Waarom Nuyens Van Aerts mecanicien uit de VS terugroept

Door , vrijdag 21 september 2018 om 10:44
Waarom Nuyens Van Aerts mecanicien uit de VS terugroept

foto: Photopress.be

Het woord vechtscheiding was al op zijn plaats, maar het spel tussen Sniper Cycling en Wout van Aert wordt nu nog harder gespeeld. Nick Nuyens roept Kristof Cop, Wout van Aerts ‘persoonlijke’ mecanicien en beste vriend, terug uit de VS. Dat verdient wat duiding…

Kristof Cop (29) is al jaren de vaste mecanicien van Wout van Aert. De twee zijn goede vrienden geworden, zelfs in die mate dat Wout van Aert ook peetoom (‘dooppeter’ voor onze Vlaamse lezers) is van Finn, het twee jaar oude zoontje van Cop. Pikant detail: om Van Aert een plezier te doen na het vertrek van zijn verzorger Wesley Theunis uit het team, gaf Nuyens Cop eind vorig jaar een vast contract bij Veranda’s Willems-Crelan.

Dat betekent concreet dat Cop dinsdagmorgen naar de VS is vertrokken in officiële loondienst van het team. Juridisch dus niet eens onlogisch dat Nuyens zijn werknemer terugroept, nu Van Aert geen deel meer uitmaakt van de ploeg. Bij het Sniper Team luidt het dat Cop – zodra hij terug is uit de VS – zal ingezet worden voor andere opdrachten binnen de ploeg. Hetzij op de ‘service course’, hetzij in wegwedstrijden.

Dubbel
Anderzijds behoorlijk dubbel, uiteraard. Vooral als je weet dat de twee beste vrienden zijn en dat in het veldrijden elke crosser zijn trip naar de VS zelf bekostigt, inclusief de kosten van zijn entourage – op Cops loon na dan. Het spreekt voor zich dat Van Aert het risico niet zal nemen om tijdens de Amerikaanse wereldbekermanches zijn mecanicien toch aan zijn fietsen te laten werken. Een probleem dat ter plekke kan worden opgelost. Van Aert is nu immers een vrij renner en kan iedere mecanicien in dienst van een materiaalleverancier inhuren. Veel extra kopzorgen zal dat de wereldkampioen wellicht niet opleveren, al is het nooit leuk iemand waar je honderd procent op vertrouwt, niet te kunnen inzetten.

Update 11.50 uur: Nick Nuyens en Sniper Cycling wensten niet officieel te reageren.

Dit artikel delen:

137 Reacties

aardappeljager 21 september 2018 om 13:05

Volgens mij mag van Aert niet eens gebruik maken van de diensten van Cop. Ik ken de veldrit regels niet van buiten, maar hulp van mensen die tot een andere ploeg behoren is volgens mij niet toegestaan. Wout behoort niet meer tot de ploeg waar Cop voor werkt en dus is hulp niet toegestaan.

De meerwaarde van het terughalen van Cop door Nuyens snap ik niet helemaal, maar dat zal wel bij het spel horen

NDI22 21 september 2018 om 20:46

Mag inderdaad ook niet las ik elders, mist in het stuk.

r525 21 september 2018 om 13:07

Bah wielerflits.
Wat een ontzettende domper van een artikel is dit. Echt wielerflits onwaardig, wat een suggestieve onzin. Nu al bang dat van Aert geen columns meer wilt schrijven ofzo?

Lapjestrui 21 september 2018 om 13:08

@Nico Dick @Maxim Horssels
Wederhoor: Helder. En hulde voor jullie graafwerk en actuele berichtgeving!
Nogmaals punt van kritiek: Laatste zinnen. Dat is een suggestieve mening. Geen feiten. Als Nuyens niet reageert, maakt hij bijv. ook geen duidelijk statement.

Benieuwd hoe de rechter oordeelt. Kan iedereen weer verder.

Mwielerfan 21 september 2018 om 15:19

Inderdaad mooi dat jullie zo scherp en actueel zijn

F e r o x 21 september 2018 om 13:20

Voeg gewoon een label toe ‘opiniestuk’. Is voor iedereen beter.

FDJ 21 september 2018 om 13:21

“Van Aert is nu immers een vrij renner en kan iedere mecanicien in dienst van een materiaalleverancier inhuren.”

Daar gaat geen rechter in mee aangezien Cop een dienstverband heeft bij de ploeg van Nick Nuyens en niet een dienstverband heeft bij de bv Van Aert. Feitelijk gezien heeft Nuyens in deze volledig gelijk als hij een renner die zijn ontslag heeft genomen niet meer laat ondersteunen door mensen die in dienst zijn bij hem.

nummer3 21 september 2018 om 13:27

Cop is niet in dienst van een materiaalleverancier maar van een wielerploeg dus ik snap niet zo goed wat je hier nou probeert te zeggen. Dit gaat volgens mij helemaal niet over Cop, dus waarom haal je die er bij?

