Wilder (twee ploeggenoten van Remco Evenepoel, red.) niet konden terugkeren en tegelijk inschatten hoe de waardeverhoudingen bergop zijn. We wilden de toon zetten voor de komende drie weken. Dit was een goeie test”, klinkt het in gesprek met VTM.

Thomas: “We gaan Evenepoel niet blijven helpen”
Ook Geraint Thomas, een van de kopmannen van INEOS Grenadiers in deze Giro, heeft inmiddels gereageerd. “Het was een soort drag race naar die laatste klim. Het was leuk geweest als we Evenepoel nog de roze trui konden flikken, maar dat lukte net niet. We hebben laten zien hoe sterk we zijn, maar zo gaan we het niet de hele koers doen. We gaan Remco niet blijven helpen op deze manier, want mensen zullen zich vragen hebben gesteld bij onze tactiek”, laat hij weten in zijn podcast Watts Occurring.

Evenepoel is dan wel niet meer de eigenaar van de roze trui, toch verwacht Thomas niet meteen een andere koersdynamiek. “Evenepoel heeft de roze trui nu niet meer, maar er zal nog steeds druk op de schouders van zijn ploeg liggen. Team DSM heeft nu de roze trui met Andreas Leknessund, maar het gewicht ligt nog steeds deels bij Soudal Quick-Step”, meent de Tourwinnaar van 2018.

 
7 Reacties
Sorteer op:
Deel 1, Remco isoleren, is prima gelukt. En als dit een indicatie is voor de rest van de Giro, dan hebben ze in ieder geval de kwetsbaarheid van Remco (of eigenlijk zijn ploeg) blootgelegd. In het vervolg zal de isolatie eerder in de koers plaats moeten vinden, en zal na het isoleren iets anders moeten volgen dan simpelweg hard op kop blijven rijden. Tempowisselingen, demarrages, het spelen met meerdere pionnen, Evenepoel (en anderen) uit hun kot lokken en ze verleiden tot foute beslissingen. Want nu leek het heel erg op de TdF van een paar jaar geleden, waar Pogacar zijn wagentje gewoon aan kon haken bij TJV.
10 mei 2023
Waar is Zana toch mee bezig door lang te sleuren aan het peloton en zich nodeloos af te matten? Wil hij graag zijn kampioenstruitje showen? Dan beter een keer meegaan in een ontsnapping.
10 mei 2023
Was wel slim geweest als het ze gelukt was om REV in het roze te houden
    Tja, het zag er bizar uit, en dan hebben ze ook nog eens gefaald in het opzet, begrijp ik? In elk geval zit in deze ploeg veel meer kwaliteit en gaat er voor Evenepoel meer gevaar van uit dan van Jumbo, dat collectief op afstand is gezet, buiten Roglic.
10 mei 2023
Haha, wat een heerlijke ploeg. Lekker relaxted effe de beentjes testen, en de kwikstanden laag houden. Gaat goed komen. Jumbo kan lekker mee in dat kielzog. Bijen houden niet van schaduw, dus ook dat komt goed.
    10 mei 2023
    Roglic zit anders wel heel graag in de schaduw
10 mei 2023
Ze hebben er in ieder geval wel voor gezorgd dat Evenepoel het roze waarschijnlijk vrijdag alweer terugkrijgt. Ik begreep niet zo goed waarom SQS de vluchters niet een minuut of 10 cadeau gaf. Dan hadden ze die trui een stuk langer kunnen afstaan.

Reacties zijn gesloten.