De veldritwereld staat op z’n kop! De UCI wil de wereldbeker gaan hervormen en daarmee naar een hoger plan tillen, maar dat stuit voorlopig op behoorlijk wat weerstand vanuit de veldritwereld, want bijna alles is nog onbekend terwijl de hervorming volgend seizoen al moet ingaan. Hoe dit precies zit, vertellen wij in een nieuwe aflevering van WielerFlits Legt Uit.
Waarom de toekomst van het veldrijden onzeker is
zondag 3 november 2019 om 07:00
Video
25 Reacties
Zolang de Belgen de macht hebben en het systeem niet willen veranderen. Bv het afschaffen van startgeld en en invoeren premies op basis van prestaties, zal het veldrijden op den duur steeds verder afglijden en zal het een Belgisch feestje worden met friet en biertenten en af en toe een fietser ertussen door.
fatalistisch en stigmatiserend
Startgeld is een veel beter systeem dan prijzengeld. Renners weten van te voren wat ze zullen krijgen, zodat ze beter kunnen budgetteren. Organisatoren kunnen hun geld investeren in renners waarvan ze weten dat die aantrekkelijk zijn voor sponsors en publiek.
@Oblomov startgeld is een wat mij betreft compleet verkeerde insteek bij serieuze sport. Prijzengeld geeft een beloning voor de geleverde prestatie in de wedstrijd die je op dat moment rijdt. Een punt wat ook ik meen Zanger als Zwitserse crosser destijds heel nadrukkelijk aangaf. Het is voor een niet Belg/ Nederlander ontzettend lastig door te breken. Het brak zijn moraal net als velen.
@salambeej het probleem willen ze in België niet zien. En het gaat op deze manier nooit internationaler worden ook. Prima hoor, en zo lijken vele Belgen, maar kom dan niet meer zeuren over Olympische status etc. en geniet van je eigen feestje.
Puur rijden voor prijzengeld creëert een enorme bestaansonzekerheid voor renners. Een valpartij, slechte dag, of een mechanisch defect en je trip naar een wedstrijd wordt een verliespost.
Je vergeet ondertussen ook het feit waarom startgelden zijn onstaan. Dat was om een inkomen te hebben. Nu hebben alle profs gewoon een loon, dus die inkomensonzekerheid is veel kleiner. Het wordt gewoon tijd dat die startgelden herinvesteerd worden in het prijzengeld.
Prijzengeld moet ook niet je bestaan zijn. Een contract dwing je al af op basis van het verleden. Daar nog startgeld overheen is een dubbele beloning.
Volgens de logica dat alleen prestaties op de dag beloond mogen worden zijn contracten met een vast salaris ook fout. Welk bezwaar kan er tegen startgeld bestaan als je vaste salarissen accepteert?
Daarnaast zijn teams en organisatoren verschillende partijen. Salarissen binden renners aan teams, startgelden zijn er om renners aan de start van een bepaalde veldrit te krijgen.
Met een combi van prijzengeld en startgeld belonen organisators zowel prestaties op de dag als de totale aantrekkelijkheid van een renner. Dat is een veel beter systeem voor organisators om hun centen te verdelen dan alles in prijzengeld stoppen.
de belgen hebben de macht over het veldrijden omdat ze die gekregen hebben, niet omdat ze die genomen hebben. alle anderen waren niet meer geïnteresseerd, dus begon het enige land, dat nog enige liefde had voor die sport, dan maar zelf alles te organiseren en nog veel belangrijker, alles te betalen
zonder de belgen was de sport ondertussen gewoon helemaal dood geweest. alsof het de belgen zijn die de internationalisering tegen houden, die investeren zelf al jarenlang mee in internationale crossen om het daar terug van de grond te krijgen
de uci weet het allemaal weer beter, alsof die nieuwe geforceerde opzet van de wereldbeker ook maar iets gaat oplossen. het gaat niet over de locatie van de crossen, maar het deelnemersveld. zorg ervoor dat je dat internationaler krijgt en de crossen volgen, omgekeerd werkt dat niet
Eens met chippen. Investeer eerst in een internationaler peloton en de populariteit van de sport, om vervolgens de wereldbeker naar nieuwe landen te brengen. Verlieslatende organisaties zonder publiek zijn geen lang leven beschoren.
Darts werd in Nederland populair dankzij Van Barneveld. Schaatsen haalt het Belgische sportjournaal dankzij Bart Swings. Dat is de logische volgorde.
Engeland lijkt momenteel laaghangend fruit met Pidcock, maar ook met Kay, Mein en Turner. Orts zou wat vaker de concurrentie uit de Lage Landen op mogen zoeken. Kuhn en Rouiller zijn twee Zwitserse toptalenten. Frankrijk levert nog altijd talenten. Maghalie Rochette, de nr. 6 bij het damesveldrijden, is een Canadese die weinig in Europa is. Bij de Koppenbergcross reed de Hongaarse Vas top 10, dat lijkt een ‘Van-der-Poeliaans omni-talent’. Kansen zat.