Nico Dick 21 september 2018 om 13:29

beste FDJ. Herlees nog eens. Er staat dat Van Aert als vrij renner nu ook vrij is om een mecanicien in te huren van een materiaalleverancier. Zoals er zijn: Sram, Look, Specialized, etc…

FDJ 21 september 2018 om 13:32

@Nico Dick Nu lees ik hem inderdaad goed. Ben intussen de draad af en toe even kwijt in het moddergooien tussen de verschillende partijen. Laat ze maar de modder weer ingaan met de fiets.

FDJ 21 september 2018 om 13:22

edit wf: graag iets meer respect voor andere leden

nummer3 21 september 2018 om 13:26

@FDJ Fijn dat je zelf zo genuanceerd reageert.

ghostwriter 21 september 2018 om 13:30

Dit is eigenlijk heel onverstandig van Nuyens. Een rechter zal dit namelijk meenemen als bewijs van een verziekte verstandhouding tussen Nuyens en Van Aert. Als Nuyens gewoon Cop deze wedstrijden voor Van Aert had laten werken had hij dat in de rechtzaak kunnen gebruiken als bewijs dat Van Aert best binnen zijn ploeg door had kunnen gaan.

KimJungPoels 21 september 2018 om 13:36

Waar een onzin. Alsof een rechter iets gaan doen met het feit dat je een werknemer ergens anders voor wil inzetten dan diensten leveren aan een ex-werknemer die volgens jou om ongegronde redenen ontslag heeft genomen.

En over die laatste zinnen, het moge duidelijk zijn dat Wielerflits een groter publiek aan wil gaan spreken dan de Nederlandse die hard wielerfans. Daardoor zijn ze uitgekomen op de vele grotere Vlaamse markt, die vaak toch meer supporter zijn van bepaalde renners dan van de sport in zijn algemeenheid. Het lijkt mij dus ook niet vreemd dat de journalistiek daar iets op aangepast wordt en dan lijken deze zinnen mij eigenlijk nog vrij licht.

Mwielerfan 21 september 2018 om 15:27

Interessant perspectief. Het schijnt echter ook dat een team geen renners buiten het team mag ondersteunen en dat uci/Belgische bond dit wva hebben verboden. In dag licht lijkt me dat de actie van Nuyens niet als verstoorde werkverhouding kan wordrn geduid door de rechter aangezien hij gedwongen is tot uitvoeren van geldende regels.

@kim stel je nou dat Vlamingen zo fan zijn van wva en dat ze alleen positieve dingen over hem willen horen? Daarmee zeg je dat globaal genomen Vlamingen dom zijn en geen objectieve berichtgeving waarderen. En dat wf daar opportunistisch op inspringt?

EddyB1958 21 september 2018 om 15:28

Voor zij die het nog niet weten Nico Dick is mede-auteur van het boek Wout Van Aert :ik fiets focus.
https://books.google.be/books/about/Wout_Van_Aert.html?id=miiktAEACAAJ&source=kp_book_description&redir_esc=y

Mwielerfan 21 september 2018 om 15:33

@eddy Haha tot zo ver maxims opmerking dat het allemaal alleen feiten zijn. Kom nou dat kun je na zoiets toch niet meer serieus beweren

ghostwriter 21 september 2018 om 16:11

@KimJungPoels
De rechter moet nu bekijken in hoeverre er een verziekte relatie tussen Van Aert en zijn voormalige werkgever was. Als Nuyens toe had gelaten dat Cop voor Van Aert zou werken zou de rechter dit zeker mee hebben genomen als iets wat aan kan tonen dat die relatie nog helemaal niet zo verziekt was. Nu Nuyens dit heeft gedaan komt het juist wel over alsof die relatie niet meer te herstellen is geweest.

EddyB1958 21 september 2018 om 20:21

@kim,Nederlanders houden alleen van renners,die voor Nederlandse ploegen rijden.

KimJungPoels 21 september 2018 om 20:36

Nee hoor dat zeg ik helemaal niet. Ik denk dat het wielerpubliek in Vlaanderen veel groter is. Heel veel mensen volgen de koers daar wel een beetje en zijn dan vooral geïnteresseerd in de verrichtingen van de Belgen.

De Nederlandse populatie van Wielerflits zijn toch vooral die hard fans van de sport heb ik het idee, die niet echt per se een voorkeur hebben voor een bepaalde ploeg/bepaalde nationaliteit. Al begint het Sunweb vs. Jumbo verhaal wel wat te groeien ten opzichte van jaren geleden.

