Details Grand Départ Tour de France 2025 bekend: voor sprinters en klassieke renners
Ter Illustratie - foto: Cor Vos
donderdag 30 november 2023 om 12:26

Details Grand Départ Tour de France 2025 bekend: voor sprinters en klassieke renners

Het was al even bekend dat de Tour de France van 2025 zal starten in de regio Hauts-de-France, Noord-Frankrijk, maar vandaag heeft organisator ASO op een persconferentie ook alle details uit de doeken gedaan. Op het eerste gezicht lijkt het een Tourstart voor de rappe mannen en klassiekerspecialisten.

De Tour de France zal in 2025 weer eens van start gaan in Frankrijk. Het gerucht ging al langer, maar werd eerder deze maand al bevestigd door de organisatie van de Ronde van Frankrijk. Het is voor het eerst sinds 2021 dat de Tour zal beginnen in eigen land. In 2022 vertrokken de renners vanuit Kopenhagen, in 2023 was Bilbao de startplaats en volgend jaar heeft Florence de eer om het Grand Départ te organiseren.

De start van de 112e editie van de Tour vindt over twee jaar plaats in de regio Hauts-de-France in Noord-Frankrijk. Beginnen doen we met een 185 kilometer lange rit-in-lijn, met start en finish in Lille, ook wel bekend als Rijsel. De openingsrit van de Tour 2025 lijkt op maat van de sprinters. Onderweg krijgen de renners wel drie klimmetjes voor hun kiezen, waaronder de bekende Casselberg, maar de top van de laatste helling ligt op goed 45 kilometer van de streep.

‘Mini-Waalse Pijl’
In de tweede etappe van Lauwin-Planque naar Boulogne-sur-Mer hoeven we niet meteen naar de (pure) sprinters te kijken. Wie goed naar de route kijkt, ziet een opeenvolging van korte en steile klimmetjes. De finale belooft bijzonder pittig te worden, met in de laatste dertig kilometer de Côte du Haut Pichot (1 km aan 10%), Côte de Saint-Étienne-au-Mont (900 meter aan 11%) en – op goed vijf kilometer van de finish – de Côte d’Outreau (800 meter aan 8,8%).

In de derde etappe lijken de rappe mannen weer aan zet, als het peloton koerst van Valenciennes naar Duinkerke. De renners trekken met nog goed dertig kilometer te gaan – net als op dag één – over de Casselberg. Dit is alleen wel de enige categoriseerde helling van de dag, en dus mogen we een sprint verwachten in Duinkerke, waar ook jaarlijks de Vierdaagse van Duinkerke finisht.

ASO liet donderdag ook nog weten dat de vierde etappe van de Tour 2025 zal vertrekken vanuit Amiens. Dylan Groenewegen heeft goede herinneringen aan de stad, aangezien hij hier zeven jaar geleden een Tourrit wist te winnen. Het is nog niet bekend wat de renners verder mogen verwachten van de vierde rit, en waar de streep ligt.

Geen kasseien
Wat ook opvalt bij het bestuderen van het parcours: de renners worden niet over de kasseien van Parijs-Roubaix gestuurd. Dit leek een serieuze optie met een Tourstart in Lille, maar ronderenners als Jonas Vingegaard en Primoz Roglic kunnen opgelucht ademhalen.

flag-fr Tour de France 2025 – Grand Départ (5-8 juli)
05/07 – Etappe 1: Lille – Lille (185 km)
06/07 – Etappe 2: Lauwin-Planque – Boulogne-sur-Mer (209 km)
07/07 – Etappe 3: Valenciennes – Duinkerke (172 km)
08/07 – Etappe 4: Amiens – ?

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
5 Reacties
Sorteer op:
30 november 2023 14:42
Valt me een beetje tegen. Geen kasseien, geen (ploegen)tijdrit, alles vlakke aankomst. Wij van Wielerflits hadden bij de aankondiging betere ideeën voor deze dagen. Arnaud de Lie voor het geel dan maar.
    30 november 2023 14:46
    Hopelijk door de Moeren dan naar Duinkerke.
    30 november 2023 14:57
    Mee eens. Er zijn daar in de omgeving genoeg (kleine) heuvels om een zwaar parcours te maken, genoeg kasseien en genoeg kilometers langs de kust met het oog op waaiers. Alle aansprekende gedeeltes zijn overgeslagen.
30 november 2023 15:41
Etappe 1 en 3 hoef je dus niet te kijken.
Zo’n sprint etappe is een recept voor valpartijen.
1 december 2023 07:09
Tegenvallend ja. Ik had Lille-Lille goed maar ze gaan andersom. Spurter in geel naar puncher in geel wordt dit, het vervolg zal boeiender worden denk ik : gaan ze dan naar Normandië en Bretagne?

Reacties zijn gesloten.