Waarom geen kasseien bij start Tour de France 2025? Parcoursbouwer reageert
In de Tour 2022 zat een kasseienrit naar Wallers-Arenberg - foto: Cor Vos
vrijdag 1 december 2023 om 13:19

Waarom geen kasseien bij start Tour de France 2025? Parcoursbouwer reageert

Na de bekendmaking van Lille als plaats voor het Grand Départ van de Tour de France 2025 verheugden veel wielerliefhebbers zich al op kasseien in Noord-Frankrijk, maar die komen er niet. Buiten een enkele strook op de Casselberg laat organisator ASO de kasseienstroken links liggen. Parcoursbouwer Thierry Gouvenou verdedigde die keuze in L’Équipe.

De openingsrit is 185 kilometer lang, met start en finish in Lille, ook wel bekend als Rijsel. De etappe lijkt op maat van de sprinters. Onderweg krijgen de renners drie klimmetjes voor hun kiezen, waaronder de bekende Casselberg, met de top van de laatste helling op goed 45 kilometer van de streep. De tweede rit naar Boulogne-sur-Mer is voor de puncheurs gemaakt en de derde etappe is nagenoeg vlak en trekt naar kustplaats Duinkerke.

Geen serieuze kasseienstroken dus, hoewel die wel liggen in het département du Nord. “Door de keuze die we hebben gemaakt voor de start- en finishplaatsen, hadden de kasseien in de eerste etappe moeten zitten”, zegt Gouvenou. “Die liggen namelijk allemaal in het zuiden van de regio.”

“Maar we zijn niet zo gek om de renners al op de eerste dag over de kasseien te sturen. Daarom hebben we dat idee uit ons hoofd gezet. De kasseien komen terug, maar niet in 2025”, benadrukt de parcoursbouwer van de ASO.

Adrien Petit van Intermarché-Circus-Wanty sloot zich aan bij de keuze van de Tourorganisatie. “Het wordt een lastig openingsweekend. Alle renners zijn dan al nerveus en daarom zijn er maar beter geen kasseien”, vertelt hij aan L’Équipe. “Dat is een wijze keuze. We weten allemaal hoe riskant de eerste etappes zijn, sowieso al.”

RIDE Magazine
6 Reacties
Sorteer op:
1 december 2023 16:13
Wat is het verschil tussen kasseien, en dus chaos alom, op de eerste dag en kasseien, en dus chaos alom, op de achtste dag ?
1 december 2023 13:23
Jammer. Ik had een proloog over bijvoorbeeld één lange rechte kasseistrook een prachtige Tourstart gevonden.
  1 december 2023 16:30
  Wat een pracht idee. Wel kasseien, geen massale valpartijen
  1 december 2023 16:40
  Ja, bos van Wallers op de tijdritfiets!
  1 december 2023 16:57
  Ik hoop zelf nog altijd op een kasseien(tijd)rit als etappe 20. Ja jammer als je het dan met pech verliest, maar je weet van tevoren al dat dat kan gebeuren en het is voor iedereen hetzelfde. Maar het zorgt denk ik wel voor spectaculair racen in de dagen daarvoor omdat je toch zoveel mogelijk tijd wilt pakken om een buffer te hebben in geval van pech op de kasseien. Bovendien gaan ploegen waarschijnlijk meer hardrijders als knechten meenemen om te voorkomen dat je zonder hardrijders op kasseien zit als er 1 of 2 door een valpartij of ziekte uitvallen. Dit bevordert ook weer kansen op agressief racen in de bergetappes omdat die minder goed gecontroleerd kunnen worden. Daarnaast is de nervositeit in week 3 toch al minder en zijn er minder renners over, dus ook minder kans op valpartijen. En puur voor de fans wordt de tour niet onthoofd als een kandidaat winnaar op de kasseien valt omdat het in dit geval dan niet in week 1 is en je ze dus al in actie hebt kunnen zien. En al heeft helemaal niemand pech, dan is het nog steeds een parcours waarop de klassementsrenners elkaar kunnen bestoken, een deel zal immers toch weinig te verliezen hebben en heb je een dag vol met strijd.
1 december 2023 15:21
Verdikkie had wel zin in de kasseien

Reacties zijn gesloten.