In zijn algemeenheid denk ik dat heel veel Nederlanders verder vooral de Tour volgen en verder vrij weinig.

kielabokki 22 september 2018 om 05:46

Ik was net zo positief.

Als dat klopt dan begeeft WF zich wel op een hellend vlak.

EddyB1958 22 september 2018 om 06:11

Vlamingen supporters van een bepaalde ploeg? Ik ben zeker geen supporter van Foreign Legion Quick Step Floors. Veel te weinig Vlaamse overwinningen.Dan liever iemand van Lotto Soudal,Wanty of ja waarom niet Roompot.
Wat het veldrijden betreft,als er één renner is,waarvan ik hoop, dat hij ooit eens het WK bij de profs wint is het Lars van der Haar. En wat het veldrijden bij de dames betreft,bij de heren Roodhooft rijden er twee rond,die in de toekomst wel eens podia op EK en WK kunnen rijden. Annemarie Worst en de exotische Celyn del Carmen Alvarado, schitterende naam voor een kampioene.
Waar ik niet van hou of het nu gaat om een Vlaamse, Hollandse of zelfs Verweggistaanse sportmens is een te hoge graad aan pretentie. En dat is iets, waar de twee hoofdrolspelers in de huidige soap niet gespeend van zijn.

FDJ 21 september 2018 om 13:31

@nummer3 sorry… maar van dit soort opmerkingen krijg ik de neiging om dit soort dingen te schrijven… mn punt begrijp je vast…

Nico Dick 21 september 2018 om 13:39

Komt helemaal goed, jongens. Rechttoe, rechtaan, zo zijn jullie Nederlanders toch. Kan ik mee om en ik leer stilaan wat jullie wel/niet wensen te lezen… Zo lang er maar niet onder de gordel getrapt wordt is het voor mij di(c)k oké.

FDJ 21 september 2018 om 13:56

@Nico dick het gaat mij om het schelden met een ziekte. Daar mag wat mij betreft een edit redactie op volgen.

VerstandOpNul 21 september 2018 om 13:59

Ik begin bijna de vAert vs vdPoel discussies te missen…

girardengo 21 september 2018 om 16:38

Ja, die zijn een stuk – hoe zal ik het noemen – gezelliger, meer ontspannen (ahum).

EddyB1958 21 september 2018 om 18:20

Onnodige discussie: Mathieu van der Poel is de echte kampioen. Zeg dat een Vlaming het gezegd heeft.
PS in de koers is Mathieu de beste, maar bij de interviews voor en naar de koers,is een andere Hollander de beste:de buitengewoon heerlijk eerlijke Lars van der Haar.

tendam 21 september 2018 om 14:04

@fdj
‘Kankeren’ is een heel normaal werkwoord.

bloemist 21 september 2018 om 14:09

Nick Nuyens wou Wout ook na 2019 in zijn ploeg , maar de renner koos voor de World-Tour bij Jumbo vanaf 2020. Vanaf de dag dat Wout dit bekend gemaakt heeft is de verstandhouding er niet beter op geworden. Nick kon Wout geen WT ploeg bieden, dan moet hij als gewezen renner toch begrijpen dat een renner met ambitie het hoger op wil proberen. Bij Topsport Vlaanderen heeft Walter P. er al verschillende zien weg gaan richting WT in goeie verstandhouding. Je kan ook fier zijn als Pro Continentaal manager om je renner te zien door groeien naar de WT. Was dat laatste gebeurd dan dient Wout zijn contract uit en was al die heisa niet nodig.

Mwielerfan 21 september 2018 om 15:34

Wie zegt dat Nuyens dat niet begrijpt? Het kan toch ook dat hij zvm van zn overige werknemers aan het werk probeert te houden?

Jacco van Stierop 21 september 2018 om 14:21

De twee laatste zinnen horen thuis in een column of redactioneel commentaar maar niet in een nieuwsbericht.
Sfeerimpressies en weergaven van persoonlijke meningen kunnen een meerwaarde hebben, maar plaats die op een aparte plaats in de lay-out van de site of voorzie het van een label, dat schept duidelijkheid.
Edit: ah, ik zie dat het al is aangepast.

xistnc 21 september 2018 om 14:32

@Linus
Heb je nu alweer een nieuw account?

wiebipedia 21 september 2018 om 14:33

Kinderachtig van Nuyens, begrijpelijkers hij geen wederhoor wil geven aangezien dit niet uit valt te leggen. Wanneer die Mechanicien op eigen (al dan niet Van Aerts) kosten naar de VS reist heeft zijn werkgever daar niets van te zeggen tenzij er in zn contract staat dat hij geen zzp werk mag doen.
Gezien de werkrelatie is het onhandig maar niet ongebruikelijk dat Cops niet vooraf toestemming heeft gevraagd om af te reizen, hoewel het logisch is aan te nemen dat hij al op de planning stond om me te gaan met van aert.