"WAAROM DE TOEKOMST VAN HET VELDRIJDEN ONZEKER IS"
Mijn gedachte: De interesse voor het veldrijden is aan het afnemen. Grote oorzaak is dat vele veldritten achter de decoder zitten. "het grote publiek haakt af"
Ben zelf vaak op zondag bij familie en kijken aldaar veldrijden. Dit seizoen is het vaak enkel te zien op een 'kotjes' zender, een zender waar 10 zenders tegelijk te bekijken zijn, de middelste (grootste) is dan wel het veldrijden, maar plezant is anders.
Mee eens. Als ik s middags even de standaard zenders check (Sporza/Eurosport) en daar is geen veldrijden op dan kijk ik het gewoon niet in plaats van door te zoeken naar een ander (betaalde) zender om alsnog te kijken.
Ben het er mee eens dat een sport beter op een open zender kan zitten. Je laat op de korte termijn wat geld liggen, maar voor sponsors is het veel aantrekkelijker en de kans op aanwas van nieuwe kijkers is veel groter.
Voor het trekken van bezoekers bij de wedstrijden zou het in principe echter juist goed moeten zijn dat wedstrijden moeilijker te volgen zijn op TV. Maar de bezoekersaantallen lopen ook terug.
De realiteit is dat de hoogtijdagen qua populariteit gewoon voorbij zijn, om een verscheidenheid aan redenen. Dat is verder niet het einde van de wereld. Hoogtijdagen kunnen nu eenmaal niet eeuwig duren.
Het is natuurlijk makkelijk om kritiek te hebben vanuit België en Nederland, omdat alle crossen vlak bij huis zijn, maar is deze kritiek er ook vanuit andere landen?
Nu verhuizen bijna alle buitenlandse toppers vroeg of laat naar België, maar misschien dat dat voor sommige jeugdrenners toch een reden is om voor de weg of MTB te kiezen.
Ik begreep dat Tsjechië en Amerika ook niet blij zijn.
De wereldbeker kan nooit het enige instrument zijn om de sport te internationaliseren. Investeer als UCI samen met de nationale bonden in een betere opleiding en in jeugdwedstrijden in verschillende traditionele of juist nieuwe crosslanden. Met een goede Tsjech, Fransman, of Zwitser in het peloton zal die sport makkelijker terug populair worden in deze landen. Zo zou je nu met Pidcock als perfect uithangbord kunnen proberen om Engeland enthousiast te krijgen voor het veldrijden.
Duidelijk verhaal, nu kan ik al die kritische nieuwsberichten goed plaatsen, dank Wielerflits
Veldrijden heeft echt een toegevoegde waarde. Renners zoals Wout van Aart en Mathieu van der Poel zijn grote talenten. Zeker ook gevormd door het veldrijden. Er zijn genoeg wegrenners die betere stuurvaardigheden kunnen opdoen in het veld. Het zou bij de basistraining van jonge renners moeten horen. Dus koppel het veldrijden meer aan het wegrennen, zo is het vaak ook geweest. Tel behaalde punten bij het veldrijden bij UCI klassement wegwielrennen. Welke verdeelsleutel je daarbij hanteert is een ander verhaal. Anderzijds ook de basis van het veldrijden niet uit het oog verliezen. Blijf ook diverse nevenklassementen en wedstrijden respecteren.
Het is gewoon Vlaamse folklore. Waarom moet dat met alle geweld groter en internationaler? Al die pogingen sorteren weinig effect.
Het is wel zo dat het vrouwenveldrijden leuker is, mede omdat je daar niet naar een processie van (semi-)Vlamingen zit te kijken.
Nee, daar is het een processie van Nederlandse dames. Veel beter natuurlijk.
Maak van het veldrijden een Olympische sport en het zal vanzelf weer heropleven.
Mag ik iedereen er aan herinneren dat veldrijden populairder was dan mountainbiken tot 1996 (wanneer mountainbiken een olymische discipline werd)?
Van 1985 tot en met 1996 waren er maar 2 Belgische wereldkampioenen in het veldrijden…
@hollow knight
Mountainbiken bestaat pas sinds de jaren 80. Het telegram was vroeger ook populairder dan de email…
Tendam on a roll. Pffffffft hahaha. Want omdat het nieuwer is, heeft het olympisch statuut er niks mee te maken. Right.
Totaal onrealistisch. Ten eerste is het nogal een rare suggestie. Wie zou veldrijden olympisch moeten maken? De enige die dat kan is het olympisch committee. Zij zijn echt niet bezig met het onderwerp 'de toekomst van het veldrijden'. Het is dus een oplossing die het veldrijden niet in de hand heeft.
Ten tweede is er een heel duidelijk criterium voor sporten op de winterspelen. De sport moet een echte wintersport zijn. Dus sneeuw of ijs moet een wezenlijke rol spelen bij de uitoefening van de sport. Veldrijden is voor het IOC helemaal geen sport voor de winterspelen.
@tendam
Vergelijk mountainbike aub niet met veldrijden. Totaal andere sporten. Laat bvb Schurter met zijn mountainbike deelnemen aan een traditionele cross als de Koppenberg en hij wordt op minuten gereden. Het omgekeerde is natuurlijk ook waar. Met een veldritfiets moet je niets gaan zoeken op een parcours als Lenzerheide.