aru123 21 september 2018 om 14:39

@FDJ
Wat @Tendam zegt…
Kankeren is een normaal werkwoord wat te vergelijken valt met ergens op zeiken…
Denk eerst na voordat je iemand voor dwaas uitmaakt…

aru123 21 september 2018 om 14:46

Och mijn hemel @redactie doe me een lol en haal die edit weg het werkwoord kankeren is heel wat anders dan wanneer mensen de stam van het woord op een andere vervelende manier gebruiken.
Toch wel een beetje zielig dat jullie zo negatief denken

west 21 september 2018 om 14:57

Gezien de bovenstaande reacties is dit gewoon een heel ongelukkig artikel. Wij van WC-eend…
Het is ook mooi stom, waar of niet, om onafhankelijke journalistiek na te willen streven, of op zijn minst te willen pretenderen. En dan eerst van Aert in dienst te nemen en dan gelijk een stukje te schrijven over Wout die plots geen gebruik meer mag maken van de diensten van zijn allerstebeste vriendje en die ontoevallig ook zijn mechanicien is… En dan nog die extra leuke info over dooppeter… Huilie huilie
Dat komt vooral vrij nat en partijkiezerig over… (Ook al is het het misschien niet) Aangezien het hele vriendschapsverhaal er in principe, (wielertechnisch) niet toe doet. Van Aert mag Mechanicien niet gebruiken. Punt.
Dit was een heel goed inside artikel geweest, mits jullie van Aert niet vorige week op de loonlijst hadden gezet..

Mwielerfan 21 september 2018 om 15:36

En het niet geschreven was door de biograaf van wva

peervaneynthoven 21 september 2018 om 15:03

Wat een gevoelige teentjes van al die (kennelijk) Nuyens adepten over dit artikel. Wf bericht over een nieuwsfeit en heeft een mening over wat dit met het “imago” van deze man doet, naar de publieke opinie toe. Wat is daar verkeerd aan? Wat mij betreft is dit nog juist ook en wat is daar “journalistiek” mis mee? Een journalist mag/kan geen mening hebben? Wat een onzin. Het barst van de journalisten die een mening hebben over b.v. de huidige Amerikaanse President en zijn handelen als er weer een “nieuwsfeit” te vermelden valt. Afgaande op het “verleden” (zie verschillende hier ook aangehaalde (Belgische) krantenartikelen) blijkt Nuyens nu niet de meest betrouwbare vent. Hij is in ieder geval geen “peoples manager”, zover is duidelijk. Nico Dick heeft hoor en wederhoor, zoals een goed journalist betaamt, wel degelijk toegepast. Sniper Cycling en Nuyens willen niet reageren of toelichten. Hun beslissing.

KimJungPoels 21 september 2018 om 15:09

Ook voor jou geldt wel dat je aan het schieten bent op een bewegend doelwit. Wielerflits heeft een tijdje terug het artikel aangepast waarin wel degelijk een mening over het gedrag van Nuyens stond. Al mag de commotie daarover van mij wat minder, de reacties die je leest zijn dus niet allemaal puur op het stuk info wat er nu nog staat.

Mwielerfan 21 september 2018 om 16:09

Mening is prima maar daar hoort dan bij
1 dat je niet die mening verdedigd door te zeggen dat het feiten zijn (reactie maxim)
2 dat je erbij meld wat je belang is (wva columnist)
3 dat je open over je relatie met wva bent (biografie)

Verder waren bij alle vorige artikelen de reacties voor 80-90% erg pro wva. Dat een deel van die wva fans nu voor het eerst de handelingen van Nuyens begrijpt zegt wel iets over hoe logisch die handelingen zijn.

Tour 21 september 2018 om 15:05

Wat een misselijke geschiedenis is dit. Ik ben voor de sporter die wil presteren, en als gevolg daarvan tegen de manager die hiermee zichzelf voor gek zet.
Laatste klus Nuyens bijna klaar !

peervaneynthoven 21 september 2018 om 15:08

O ja Nico, nog dit: ga zo door!

rahimns 21 september 2018 om 15:09

Op het moment dat je kan inschatten dat diverse mensen zich daar aan zouden kunnen storen zou ik het niet gebruiken, genoeg alternatieven voor dat woord toch.

Mwielerfan 21 september 2018 om 15:22

@rahims dank
Zo’n woord is prima tegen je vrienden in een kroeg waarbij je elkaar kent. Als je in een groter, onbekender of openbaar gezelschap bent kun je ervan uitgaan dat daar mensen tussen zitten die er aanstoot aan nemen. Vaak door persoonlijke ervaringen met de ziekte. Als je hier geen rekening mee wenst te houden zegt dat veel over jou.

Headlines

Materiaalzone

Populair